Connect with us

Hírek

Újrainduló turizmus! Na de hogyan?!

Újrainduló turizmus! Na de hogyan?!

A turizmus egyike a koronavírus járvány által leginkább sújtott ágazatoknak ezért célzott, uniós szintű összefogással kell támogatni annak újraindítását  – állapították meg az uniós tagállamok turizmusért felelős miniszterei nemrégiben. Nehéz azonban megmondani, hogy melyik forgatókönyv lenne a legjobb választás. Cikkünkben most összegyűjtöttük számotokra azokat a fontos információkat, amelyeket az egyes országok vezettek be, vagy fogadtak el. Ha kíváncsi vagy, hogy mikként néz ki majd a nyarunk görgess lejjebb!

Advertisement

Európában április első felében 8, Amerikában ellenben 22 százalékos volt a hotelszobák kihasználtsága. A még nyitva tartó egységek majd minden esetben az alacsonyabb besorolású hotelek és motelek közül kerültek ki, a luxuskategóriában mindössze 10 százalékos volt a foglaltsági arány. Kétségtelen, hogy a turizmus a járvány által elsőként és leginkább érintett gazdasági ágazatok egyike, ezért Európa-szerte a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítését tervezik.  

Segítő ajánlások az európai turizmus újraindításához!

A Turisztikai Világszervezet nemrégiben ajánlásokat fogalmazott meg annak kapcsán, hogy mikként és milyen formában segíthetik az egyes országok a turisztikai ágazat újraindítását. A 23 pontból álló dokumentumot a Magyar Turisztikai Ügynökség is megosztotta. A konkrét ajánlásokat tartalmazó dokumentum egyfajta ellenőrző listát ad az országoknak a lehetséges intézkedésekről.

E mellett Uniós válságkezelési stratégia is készül a közlekedési és turisztikai ágazatban. Gari Cappelli turizmusért felelős miniszter szerint közös terv szükséges arra, hogy mikként lehet a turizmust egészségügyi szempontokból is biztonságosan, az emberek érdekeit szolgálva újraindítani. Véleménye szerint jó megoldás lenne, ha az európai tagállamok között “turista folyósok” nyílnának. Erről azonban még tárgyalások folynak.

Horvátország: Lassan, de biztosan!

Horvátország a fokozottság mellett tette le a voksát. Az ország bár enyhít a koronavírus járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, de csak szigorú intézkedések mellett! Hétfőtől kinyithattak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az általános iskolák is megkezdhetik működésüket. Fokozatosan lehetővé teszik a kisebb könyvtárak, az utazási irodák, valamint a múzeumok működését is. Kinyithatnak majd azok a sportintézmények is, amelyek a hivatásos, versenyszerű sportolókat fogadják, valamint visszaállítják a városi közlekedést is. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kiemelte: ”eddig megmutatták, hogy az emberéletek elsőbbséget élveznek, ugyanakkor az is a feladatuk, hogy lehetővé tegyék a gazdaság működését.

A kormányfő e mellett az állami HRT rádióadó egyik műsorában arról beszélt, hogy a turizmus fellendítésének az érdekében Horvátország már egyeztetéseket folytat Csehországgal egy „turistafolyosó” létrehozásáról. Az elképzelés a cseh utazásszervezők részéről érkezett, lényege pedig, hogy azok az emberek, akik igazolni tudják, hogy nem fertőzöttek, beutazhatnak majd az országba.

Montenegróban megnyithatják a strandokat!

A Balkán-félsziget nyugati partján fekvő Montenegró szintén fokozatosan rázódik vissza a régi kerékvágásba. A 600 ezer főt számláló országban május 4-től újra felvehetik a munkát a taxisok, és a tömegközlekedés is megindulhat azokon a településeken, ahol nincsenek regisztrált fertőzöttek. A tervek szerint újra nyithatnak a kisebb üzletek és a múzeumok is fogadhatnak látogatókat. Május 18-tól kinyithatnak az éttermek, a bevásárlóközpontok, valamint a strandokat is elérhetővé tennék. Mivel a montenegrói utazások többsége általában a tengerparti területeket érinti, ezért az ország turizmusa mindenképp hálásan fogadná a tervezetet.

Olaszország: Kész a pontos forgatókönyv!

A koronavírus járvány egyik leginkább sújtott térsége kétségtelenül Olaszország, de lassan ők is visszatérhetnek a megszokott dolgokhoz, ha apró változtatásokkal is… Zárt helyeken például kötelező lesz a szájmaszk viselése, amelyek darabonkénti árát ötven centben maximalizálták. Az eredeti tervektől eltérően azonban csak egy héttel később, május 18-tól indul újra az ország kereskedelme. Megnyitják többek között a múzeumokat, könyvtárakat, és hasonlóan Horvátországhoz, a professzionális csapatsportok játékosai is folytathatják az edzéstervüket. Június 1-től visszatérhetnek a kávézókba, és az éttermekbe is az emberek, de csak szigorított szabályok betartása mellett.

E közben Velence is egy új turisztikai modellt fontolgat: a város polgármester helyettese, Simone Venturini szerint ideje lenne egy némiképp lágyabb, emberbarátibb modell megfontolása, még akkor is, ha ez majd fizikailag korlátozza a látogatók számát Velencében. Hogy ebből az elgondolásból pontosan mi lesz, az természetesen még kérdéses, főleg hogy a mérleg mindkét nyelvén találni olyan együtthatókat amelyek némiképp árnyalják a tömeges turizmus kérdését a térségben.

Szicília: Hihetetlen ösztönzés az utazásra!

Az Olaszország déli részén fekvő Szicíliában a tervek szerint május 4-én oldják fel a korlátozásokat, de már most rendkívüli utazásösztönző ötlettel álltak elő. A regionális közigazgatás nagyvonalúan hozzájárulna a Szicíliába utazók költségeihez: fizetnék többek között a repülőjegyek árának a felét és a szállást minden harmadik éjszakára azoknak, akik Szicíliát választják a járvány után. E mellett elengednék a belépőjegyek árát a turistalátványosságokhoz. Hogy mennyire nem légből kapott pletyka ez, bizonyítja, hogy az olasz kormány 50 millió euróval támogatná a programot. A kedvezményes belépőjegyeket a tervek szerint a sziget hivatalos, turisztikai oldalán a visitsicily.info címen lehet majd foglalni.

Osztrák újraindulás némiképp kérdésesen!

Ausztriában egyelőre még sok a bizonytalanság, és több megválaszolandó kérdés is akad. Bécs például egyre inkább sürgeti a kormányzati döntést a strandok és közfürdők megnyitásáról. A városvezetés azt szeretné, ha mielőbb rendelkezésre állnának a strandok megnyitásának új szabályai, egységes járványügyi irányelveket szeretnének kézhez kapni. Annyi azonban bizonyos, hogy az állami kézben lévő múzeumok május közepétől nyithatnak. Belvedere lesz az első, ami megnyitja kapuit, a bécsi Szépművészeti Múzeum június 1-jével nyílik, hasonlóan az Albertinához. A schönbrunni állatkert és a kastély már május közepétől fogadhatja a látogatókat.

Erősítenék a belföldi turizmust!

Sok európai ország a belföldi turizmus mellett tette le a voksát. Spanyolország turisztikai hivatala például a vidéki régiók népszerűsítését tűzte ki feladatául. Az általuk elgondolt tervezetben kiemelt szerepet kapna az aktív és a falusi turizmus, a fő célcsoport mind nemzetközi és mind belföldi viszonylatban a családos emberekre koncentrálódna.

Magyarország nyilvánvalóan szintén a belföldi turizmus megsegítését célzó állami szerepvállalás mellett kötelezte el magát. Ahogy fokozatosan csökken majd a koronavírus okozta megbetegedések száma, a Magyar Turisztikai Ügynökség elindítja a tervezett aktivitásokat. Első lépésként a belföldi turizmus fellendítést tűzték ki, de párhuzamosan a küldőpiac-csoportokra is elkészülnek az egyes akciótervek, főleg azokra, ahonnan könnyebben visszacsábíthatók a vendégek, ilyenek például a szomszédos országokból érkező turisták.

(Forrás: Euronews, turizmus.com)

Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top