Connect with us

Magazin

Egy valódi „dolce vita” vakáció, limoncellóval és luxussal párosítva. Üdv az Amalfi-parton!

Egy valódi „dolce vita” vakáció, limoncellóval és luxussal párosítva. Üdv az Amalfi-parton!

A Tirrén-tenger felett magasodó, ikonikus sziklákra épült Amalfi-partnál nincs stílusosabb olasz vakáció. A kanyargós, néha már-már túl szűk tengerparti út bájos, pasztellszínű városkákba vezet, melyeket a türkizkék strandok, stílusos olasz villák, zöldessárga citromfák és az olasz konyha illata egészítenek ki. Kutatod a „la dolce vita”-t? Most megtaláltad!

Az UNESCO világörökségi listáján is büszkén szereplő Costiera Amalfitana, avagy Amalfi-part a dél-olaszországi Campania régióban fekszik, Nápolytól hatvan, és Sorrento-tól húsz kilométerre. Körülbelül negyvenöt kilométeren át húzódik, s mindössze 13 festői falucskát foglal magába. Egyetlen egy autóútja, az SS163-as szerpentinút ikonikusan öleli körbe a partszakasz szikláit, s a világ egyik leglenyűgözőbb autóútjának tartják.

Tarka vízparti városkák hosszú sora fut végig az út mentén – nyugaton Positano-tól kezdve, kelet felé Praiano, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Minori, Maiori, Cetara és Vietri sul Mare húzódnak. A mögöttük fekvő domboldalon pedig Ravello, Tramonti, Furore és Agerda falucskái díszelegnek. Bár az Amalfi-partot gyakran úgy emlegetik, mint egy helyszínt, valójában meglehetősen változatos. Minden település sajátos karakterű, a fényűző és nyüzsgő Positano-tól egészen a csendes és idilli Furore-ig. Némelyikük jól ismert, némelyikük pedig még meglehetősen felfedezetlen, mégis, mindegyiknek megvan a maga varázsa.

Reggeli kilátás Amalfi városkájára.

Hogyan juss el az Amalfi-partra?

A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha közvetlenül Nápolyba repülsz. Sokan Rómából utaznak le, mivel onnan is jó az összeköttetés Nápolyig. Szinte minden órában indul egy vonatjárat Rómából Nápolyba, s az út körülbelül egy órát vesz igénybe. Jegyedet megvásárolhatod a trenitalia weboldalán. Roma Termini-től Napoli Centrale-ig (Nápoly központi pályaudvara) foglalj. Innen már több lehetőséged is nyílik a part elérésére:

  • Vonattal Sorrento-ba, Sorrento-ból taxival: a Napoli Centrale-hez érve keresd a Circumvesuviana jelzéseit, amelyek a Sorrento-ba tartó vonatot mutatják. Nagyjából egy órás út vár rád, melynek ára 4 euró körül mozog. Sorrento-ból a taxi fél órát vesz majd igénybe és az ára körülbelül 50 euró.
  • Nápolyból taxival: Ha a lehető leggyorsabb és legkényelmesebb módon, átszállások nélkül szeretnél az Amalfi-partra jutni, válaszd a taxit már Nápolyból. Az út körülbelül másfél órát vesz igénybe és az ár a célállomásodtól függően 80-100 euró között mozog.
  • Nápolyból bérelt járművel: egy másik közkedvelt lehetőség a járműbérlés, amely főleg a rugalmasság terén jelent előnyt. Azonban fontos megemlíteni, hogy a partszakasz feljebb már említett útvonala szűkös és rettentően kanyargós – így itt a vezetés csak igazán tapasztalt sofőröknek ajánlatos, valamint kerüljék a vezetést azok is, akik félnek a magasságoktól.

TIPP: Ha csak pároddal vagy egyedül érkezel, s rendelkezel a szükséges jogosítvánnyal, autó helyett bérelj motorbiciklit! Nem elég, hogy olcsóbb, de sokkal romantikusabb és „olaszosabb” is. A szerpentines, szűk utakon könnyebben elférsz majd, a kilátásokat is más szemszögből élvezheted, de talán a legnagyobb előnye a parkolás – míg a pici Amalfi-parton rémálom az autóparkolás (és elég drága is), a motorbiciklit olasz módra akárhol leparkolhatod az út szélén. Mi a bérléshez a Gallo Sprint céget vettük igénybe, s teljes mértékben elégedettek voltunk a szolgáltatásaikkal.

Akciós repjegyek Nápolyba:

Légifelvétel az Amalfi-part szerpentinútjának egy darabkájáról.

Hol szállj meg?

Az Amalfi-part híres luxusszállodáiról és olaszos stílusú villáiról, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerűbb vendégházak és apartmanok nem állnak rendelkezésre. Egy biztos: nagyságából adódóan a szálláskínálat igencsak korlátozott, így érdemes minél hamarabb foglalnod.

Melyik települést válaszd? Ez csak attól függ, hogy mit keresel – nyüzsgő éjszakai életet, vagy inkább csendet és nyugalmat, luxust, vagy inkább pénztárcabarát árakat. Az is fontos tényező, hogy milyen módon tervezel közlekedni a partszakasz mentén. Ha a tömegközlekedést választod, a nagyobb településeken sokkal jobbak az összeköttetések, ha viszont járművet bérelsz, rugalmasan tudsz közlekedni bármelyik falucskából.

Hogy könnyebb legyen a választásod és megtaláld az igazán neked való települést, lentebb mindegyikről külön olvashatsz.

TIPP: Nem tudsz/Nem szeretnél sokat költeni? Ez nem jelenti azt, hogy búcsút kell intened az Amalfi-partnak. Mivel egy exkluzív, népszerű helyszínről van szó, bizony magas árakra kell számítanod a szállás terén Olaszország többi helyszínéhez képest. Ha ezt elkerülnéd és inkább spórolnál, töltsd éjszakáidat a közeli Nápolyban, s utazz onnan reggelenként az Amalfi-partra. Ez tömegközlekedéssel 1.5 órát, saját járművel pedig csak 1 órát vesz igénybe, végig megunhatatlan kilátással a partszakaszra. A megspórolt összeg mellett megfigyelheted a különleges Nápoly és a fényűző Amalfi-part közötti hatalmas különbségeket. Az már csak hab a tortán, hogy az étel is olcsóbb, s turisták hiányában sokszor autentikusabb is.

Eredeti nápolyi pizza kilátással a Vezúv vulkánra.

Ha az élet citrommal kínál…

Egy Amalfi-parti kirándulás sem lenne teljes limoncello nélkül. Ez a fanyar-édes likőr mindössze 4 hozzávalót igényel: cukrot, vizet, alkoholt és a híres Amalfi-parti citromot. Ezek a citromok nem csak a helyi limoncello sztárjai, rengeteg helyi péksütemény receptjében is szerepelnek… és egyszerűen fantasztikusak. Te sem térhetsz haza egy üveg helyi limoncello nélkül, de ha követni szeretnéd a helyi tradíciókat, minden nagyobb étkezés után guríts le egyet. Az olaszok szerint ugyanis tökéletes az emésztésre.

A citrom az Amalfi-part legerőteljesebb szimbóluma, s rengeteg helyi recept és motívum alapja.

Positano, az Amalfi-part főszereplője

Ha Amalfi-partos képekbe botlasz, az esetek 99 százalékában Positano-t látod. Nem véletlenül: a sziklákon magasodó, pasztell házak sokasága olaszos eleganciát sugároz, amelyet az azúrkék tenger és a sárga-zöld citromfák tökéletesen kiegészítenek. Ez kétségkívül az Amalfi-part legnépszerűbb városa. Bejárni megerőltető lehet, a rengeteg lépcsőnek és emelkedőnek köszönhetően. Elvégre nem véletlenül kapta a „vertikális város” elnevezést. Készülj fel jó sok lépcsőzésre!

Az elkerülhetetlen edzés ellenére Positano-é a főszerep az Amalfi-parton, rendkívül népszerű a hírességek körében is. Központi fekvésű, gyönyörű (bár kicsi) homokos stranddal rendelkezik, s telis-tele van élettel – főleg éjszakaival, amely a város tengerparti bárjai, éttermei és klubjai köré összpontosul. Talán a legstílusosabb is – rengeteg exkluzív butik és egyéb vásárlási lehetőség vár rád.

TIPP: Ha szívesen hazavinnél egy darabka Positano-t magaddal egy ruhadarab formájában, a tipikus nemzetközi szuvenírboltok helyett válassz egy autentikus helyi butikot. Jó példa a Luisa Positano, ahol helyi tervező által gondosan elkészített, tipikus Amalfi-partos motívumokkal díszített darabokat találsz. A főutcán haladva biztosan észreveszed majd a szembetűnő boltot, amely a Via Pasitea sarkán áll.

Positano, a „vertikális város” pasztell színű villái.
Positano aprócska, de idilli tengerpartja szintén tükrözi a város stílusát.

Praiano és Conca dei Marini

Pontosan félúton Amalfi és Positano között, az aprócska Praiano-t és a még apróbb Conca dei Marini-t gyakran figyelmen kívül hagyják. Te azonban ne kövesd el ezt a hibát. A közeli két nagytestvérénél jóval csendesebb Praiano a helyiek szerint a legromantikusabb. Ehhez nagyban hozzájárul a városka nyújtotta lenyűgöző kilátás, amely magába foglalja a Positano-öblöt és Capri szigetét is. Az aktív turistáknak is örömet szerez, innen indul ugyanis a part leghíresebb túraösvénye, a Sentiero degli Dei, avagy Istenek útja. Több remek tengerparttal is büszkélkedhet, köztük leghíresebb a Marina di Praia.

Conca dei Marini a sziklák tövében kevesebb, mint 100 helyinek ad otthont. Pont azokról a sziklákról van szó, amelyek a legendás Grotta dello Smeraldo, avagy a Smaragd barlangot alkotják – egy részben elsüllyedt csodát, amely gyönyörű, smaragdzöld színével tűnik ki. Lifttel vagy lépcsővel érhető el. 5 eurós belépő ellenében a látogatók egy alagúton át léphetnek be a barlang elejébe, majd kis csónakokkal juthatnak el a smaragd részhez. Látogass ide nyitáskor (9.00), hogy tömeg nélkül élvezhesd a szürreális zöld környezetet.

Annak ellenére, hogy Conca dei Marini az Amalfi-part egyik legkisebb városa, saját desszerttel büszkélkedhet – ez a Santa Rosa sfogliatella. Ezt az egyedülálló péksüteményt 1600-ban, egy kolostorban készítették el először, s annyira finomra sikeredett, hogy a receptet 150 évig titokban tartották! Ne térj haza anélkül, hogy az egyik helyi pékségben megkóstolnád.

Kilátás a San Gennaro templom kupoláira és Positano városkájára Praiano-ból.
Conca dei Marini egy félszigeten magasodó tornya, a Saracen torony.

TIPP: Bár mindkét település tengerpartjai fantasztikusak, a közelben egy olyan csodát találsz, amely mindegyiket felülmúlja (legalábbis szerintünk). Ez a Fiordo di Furore, Olaszország egyetlen fjordja. Vitathatatlanul a környék legextravagánsabb strandja. A parkolás autóval nehézkes (motorbiciklivel itt is akárhol megállhatsz az út mellett), így érdemes messzebb leparkolnod és gyalog felkeresned. Magához a strandhoz egy hosszadalmas lépcsősor vezet. Bármennyi erőfeszítést igényel is idejutni, hidd el, a látvány kárpótol majd.

A Fiordo di Furore strandja felett egy híd emelkedik, még extravagánsabbá téve a türkiz csodát.

Amalfi és az aprócska Atrani

Amalfi az egész partrésznek kölcsönözte nevét. A partszakasz legnagyobb városa, s a második legnépszerűbb Positano után. Szélesebb szállásválasztékkal és turistáktól nyüzsgő utcákkal rendelkezik. Jó választás, ha tömegközlekedéssel tervezel utazni, ugyanis több összeköttetéssel rendelkezik, köztük rendszeres busz- és kompjáratokkal. Amalfi a 6. századtól a régió egyik legjelentősebb tengeri hatalmaként szolgált, s így rengeteg történelmi érdekességnek és gyönyörű középkori épületeknek ad otthont. Jó példa a híres Amalfi székesegyház, egy Szent András apostol tiszteletére szentelt római katolikus templom a Piazza del Duomo-n.

Ha inkább a csendet és a turisták hiányát preferálod, a sziklaoldalhoz tapadt, aprócska Atrani mindössze 10 perces sétára fekszik Amalfi-tól. Ez egész Dél-Olaszország legkisebb városa, története szorosan összefügg Amalfiéval – még közös tengerpartjuk is van!

Az Amalfi székesegyház harangtornya a város főterén, a Piazza del Duomo-n.
Az aprócska Atrani elegáns fényei naplemente után.

Ravello és csodálatos naplementéje

Ravello… a régió legfestőibb domboldali városa! Még a partszakasz hiánya sem képes elvenni szépségéből. Fedezd fel középkori, elegáns utcácskáit a Piazza Vescovado körül, majd irány a városka híres villái: Villa Rufolo és Villa Cimbrone. Mindkettő egy-egy romantikus kertben rejlik, gyönyörű kilátással a tengerre. A Villa Rufolo egyébként az a hely, ahol Wagner ihletet merített Parsifaljához. A ciprusokkal szegélyezett utacska egy széles teraszra vezet, ahonnan megtekintheted az Amalfi-part állítólagos legszebb naplementéjét.

A Villa Rufolo csodálatos panorámája Ravello-ban.

A kevésbé ismert Maiori és Minori

Maiori ad otthont az Amalfi-part legnagyobb strandjának, valamint számos más, csak csónakkal megközelíthető strandnak. Lapos, homokos tengerpartjai, alacsonyabb árai és kényelmes tengerparti szállodái tökéletes alapul szolgálnak akár kisgyermekes vakációhoz is. Maori egy ókori római település volt, s a mai napig otthont ad néhány látványos romnak, köztük a Villa Marittima Romana-nak, a part legfontosabb római régészeti lelőhelyének.

A közeli Minori frissebb mikroklímát élvez az Amalfi-part többi településéhez képest, s szinte állandóan szellős. Strandja kicsi és szűkös, mégis gyönyörű és hangulatos. Az „Ízek városa” néven is emlegetik, jó okkal: Minori a 16. század óta híres friss tésztájáról, amely országszerte ismert. Térj be az egyik helyi trattoria-ba és kóstold meg te is.

Maiori ad otthont az Amalfi-part leghosszabb strandjának.
Kilátás az aprócska, domboldali Minori-ra és partszakaszának egy darabkájára.

Cetara, egy „old school” halászfalu

Cetara egy mai napig működő halászfalu, mely a környék egyik legfontosabb tonhalhalász flottájának ad otthont. A városka így nem támaszkodik a turizmusra, nem igazodik az utazók igényeihez és a legkevésbé fejlett is. Nem csoda azonban, hogy itt találhatóak a legfinomabb tenger gyümölcsei az egész partszakaszon. Próbáld ki a híres Colatura di Alici-t, egy friss, szardellából készült szószt, mely eredete a római irőkig nyúlik vissza.

Cetara strandjáról nem hiányozhatnak a mai napig használt, tarka halászcsónakok.

Vietri Sul Mare, a kerámiával kirakott városka

Gyakorlatilag az utolsó település az Amalfi-parton, pár kilométerre Salerno városától. Nagyszerű ételeket és remek kilátást kínál, de igazi hírneve a kerámiához kötődik. Vietri Sul Mare az olaszországi majolikaként ismert cserépkerámia bölcsője. Valójában az egész várost csodaszép, tarka kerámia borítja! Több tucat üzletet találsz itt – a Ceramica Artistica Solimene például egy megbízható választás – ahol hagyományos, kézzel festett remekműveket találhatsz tipikus helyi motívumokkal. Ugorj be a Keresztelő Szent János templomba is, s csodáld meg a színes cserepekkel borított kupoláját.

Tipikus kerámiabolt Vietri Sul Mare városában.
Kép forrása: shutterstock.com / Maria_Usp

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top