Connect with us

Magazin

Titokzatos Szaúd-Arábia. Mit rejt a „két szent mecset földje”?

Titokzatos Szaúd-Arábia. Mit rejt a „két szent mecset földje”?

A Szaúd-Arábiai Királyságot sokáig rejtélyek övezték, mert teljesen el volt zárva átlagos utazók elől. Az ország, amely korábban vízumot csak vallási zarándokoknak és üzleti utazóknak adott ki, nemrég megnyitotta kapuit a turisták előtt is, így most végre mindannyian felfedezhetjük az ott rejlő kincseket. Változatos tájaival, a tengertől a sivatagig és a hegyektől a nyüzsgő városokig, Szaúd-Arábia mindig tud újat nyújtani látogatóinak. A rijádi extravagáns felhőkarcolók, Abha hegyvidéki régiója és a sivatag meglátogatása csak a kezdet. Hozd ki a maximumot az utadból és böngészd végig, mit érdemes tudnod és megtekintened, ha oda utazol!

Nemrég nyílt meg a turisták előtt

2019 szeptemberében az ország új vízumrendszert jelentett be a turizmus fellendítése érdekében, s megnyitotta kapuit a külföldi látogatók előtt. Egykor csak üzletemberek és zarándokok számára volt elérhető. Jelenleg 49 ország utazói kaphatnak turistavízumot, beleértve Magyarország és Szlovákia állampolgárait is. Az új vízumlehetőséget azt a bejelentés is követte, hogy az ország szigorú öltözködési követelményei az oda látogató nőkre vonatkozóan kissé enyhülnek, bár továbbra is ajánlott a visszafogott ruházat. Valamint szintén újdonságnak számít, hogy a nők egyedül, férfi társaság nélkül is utazhatnak az országban.

Akciós repjegyek Szaúd-Arábiába:

Mekka és Medina nem látogatható

Az iszlám vallás legszentebb városa és Mohammed próféta szülőhelye, Mekka, a mai napig szigorúan tiltott város a nem muzulmánok számára. Nincs ez másképp Medina városával sem, ahol bár a város helyekben látogatható, a Próféta mecsetébe szintén tilos a belépés.

A két szent városon kívül Szaúd-Arábia rengeteg olyan látványosságot kínál látogatóinak, melyeket nem muzulmánok is bátran megtekinthetnek, így bőven van miből válogatnod!

Mekkai nagymecset

Vásárolj úgy, mint egy helyi a rijádi Deerah Souqban!

A Deerah Souq régiségvásáráról és aranypiacáról híres. A piac Rijád óvárosában található, számos olyan üzlettel, amelyek hagyományos ruhákat, szőnyegeket, fűszereket és arany- és ezüsttárgyakat árulnak, ezáltal segítenek megérteni Rijád örökségét és kultúráját. Így, ha autentikus élményt keresel, biztosan tedd fel a listádra, s támogasd a helyieket pár apróság megvásárlásával!

Mássz fel a Világ Peremére!

Angolul The Edge of the World („a Világ Pereme”) találó névvel rendelkezik. Ez a Rijádtól körülbelül 90 perces autóútra található, nehezen megközelíthető helyszín a hatalmas Tuwaik-sziklák részét képezi, amelyek több, mint 600 kilométeren át húzódnak Szaúd-Arábia közepén. Az onnan elérhető festői kilátás Rijád egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A 300 méter magas sziklaszirt csúcsáról megtekinthetjük egy 150 millió évvel ezelőtt kiszáradt tenger fenekét, tele korallkövületekkel. Bár az odajutás nem egyszerű, a látvány kárpótolni fog! A völgykapuig aszfaltozott út vezet, majd egy 15 kilométeres durva útszakasz következik, nehéz terepen. A völgy aljától pedig mindössze 30 percnyi túra a csúcsra. A merészebbek és kalandvágyók számára az éjszakai táborozás a csúcson hatalmas csillagos eget kínál.

Napfelkelte a Világ Peremén

Látogass el a rózsák városába!

Ta’if jó okkal viseli a rózsák városa elnevezést – körülbelül 700 rózsafarmnak ad otthont a környező völgyekben, amelyek az egész környéket beillatozzák. Szaúd-Arábia nem hivatalos nyári fővárosaként is ismert. Magas fekvésének köszönhetően Ta’if tökéletes hűvös menedék a szaúdi nyári hőség elől, a Shafa-hegység gyönyörű környezetében. A városközpontban találsz pár érdekes történelmi épületet is, például a múzeummá alakított Shubra-palotát vagy a nyüzsgő piacot a városközpontban, ahol érdemes helyi rózsavizet vásárolnod!

Ta’if városa melletti gyönyörű kilátás a hegyekre

Vegyél részt egy gasztrotúrán!

Szakíts időt arra, hogy Szaúd-Arábiát a konyháján keresztül is megismerd, az ízlelőbimbóid nem fognak csalódni! Szaúdiban a kulináris felhozatal változatos, finom és virágzó. Sertésből készült ételt nem találsz a menün, ugyanis az iszlám törvények tiltják annak fogyasztását, az alkohol szintén nem megengedett. A kulturális küldetésük szerint forró kávét és datolyát szolgálnak fel a vendégeiknek, a nagylelkűség és vendégszeretet jelképeként.

Datolya, kávé és kardamon a vendégeknek

Búvárkodj a Vörös-tengerben!

Szaúd-Arábia nem csak egy sivatag országa, hihetetlenül hosszú partszakasszal is rendelkezik mind a Perzsa-öbölben, mind a Vörös-tenger mentén. Ez utóbbi a világ egyik legszínvonalasabb búvárkodási helyszíneként ismert, fő célpontjai az Allah-zátony és a Boiler Wreck. A bónusz pedig az, hogy nem kell nagy tömegekkel osztoznod a víz alatti látványon, ugyanis a búvárkodás viszonylag népszerűtlen a helyi lakosság körében.

Búvárkodás a Vörös-tengerben

Dzsidda városát nem hagyhatod ki!

Dzsidda jó választás a turisták számára, mert egyedül itt találhatók olyan mecsetek az országban, melyekbe nem muszlim látogatók is beléphetnek. Ezek az Al Taqwa mecset, Al Rahma mecset a Vörös-tengeren, a marokkói stílusú Fahd király mecset és a közel tízezer négyzetméteres Szaúd király mecset, amelyet az iszlám építészet legkiemelkedőbb alakja, Wahed Al Wakil egyiptomi építész tervezett. A város közel négy kilométeres partszakaszán mólók, strandok, éttermek, parkosított sétányok és kerékpárutak gondoskodnak a turisták igényeiről. A Forma 1 rajongóknak is ismerősen csenghet a város neve, 2021 decemberében ugyanis itt tartották az ország eső futamát az új, az évben átadott F1-es pályán.

Dzsidda városképe


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top