Connect with us

Magazin

Tippek és trükkök panamai nyaraláshoz

Tippek és trükkök panamai nyaraláshoz

Ha egy távoli helyre készülsz utazni, a kuturális sokk ftalán elkerülhetetlen. Mi a panamai utazásunkra szorgalmasan készültünk, de nem ismertünk olyan utazót, aki hasznos tanácsokkal tudott volna ellátni. Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek tapasztalatainkat. Tehát mi minden jó tudni, mielőtt elindultok Közép-Amerikába? Nézd meg a következő tippeket és trükköket a panamai nyaralásunkról!

Repülőtér

Rögtön, ahogy leszálltunk a gépről a Tocumen nemzetközi repülőtéren, 2 dologra jöttünk rá. A páratartalom hasonló, mint Thaiföldön, valamint érdemes ébernek lenni taxiválasztáskor. Mi a reptéri taxisok közül választottunk. A söfőr segített a csomagjainkkal, a taxi kb. 10 méterre volt és ezért a szolgáltatásért 5 dollárt kért el, hozzátenném, hogy borravalóval együtt. Ne kövessétek el ugyanazt a hibát, kérdezősködjetek a taxisoktól, hogy kb. mennyibe fog kerülni az út.

Taxik

A panamai taxik egy külön fejezetet érdemelnek meg. Ennek egyik oka, hogy rengeteg van belőlük, szinte mindenhol, a másik, hogy lehet alkudozni. Nyert ügyed van, ha ügyes vagy az alkudozásban. Ha teheted, kerüld el a jelöletlen taxisokat és ragaszkodj a bevált módszerekhez. Az egyetlen kritikánk a panamai taxisokkal szemben az, hogy néha rettentően bosszantóak tudnak lenni. Ha észrevesznek egy turistát, képesek percekig mellettük hajtani és rábeszélni őket egy útra. Ezért legyetek kitartóak!

Oltás

Panamai utazásod előtt nem szükséges semmilyen védőoltás. Viszont K6zép-Amerikában ajánlott a sárgaláz elleni oltás.

Ezeket a helyeket, este hagyjátok ki!

Panamaváros egy biztonságos hely, a külvárosi negyedek sem veszélyesek napközben. Többnyire csak az esti órákban és a következő területeket nyugodtan hagyd ki: El Chorillo, Santa Ana, Miguel Curundu CISANO.

Dollár

Panamában 2 pénznemben lehetséges fizetni: a panamai balboaval és az amerikai dollárral. Mind a kettő azonos pénzbeli értéket képvisel. Ami a pénzváltókat illeti, nem túl hízelgő a valuta, ezért ajánlatos még otthon váltani.

Szállás

Bár Panamát tartják az egyik legdrágább városnak Közép-Amerikában, az árak mégis kellemesen meg tudnak lepni. Egy hét egy kiváló 4*-os hotelben, pazar reggelivel kb. 90 ezer forintba jött ki. Természetesen olcsóbb megoldásokat is találsz, de a 4* hotelek magas szintű ellátást és komfortot kínálnak, legtöbbször tetőtéri medencével, vagy gyönyörű kilátással Panama felhőkarcolóira. Ezért nincs okod arra, hogy a szegényebb negyedekben szállj meg. A legjobb szállodákat az ún. pénzügyi negyedben találod meg.

Utazás

Metrók, a legendás veterán buszok, taxik vagy kerékpárok. Panamában az utazás minden formája nagyon olcsó és nem kell félni tőle. A metró gyors, csak egy kártyára lesz szükséged, amire automatán keresztül tudsz pénzt tölteni. Amennyiben nem használnád fel a teljes összeget, természetesen visszatérítik. Az előbb említett busz, olyan dolog, amit Panamában mindenképp ki kell próbálnod. Egy út csak centekbe kerül és felejthetetlen élményt biztosítanak a száguldó buszok és a robbanó kipufogók hangja. A taxisokról már a fentiekben beszéltünk, de még annyit hozzátennénk, hogy mi majdnem lekéstük a gépünket, mivel akkora dugók voltak, de az ügyes taxisnak hála nem így történt. A legtöbb kerékpárt, a part mentén az Avenida Balboan kölcsönzik, de nagy távolságokra nem éri meg.

Kép forrása: Matyas Rehak | Dreamstime.com

Fürdés

Lehet, hogy furcsán hangzik, de Panamaváros strandja nem való fürdésre. A sok hajónak „hála” nem igazán vonzó. Ha szeretnél megmártózni, akkor ajánljuk Tabogát, San Blas-szigeteket, vagy Amador Causewayt.

Nyelv

A hivatalos nyelv a spanyol. A helyiek nem nagyon tudnak angolul, ezt nekünk is sikerült megtapasztalni. De olyan helyeken, mint a szállodák, éttermek, üzletek, vagy a rendőrségen zökkenőmentesen kommunikálnak angolul.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top