Connect with us

Magazin

Szlovénia, Európa szabadtéri játszótere. Hoztunk egy teljes útmutatót!

Szlovénia, Európa szabadtéri játszótere. Hoztunk egy teljes útmutatót!

A Lonely Planet Szlovéniát Európa szabadtéri játszóterének nevezte, mert ahhoz képest, hogy szomszédaihoz viszonyítva milyen pici, rengeteg természeti szépség rejlik benne. Összehasonlításképpen: Szlovénia a vele szomszédos Horvátországba kétszer, Ausztriába négyszer, Magyarországba csaknem ötször és Olaszországba legalább tizenkétszer beleférne.

Északról délre, nyugatról keletre dióhéjban

A megközelítőleg 20 000 négyzetkilométeren elterülő, utánozhatatlan alpesi hegyvidékek kihívást jelentenek a síelőknek, snowboardosoknak, síalpinistáknak és az alpesi turistáknak is, akik a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsát, a Triglav-ot célozzák meg. Az északot erdők kötik össze a központi résszel. Nyugaton és délen karsztos területek, barlangok és patakok gyülekeznek, amelyek a hegyekből a völgyek felé haladva erőre kapnak, így örömet szerezve a rafting és a kanyonozás szerelmeseinek.

Délnyugat-Szlovénia határánál pedig az Adriai-tenger partvidéke húzódik, így eleget téve a tengerparti lustálkodóknak is. A lóimádók ne hagyják ki a lipicai legelőket sem, ahol hófehér lipicai lovak, gyönyörű nemes állatok tenyésztése zajlik. Szlovénia keleti része megint más – tájait tavak, vízesések, szőlőültetvények és gyalogos ösvények egészítik ki.

A csodálatos Bledi-tó őszi színekben.
Kép forrása: shutterstock.com / Feel good studio
Ősz a Bohinj-tavon, a Triglav Nemzeti Parkban.
Kép forrása: shutterstock.com / Fesus Robert

Északnyugat-Szlovénia szépségeit követve

  • Júliai-Alpok, Triglav Nemzeti Park, Bled és környéke

Hogyan juss fel a Triglav-ra?

A szlovén Júliai-Alpok legmagasabb csúcsára, a 2864 m magas Triglav-ra talán 20 féle módon is fel lehet jutni. Több tízezer kilométernyi útvonala gyönyörű kilátásokon vezetnek át, s több tucat kunyhó nyújt menedéket egy-két csendes hegyi éjszakára. Hogy melyik utat választod, az csak rajtad múlik. Az egyik legnépszerűbb ösvény a Pokljuka-fennsíkról indul, Bled-től délnyugatra. Egy nagyobb kihívást jelentő útvonal pedig a Vrata völgyben fekvő Tominškov-on kezdődik.

Hosszú, több napos út vezet a hegyhez a Vršič-ből a Prisojnik-csúcson keresztül. Ne felejts el megállni az úgynevezett Front Window-nál, amelyet jogosan neveznek Szlovénia legszebb via ferrata-jának.

Nehéz megbecsülni, a Triglav megmászása mennyi időbe telik. Minden attól függ, milyen utat tűzöl ki célodul. Volt már, hogy képzett hegymászók és túrázók 12 óra alatt felléptek a csúcsra és vissza is tértek a völgybe (ha nem tévedünk, ez ma már nem is megengedett), de a kevésbé tapasztaltaknak ajánlott 1-2 éjszakát útközben hegyi kunyhókban tölteniük. Az út így 2-3 napig is eltarthat. A legközelebbi kunyhótól sokan kora reggel indulnak útnak a Triglav felé, így elcsípve a hegy felett tündöklő napfelkeltét. A csúcsra jutás előtti ösvény az utolsó fél-egy órában meglehetősen megerőltető, így számíts a megizzadásra.

*Síelni például a következő helyszíneken lehet: Mariborsko Pohorje – Maribor (325 m – 1327 m), Krvavec (1450 m – 1971 m), Cerkno (935 m – 1287 m), Stari Vrh (580 m – 1217 m), Kanin – Sella Nevea/Bovec (1103 m – 2292 m), Kranjska Gora (800 m – 1215 m), Javornik (800 m – 1220 m)

Völgyi utacska a Júliai-Alpok szívében, kilátással a hegyekre.
Kép forrása: shutterstock.com / Svetlana Kurapova
Triglav, a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsa napfelkeltekor.
Kép forrása: shutterstock.com / Roxana Bashyrova

Úton a Triglav Nemzeti Parkban

Valahányszor a Triglav csúcsára igyekszel, vagy akár éppen a 2677 m magas Mangart-hegyet mászod meg, amely természetes határt képez Olaszország és Szlovénia között, emlékeztesd magad, hogy valójában Európa egyik legrégebbi nemzeti parkjában sétafikálsz. A Hét Tó Völgyének is nevezik. Ha szerencséd lesz, az elképesztő kilátásokon kívül zergéket, szarvasokat, őzeket, medvét vagy akár farkast is megpillanthatsz a védett területen.

A hegyek és völgyek meghódítását a túrázáson kívül más sporttevékenységekre is lecserélheted, például raftingra, canyoningra, zipline pályákra vagy kajakozásra. Valószínűleg már hallottál a Soča folyóról, a Trento-völgyből csurdogáló türkiz csodáról, amely az ország leghíresebb rafting helyszíne. Vedd fel te is sisakodat és mellényedet, szállj be egy felfújható csónakba és éld át a víz adta adrenalinlöketet. A Velika Koritán-nál a Soča folyón úszni is lehet. Kövesd, és elvezet a rejtett Kozjak-vízeséshez!

Ha kedvet kaptál a raftinghoz, irány Bovec hegyi falucskája. Bovec közelében, Plužna mögött található a Virje-vízesés is. Megfürödhetsz a kis természetes tóban, amelyet a vízesés képez. A Sušec-kanyonban pedig az adrenalin-kanyonozást próbálhatod ki. A Kanin síközpont közelében egy 1200 m magas zipline pályát találsz, az azonos nevű hegy alatt, ahová egy felvonó segítségével juthatsz fel.

Kilátás a Bohinj-tóra és a Triglav Nemzeti Park hatalmas hegyeire.
Kép forrása: shutterstock.com / mpaniti
A csendes Dvojno jezero a Triglav Nemzeti Parkban.
Kép forrása: shutterstock.com / Juergen_Wallstabe

Bled, a nemzeti park képzeletbeli központja

Bled városa a Triglav Nemzeti Park völgyében található, zöld legelőkkel, erdőkkel és farmokkal körülvéve. Mellette, egy 130 méteres sziklán ma is egy középkori kastély áll, Szlovénia legrégebbi kastélya, jellegzetes vörös tetőszerkezettel. Ez a város a helyiek és maga a nemzeti park központja, amelyet az azonos nevű tó – Bled – gyönyörűen kiegészít. Szlovénia egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett helyszínéről van szó.

A tó közepén fekvő szigetecske még egyedibbé és romantikusabbá teszi, alakja felülnézetből állítólag egy könnycseppre emlékeztet. A 17. századi, barokk stílusú Szűzanya templom díszíti, amely az UNESCO listáján is szerepel. Erre a kis, mesebeli szigetre csak a tavon át, csónakkal tudsz eljutni.

A tó körüli ösvények a réteken és az erdőkön át más-más településekhez vezetnek. A tó környéki kerékpározás szintén közkedvelt tevékenység. A Jelovica-fennsík lábánál, a karsztlejtőkön keresztül eljuthatsz a Lipnica folyó forrásáig. A Kamna Gorica faluban a hagyományos kovácsműhelyek mellett megtalálod Szlovénia egyik legismertebb vízhálózatát is, az ún. „szlovén miniatűr Velencét”. Radovljica festői középkori városából csak egy ugrás a Sobec-tó, ahol kedvedre úszhatsz vagy piknikezhetsz.

Bled városa télen.
Kép forrása: shutterstock.com / canadastock
Kilátás a Bledi-tóra és kis szigetére a tó közepén, amelyen a Szűzanya templom díszeleg.
Kép forrása: shutterstock.com / Zdenek Matyas Photography

Délnyugat-Szlovénia szépségeit kutatva

  • Kranj, Ljubljana, Nová Gorica, Koper és a tenger melletti Piran és Portorož

A fővárosba a második világháborús menedéken keresztül

A Nyugat-Szlovéniába tartó utadat kicsit meghosszabbíthatod, ha ellátogatsz az ország közepén fekvő Ljubljanába. Kevesebb, mint egy óra autóútra van Bled-től. Körülbelül 20 percnyi utazás után állj meg egy rövid szünetre Kranj városában, ahol a vad természet a városi hangulattal ötvöződik. Bármerre is fordulsz Kranj-ban, a Kamnici-Alpok hegyei üldözni fognak. Indulj felfedezőútra a város alagútjaiban, amelyek a második világháború idején menedékként szolgáltak.

Ljubljanában sétálj át a Hármas hídon, vagy gyönyörű kilátásért irány a városi kastély, ahonnan az Alpokig is ellátni. A Ľubľnica folyó pedig egy teljesen más perspektívából mutatja be a várost. A központi piac és a hatalmas Zmajski Most is megérnek egy látogatást. Ahogy Koppenhágának Christiania-ja van, úgy Ljubljanának hasonlóképpen Metelkovo-ja. Vannak, akik Metelkovo-t Ljubljana kulturális mekkájának nevezik, második pedig a város ezen részét inkább nagy ívből elkerülik. Hogy mi az igazság, döntsd el te magad.

Túraimádók, figyelem! Az Alpesi-Adria ösvény északról egészen a délnyugati rész végéig vezet. Gyalog az őt körülbelül 9 napig tart!

Kilátás Kranj városára, háttérben a Kamnicai Alpokkal
Kép forrása: shutterstock.com / sonsart
Szlovénia fővárosa, Ljubljana naplementekor
Kép forrása: shutterstock.com / Matej Kastelic

Olasz Szlovénia vagy Szlovén Olaszország?

Az olasz határon, az Alpok és az Adriai-tenger között fekvő Nova Gorica állítólag a szőlőtermesztés és a kiváló helyi konyha helyszíne. Mindössze másfél órás autóútra fekszik a fővárostól. Ha a bakancslistádon szerepel az, hogy „egyszerre két országban szeretnél állni”, itt ezt is megteheted. A szlovén Nova Gorica-t és az olasz Gorizia-t 1947-től 2004. május 1-ig kerítés választotta el egymástól, de mióta Szlovénia csatlakozott az Európai Unióhoz, a kerítés helyén már csak rózsaágyakat találsz. A helyi főteret a két város az Egységes Európa terének nevezte el – az a két város, amelyek a második világháború előtt még egy várost alkottak.

A város a Vipava-völgyben található, amely szlovén Toszkána néven ismert. Itt készülnek ugyanis a legjobb minőségű szlovén borok. A közeli Ajdovščina városa is említést érdemel. Az egész régió nagyon népszerű a biciklisták körében, valamint erdei kerékpározásra is tökéletes.

Szlovénia borvidékei.
Kép forrása: shutterstock.com / Happy Moments
Kilátás az ellenkező oldalról: olasz szőlőültetvények, kilátással Szlovéniára.
Kép forrása: shutterstock.com / zakaz86

Végre a tengernél! Üdv a szlovén partszakaszon

Abban talán egyetérthetünk, hogy Szlovéniában bizony nem a tenger és a strandolás a legkeresettebb turisztikai tevékenység. Gondolatainkban általában lemarad a szomszédos Horvátország és főleg Olaszország mögött. Bár a szlovén tengerpart tényleg nagyon rövid (kevesebb, mint 50 km), mégis rejt pár említésre méltó és színvonalas üdülőhelyszínt. Emellett annyi érdekes természeti jelenség és kirándulóhely van itt, hogy mindegyik bejárására biztosan nem lesz elég egy szlovén nyaralás.

Jó példa Koper városa, amely otthont ad az ország legnagyobb kikötőjének, s egyben Istria közigazgatási központja. A város centruma velencei stílusban épült, s biztosan megér egy látogatást a Szűz Mária Mennybemenetele székesegyház és a Praetorianus palota. A vízbe már a kikötőben is belecsobbanhatsz (természetesen csak az arra kijelölt helyen), de érdemes kipróbálni a Žusterna strandot is. A Škocjanski Zatok természetvédelmi területen madárfajok százait figyelheted meg. Ne feledkezzünk meg az UNESCO világörökségi listáján is szereplő, 26 vízeséssel gazdagított Škocjan barlangról. Sokak szerint itt rejlenek a világ legszebb sziklamászó helyszínei.

Tégy egy megállót a mediterrán stílusú Piran-ban, a „szlovén Velencében”, és a nyüzsgő Portorož-ban is. Piran-t és Portorož-t, amelyeket egy 3 kilométeres gyalogos sétány köt össze, a Sečovlje és a Strunjan sógyűjtők veszik körül. A Sečovlje Salina Nemzeti Park és a Sóbányászati Múzeum a környék leglátogatottabb helyei közé tartoznak. At itteni sófeldolgozás több, mint 7 évszázados hagyományokkal rendelkezik, s mai napig kézzel zajlik. A sótározókból származó vizet és iszapot különböző testkezelésekre és bőrápolásokra használják. Ha szívesen kipróbálnád, érdeklődj a Lepa Vida gyógyfürdőben a Sečovlje-medencében.

Kilátás Koper történelmi központjára és kikötőjére.
Kép forrása: shutterstock.com / Madrugada Verde
Nyár Piran-ban.
Kép forrása: shutterstock.com / RossHelen

Még egy darabka Szlovénia partszakaszából. Egy kis szerencsével csak magadénak tudhatod!

A feljebb már említett Strunjan nem csak sótározó, de egy értékes természeti park is. Ez a leghosszabb megszakítás nélküli természetes partszakasz a Trieszt-öbölben, s itt találod az Adriai-tenger legmagasabb sziklaképződményeit is. Pár eléri a 80 méteres magasságot is, s minden egyes alkalommal gyönyörű kilátást nyújtanak. Ha a Strunjan-kereszthez értél, menj le a lépcsőn az azonos nevű öbölhöz, amely általában kihalt – így ha szerencséd van, csak magadénak tudhatod.

Dél-és Kelet-Szlovénia szépségeit kutatva

  • Gyógyvizekkel és borvidékekkel gazdagított régiók: Dolenjska, Celje, Podčertek és Pamurje
  • Maribor

A kék, a zöld, és a bordó – Szlovénia színei

Délkelet-Szlovéniát széles mezők, tanyák, szőlőültetvények, szélmalmok és gyógyító termálvizek borítják. Az emberek pihenni, jókat enni és minőségi borokat kóstolni járnak ide. A Krka folyó mentén, a Dolenjska termálterületen három érdekes városka található: Toplice, Dolenjske Toplice és Novo mesta, mindhárom fontos régészeti központ. Ha pedig bármelyik fogadóban Cviček n. borral kínálnak, semmiképp se utasítsd el! Ez a Dolenjska régió gyöngyszeme.

Celje a Celjský családból származó grófok városa, az egyik leghatalmasabb európai nemesi családé. A kastélyt és a város központját is zöldövezet és különböző parkok veszik körül. A helyiek pihenni és sportolni járnak ide. A közeli Žalec komlóvidéken egy világhírű látványosságot találsz, a Zöld Arany Szökőkutat, ahonnan sört csapolhatsz. Ez az első ilyen jellegű szökőkút a világon.

A Sotla folyó mentén fekszik Podčertek, a Terma Olimpia néven ismert, kiváló spa- és termálközpont otthona. Olimje falucskájában egy gyönyörű kolostort és a világ első gyógyszertárát találod. A helyi szerzetesek még a mai napig természetes gyógyszereket és gyógynövénykeverékeket állítanak elő. A helyi gyümölcsösök, virágosrétek és a Podsreda-kastély a Kozjansko Regionális Park részét képezik.

Ha minőségi termálfürdők után kutatsz, a Pomurje régióban elhelyezkedő Moravské Toplice, Radenci, Banovci és Lendava mind szóba jöhetnek. Itt található a „szerelem szigete” is a Mura folyón, valamint Szlovénia legnagyobb barokk kastélya. Állítólag ez a régió a legdinamikusabb a kultúra és a szlovén nyelvjárások tekintetében. Itt magasodik a panorámás Viharium torony is, Szlovénia legmagasabbja. Négy országot pillanthatsz meg a tetejéből.

Otočec vára a Krka folyó mentén.
Kép forrása: shutterstock.com / Matic Stojs Lomovsek
Kilátás a Celjski Stari Grad-ra és Celje városára.
Kép forrása: shutterstock.com / Uhryn Larysa

Figyelmet érdemel az északkeleti Maribor is

Körünk bezárul, s visszatérünk az alpesi Szlovéniába. Meredek lejtők (Mariborsko Pohorje), túraútvonalak, gyalogos és kerékpáros ösvények, Kelet-Szlovéniára jellemtő zöld domboldalak és szőlőültetvények – ez Maribor! Számos szabadtéri programlehetősége mellett a világ legrégebbi szőlőtermesztő helyszínével büszkélkedhet.

A Modra Kavčina a világon hivatalosan is elismert, legrégebbi, 400 évesnél is idősebb szőlőültetvények neve. Bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is. S nemes gyümölcse még ma is terem! Lent-ben, a város legromantikusabb részén nő az ősi városfalvak mentén, a Dráva folyó mellett. Nyáron itt kerül megrendezésre a legnagyobb szlovén szabadtéri fesztivál – a Festival Lent.

Maribor esti látképe a Dráva folyó mentén.
Kép forrása: shutterstock.com / Rudy Balasko
Maribor központi tere.
Kép forrása: shutterstock.com / Roman Babakin

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top