Connect with us

Magazin

Szokatlan úti célt szeretnél? Gyere Szkopjéba

Szokatlan úti célt szeretnél? Gyere Szkopjéba

Szkopje. Néhányan azt mondják, hogy a világ legutálatosabb városa, hogy csúnya és unalmas. Szerintünk viszont a macedón főváros nagyon is érdekes úti cél, nem mindennapi, ráadásul nemzetközi légkörrel. Hiszen nemcsak macedónok lakják, mellettük albánok, törökök, románok, szerbek, bolgárok és más nemzetek otthona is. Szóval, ha felkészültél egy balkáni bulira, szeretettel invitálunk az Észak-macedón Köztársaság fővárosába, Szkopjéba.

Advertisement

Gazdag történelem

Utazzunk vissza a régmúltba, mégpedig Kr.e. 4000-be. Ebbe az időbe nyúlik vissza Szkopje történelme, erről tanúskodik a Kale erőd (Скопско Кале, Skopsko Kale). Az óváros legmagasabb pontjára épült, és Macedónia leghosszabb és legjelentősebb folyójára enged kilátást, a Vadarra.

Szkopje Budapestről 11 150 Ft-tól

Budapest Közv. járat Szkopje Közv. járat Budapest
11.150 Ft-tól Foglalj

Szkopje, mint nemzetközi centrum

Mióta a város létezik, sok nép lakta és foglalta el. Területén bizánci templomok és kolostorok osztozkodnak román építményekkel, ilyen például a Scupi vagy az Akvadukt. De a legerősebb nyomokat mégis a törökök hagyták maguk után, fennhatóságuk évszázadokig tartott. Ennek hagyatéka többek között az a pár mecset is, melyeket szintén érdemes felkeresni Szkopjéban.

Eklektikus bizsergés

Mivel a keresztény és moszlim vallás, valamint a különféle nemzetek is nagy erővel vívtak dominanciaharcot, a város kisugárzása jócskán eklektikussá vált, ezenkívül folyton vibrál és játszik. Nyugodtan megtörténhet, hogy a reggeli sétád közben kávézók teraszain sakkozó csoportokat látsz, este pedig velük táncolhatsz autentikus klubokban és kocsmákban, egészen reggelig.

Nagy Sándor

Van itt ez a 14 méteres szobor, melyet bár nem hívnak Nagy Sándornak, mégis őt ábrázolja. 2011-ben, a leleplezése után nagy port kavart. A helyiek meghatódtak, a görögök és az EÚ képviselői már kevésbé voltak lelkesek. Nos, a viharos viták ellenére is a város egyik szimbólumává vált, és képtelenség nem észrevenni.

Múzeumok és galériák

A Macedón Nemzeti Múzeum egy olyan kulturális intézmény, mely állandó kiállítást kínál az ország és a főváros történelméről, Szkopje legrégebbi említésétől a jelenkorig. Figyelemre méltó a Kortárs Művészeti Múzeum is, amely egy lenyűgöző épületben várja látogatóit egy domb tetején, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Gyűjteményére méltón lehet büszke, van itt Hockney, Léger, Picasso, Alexander Calder, Jasper Johns és Bridget Riley. Érdemes megnézni Szkopje régészeti múzeumát is.

Az öl kanyona

Матка, magyarul ez azt jelenti: öl (nem ige, hanem a főnév) és egy kanyon kapta ezt a nevet. Macedónia egyik legkedveltebb outdoor attrakciója, kb. 5000 hektár méretű területen húzódik. Vízi sportok színes választékán kívül egy pár középkori kolostorral is szembe találod majd magad.

A kőhíd

Камен мост, vagyis a Kőhíd hosszúsága kb. 200 méter, a Vardar-folyó partjait köti össze. Olyannyira a város jelképe, hogy még a címerében is megkapta a maga helyét. De ennél talán erősebb nyomot hagy majd benned egy éjjeli romantikus séta a különösen szép megvilágítása fényében.

A régi bazár

A Vardar keleti partján találod a Стара чаршија-t, azaz a régi bazárt. Ha egy kicsit Isztambul jutott róla az eszedbe, akkor helyes az asszociációd, hiszen ez is a törökök által itt hagyott örökség egyik darabja. Ha szereted a bizánci építészetet, a mecseteket, tradicionális épületeket, különleges szuveníreket, akkor mindenképpen sétálj el erre is.

Macedóniai ételei

Milyen is a macedón konyha? Elsősorban balkáni, de dominálnak benne a mediterrán és közel-keleti ízek is. Az ország meleg éghajlata kiváló feltételeket biztosít a különféle zöldségek, gyógynövények és gyümölcsök termesztéséhez. A macedónok nagyon büszkék minőségi tejtermékeikre, boraikra és más alkoholos italaikra (pl. raki). Nagyon magasan értékelt a Skopski Merak étterem, főleg a tradicionális ételek gazdag választéka miatt.

Szkopje kávéházai

Ha a város felfedezése közben elfáradnál, ess be egy kávézóba. Egyik kedvenc a Squeeze Me, ahol a minőségi kávé mellett különféle gyümölcslevekkel is felfrissülhetsz. Ha a túrótortára vagy fagyirá fáj a fogad, akkor látogass el a K8-ba.

Szkopje Budapestről 11 150 Ft-tól

Budapest Közv. járat Szkopje Közv. járat Budapest
11.150 Ft-tól Foglalj
Art bridge in Skopje center the capital of Macedonia

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Jelentős szakmai testületek kérik a karantén eltörlését az EU-tól https://t.co/iE6UAzxnPVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 óra
Szokatlan látvány a Taj Mahal előtt, senki sem kíváncsi a remekműre jelenleg https://t.co/11XQWjvFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 22 óra
A világ legnagyobb vízparti villái megnyílnak. Hogy hol? Hát a Maldív-szigeteken! https://t.co/v1OaOdTimMMennyi ideje jött ki ez a hír? 23 óra
Az Indiai-óceán tekintélyével, a szigetei szépségükkel ejtenek ámulatba https://t.co/q7mau0lM4tMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Már az Eurowings is COVID-19 biztosítást kínál! https://t.co/cV9iz8oQ9oMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Úti célok az aktív kirándulóknak: Kanada top szörfvárosai https://t.co/TdLu4eSz5MMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Hawaii: alternatívák a karantén idejére https://t.co/WzgDwboRYAMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Friss: Újabb járattörlések a Ryanairnél! https://t.co/eRySRGRrTMMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
COVID-19 ingyenes biztosítást kínál a flydubai https://t.co/ZWKt0gTbn6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Abu Dhabi nyitva: a turistáknak elektronikus karkötőket kell viselniük https://t.co/2S7qRVaadUMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top