Connect with us

Magazin

Szicília csak egy van, de adunk 9 okot, miért imádnivaló

Szicília csak egy van, de adunk 9 okot, miért imádnivaló

Imádott nő, tekintélyes asszony, bölcs nagymama. Szicília ez minden, együtt. Annak ellenére, hogy mozgalmas volt a múltja, még mindig éber és nem fárad el talán soha…

1. Színes örökség

Szicília vonzereje évszázadok óta erős, a föníciaiaktól kezdve görögökig sok nép telepedett le ölén. A 3 km hosszú Romana de Casale villa a népszerű látnivalók közé tartozik, a rómaiak hagyták hátra. Vagy ott van Taromina, melyet ma Szicília legszebb városkájának tartanak, és egy i.e. 3. századból származó, de máig is működő görög színházzal büszkélkedhet. Ez a híres Teatro Antico di Taormina. A Templomok völgyéről hallottál már? Agrigento mellett található és a legismertebb szentélye a dór Tempio della Concordia. Szóval, bármerre lépsz, mindenütt valamilyen történelmi építmény vagy romjai, évezredek néma szemtanúi néznek veled szembe.

2. A természet ereje

Ha az előző bekezdésbe tömörített, történelmi emlékművekről szóló áradozásunk nem annyira hatott meg, akkor mondunk másat. Az Etna vulkánról már biztosan hallottál. Európa legnagyobb aktív tűzhányója, Szicília keleti partvidékén nyújtózik az ég felé. 3329 m magasságával elnyerte Olaszország legmagasabb hegyének a címét. A vulkanikus Lipari-szigetek szintén isteni ajándéknak számítanak. A turisták körében rendkívül népszerűek, de hogy is ne lennének, hiszen lélegzetelállító a bájuk. Ha Lipari-szigetekre specializálódott utazóvá szeretnél válni, tessék, megtanítjuk neked az összes nevét: Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli, Panarea és Vulcano.

3. A főváros

Attól, hogy Szicília Olaszország része, még nem biztos, hogy ugyanaz a fővárosuk. Mekkora tévedés lenne, ha ezt mondanád egy helyinek. Hiszen Szicília fővárosa Palermo! Építészete kaotikus, közlekedése zűrzavaros, pici éttermei hangulatosak, katedrálisa tekintélyes, szóval az egész város imádnivaló és egyedülálló.

4. A barokk Szicília

Barokk építészeti színházi előadás. Furcsa szókapcsolat? Igen, de így tudjuk a legjobban leírni azt, amit a sziget délkeleti részén látsz majd. Noto, Ragusa és Monica tele van csodálatos templomokkal és okkersárga terekkel. Ez a „minden rosszban van valami” jó közmondás bizonyítéka, hiszen az itteni épületek egy 1693-as kegyetlen földrengés után épültek.

5. Na igen, a szicíliai maffia

 A világ bármelyik részén mondd azt, hogy „Sicily”, azaz Szicília, a válasz szinte biztos valami maffiával kapcsolatos lesz. Ha emiatt félelemmel gondolsz erre az úti célra, akkor most leeshet a kő a szívedről: erre nincsen semmi okod. Bár a szicíliai maffia a mai napig él és virul, a turisták ebből semmit sem érzékel, és az utazók maximálisan védve vannak. Coppola filmje, a Mario Puzzo regénye alapján készült Keresztapa sok jelenetét Szicílián forgatták. Szóval, ha nagyon vagány fényképekkel szeretnél hazatérni, fogyassz el egy olasz feketét a Vitelli bárban a Savoca nevezetű faluban, mely szerepel a Keresztapában is. Ha a szervezett bűnözés témáját nem tudod ennyire könnyedén venni, akkor látogasd meg a corleonei maffiaellenes múzeumot, mely ezt a társadalmi problémát taglalja, főleg a szicíliaiak szemszögéből.

6. Bűbájos tengerpart

Szicília forró tavasztól őszig, annyira, hogy az itteni lakosság legszívesebben bevezetné az egész nyáron tartó sziesztát. A hegyekben picit könnyebb lélegzetet venni, ugyanez érvényes a tenger közvetlen közelében is. Az egyik legközkedveltebb strand Mondello-ban található. Ez a halászfalu egyébként nagyon fotogén és éttermei ellátnak minden éhes turistát. A tenger jótékony hatásaiért a Cinema Paradiso filmből ismert Cefalu-ba is mehetsz. Taormina-ban a strandolást egy felvonós utazással is kombinálhatod, mely Mazzoro gyönyörű öblébe visz el. Sokan a szicíliai tengerpartok topjának a San Vito lo Capo fehérhomokos strandját tartják.

7. Mennyország a szádban

Imádod a fagyit? Legszívesebben reggelire is azt ennél? Szicílián ez teljesen rendben van. Vagy kóstold meg a granitát, ami szintén egy hideg édesség gyümölccsel és mandulával. És halálos vétek lenne kihagyni a cassata siciliana édességet, ami valójában egy rumos kalács ricottával és kandírozott gyümölccsel.

8. Probléma? Az meg mi?

Ha megkérdezed egy olasztól, hogy mennyi az idő, számolj egy minimum ötperces beszélgetéssel. De figyelem! A szicíliaiak NEM olaszok! A múlt megpróbáltatásai nyomot hagytak a lelkükön és mentalitásukon. Néha szinte kimérteknek tűnhetnek az Olaszország más részén élő lakossággal összehasonlítva. De ez inkább óvatosság, nem hidegek, hanem szkeptikusak. Ennek ellenére (vagy ezzel együtt?) Szicílián nagyon intenzíven érezheted, hogy milyen szép az élet. Például, amikor tangózol a szabad ég alatt, magadba szívod a citromfák éjszakai illatát vagy egy medencés partin fájdul meg a hasad a rengeteg nevetéstől.

9. Gyerekkel utazol? Kitűnő!

Miért szeretik Szicíliát a kicsik is? Hát a fagyi miatt! De nyugi, nem ez lesz az egyedüli program, ami leköti majd az apróságok figyelmét. Már említettük a szicíliai tengerpartot, amely közül sok gyerekbarát, de a természeti kincsek közül is soknak megörülnek majd. Képzeld el azokat a csillogó szemeket, amikor elárulod, hogy „Ma egy vulkán alatt fogunk sétálni.” A Szicília paradicsomának is nevezett Orientata dello Zingaro több mint 600 növényfajjal büszkélkedik, bár bejárni elég fárasztó.

Azt mondtuk, hogy a szicíliaiak kimérteknek tűnhetnek? Van valami, ami még az ő arcukra is fél pillanat alatt képes mosolyt csalni: a bambini.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top