Connect with us

Magazin

Nem mindennapi úti célt keresel? Próbáld ki Szenegált!

Nem mindennapi úti célt keresel? Próbáld ki Szenegált!

János nagy utazó, meglátogatta már Iránt, a Dél-afrikai Köztársaságot, Botswanát vagy Jordániát is például. Utóbbi útjainak egyike Szenegálba vezetett, Nyugat-Afrika egy kevésbé populáris, ám annál érdekesebb országába. Arról (is) kérdeztük, hogy biztonságos-e „saját szakállra” utazni Afrikában.

Miért döntöttél éppen Szenegál mellett? Milyen volt az első benyomásod?

Az első és a fő oka annak, hogy hová is utazom, az a repülőjegy ára. Szenegálba a Pelikán oldalán keresztül vásároltam akciós repjegyet egynapos megállóval Lisszabonban. A másik motiváció az volt, hogy Afrika nyugati része már régóta rendkívül vonzott.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Előre terveztél vagy mindent helyben intéztél el?

Előre csak a szállást intéztük el. Salit választottuk, egy a fővárostól, Dakartól déli irányba 60 km-re található turisztikai részt. Utánanéztünk egy pár érdekes helynek, amelyeket meg akartuk látogatni, de a kirándulásokat és a közlekedést helyben intéztük. Ilyen hely volt például Gore, mely a múltbeli rabszolga-kereskedelméről vált híressé. Azt is tudtuk, hogy meg szeretnénk nézni a szafarit a Bandia Nemzeti Parkban és persze Dakart. A Lac Rose rózsaszínű tó is nagyon gyönyörű volt, mely egyébként a híres Párizs-Dakar rally végcélja volt a múltban.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Egy horgászatra is hagytuk magunkat rábeszélni, ugyanúgy, mint egy „hajós grillezésre”, és meglátogattuk Mbour város halpiacát is. Állítólag ez a hely kihagyhatatlan, ha látni akarjuk a hamisítatlan Afrikát. Kiváló élmény volt a lovaglás is.

DCIM\101GOPRO\GOPR1115.JPG

A fénykép forrása: Ľubica Milde

És ami a költségvetést illeti? Tényleg drága Afrika?

Afrikát a legdrágább kontinensként is emlegetik. A múltban már több afrikai országot is meglátogattam, valamint az európai, ázsiai vagy karib-szigeti utazásaink is jó alapul szolgálnak az összehasonlításhoz. Szenegál nem tartozik a legdrágábbak közé. A bolti árak nem nagyon különböznek a mieinktől, bár néhány élelmiszer 2-3-szor is drágább, mint nálunk. Egy éttermi ebéd vagy vacsora körülbelül ugyanannyiba kerül, mint nálunk. Ami a költségvetésünket illeti, nem számoltuk ki előre pontosan. Mivel olcsók voltak a repjegyek, többet engedhettünk meg magunknak a helyszínen.

Meglátogattátok a szenegáli szafarit is?

Szenegálnak több nemzeti parkja is van, a legismertebbek a Parc National du Niokolo-Koba, a Djoudj National Bird Sanctuary vagy a Foret de Bandia. „Szafari-látogatásra” mi a legutóbbit választottuk a közelsége miatt. A többi kb. 400-500 km távolságra helyezkedett volt tőlünk, ami az afrikai utak minősége mellett két napig tartó utazást is jelenthet.

A Bandia nemzeti parkban viszonylag rövid idő alatt (és aránylag olcsón) tényleg sok mindent láttunk. A legjobban a zsiráfok, a zebrák, antilopok, majmok, struccok, orrszarvúak, krokodilok és a madarak tetszettek.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Fontos azonban tudni, hogy ez a szafari inkább művileg volt kiépítve és néhány állatfajt ideszállítottak, nem itt éltek eredetileg. Aki igazi afrikai szafarit szeretne látni, inkább menjem például a Ngorongoro-ba Tanzániába.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Milyen a tengerpart? Lehet Szenegálban strandolni?

A szenegáli tengerpart nem a legszebb. De nem is emiatt mentünk oda. Bár a homok világos színű, van tenger és pálmák is, a partot nem tartják rendben, sok helyen szeméttel van tele.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Az óceán vize márciusban, vagyis a látogatásunk idején hideg volt. Nem klasszikus üdülőben laktunk, de úgy gondolom, hogy azokon a helyeken törődnek a tengerparttal. Szóval, élveztük a 34 fokos meleget és medencében fürödtünk.

A fénykép forrésa: Ľubica Milde

Milyen ízű Szenegál? Problematikus az afrikai étkezés az európaiak számára?

Az étel nem volt drága és nagyon ízlett. Legfőképpen egy helyi éttermet kedveltünk meg, amelyet egymás között csak „garázsnak” hívtunk, mert úgy nézett ki. Fantasztikus volt a hal és a tenger gyümölcsei. Az árak a mieinkkel összehasonlíthatóak voltak, egy főétel 5-10 euróba került. Olyan éttermeket érdemes választani, ahol más turisták is ülnek, ez annak a garanciája, hogy elkerülheted a gyomorproblémákat. Vigyázni kell a vízzel, csak csomagoltat vásárolj (még fogmosásra is) és a salátákkal is, melyeket vízben mosnak át. Halakon kívül más húst nem ettünk a biztonság kedvéért.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

Hogyan közlekedtetek? Autóval, busszal, motorbiciklivel?

Szenegálban a balesetek nem ritkák, ezért a legjobb megoldásnak a többszemélyes autókölcsönzést látom, sofőrrel együtt. A miénk nagyon kedves volt, annak ellenére is, hogy csak annyit tudott angolul, hogy „OK”. Az már kevésbé volt kellemes, hogy háromszor romlott el a járgány, de a helyiek mindig pár perc alatt segítettek megoldani a helyzetet. A bátrabbak dönthetnek saját jármű kölcsönzése mellett is.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

És végül, melyik élmény volt a legemlékezetesebb?

Ha Szenegál az első igazi afrikai úti célod, akkor nagyon meglephet. Én már azelőtt voltam Tanzániában, szóval többé-kevésbé tudtam, hogy mi vár rám. Nincsenek itt szemétkosarak, a szemét az utcákon, utakon, tengerparton áll. Régi, viharvert autók, motorbiciklik, kerékpárok közlekednek az utcákon, na meg persze lovas szekerek. Nem szegények, inkább közömbösek a természettel és környezettel szemben, talán picit „lusták” is takarítani. És mindenkinek van okostelefonja.

A fénykép forrása: Ľubica Milde

De pár nap után teljesen magával ragad a hangulat. Az, amit látsz, az a valóság. Nem kétszínűek, nem áll szándékukban azt mutatni, amit mások akarnak látni, szóval, amit ott élsz meg, az eredeti, reális, igazi, olyan „raw”. A helyiek nem tűnnek boldogtalanoknak, nagyon barátságosak, senkit sem érdekel, ha valaki idegen vagy különbözik a bőre színe. Azt is mondhatjuk, hogy mindannyian belészerettünk ebbe az országba és a hangulata volt a legjobb élmény az egészből.

Szenegál nem a gyönyörű tengerpartokról szólt vagy luxusüdülőkről. Hanem élményekről.

Instagram: @johny_von_milde

Weboldal: www.milde.sk


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top