Connect with us

Magazin

Szemtől szemben a ruandai gorillákkal idegenvezető nélkül? Igen, lehetséges!

Richárd professzionális fényképész. Feleségével együtt eldöntötték, hogy évente legalább egy érdekes országot meglátogatnak. És így egy nap teljesítették régi álmukat – megvették Afrikába szóló repjegyeiket, és meglátogatták Ruandában a hegyi gorillákat. Elárulta, hogy milyen volt az afrikai szafari idegenvezető nélkül, miért pont emellett az utazás mellett döntöttek és azt is, hogy mennyire biztonságos Afrika. 

Miért pont Afrika? Ez volt a nászutatok? Vagy csak egy sima nyaralás?

Az első egzotikus utunk még 2010-ben volt, az akkor még barátnőmmel (ma már a feleségem) és pár baráttal úgy döntöttünk, hogy elugrunk egy pár hétre Peruba. Nagyon megfogott a nem mindennapi utazás és akkor megfogadtuk, hogy minden évben meglátogatunk egy különös úti célt. Több dél-amerikai és ázsiai országban jártunk, az évek során egyre tapasztaltabb utazókká váltunk, és lassan elkezdtem tervezgetni a nagy álom túrámat –  a ruandai hegyi gorillák meglátogatását. Eleinte csak egy homályos elképzelés volt, majd egyik este a nappaliban dűlőre jutottunk, és kijelentettük, hogy az álmok azért vannak, hogy valóra váltsuk őket. Bár kezdetekben több kérdés is felmerült, sokat gondolkodtunk azon, hogy mennyire is biztonságos Afrika, de végül mégis nekivágtunk. Valójában nem ez volt a nászutunk, de az is elég élménydúsra sikeredett, meglátogattuk Norvégiát északról dél felé haladva.

Mi volt a legdrágább afrikai nyaralásotok során? Milyen volt a költségvetésetek?

Afrika általában nagyon költséges a turisták számára. Az idegenforgalom még nem igazán fejlett, és inkább a gazdagabb ügyfélkörre összpontosítanak. A turisták nagy többsége a drágább szállások mellett döntenek. Az étkezés (turisztikai) éttermekben is meglehetősen drága. De ez nem azt jelenti, hogy Afrika ne lenne elérhető a mindennapi emberek számára is. Kicsit több előkészületre és tervezésre van szükség, és ha valaki saját maga is meg tudja szervezni a dolgokat, akkor lehetséges. A végleges költségvetésünk személyenként körülbelül 3 500 euró volt, beleértve a repjegyeket, a gorilla látogatásokat és az autókölcsönzéseket is.

Hotel, hostel vagy vendégház? Melyik éri meg a legjobban?

A „hostel rendszer” még nem igazán működik Afrikában. Így jobban szét kell nézni. Nem olyan, mint Délkelet-Ázsiában, hogy szinte bármelyik sarkon hostelekbe botlunk. Mi a kemping mellett tettük le a voksunkat. Ugandában a kemping felszerelést napi néhány dollárért kölcsönöztük. Néhány éjszakát töltöttünk a sátorban. Egészen romantikus volt, különösen azok után, hogy azt mondták, az éjszaka folyamán ne nagyon hagyjuk el sátrainkat a vízilovak miatt. A sátorozás viszont több száz dollárt spórolt meg nekünk, és volt, hogy a nemzeti parkokban kempingeztünk, ami logisztikai szempontból is előnyös volt.

Mi a helyzet az autóbérléssel? Egyedül is megoldható? Milyenek az utak arrafelé?

A kocsit még otthonról, neten keresztül foglaltuk. Számos cég foglalkozik autókölcsönzéssel, terepjárót is lehet bérelni söfőr nélkül. Ismét érdemes egy kicsit utána járni a dolgoknak, több fórumon érdeklődni, de nekünk szerencsénk volt. A Toyota RAV4 négykerékes meghajtású kocsit az első faluba, a ruandai-ugandai határhoz hozták. Egy kis szerencsére is szükségünk volt, mivel nem volt nálunk telefon, de végül megtaláltuk. A kocsi rendben volt. Ugandában a bal oldalon van a kormány, az utak többnyire porosak és hihetetlenül rossz állapotban vannak. Így a vezetés is egy élmény. A pótkerék nagyon fontos! Persze, mi is kaptunk defektet elég messze a civilizációtól, és bevallom nagyon féltünk, hogy ne kapjunk egy újabbat.

Mit szólsz az afrikai ételekre? Próbáltál valami helyit?

Afrika, legalább is az a része ahol mi jártunk, nem az ínyenc ételekről híres. Természetesen voltak kivételek, de amikor nyugati ételeket próbáltak elkészíteni, nem volt túl ízletes. De persze mindent meg lehet szokni, és az út végén már ehhez a mondáshoz tartottuk magunkat: „Otthon nem enném meg, de itt egész jó.”

Jobbak voltak a helyi specialitások, amelyeket az út mentén vásároltunk. Tetszett például a „rolex”, hasonló a mi palacsintánkhoz, de csak lisztből és tojásból készül. A helyiek nagyon kimérten étkeznek. Egy fiúval találkoztunk Ruandában, aki körülbelül fél napot töltött velünk, és meghívott minket az otthonába. Egy kis agyagház villamos energia és víz nélkül. Az egyik szoba tele volt burgonyával, mert 365 napon át ezt eszik. Egyedül karácsonykor esznek csirkét.

Ruanda és Uganda biztonságos a turisták számára?

Ez volt a legnagyobb aggodalmunk, amikor elhatároztuk, hogy ide akarunk utazni. Különösen, azért, mert az egyik legvéresebb történelemmel rendelkeznek. 1994-ben több mint egymillió ember halt meg száz nap alatt Ruandában. Machete által. Uganda sem jobb ennél. Különösen az 1970-es években lejátszódó kemény polgárháborúk miatt. Ez a tény biztosan nem segíti az országok imidzsét, de mintha megpróbálnák maguk mögött hagyni, és újra kezdeni.

Ruandát ma sokan hívják Afrika Svájcának. A városok tiszták, nincs szemét a földön, nincs egy műanyag zacskó sem, kiváló minőségű aszfaltozott utakat építettek. Az emberek kezdik megérteni, hogy a turizmus egy nagyszerű lehetőség, és nem lenne bölcs dolog, ha valamilyen támadással fenyegetnék a turistákat. Ezekben az országokban három hetet töltöttünk és nagyon biztonságosnak tűntek. Gyakorlatilag egyetlen kellemetlen helyzetre sem emlékszem.

Lehetséges szafarira indulni idegenvezető nélkül? Biztonságos? Mennyibe kerül egy idegenvezető?

Ugandában két szafarin vettünk részt. Mind a kettőt idegenvezető nélkül. A kapunál kaptunk egy térképet, és szabadon tudtunk robogni, élvezni a tájat és a vadállatokat, amelyek átkeltek az úton. A saját autó nagyobb szabadsággal jár, mint a szervezett utazások.

Idegenvezetővel akkor érdemes menni, ha bizonyos állatokat szeretnél látni. Nekünk például nem volt szerencsénk oroszlánokhoz, így az utolsó napon megkértünk egy vezetőt, hogy jöjjön velünk. 20 dollárt fizettünk. A legnagyobb előnye a vezetőknek az, hogy adóvevőkön keresztül értesítik egymást az egyes állatfajokról. Mi is kaptunk egy fülest, majd három oroszlánt figyelhettünk meg.

Milyenek az afrikaiak az európai turistákkal?

Az esetek túlnyomó többségében nagyon kedvesek. Különösen az idegenforgalomban dolgozó emberek nagyon tiszteletteljesek és kellemesek. Megtiszteltetés a számukra, hogy ellátogatnak az országukba, mert, ahogy azt már említettem, rájöttek, hogy a turizmus a jövő számukra. A legaranyosabbak a kisgyerekek, akik szaladva kiabálják „muzungu”, ami fehér arcot jelent. Elképesztő, hogy a turizmus még nem jellemző a helyi lakosságra, nem úgy, mint sok turisztikailag fejlett országban. Sokszor történt velünk, hogy a gyerekek csak meg akartak érinteni minket, pénzt vagy ajándékot viszont nem kértek tőlünk.

A gorillák és a csimpánzok meglátogatása valóban olyan erős élmény, mint ahogy azt mindenki állítja?

Mint említettem, a hegyi gorillák meglátogatása Ruandában volt az utazási álmom, és ez volt a fő oka annak, amiért ezt az úti célt választottuk. Hallottam olyan emberekről, akik a gorillák jelenlétében sírtak, és azt mondták, ez az élmény teljesen megváltoztatta az életüket. A lelkem mélyén úgy gondoltam, hogy valami hasonló fog történni velünk is, de valójában nem történt semmi.

Határozottan gyönyörű élmény volt, a gorillák egy méterre álltak tőlünk a vadonban, egymásra néztünk, de nem nevezném „természetfeletti” élménynek. De sokkal nagyobb hatással voltak ránk az Ugandai Nemzeti Parkban, Kibale-ban élő csimpánzok. Nem volt semmilyen elvárásunk és talán ezért volt intenzívebb. Csodálatos volt látni, hogy mennyire hasonlítanak az emberekre. ????

Milyen szemmel nézel most Afrikára, és milyen véleménnyel voltál az utazás előtt?

Ha valaki kedveli a természetet, az állatokat, úgy gondolom, ez a tökéletes üdülési helyszín. Elfelejtettem a felesleges előítéleteimet. Azt hiszem, ez egy nagyszerű hely, amelyet érdemes felfedezni, de még a tömérdek turista előtt.

Nagyszerű képeket készítesz. Ez a munkád vagy csak a hobbid?

Eleinte csak hobbi volt, mert üzleti tanácsadóként dolgoztam. Ma azonban azt mondhatom, hogy teljes mértékben ennek szentelem az életem. Különböző fotózási projekteken veszek részt – esküvők, családi portrék, céges rendezvények és az utazásaim során sem hagyom otthon a fényképezőgépemet.

Hol jártál az elmúlt években? És hová készülsz?

Európa és Észak-Amerika mellett, a feleségemmel már több egzotikus országban jártunk. Szeretném megemlíteni Galápagost, ami maga a földi paradicsom, és nagyon nehéz volt onnan hazajönni. A közelmúltban tértünk vissza egy gyönyörű három hónapos kirándulásból. A Tádzsik-Afgán határon lévő Pamír autópályán haladtunk,  az 5200 méteres magasságban lévő vonaton utaztunk a tibeti Lhasa-n át, az Everest előtt álltunk, szörföztünk és merültünk Indonéziában. Igazán hosszú utazásra vágytunk és tényleg elképesztő volt. Nos, heliskiing vár ránk Svédországban. Egy másik álom, amit teljesíteni szeretnénk ????


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top