Connect with us

Magazin

Qatar Airways repjegy Balira + útmutató az istenek szigetére

Qatar Airways repjegy Balira + útmutató az istenek szigetére

Mondanom se kell, hogy Bali Indonézia gyöngyszeme és ez a nagynak nem igazán nevezhető sziget csúcsaival, vulkánjaival, rizsföldeivel, finom ételeivel, és mindenekelőtt barátságos és színes balinéz kultúrájával turisták ezreit vonzza.

Már te is régebben fened a fogad egy utazásra? Foglald le most repjegyed az 5* Qatar Airways légitársasággal és utazz Balira egy átszállással és 30 kg-os nagy poggyásszal.

Bali 184 900 Ft-ért

Budapest 1 átszállás Denpasar 1 átszállás Budapest
Doha Doha
184.900 Ft Foglalj

Bali, mint Délkelet-Ázsia kereszteződése

Az utóbbi években Bali egy valóságos turistaparadicsommá vált. De a jó hír az, hogy a helyiek még mindig féltve őrzik gyönyörű hagyományaikat. Sok turista még a lábát sem teszi ki a szállodából vagy csak Kuta környékére fókuszálnak, és így kimarad neki az igazi Bali. A “bárokban” csücsülő utazók nagy többsége Ausztráliából érkezik, amin nem csodálkozom, hisz van, hogy 100 ausztrál dollárért tudnak retúrjegyet foglalni.

Érkezés a Bali repülőtérre

A Ngurah Rai nemzetközi repülőteret gyakran a közeli főváros szerint – Denpasar repülőtérnek nevezik. Első alkalommal egy kicsit zavaró volt, mert Kutába érkezel és nem Denpasarba. A fővárosa mintegy 800 000 lakossal rendelkezik és szinte mindenki motorkerékpárral vagy robogóval hasít az utcákon. Áthaladni Denpasaron és eljutni mondjuk Ubudba önmagában is egy külön élmény. Amikor Délkelet-Ázsiát jártam gyakran Denpasarban szálltam át, így szerencsém volt megismerni a reptér minden egyes zugát. Volt, hogy a hajnali indulás miatt pont a reptéren éjszakáztam.

Bár a nyilvános terminálban zuhanyzók is vannak, nem ajánlatos a reptéren aludni. Elsősorban a meleg és a kellemetlen szúnyogok miatt. De ha mégis álomra hajtanad fejed, elég egy pár lépést megtenned. Kuta főútját számos hotel keresztezi, ahol potom árét tudsz szobát foglalni. Érkezéskor vehetsz ki indonéz rúpiát az egyik ATM-ből, majd udvariasan elutasíthatod a kissé bosszantó helyi “söfőröket” és egyedül sétálhatsz a városba. Ha mégis tuk-tukkal mennél, tartsd észben, hogy alkudozni kell. Balin ez teljesen természetes dolog.

Szállás Balin

A szigeten mindenki talál a saját pénztárcájának megfelelő szállást. A legtöbb szálloda reggeliként friss gyümölcsöket szolgál fel. A különféle trópusi gyümölcsök könnyen elérhetők és olcsók a szigeten. A szállodák gyakran stílusos bútorokkal, szép kilátással vagy medencével rendelkeznek. Persze ez attól is függ, hogy mennyit szeretnél elkölteni a nyaralásod során. Viszont a délkelet-ázsiai árak számunkra nagyon kedvezőek.

Mikor utazz Balira?

Az útmutatók szerint az esős évszak Balin októbertől márciusig tart. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ezekben a hónapokban nem ajánlom a szigetet. Egyszer a karácsonyi ünnepek alatt voltunk Balin és csak néhányszor esett az eső, főleg az este folyamán. Nyáron száraz időjárásra lehet számítani, záporok nélkül. A sziget egész évben meleg, így az alkalmi eső kellemes.

Közlekedés Balin

Béreljek robogót?

Bali leggyakoribb közlekedési eszköze a robogó vagy a motorkerékpár. Mi Kutában béreltünk robogót az egész utazásunkra, amiért napi 6 dollárt fizettünk. Ennél többet nem érdemes, hisz minden sarkon tudsz bérelni és a konkurencia elég nagy. Érdemes alaposan átnézni a járművet és ha lehet, készíts fotókat is. Arra is figyelj, hogy milyen állapotban vannak az abroncsok, nemhogy defekttel végződik a robogózás. Utolsó dolog, mindenképp kérj sisakot, bár a helyiek anélkül utaznak, de jobb megelőzni a bajt.

Vigyázz a rendőrségre!

A helyi rendőrök a turistáknak hála gyakran könnyed pénzre tesznek szert. Leggyakrabban a sisakokat és a nemzetközi jogosítványokat ellenőrzik. Ha mégis megbüntetnének ne félj az alkudozástól, ugyanis a szigetre kimondottan jellemző a korrupció. Előfordulhat, hogy aránytalanul nagy összeget követelnének a “bűncselekményért”.

Légy résen vezetés közben

A forgalom nagyon kaotikus és egy kis időbe telik mire hozzászoksz. Így a baloldali közlekedés lesz a legkisebb problémád. Érdemes vigyázni a nagy teherautókra és buszokra! Áthaladni Denpasar nyüzsgő utcáin a csúcsforgalomban valóban stresszes, de meg lehet vele birkózni. Miután kijutsz a városból, a gyönyörű természetben való vezetés maga az öröm. Mi végig robogóztunk, a nagy meleg miatt is szuper megoldás, nem beszélve arról, hogy sokkal hatékonyabb az autónál.

Egyéb lehetőségek:

Ha nem jön be a robogó, bérlehetsz autót is, sőt akár söfőrrel is. A legtöbb járműben van légkondi is. Utazhatsz taxival és Uberrel is. A helyiek által is használt furgonokat nem kimondottan ajánlom, bár olcsó, de nagyon lassú megoldás. És van, hogy a söfőr nem menetrend szerint közlekedik. Az utolsó lehetőség a szállodai autó vagy kisbusz.

Mi tetszett a legjobban?

Első éjszakánkat Kutában töltöttük, ami híres bulijairól, majd Ubudba mentünk. Ez a város a sziget kulturális szíve. Érkezéskor nagyon turistásnak tűnt, de ez csak a központ utcáira igaz. Amint tovább mész, bűbájos utcák fogadnak, amelyek tele vannak templomokkal. A város szélén számos felvonulást és ünnepséget láttunk.

Az egyik templom ünnepségén meginvitáltak minket és megnéztük a helyiek maszkos táncukat. Hangszereken játszottak, táncoltak és sok rituálét láttunk. Nem maradtak el a tipikus öltözetek és különösen sok virág volt mindenfelé! Ubud gyorsan az egyik kedvenc helyünkké vált. A városban mindennap jobb és szebb eseményeken lehet részt venni. Még egy esküvőre is hivatalosak voltunk, de sajnos már nem volt időnk. Ubud az otthona a híres majomerdő szentélyének és a gyönyörű rizsfödeknek is.

Templomok és balinéz hinduizmus

A helyi emberek nagyon barátságosak és kultúrájuk teljesen magával ragadatott minket. Egyedülálló hinduizmust gyakorolnak, amely nagyban kötődik a buddhizmushoz és a természethez. A balinézek minden nap áldoznak isteneiknek és démonaiknak. Gyakran égetnek füstölőket, mivel úgy vélik, hogy az illatok felhívják az istenek figyelmét. Ezt a szertartást templomokban is végzik és többnyire a nők felelőssége.
Balin számtalan templom és történelmi műemlék kapott helyet! A sziget legszebb szentélyei közé tartozik a Tanah Lot, Pura Besakih, Uluwatu vagy Pura Ulun Danu Bratan.

Strandok és szörfözés

Bali nemcsak az istenek szigete, hanem a szörfösöké is. Ha meglovagolnád a hullámokat, irány a fekete Balian Beach vagy Canggu falu. Ez a hely a világ minden tájáról származó fiatalok, hippik és digitális nomádok paradicsoma, ahol renegeteg kávézó, étterem és klub sorakozik. Szörf felszerelést bérelhetsz közvetlenül a tengerparton, a magas áraktól sem kell tartani. Ha előtte soha nem álltál deszkán, vegyél egy pár órát oktatótól.

De nem kötelező szörfözni, a strandok ideálisak a pihenésre is. A sziklákról híres Balangan Beach-ről gyönyörű naplementére nyílik kilátás. Bali legszebb strandja Nusa Lembongan szigetén található Dream Beach. Ezt a paradicsomot csak motorcsónak segítségével látogathatod meg.

Kirándulások a természetbe

Ha az aktív pihenés híve vagy és szívesen bejárnád a környéket, dzsungelben túráznál vagy megmásznál akár egy vulkánt is, akkor érdeklődj a hotelben vagy valamelyik utazási irodában! Mivel Bali legmagasabb pontja a Bali Gunung Agung, amely vulkán is egyben, tavaly kirobbant, a kisebb Gunung Batur hegyre indul a legtöbb csoport. De a kilátás így is káprázatos!

Bali nem elég?

Kawah Ijen Javán

Baliról bérelt robogónkkal utaztunk a szomszédos Java-szigetre, hogy megmásszuk a Kawah Ijen vulkánt. Leereszkedtünk a kráterbe és láttuk, ahogy az indonézek úgy bányásszák a ként, mint a középkorban. Ezután a 80 kg-os csomagot a hátukon cipelték. Általában naponta kétszer járnak a kráterbe és ezért csak néhány dollárt kapnak. “Ez talán a világ legnehezebb munkája” – csodálkoztunk a helyi emberek teljesítményét látva. Aztán megkérdeztem egy öregembert, hogy segíthetnék-e neki a cipekedésben. Körülbelül 50 métert sétáltam, és le kellett tennem az elviselhetetlenül nehéz kosarat.
Ijenre könnyedén utazhatsz komppal. Az utazás egy kicsit időigényesebb, de kimondottan ajánlom. Számunkra ez volt az egyik legerősebb élmény egész Délkelet-Ázsiában!

Kráter
A helyi bányászok

A szomszédos Lombok

Indonéziának több mint 17.000 szigete van. Ha több időd van, ne maradj csak Balin. Legalább menj át a szomszédos Lombokra, ami nem olyan nagy, mint híresebb szomszédja. Remek program lehet a néhány napos hegyi túra a Rinjani vulkánra, ami 3726 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Ha a sznorkelezés a hobbid, irány a Gilly-szigetek vagy a sokkal csendesebb Nanngu-sziget. Ha teljesen el akarsz menekülni a turistatömegektől, irány a gyönyörűen zöld Flores sziget. Keresztény kultúrát, gyönyörű tájat és nagyon kedves embereket találsz ott! Komodo és Rinca kisebb szigetekre is ajánlatos bekukkantani.

Kattintson a megjegyzésre
To Top