Connect with us

Magazin

A Perito Moreno – gleccser Argentína egyik legszebb ékszere. Egyetértesz?

A Perito Moreno – gleccser Argentína egyik legszebb ékszere. Egyetértesz?

Argentína egyik leggyakrabban látogatott helye a Perito Moreno-gleccser. Minden éven turisták ezreit csalogatja Patagóniába. A nevét az argentin felfedező, Francisco Moreno után kapta, ő bukkant rá az Argentino-tóra, melynek vizében áll a cikkünk főhőse, vagyis a Perito Moreno-gleccser. Mit is mondhatnánk róla? Gyönyörű, biztonságos, könnyen elérhető. Köszönjük, ennyi, szia.

Advertisement

Vagyis, mégsem. A Perito Moreno bizony megérdemel egy hosszabb leírást is részletes érvekkel és útmutatóval.

A Perito Moreno-gleccser a harmadik legnagyobb ivóvíztartalék

Sokan tévesztik össze a druszájával, azaz az ugyanezzel a névvel rendelkező argentin várossal. Ez azonban jóval távolabb, 600 km-re északra fekszik. Szóval, ha éppen az argentínai utazásodat tervezed, ne hibázd el. A Perito Moreno-gleccser a Los Glaciares Nemzeti Parkban található meg Argentína délnyugati részén, kb. 70 km-re El Calafate városától.

Tekintélyes nagysága van, 250 km2 területet kapott ajándékba Földünktől és 74 m magasságból néz le rá. Az egész jeges felülete a világ harmadik legnagyobb ivóvíztartaléka!

Ez nem az egyetlen különlegessége. Azon ritkaságoknak számító gleccserek egyike, melyek folyamatosan nyomulnak előre. Saját magad is megtapasztalhatod ezt a nem mindennapi jelenséget: ha a Perito Moreno mellett állsz, láthatod a jég mozgását.

Hogyan juthatok el ide?

Például saját tervezéssel és kivitelezéssel. Bérelhetsz autót, és mivel a gleccser látogatása nem szezonfüggő, kevésbé frekventált turisztikai időszakban is egyszerű lesz megfelelő járgányt találni. (Sőt, ha nagyon tapasztalt utazó vagy, lehet, hogy még újdonsült útitársakat is találsz.) A második módszer is pofonegyszerű: veszel egy buszjegyet. A busz El Calafate-ból minden reggel közlekedik és az út kevesebb, mint 2 óráig tart. A biztonság kedvéért már egy nappal a tervezett kirándulás előtt biztosítsd be a helyed, kb. 500 pesot fizetsz majd érte.

Ha szereted a maximális kényelmet, esetleg nem vagy egy szervező-típus, akkor különféle utazási irodák is rendelkezésedre állnak. Bár El Calafate pici város, de a főutcáján többre is ráakadsz. Természetesen, ez több költséggel jár, de az árban általában benne van a közlekedés egyenesen a szállásodról és az idegenvezető is.

Bármelyik lehetőséget is választod, egyik sem mentesít a nemzeti parkba való belépő kifizetése alól. Ez szintén kb. 500 peso, bár módosulhat (ugyanúgy, mint a buszjegy) attól függően, milyen időszakban vagy itt. Ha szezonon kívül, akkor akár az ár felét is megspórolhatod. A biztonság kedvéért mindig legyen nálad készpénz, nem biztos, hogy mindenütt és mindig elfogadják majd a bankkártyát.

Nézz vele szemtől szembe

A gleccser mellett több turistaút is vezet, melyeken kényelmesen végigsétálhatsz. Nehézségi szint és távolság szerint vannak felosztva, bár egyáltalán nem olyan nagy a különbség az egyes útvonalak között. Az autóbusz csak délután jár vissza a városba, szóval, ha akarod, akár az összest is letesztelheted egymás után, lesz rá időd. Ha nem csomagolsz tízórait, akkor beülhetsz egy ebédre, na meg persze melegedni a helyi étterembe.

Amennyiben nem vagy tömeg-allergiás vagy nem akarsz/tudsz nagyon sokat járni, akkor hajóra is szállhatsz. Egy ilyen kirándulás másfél óráig tart és kb. 350 pesoba kerül. A gleccsert közvetlen közelről látod majd, igazán rendkívüli élmény.

És még mindig nem végeztünk! A legbátrabbaknak ajánljuk a trekkelést. A rövidebb verzió kb. 2 órát vesz igénybe. Biztonságos, nem kell, hogy tapasztalt hegymászó légy, ha ki akarod próbálni. Viszont mindenképpen húzz erre a célra megfelelő lábbelit. A hosszabb túra már igényesebb felszerelést igényel (helyi kölcsönzőkből is beszerezheted).

Nos, hogy döntöttél? Felkészültél Dél-Amerika egyik legszebb úti céljára?

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 óra
NAP AJÁNLATA: Zakopane wellness hétvége 26 220 Ft-tól! https://t.co/xrK2ESzromMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Hegyek, túrázás és bor. Grúzia júliusban nyitja meg határait https://t.co/j6XovIsKWsMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
5 kötelező látnivaló Prágán túl! Csehországi útikalauz olvasóinknak! https://t.co/V36CLgpK6WMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Június elsejétől újra nyit a hongkongi reptér https://t.co/FZmMp45ZqgMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Mallorca októberben 84 900 Ft-tól! https://t.co/PooD0tqbKkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: 4 napos Dubaj novemberben 132 900 Ft-tól! https://t.co/xJe6Qc0IHWMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Kéthetes karantén vár az Egyesült Királyságba utazókra! A Ryanair nem támogatja az új szabályt! https://t.co/FMb8pNZ1h7Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Montenegró vs. koronavírus 1-0. Húsz napja nem regisztráltak új esetet! https://t.co/37QLClwum1Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Portugália: határnyitás és speciális alkalmazás az utazóknak! https://t.co/Ip5fDON8AJMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top