Connect with us

Magazin

Mi jobb Andalúziánál? Andalúzia magyar idegenvezetővel (beszélgetés)

Mi jobb Andalúziánál? Andalúzia magyar idegenvezetővel (beszélgetés)

Rado már szinte otthon van Andalúziában, hiszen több mint 15 éve él itt, a Pelikán idegenvezető-családjának tagja. A fantasztikus hírünk az, hogy csapatában egy magyar lány fogadja a magyarországi turistákat. A következő riportból megtudhatod, milyen is a varázslatos Andalúzia egy olyan valaki szemszögéből, aki bár ott él, mégis naponta fedezi fel újra és újra Spanyolország egyik legkedveltebb részét.

Miért döntöttél úgy, hogy Spanyolországban leszel idegenvezető?

Spanyolországot azelőtt már párszor meglátogattam. Az egyik jó barátom Valencia mellett élt, de volt egy jó barátnőm Málaga mellett is. Andalúziába először csak látogatókként utaztunk, kirándulásunk azonban fokozatosan hosszabbra kezdett nyúlni.

Az andalúziai tengerparti élet egyszerűen elvarázsolt minket. Azt éltük át, amit azoknak a többsége, akik először érkeznek ide, majd úgy döntenek, hogy itt maradnak. 2002 óta élünk itt, a spanyol Andalúzia lépésről lépésre kezdett a második otthonunkká válni. Már akkor is éppen a Costa del Sol partvidék (Málagától Gibraltárig) volt az egyik legközkedveltebb lakóhely az európaiak között. Costa del Sol arról híres, hogy a 70-es évektől kezdve fokozatosan telepedtek le itt a meleg, kellemes időjárás, a déli kultúra és életvitel szerelmesei, és így van ez a mai napig is. 

Milyenek a helyiek a Málagában élő „idegenekkel” szemben?

Az andalúziaiak kedves és nyitott emberek. Nagyon kommunikatívak és temperamentumosak. Hajtóerejük a szenvedély. A kiváló klíma miatt életük a zárt házakból az utcákra, strandokra helyeződik át az egész év folyamán. Családkedvelők, a családok többsége rendszeresen találkozik legalább egyszer hetente finom ételek mellett, de az ebéd és a vacsora itt órákon át is eltart. Minden témát átvesznek, politikától kezdve a sportig, a foci természetesen az első helyen áll.

Az andalúziaiak szeretik a finom, friss alapanyagokból, otthon elkészített ételt, a kávét, millió változatban, képesek élvezni egy pohár bor vagy egy kis tapas társaságát és a jó hideg sört forró estéken. És mindezt jó barátok között. Az életfelfogásuk kicsit más, mint a miénk. Bár európaiak, itt délen mégis a mañana szemlélet uralkodik, szóval az emberek kevesebbet rohannak, kevesebbet stresszelnek és a forró klímával kombinálva sokkal mosolygósabbak és optimistábbak, mint mi.

Egyszerűen, amit ma nem sikerül megcsinálni, nyugodtan megcsinálhatod holnap. És éppen ez az a mágnes, mely sok európait vonz ide, ez az az életminőség, mely miatt sokan úgy döntöttünk, hogy itt fogunk élni.

Spanyolországban nagyon sok kultúra és vallás képviselői megfordultak a történelem során, szóval az idegeneket teljesen normálisan fogadják, a helyiek életenek részévé váltak. De nem szabad elfelejteni, hogy az andalúziaik nagyon fontosnak tartják a saját szokásaik és tradícióik tiszteletben tartását, a történelmüket és a kultúrájukat nagyon szívesen és büszkén mutatják be a bevándorlóknak. „Élj és hagyj élni” életszemléletnek nevezném. Tartsd tiszteletben azt, ami nálunk van, és ha elnyerte a tetszésed, akkor érezd otthon magad.

Melyik attrakció vagy hely a kedvenced Andalúziában?

A csapatunkon belül mindenkinek valami más a kedvence. Az enyémek Gibraltár és Granada az Alhambrával. Az köt minket össze, hogy Andalúzia minden részét meg szeretnénk ismerni, mindig újabb és újabb helyeket fedezünk fel, de higgyétek el, még mindig van egy csomó, ahol egyelőre nem jártunk. A favorit nálunk jelenleg Cádiz és az Atlanti-óceán teljes partja, valamint a Málagától keletre elhelyezkedő Almería partjai és szűzies strandjai.

És van kedvence a Pelikánon keresztül utazóknak?

Általában mindenki a Gibraltárt várja a legjobban, sokan érkeznek óriási elvárásokkal a történelmi Alhambrával szemben. Minden utazás után megkérdem őket, hogy mi tetszett nekik a legjobban, és a végén a legtöbben az El Chorro falu közelében lévő Caminito del Rey-t mondják.

Milyen előnye van annak, ha az adott területet egy ott élő idegenvezető mutatja be nekünk?

Nem beszélhetek más idegenvezető nevében, sokukat nem ismerem vagy nem látok bele a munkájukba nagyon részletesen. A mi csoportunkra az érvényes, hogy helyettünk a tapasztalat beszél, nem áll utunkba a nyelvi korlát, egyszerűen elég régóta élünk Andalúziában ahhoz, hogy otthonunknak nevezhessük. Százszázalékos teljesítményt szeretnénk nyújtani mindig, mosollyal az arcunkon minden utazás alatt. Utólag több kliensünk is elárulta, hogy eleinte tartott a szervezett kirándulásoktól, de végül fantasztikusan hálás azért, hogy olyan információkkal ismertettünk meg, amelyekre máshol nem tett volna szert.

Minden városban és minden emlékműnél otthonosan mozgunk, a spanyol történelmen kívül olyan dolgokról is mesélünk a turistáknak, melyeket semmiféle útleírásban vagy úti tervben nem találhatnak meg.

Mégis akad olyan, aki előnyben részesíti az idegenvezető nélküli utazásokat. Mit javasolnál nekik?

Nehéz kérdés. Ahogy említettem, a Pelikán ügyfelei között sokan vannak, akik idegenvezető nélkül utaznak rendszeresen, Andalúziához ilyen módon mégsem volt merszük. Már csak az attrakciók és látnivalók rengetege, a kultúra vagy a helyi konyha miatt is úgy döntöttek, hogy „megkockáztatják” a szervezett kirándulást. A végén örülnek annak, hogy jól döntöttek, és hogy Andalúzia így felejthetetlenné vált számukra.

Miért „kell” meglátogatni Andalúziát?

Nagyon sok helyen utaztunk már, ismerjük szinte egész Európát. De Andalúzia mindenekelőtt valami olyasmit kínál, amit csak nehéz lenne szavakkal leírni. Az elégedettség érzése, az energia, a helyiek ezt úgy nevezik, hogy duende. Pozitív energia, vágyakozás, élni akarás. Azt állítják, hogy ezt sehol máshol nem érezheti senki, csak Dél-Spanyolországban. 

Természetesen, Andalúzia óriási mennyiségű élményt kínál, változatos ételeket, kultúrát, a flamenco-t, sok gyönyörű hellyel rendelkezik. Ilyen Andalúzia gyöngyszeme, Sevilla, vagy a fantasztikus Granada az Alhambrával, a festői Málaga, de gyönyörű az egész, majdnem 1000 km hosszú, Portugáliáig nyúló partvidék.

Mikor a legjobb utazni az időjárás, az árak vagy más tényezők szempontjából?

Andalúzia felfedezése ideális ősztől tavaszig. A szállások olcsóbbak, mint nyáron, az időjárás nagyon kellemes, nem túl hideg és nem túl meleg. Sok turista van itt egész éven, hiszen az időjárás nem akadály senkinek. Télen a nappali átlaghőmérséklet 18 °C körül forog, nyáron a partvidéken nem nagyon van több, mint 32 °C.

A fényképek Rado archívumából származnak


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top