Connect with us

Hírek

Nyilvános WC-k, mint időutazás? Ha Párizsban jársz, ne hagyd ki a Lavatory Madeleine-t

Nyilvános WC-k, mint időutazás? Ha Párizsban jársz, ne hagyd ki a Lavatory Madeleine-t

Vannak nyilvános WC-k és van a Madeleine Párizsban. Ha valaha is úgy akartad érezni magad, mintha egyszerre lennél egy illemhelyen és egy múzeumban, akkor itt a helyed.

A Place Madeleine téren található nyilvános WC-ket szecessziós stílusban tervezték, és 1905-ben nyitották meg – írja a Lonely Planet. Bár 2011-ben műemlék besorolást is kaptak Belle Époque tervezésük miatt, ugyanebben az évben az illemhelyeket a rossz bánásmód és az egyre rosszabbodó állapotuk miatt bezárták. Ezt követően nagyszabású rekonstrukciós munkálatok kezdődtek és jelenleg is zajlanak. A különleges történelmi gyöngyszemek szerelmeseinek a nyilvános illemhelyek újra nyitva vannak.

Forrás: Lavatory de Madeleine

A sötét mahagóni ajtók friss lakkrétegtől csillognak, míg az ólomüveg ablakok és kerámia mozaiklapok ismétlődő sorait hullámos virágmotívumok díszítik, amelyek egy letűnt kort idéznek. Amikor belépsz ezekbe a nem szokványos nyilvános illemhelyekre, valóban úgy fogod érezni magad, mint 1905-ben.

A Madeleine WC-ket viszont nem könnyű megtalálni. Szerény bejárat fog fogadni, valamint a föld alatt helyezkednek el. Ide még akkor is érdemes eljönni, még épp nincs is rá szükséged, a WC-ket ingyen megnézheted… ha szeretnéd ki is „próbálni”, akkor 2€ a belépő. Egy kedves hölgy vagy úriember fog fogadni, aki egyfajta vezetőként szolgál ehhez az egyedülálló élményhez.

Forrás: Lavatory de Madeleine

Bár a város többi toalettje nem egyezik meg a Lavatory Madeleine-nel, állítólag Párizsban található a legtöbb nyilvános illemhely négyzetkilométerenként a világon.

Retúr repülőjegyek Párizsba:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top