Connect with us

Magazin

Olasz lecke magyarul, Róma haladóknak!

Olasz lecke magyarul, Róma haladóknak!

Ez a történet úgy kezdődik, hogy a múltban már jártál Rómában és beleszerettél, de az a pár nap szinte semmire nem volt elég, csak a kötelező látnivalókra. Majd dobtál egy érmét a Trevi-kútba és megfogadtad – “ide bizony vissza kell jönni” és mivel minden út Rómába vezet, hoztunk egy útmutatót haladóknak egyedi látnivalókról és a kötelezőkről, csak egy kicsit más köntösben!

Advertisement

A világ egyik csodája éjjel

„Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” Reméljük azért ez nem teljesen igaz, de valóban Róma ikonja, és már több mint 1900 éve állja a sarat. 2010 óta már a földalatti része is bejárható. De ha valami igazán egyedit szeretnél, akkor járd be az arénát éjjel. Belépőt 20€-ért vásárolhatsz és a túrák este nyolc órától fél tizenegyig tartanak.

Róma minden istenének tiszteletére

Pontosan ezt jelenti a Pantheon, amit az ókori építészet legjelentősebbei közé sorolnak. Michelangelo szerint az épület inkább hasonlít angyalok munkájára, mint emberekére és ezzel nehéz lenne vitatkozni, de nem is kell. A belépés ingyenes és a Pantheonnal szembeni térnek fantasztikus hangulata van, főleg a nyár folyamán. Élőzene, naplemente és egy pohár bor – Kell ennél több?

Nem hívőknek is

Bár a nyári szünet Ferenc pápát sem kerülte el, az Úrangyalát továbbra is elimádkozza, amit a Szent-Péter téren nézhetsz meg. Azért a pápa áldásával nekivágni a húslevesnek, bocsi pizzának teljesen más, mint otthon!

Múzeum, de nem is akármilyen

Ha már Vatikán, akkor a Vatikán Múzeum se maradjon ki, főleg ne akkor, ha a hónap utolsó vasárnapján jársz Rómában. Ilyenkor reggel 9-től 12:30-ig ingyenes a belépés. A Vatikán Múzeum pont nem azok közé a látnivalók közé tartozik, amire 1-2 óra elég lenne, akár hetekig is bolyonghatnál a műkincsek között, de a Sixtus-kápolna, a csigalépcső, Raffaello-tól Az Athéni iskola, Krisztus színeváltozása és még sorolhatnám azért ne maradjon ki.

Zaha Hadid Rómában is

Már biztosan említettem a több ezer éves látnivalókat, de ha a te szíved pont a kortárs felé húz vagy egy kicsit már sok a macskakőből és az időszámítás előtti számokból, akkor neked való Zaha Hadid által tervezett MAXXI múzeum. Egyedi kiállítások, a 3D vetítésektől, a virtuális ábrázolásokon át egészen háromdimenziós modellekig, ez az exkluzív épület Hadid intenzív és produktív kapcsolatát ábrázolja Olaszországgal.

Finom pizza és pasta a Colosseumnál

A Trattoria Pizzeria Luzzi-t a Colosseumtól egy utcányira találod, DE ne tántorítson el a hosszasan kígyózó sor. Az étterem családi örökség, már 1945 óta működik, és a szakács belead anyait, apait csak hogy te jókat ehess! Meglepően olcsó, de isteni finom ételek, avagy a tökéletes páros.

Több ezer év egy helyen – Forum Romanum

Egykor Róma fő köztere, a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított, ezért kár lenne, ha lemaradna bakancslistádról. Nyáron meglepően kellemes, de van egy tippünk. Foglald le előre jegyed online, vásárolhatsz kombinált belépőt 14 €-ért (tartalmazza a Colosseumot, Forum-Romanum-ot és az aktuális kiállításokat). Viszont ezzel a jeggyel a Colosseum csak 14:00 órától látogatható, a Forum Romanum-ot érdemes korábban megnézni, de a jegy 2 napig érvényes, ha esetleg egy napba nem tudnál mindent belezsúfolni.

A nép tere – Piazza del Popolo

Egykor stratégiai elhelyezkedése miatt is híres volt, ma már leginkább a turisták kedvence. A teret egy hatalmas egyiptomi obeliszk uralja, amelyet még i.e. 10-ben Augustus császár hozatott Rómába. A nyár folyamán a leghangulatosabb, koncertek, élőzenék, különböző fellépések szórakoztatják a nagyérdeműt. Ha esetleg egy kis zöldre vágynál, a Piazza del Popolo-tól már csak pár lépésnyire fekszik Róma legszebb parkja, a Villa Borghese.

Már csak egy lépcsőfoknyira vagy

A népek terétől érdemes egy rövid sétára indulni, mert már csak egy pár méter választ el Európa legszélesebb kültéri lépcsőjétől a Spanyol-lépcsőtől. A barokk Róma egyik remekműve szinte nyüzsög a turistáktól, de azért érdemes egy pár percet eltölteni, vagy az eset folyamán visszajönni, mert valóban gyönyörű.

Legyen nálad apró

Ne kövezettek meg, de a Trevi-kutat nem lehet kihagyni, ha Rómában járunk és hála az égnek, már nem egy otromba állás díszíti, ismét egykori pompájában tündököl. Meglepő módon nem minding turistás, érdemes naplemente után megnézni. A Trevi-kút környékén hangulatos butikok és kis üzletek is sorakoznak.

Róma másik arca – Prati és Trastevere

A Vatikán határaival szemben meglesheted Róma modernebb oldalát, Pratiban a korszerű épületek és a stílusos butikok sorakoznak egymás után. Tökéletes hely ruhatárad kibővítésére.

A Trastevere elnevezés egyébként Tiberen túl-t jelent, a macskaköves utcákkal borított városrész lubickol a látnivalókban. A díszes Santa Maria bazilika, Róma botanikus kertje és a Villa Farnesina csak egy pár azokból, amit látni kell.

Ciao Róma! A legjobb repjegyek egy helyen

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Utazz a zöld zónába: Spanyolország repjegyek 11 070 Ft-tól! https://t.co/wpIZzFVZpIMennyi ideje jött ki ez a hír? 17 óra
Ciprusra utazók figyelmébe: a beutazás feltételeiről! https://t.co/XJ3G9q8doIMennyi ideje jött ki ez a hír? 20 óra
NAP AJÁNLATA: Nyaralj a ciprusi tengerparton 75 900 Ft-tól! https://t.co/qAZdJpgRR2Mennyi ideje jött ki ez a hír? 21 óra
Magyarország szigorítja az országba történő belépés szabályait! https://t.co/1f4J8Noj1MMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top