Connect with us

Magazin

Olasz lecke magyarul, Róma haladóknak!

Olasz lecke magyarul, Róma haladóknak!

Ez a történet úgy kezdődik, hogy a múltban már jártál Rómában és beleszerettél, de az a pár nap szinte semmire nem volt elég, csak a kötelező látnivalókra. Majd dobtál egy érmét a Trevi-kútba és megfogadtad – „ide bizony vissza kell jönni” és mivel minden út Rómába vezet, hoztunk egy útmutatót haladóknak egyedi látnivalókról és a kötelezőkről, csak egy kicsit más köntösben!

A világ egyik csodája éjjel

„Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.” Reméljük azért ez nem teljesen igaz, de valóban Róma ikonja, és már több mint 1900 éve állja a sarat. 2010 óta már a földalatti része is bejárható. De ha valami igazán egyedit szeretnél, akkor járd be az arénát éjjel. Belépőt itt  vásárolhatsz és a túrák este hét órától fél tizenegyig tartanak.

Róma minden istenének tiszteletére

Pontosan ezt jelenti a Pantheon, amit az ókori építészet legjelentősebbei közé sorolnak. Michelangelo szerint az épület inkább hasonlít angyalok munkájára, mint emberekére és ezzel nehéz lenne vitatkozni, de nem is kell. A belépés ingyenes és a Pantheonnal szembeni térnek fantasztikus hangulata van, főleg a nyár folyamán. Élőzene, naplemente és egy pohár bor – Kell ennél több?

Nem hívőknek is

Bár a nyári szünet Ferenc pápát sem kerülte el, az Úrangyalát továbbra is elimádkozza, amit a Szent-Péter téren nézhetsz meg. Azért a pápa áldásával nekivágni a húslevesnek, bocsi pizzának teljesen más, mint otthon!

Múzeum, de nem is akármilyen

Ha már Vatikán, akkor a Vatikán Múzeum se maradjon ki, főleg ne akkor, ha a hónap utolsó vasárnapján jársz Rómában. Ilyenkor reggel 9-től 12:30-ig ingyenes a belépés. A Vatikán Múzeum pont nem azok közé a látnivalók közé tartozik, amire 1-2 óra elég lenne, akár hetekig is bolyonghatnál a műkincsek között, de a Sixtus-kápolna, a csigalépcső, Raffaello-tól Az Athéni iskola, Krisztus színeváltozása és még sorolhatnám azért ne maradjon ki.

Zaha Hadid Rómában is

Már biztosan említettem a több ezer éves látnivalókat, de ha a te szíved pont a kortárs felé húz vagy egy kicsit már sok a macskakőből és az időszámítás előtti számokból, akkor neked való Zaha Hadid által tervezett MAXXI múzeum. Egyedi kiállítások, a 3D vetítésektől, a virtuális ábrázolásokon át egészen háromdimenziós modellekig, ez az exkluzív épület Hadid intenzív és produktív kapcsolatát ábrázolja Olaszországgal.

Finom pizza és pasta a Colosseumnál

A Trattoria Pizzeria Luzzi-t a Colosseumtól egy utcányira találod, DE ne tántorítson el a hosszasan kígyózó sor. Az étterem családi örökség, már 1945 óta működik, és a szakács belead anyait, apait csak hogy te jókat ehess! Meglepően olcsó, de isteni finom ételek, avagy a tökéletes páros.

Több ezer év egy helyen – Forum Romanum

Egykor Róma fő köztere, a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított, ezért kár lenne, ha lemaradna bakancslistádról. Tavasszal meglepően kellemes, de van egy tippünk. Foglald le előre jegyed online, vásárolhatsz kombinált belépőt 18 €-ért (tartalmazza a Colosseumot, Forum-Romanum-ot és az aktuális kiállításokat).

A nép tere – Piazza del Popolo

Egykor stratégiai elhelyezkedése miatt is híres volt, ma már leginkább a turisták kedvence. A teret egy hatalmas egyiptomi obeliszk uralja, amelyet még i.e. 10-ben Augustus császár hozatott Rómába. A nyár folyamán a leghangulatosabb, koncertek, élőzenék, különböző fellépések szórakoztatják a nagyérdeműt. Ha esetleg egy kis zöldre vágynál, a Piazza del Popolo-tól már csak pár lépésnyire fekszik Róma legszebb parkja, a Villa Borghese.

Már csak egy lépcsőfoknyira vagy

A népek terétől érdemes egy rövid sétára indulni, mert már csak egy pár méter választ el Európa legszélesebb kültéri lépcsőjétől a Spanyol-lépcsőtől. A barokk Róma egyik remekműve szinte nyüzsög a turistáktól, de azért érdemes egy pár percet eltölteni, vagy az eset folyamán visszajönni, mert valóban gyönyörű.

Legyen nálad apró

Ne kövezettek meg, de a Trevi-kutat nem lehet kihagyni, ha Rómában járunk és hála az égnek, már nem egy otromba állás díszíti, ismét egykori pompájában tündököl. Meglepő módon nem minding turistás, érdemes naplemente után megnézni. A Trevi-kút környékén hangulatos butikok és kis üzletek is sorakoznak.

Róma másik arca – Prati és Trastevere

A Vatikán határaival szemben meglesheted Róma modernebb oldalát, Pratiban a korszerű épületek és a stílusos butikok sorakoznak egymás után. Tökéletes hely ruhatárad kibővítésére.

A Trastevere elnevezés egyébként Tiberen túl-t jelent, a macskaköves utcákkal borított városrész lubickol a látnivalókban. A díszes Santa Maria bazilika, Róma botanikus kertje és a Villa Farnesina csak egy pár azokból, amit látni kell.

Ciao Róma! A legjobb repjegyek egy helyen


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top