Connect with us

Magazin

Nagy összehasonlítás: Emirates vs. Wizz Air

Nagy összehasonlítás: Emirates vs. Wizz Air

Szeretnél ellátogatni Dubaiba, de még hezitálsz, hogy melyik légitársaságot válaszd? Megtettük helyetted! Íme, a nagy összehasonlítás és a résztvevők nem mások, mint: az Emirates és a Wizz Air. A check-in-től, a poggyászon át, egészen a frissítőkig, mindent összehasonlítottunk.

emirates-repulo

Étel-ital:

Az egy dolog, hogy a Wizz Air repülőgépeit nem hosszú távra tervezték, de mégis megeshet, hogy az ember megéhezik a gépen. Ha a Wizz Air mellett teszed le voksod, készítsd elő a pénztárcád, mivel csak fizetség ellenében ehetsz-ihatsz. Csak a pontosság kedvéért egy szendvics ára kb. 5 Euró körül mozog. Ha az étkezés után megszomjaznál, különböző alkoholmentes italok közül választhatsz, pl.: ice tea, vagy víz – olyan 3 Euróba kerül egy palackkal. Ha a repülés nem igazán a hobbid és szeretnél ellazulni, a Wizz Air gépein választhatsz alkoholos italok közül is, bár egy picit drágább – sör 4 Euró, whiskey, vodka stb. 5 Euró. Ezzel szemben az Emirates járatain ingyenes az étkezés, és ami a legjobb, meleg ételt is felszolgálnak. Ha megszomjaznál, akkor széles körű választék vár rád, legyen szó az alkoholmentes és az alkoholos italokról, amelyekből ingyen válogathatsz.

turista-osztaly-etel-emirates

Közlekedés:

Jól lakva megérkeztél Dubaiba, leszálltál a gépről, már csak el kell jutnod a szállásodhoz. Az egyik lehetőség a taxi, ha az Emirates-szel utazol 60 AED-ért utazhatsz, ezzel szemben a Wizz Air-nél ez magasabb, 140 AED irányonként. Ha nem vagy taxi fan és más alternatíva mellett döntenél az Emirates-nél megteheted. Utazhatsz metróval 5 AED-ért, sajnos a Wizz Air-nél erre nincs lehetőséged. Ami a közlekedést illeti, ha az Emirates-szel repülsz, csak 16 km-re leszel Dubaitól, ezzel szemben a Wizz Air-nél készülj fel a hosszabb utazásra, hiszen 60 km-re található a reptér a várostól.

dubai-taxi

Gyermekek a repülőgépen: 

Gyermekekkel repülni sokszor nyűgös, ezért, minden szülő nagyra értékeli az egyes gyermek programokat. Kezdjük a repjegy árával. Az Emirates-nél 25 %-os kedvezményt kaphatsz, míg a Wizz Air-nél ne számíts ilyesmire. Ha már a repülőn vagytok az arab légitársaságnál 25 Disney csatorna és különböző online játékok várják csemetéidet, és ha még ez nem lenne elég ajándékokat, játékokat és táskákat kapnak a lurkók. Ezzel könnyítve meg az utazást a szülők számára. A Wizz Air-nél ilyen fajta szolgáltatást ne várjunk. Ha már a gyermekeknél tartunk, nem feledkezhetünk meg a legkisebbekről sem. Az premium légitársaság még bölcsővel is szolgál, míg a fapados légitársaság normál ülés vagy marad az ölben utazás. Nem csak a felnőttek éhezhetnek meg, az Emirates légitársaságnál gyermek és bébi ételek is rendelhetőek. A Wizz Air-nél erre nincsnen  lehetőség, mint ahogy babakocsira sincs lehetőség Dubaiban, ámbár az Emirates ezt a szolgáltatást ingyen kínálja.

kislany-emirates-repulon

Kényelem:

Sokak számára ez az egyik legfontosabb tényező, főleg a hosszú utaknál. De menjünk szépen sorban. Ha az Emirates gépeit nézzük, akkor széles törzsű Boeing 777-es, legmagasabb komforton utazhatunk. Kellemetlen és néha hosszadalmas procedúrának tűnik a várakozás a repülőgépre, az Emirates erről is gondoskodott, és mivel a kényelem az első helyen van, székeket biztosítottak a repülőtéren, így a várakozás komfortosabb. Beszálláskor direkt a reptéri épületből utashídon át a repülőgépre, így nem szükséges felöltözni és levetkőzni. Nagy plusznak számít az, hogy reggeli indulás vár minket Budapestről, így kevésbé nyűgös út elé nézünk. Ha már az Emirates Boeingjein tartózkodunk, 12 mosdót találunk, amelyek 364 utas számára szolgálnak (azaz 30 fő/wc), sőt dönthető ülőhelyek várnak és nagy lábtér. A felszállás után az időt könnyen elüthetjük, hiszen 1 000 szórakoztató csatorna vár minket.

Most térjünk vissza a Wizz Air-hez. Ennél a légitársaságnál keskenytörzsű Airbus 320-sal utazhatunk, amelyre jellemző a minimális komfort. Sajnos a várakozásnál is számolnunk kell a székek nélküli hosszú percekre. A beszállásnál télen extra ruhára lehet szükség, mivel ki kell gyalogolni a reptér termináljáról a hidegben. Ha sikeresen feljutottunk a repülőgépre, nem dönthető ülőhelyek várnak, minimális lábtérrel, ez gyakran kellemetlen és hosszadalmas utazáshoz vezet. A Wizz Air gépein számolnunk kell azzal is, hogy 3 mosdó szolgál 180 utas számára (60 fő /wc-t) jelent. Ha mégis a Wizz Air mellett döntenél, akkor, ajánljuk, hogy vigyél magaddal keresztrejtvényt, vagy más újságot, mivel szórakoztató csatornák nem találhatóak a gépen.

turistaosztaly-emirates

Poggyász:

Boeing 777-est hosszú távokra tervezték, ezért nincs felszállási súly probléma. A Wizz Air repülőgépei limitált felszállási súlya miatt (Airbus 320-ast rövid távokra tervezték) néha lemaradhat poggyász, amit csak 2-3 nap múlva kap meg az utas. Hány kg csomagot adhatunk fel a gépre? Az Emirates-nél, turista osztály esetén 15 kg-os csomag ingyenesen feladható, míg a Wizz Air-nél oda-vissza felárat kell fizetnünk, minden egyes plussz centiméternél komoly bírságra számíthatunk. Poggyász késése esetén: az Emirates – tárgynapon viszi ki a csomagot vidékre is, Wizz Air –  lemaradt poggyászt több nap késéssel viszik ki az utasoknak. Kellemetlen, de néha megesik, ezért jó tudni, hogy  hogyan működik a poggyász kártérítés. Az Emirates légitársaságnál sérült csomag esetén helyszíni kártérítésre van lehetőség. Ami a Wizz Air-t illeti, ha a csomag késik, számlák bemutatása nélkül a reptéren interim relief kifizetésre számíthatunk, ami hivatalos és hosszadalmas procedúrát jelent.

poggyasz

Egyéb:

Ebbe a kategóriába beletartoznak a menetrendek és egyéb szolgáltatások. Kezdjük is az elején. Ami nagy előnynek számít, az Emirates-szel a hét minden napján repülhetünk Budapestről Dubaiba. A Wizz Air-rel a nyári menetrend szerint hetente kétszer, míg a télen héti három alkalommal utazhatunk, és főleg éjszakai járatokkal szolgál. Alváslehetőség nélkül (a villany ég, hangosan zajlik az értékesítés), emiatt a reggeli órákban való érkezés stresszes lehet, és átállási problémákhoz vezethet. Amennyiben a gyakori utasok közé tartozol, törzs utas pontokra az Emirates-nél van lehetőség – Emirates Skywards, ingyenes, plusz előnyöket biztosít míg a Wizz Air-nél – WIZZ PRIVILEGE PASS 100 EUR/év, alapszolgáltatásokat kínál cserébe. Sőt, ha az Emirates-szel utazol, ülőhely választásra van lehetőséged. A poggyász benne van a jegy árában, míg a Wizz Air-nél az ülés választás, ingyenes check-in, csomag irányonként kb. 22.000 Ft – 44 000 Ft oda-vissza. Döntő faktornak számít az út teljes ideje, a Wizz Air-nél ez úgy 8 óra, repülés + reptér + dubai utazás, ezt minden bizonnyal nem lehet étlen-szomjan megtenni. A premium légitársaságnál ez valamivel rövidebb, de teljes ellátásban van részünk, így nem kell gondoskodnunk az étkezésről. További díjakra számíthatunk a Wizz Air-nél, hisz a reptéri check in-nél online 10 EUR/fő, reptéren 30 EUR/fő, az Emirates-nél ingyenes. 

emirates-skywards-cards

Megeshet, hogy problémába ütközünk, persze mindkét légitársaság rendelkezik segélyvonallal az Emirates-nél ez a normál díjon hívható Contact Center, a Wizz Air-nél sajnos emelt díjas telefonszámról van szó. A foglalási díj a Wizz Air-nél online, mobil applikáción és call centeren keresztül és ez mind emeltdíjas, az Emirates-nél csak a Contact Centre fizetős. Mire számíthatunk, ha késik a gépünk? Az Emirates-nél a késés idejétől függően 4000 / 6000 / 8000 Ft értékben kaphatunk vouchereket, a Wizz Air-nél csak minimális összegre számíthatunk. Lehetőségünk van átfoglalásra járattörlésnél? Az Emirates járatain legkésőbb másnapi járatra, foglaltságtól függően Bécsből vagy más légitársaságra, míg a másik légitársaságnál 2-3 nap múlva induló Wizz Air járatra. 

dnata-ground-handling

Összesen 72.500 Ft különbség van az „extra szolgáltatásoknál”  és mindezek dacára minőségi és szemmel látható a különbség.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top