Connect with us

Hírek

A Mount Everest a nőké is. Bizonyos túrákra nem engednek férfiakat

A Mount Everest a nőké is. Bizonyos túrákra nem engednek férfiakat

A Mount Everest mindazok álma, akik belekóstoltak az adrenalinba és a hegyek meghódításának leírhatatlan érzésébe. A világ csúcsainak megmászásakor azonban nem hiányozhat a természet tisztelete. 1953 óta, amikor Tenzing Norgay és Edmund Hillary elsőként tűzték ki azt a bizonyos zászlót az Everestre, a nők mindössze 8 százaléka gyűrte le az óriást. Az idő múlásával azonban új, csak nők számára készült túrákkal bővül a kínálat. Némelyiküket női hegymászók vezetik, akik különféle rekordokkal büszkélkedhetnek.

Az Adventure People’s Women’s Everest Base Camp Trek, amely 14 napig tart, és olyan helyeken halad végig, mint a Namche Bazzar és az Everest alaptábor, biztonságos teret kínál a kalandvágyó nőknek. A résztvevőknek nem kell speciális felszereléssel vagy mászási tapasztalattal rendelkezniük, de általánosan fittnek kell lenniük. Napi 6 órányi túrát kell teljesíteniük. Az útvonal a nepáli Lukla városban indul, a Dudh Koshi folyón átívelő tipikus függőhidakon keresztül folytatódik, megkerülve a meredek sziklás lejtőket. Itt a nők a teaházakban és a híres Tengboche kolostorban pihennek. Az útvonal mentén található szállások többségét helyi serpák üzemeltetik, és kulturális cserét biztosítanak a látogató nők és a túrázók között.

Az utazás célja a nők munkalehetőségeinek megteremtése is. Az Inidira Bhatta nepáli vállalkozó által vezetett Icicles Adventure Treks csoporttal együtt helyi nőket alkalmaznak idegenvezetőként az útvonalon, és más helyi nőket finanszíroznak, akik idegenvezetővé válnak a jövöben. Ezeket a munkákat ritkán töltik be nők Nepálban. A hozzávetőlegesen 22 000 fős hegyivezetőből mindössze 886 nő.

Az alacsony szám ellenére a csak nők számára készült túrák száma egyre növekszik. A Wild Women Expeditions, a Himalayas Challenge, a Global Adventures és a Take On Nepal által készített túrák szintén Katmanduból az alaptáborba vezetnek. A női hordárok még mindig ritkaságnak számítanak. Nepálban a legtöbb hordár férfi, bár már vannak kivételek. A 3 Sisters Adventure Trekking 1994 óta mintegy 2000 hordárt és idegenvezetőt képezett ki az országban.Vannak nők Nepálban, akik elhagyták otthonukat és más lehetőségeket keresnek. A kalandorszektorban messze le vannak maradva a férfiaktól… Azt szeretném, ha a nők a hegyi vezetői szakmát választanák, hogy javíthassák családjuk életszínvonalát, és méltó életet élhessenek – mondta Bhatta, az Icicles Adventure Treks munkatársa.

Sophia Danenberg, aki 2006-ban az első afro-amerikai nő volt, aki feljutott a Mount Everest csúcsára, azt mondta, hogy ha 20 női hegymászó van az alaptáborban, akkor ott legalább 2000 férfi készül a mászásra. És nem csak a hegymászókról van szó. A serpák, idegenvezetők és szakácsok is többnyire férfiak. Az első nő, aki megmászta az Everestet, a japán Junko Tabei volt 1975-ben. Ő is tagja volt egy kizárólag női csapatnak. Szinte minden szezonban rekordot döntenek. Végül a serpa nők is kezdenek több figyelmet kapni. Például Lhakpa volt az első nepáli nő, aki megmászta az Everestet, és ő tartja a legtöbb női Everest megmászási kísérletét.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top