Connect with us

Magazin

Mit rejt Omán? Teljes útmutató a legrégebbi arab államhoz

Mit rejt Omán? Teljes útmutató a legrégebbi arab államhoz

Omán, a legrégebbi arab állam. Otthont ad a világtörténelem egyik legélénkebb kultúrájának, s az arab régió legszebb építészeti és természeti csodáinak. A fővárost, Muscat-ot a Lonely Planet a világ második legjobb városának nevezte utazás szempontjából, s mára már egy egyre népszerűbb úti céllá nőtte ki magát. A partszakasz csodás, az időjárás még csodásabb. Te is kíváncsi vagy, mit rejt még Omán? Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz egy felejthetetlen arab utazáshoz!

Hasznos tudnivalók az utazásod előtt

Mikor látogasd meg?

A legjobb időszak Omán meglátogatására október és április között van, amikor az időjárás is kellemes (17°C és 35°C között, hónaptól függően) és a partszakasz mentén a teknősök is megfigyelhetők. Az ország egyébként egész éven át megbízhatóan meleg éghajlatú, így amíg elkerülöd a június és augusztus közötti perzselő nyári napokat, kellemes időjárásra számíthatsz. Ezzel ellentétben a déli parton fekvő Salalah éghajlata nagyon eltérő, van monszun évszaka is, az ún. khareef. Frissítő szelei és sűrű párás ködje nedvességgel vonják be a hegyeket, így buja zöld domboldalakat létrehozva, s ideális feltételeket biztosítva Salalah bőséges trópusi gyümölcs állományához, amelynek szezonja egész éven át tart.

Az Ayn Khor vízesés és buja zöld növényzet Salalah-ban.

Belépési követelmények – csak elektronikus vízum szükséges!

Magyar útlevéllel rendelkezőknek szükségük van egy online kérelmezhető vízumra, az Oman eVisa-ra. A jelentkezési folyamat max. 15 percet vesz igénybe. Ezzel az elektronikus vízumrendszerrel minden probléma nélkül utazhatsz az országban.

Viselet – öltözz visszafogottan!

A női látogatóknak természetesen nem kötelező a hidzsáb viselete Ománban, de ajánlott szerényen és visszafogottan öltözködni. Míg az omániak általában túl udvariasak ahhoz, hogy bármit is mondjanak, a kultúrájukat nem tisztelő viselet biztosan zavarja őket.
A nőknek olyan öltözéket érdemes viselniük, amely eltakarja a vállukat és a térd alá ér (mecsetbe látogatáskor a karjukat és a bokájukat is el kell takarni). Kerüld a mélydekoltált felsőket, rövid szoknyákat és nadrágokat, s mindent, ami átlátszó vagy túlzottan testhezálló. Mecsetbe látogatáskor a fejkendő viselése kötelező.
A férfiak kerüljék az atlétát, s mecsetbe való látogatás során teljes hosszúságú nadrágot kell viselniük.

Egy helyi úton a muscat-i Grand Mosque-ba, tipikus helyi viseletben.

Alkoholfogyasztás – ne igyál nyilvános helyen!

Alkoholt csak engedéllyel rendelkező éttermekben és bárokban lehet fogyasztani, amelyek többsége nemzetközi szállodákban található. Ezeken a létesítményeken kívül tilos nyilvános helyen alkoholt fogyasztani, s ha valaki túlzottan ittas magatartást tanúsít, az akár jogi lépéseket is vonhat maga után.

Üdvözöld a helyieket a saját nyelvükön – tanuld meg a helyi köszönéseket!

Az omániak nagyon vendégszeretők és barátságosak. Nagyra értékelik, ha a saját nyelvükön köszöntöd őket. Néhány kifejezés, amelyet érdemes megjegyezned az üdvözlésként használt „as salam alaykum” („béke legyen veled”) s erre válaszolva „walaykum as salam”. A „sabah al khayr” jó reggelt-et jelent, a „misa al khayr” jó estét, a „shukran” pedig köszönöm-öt.

Közlekedés az országon belül – mutatjuk a legpraktikusabb járatokat!

Ománban sajnos nincs sok tömegközlekedési lehetőség. A nagyobb városok között vannak buszjáratok, de ahhoz, hogy az országot teljes egészében átéld, saját járműre lesz szükséged.

A járműbérlés kényelmes és olcsó, az alacsony üzemanyag-árakról már nem is beszélve. A nemzetközi jogosítványod elegendő, bár ha kétségeid vannak, előzetesen egyeztess az adott autókölcsönző céggel.

Az ország összes nagyvárosát buszjáratok kötik össze. A buszok többnyire a kormány által üzemeltetett Oman National Transport Company (ONTC) céghez tartoznak, valamint néhány magánszolgáltató is üzemel a Muscat-Salalah útvonalon. A buszok egyébként meglehetősen gyorsak és kényelmesek, bár naponta csak 2-3 indul, s nem mindig könnyű tájékozódni arról, hogy pontosan honnan és mikor indulnak.

A nagyobb városokon belül az egyik legegyszerűbb közlekedési mód a taxi. Könnyen felismerhetők fehér és narancssárga színüknek köszönhetően. Az ománi taxikban nincs mérőóra, ami azt jelenti, hogy az indulás előtt kell megegyezned a viteldíjban, érdemes alkudoznod is. Az országban minden egyes taxisofőr ománi származású, hiszen a szakma csak állampolgárok részére van fenntartva.

Az országon belül jelenleg csak 2 belföldi repülőjárat közlekedik, Muscat és Khasab között, valamint Muscat és Salalah között. Az ország nagyságából adódóan remek alternatíva a hosszadalmas közúti utazáshoz képest.

A híres festői tengerparti út Khasab-nál, Ománban.

Muscat, a főváros

Az Arab-félszigeten Omán fővárosában, Muscat-ban van a legnagyobb esélyed belecsöppenni a környék történelmébe. Míg fényűző szomszédjai, mint Dubai vagy Rijád üveggel és krómmal kirakott felhőkarcolóiról ismertek, ebben a történelmi kikötővárosban törvény tiltja a magas épületek létrehozását. Ehelyett fehérre meszelt, alacsony, tipikus arab épületeket találsz, ahonnan zavartalan kilátás nyílik a várost délen szegélyező, csipkézett Hadzsar-hegységre.

Egy séta a Mutrah Corniche széles sétánya mentén kiváló módja annak, hogy megtapasztald a város festői vízpartját. Útközben felfedezheted a Mutrah Souq strandjait, s megállhatsz egy csésze édes kardamon teára, miközben megcsodálod a lenyűgöző Masjid Al Rasool Al Adham-ot, egy 15. századi kék kupolás mecsetet. Sétálj el a Mutrah Fish Market-re is, hogy közelebbről is megtekinthesd az érdekes, kalligráfia ihlette tetejét, na meg hogy átnézd a nap fogásait. A Mutrah Souq az arab világ egyik leghíresebb piaca, a helyi árusok tömjént, lámpákat, oudot (agárból készült parfüm) és kézzel készített bőrszandálokat kínálnak. Kihagyhatatlan a Sultan Qaboos Grand Mosque is, az egész ország legnagyobb mecsetje.

Kilátás az ország legnagyobb mecsetjére, a Sultan Qaboos mecsetre.

Bahla: egy legendás erőd otthona

Bahla, helyi mítoszok és legendák szülőhelye, kötelező látnivaló már csak a Bahla-erőd miatt is, amely az UNESCO Világörökség részét képezi. Az erődből fantasztikus kilátás nyílik a régi vályogházakra és a falu romjaira, amelyeket datolyaültetvények vesznek körül.

Bahla egyébként iszapkemencékben készített kerámiájáról is ismert. A helyi fazekasok messze ismertek ügyességükről. A Bahla Old Souq-ban be is vásárolhatsz belőle, vagy a közeli műhelyben megtekintheted a fazekasokat dolgozás közben. Ne hagyd ki a csak egy rövid autóútra fekvő, 17. századi Jabreen-kastélyt sem.

A Bahla-erőd a város vályogházai fölé emelkedik.

Nizwa: egy város hihetetlenül erős kulturális és vallási örökséggel

Nizwa Omán fővárosa volt a 6. és 7. században. Mecsetjeinek kupolái és minaretjei hosszan magasodnak a homokszínű épületek felett, amelyeket a Hadzsar-hegység itt is szorosan átölel. Szárazföldi elhelyezkedéséből adódóan, amely korlátozza a külső hatásokat, Nizwa mindig is szorosan kötődött vallási és kulturális örökségéhez. A 17. századi Nizwa-erőd kerek őrtornyával és magas falvaival megvédte a várost a megszállóktól, s ma jelentős turisztikai látványosság. A közeli Nizwa Souq-ban ezüstékszereket, delal-t (hagyományos kávécsészét), sáfrányt és datolyát vásárolhatsz.

A 10 perces autóútra található Falaj Daris Park, amely az UNESCO világörökség része, remek hely egy híres „falaj csatorna” megtekintéséhez, amely egy ősi, de rendkívül hatékony öntözési módszer. Ilyen rendszerrel öntözik Nizwa közel nyolc kilométeres pálmaoázisát, és a környező mezőgazdasági farmokat is.

Nizwa piacai, nagy delal (hagyományos csésze) választékkal.

Qurayyat: a tipikus halászfalu

Tapasztald meg az ománi partvidék halászati kultúráját Qurrayat-ban, egy kis helyi halászfaluban. A település központjában található nyüzsgő halpiacon a nap fogásaiból válogathatsz. Az utazóknak egyébként hamarosan még több okuk lesz arra, hogy hosszabb ideig is megszálljanak Qurayyat-ban, ugyanis a környék legújabb fejlesztési projektjének célja út éttermek és szállodák építése a vízparton.

Qurayyat tipikus halászfalucskája.

Omán legszebb nemzeti parkjai

Omán városai rengeteg kulturális élményt és történelmi látnivalót kínálnak, mégis az ország legnagyobb vonzerői – és a legtöbb turistát megmozgató területek – éppen a városoktól távol fekszenek. Mutatjuk Omán legszebb nemzeti parkjait.

Daymaniyat Islands – ha búvárkodnál

A türkizkék vízzel körülölelt Daymaniyat kilenc sziklás szigete egy 100 hektáros tengeri rezervátumot alkotnak. Gazdag élőviláguknak köszönhetően rendkívül népszerűek a búvárok körében – ebbe beletartozik az arab pillangóhal, bohóchalak, ráják és teknősök. Ritkábban akár cetcápákat, hosszúszárnyú bálnákat és delfincsapatokat is megpillanthatunk.

❗️Fontos tudnivalók: májustól októberig TILOS a lakatlan szigetekre lépni, ugyanis ekkor fészkelnek itt a különböző teknősfajok. A fészkelő szezonon kívül azonban könnyedén meglátogathatod hajóval, a muscat-i Al Mouj kikötőből vagy a parttól lejjebb, Barr Al Jissah-ból.

A Daymaniyat-szigetek lakatlansága segít megőrizni a helyi korallzátonyokat, így elképesztő élményt nyújtva a búvároknak.

Al Saleel Nemzeti Park – ha megfigyelnéd az arab gazellákat

Az 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánított Al Saleel Nemzeti Park 220 kilométeren terül el a déli Ash Sharqiyah-ban. A park több, mint 30 madárfajnak, legalább 8 féle hüllőnek és egyéb változatos vadvilágnak ad otthont – köztük arab vadmacskáknak, rókáknak, nyulaknak és farkasoknak. A legtöbb látogató azonban az arab gazellák miatt érkezik – teljes populációjának közel 7%-a él itt, így az Al Saleel a legfontosabb park az országban a faj megőrzése szempontjából.

❗️Fontos tudnivalók: A változó belépési szabályok és az új szafari projekt hamaros befejezése miatt érdemes telefonon érdeklődnöd a Környezetvédelmi Hatóságnál, hogy ellenőrizd, szükséges-e az utazásod időpontjában belépési engedély.

Arab gazellák az Al Saleel Nemzeti Parkban.

Jebel Samhan Természetvédelmi Terület – ha drámai kilátásokra vágysz

A Dhotar legmagasabb hegyénél, Jebel Samhan-nál fehér felhők ereszkednek le a sziklás hegycsúcsokra, amelyeket mély kanyonok kereszteznek, s akác-és gumifák tarkítanak. A 4500 négyzetkilométeren elterülő Jebel Samhan ad otthont az utolsó vadon élő arab leopárdoknak, amelyekből már csak 20-30 él a rezervátumban. Sokkal könnyebben pillanthatsz meg núbiai kecskebakokat, arab gazellát, csíkos hiénát vagy indiai tarajos disznót. A Jebel Samhan Viewpoint-nál mindenképpen állj meg – tiszta napon elképesztő kilátásban lesz részed az egész környékre.

❗️Fontos tudnivalók: A látogatóknak előzetes engedélyt kell kérniük a Környezetvédelmi Hivataltól a rezervátum meglátogatásához. A terület mindössze 1 órás autóútra található Salalah városától.

Panorámás kilátás Jebel Samhan-ból.

Ras Al Hadd – ha meglesnéd a környék teknőseit

Öt teknősfaj – köztük a zöld, az álcserepes és a közönséges cserepes – található meg Omán 3165 kilométeres partszakasza mentén, s évente ezrek vándorolnak az itteni strandokra, hogy lerakják tojásaikat. Ras Al Hadd és Ras Al Jinz teknősrezervátumok rendkívül népszerűek a látogatók körében, akik azért érkeznek, hogy megfigyeljék a fészkelő teknősöket. A rezervátum naponta kétszer tart vezetett teknősfészkelő túrákat: este, amikor a védett állatok kimerészkednek a tengerből, hogy lyukat ásva a homokba temessék tojásaikat, valamint hajnalban, amikor elhagyják fészküket és visszatérnek a tengerbe.

❗️Fontos tudnivalók: A Ras Al Jinz-ben vezetett túrákon a vendégek száma korlátozott, ezért előzetes foglalás – online vagy telefonon – kötelező. A teknősök védelme érdekében vakuval fényképezni tilos.

Reggel a Ras al Jinz strandján, teknősök nyomaival a homokban.
Omán partszakasza mentén öt teknősfaj – köztük a képen látható tengeri zöld teknős – található meg.

Akciós utazások a főszezonban és most budapesti indulással

  • Mikor? decembertől, 7 éjszakás időpontok
  • Honnan? Budapestről közvetlen járat nagy poggyásszal
  • Hol? Kiváló hotelek Salalahban
  • Ellátás? Reggeli, félpanzió vagy all inclusive
  • Transzfer az árban

Egyéb érdekes látnivalók

Lebegj a Bimmah Sinkhole-ban

Omán egyik legnépszerűbb természeti csodája, a Bimmah Sinkhole egy húsz méter mély természetes medence. Tökéletes az extravagáns fürdőzéshez és a sziklaugrásokhoz. Az édesvíz keveredése az Arab-tenger sós vizeivel eredményezi a lenyűgöző türkiz árnyalatot.

A Bimmah Sinkhole tökéletes hely lehűteni magad a közeli sivatagból érkezve.

Jebel Shams – mászd meg az ománi Grand Canyon-t

Az „ománi Grand Canyon”-ként is emlegetett, 3009 méteres Jebel Shams az ország legmagasabb csúcsa, lenyűgöző kilátással a Wadi Ghur-ra, amely a nyugati Hadzsar-hegység fölé magasodik. Számos túraútvonal létezik a csúcs elérésére, a legtöbb azonban több napot vesz igénybe. Egy rövidebb, de hasonlóan izgalmas alternatíva a Balcony Walk – egy 9.6 kilométeres retúr túra egy elhagyatott falucskába, ahonnan szédítő kilátás nyílik az alatta húzódó mély szakadékra.

Drámai kilátás a Jebel Shams hegységben.

Ússz egyet és/vagy piknikezz a Wadi Bani Khalid-ban

A Hadzsar-hegység keleti szárnyánál rejlő Wadi Bani Khalid Omán egyik legfestőibb szurdoka. Valóságos oázis, smaragdszínű vizekkel, aranyos vízeséseivel, látványos sziklaképződményeivel, buja növényzetével és tarka falucskáival. Az ország többi szurdokával ellentétben a Wadi Bani Khalid csobbanó medencéi állandó vízfolyással rendelkeznek, így ez egy rendkívül népszerű piknikező- és fürdőhely egész éven át.

Omán szurdokai tökéletes menedéket nyújtanak a környező sivatagok szárazságától.

Szórakozz a Wahiba Sands homokdűnéin

Az Omán játszótereként is emlegetett Wahiba Sands egy izgalmas sivatagi élményre hívogat. Az országban számos sivatagi szafarit nyújtó cég működik, amelyek segítségével eljuthatsz a hatalmas homokdűnékhez. A végtelen homok rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt, mint például a tevegelés vagy a homokszörfözés.

Homokdűnék naplementekor a Wahiba Sands sivatagban.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top