Connect with us

Magazin

Miért kellene most meglátogatnod Ománt?

Miért kellene most meglátogatnod Ománt?

A régi erődítmények, sivatagok és a strandok hazája. Omán jelenleg a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik. Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségek és Jemen között, valamint a Közel-Keleten fekvő ország hiteles kulturális élményt kínál. Maszkat, a főváros, amelynek magyar fordítása „Muskátlit” jelent. Ez a metropolisz a fenséges romantika és a gazdag történelem ötvözete. Az adrenalin után a hatalmas hegyekbe, a végtelen sivatagba vagy a homokos strandokra menj. Ebben a cikkben bemutatunk néhány okot, hogy miért is érdemes meglátogatnod Ománt.

Repjegy Ománba:

Belépési feltételek:

Minden 18 év feletti nem ománi állampolgárnak legalább két, az ország által elfogadott 8 oltás valamelyikével kell rendelkeznie akár szárazföldi, légi vagy vízi úton lép be a Szultánság területére.  Kivételt képeznek a szabály alól azok a személyek, akik az oltás felvételének elmulasztására orvosi indokkal rendelkeznek és ezt hivatalos dokumentummal igazolják.

Elfogadott oltások (két dózis legalább 14 nappal a belépés előtt): Astra Zeneca (Vaxzevria, Covishield), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Moderna (Spikevax, or Takeda Japan), Sputnik V (Gamelaya Research iInstitute), Sinopharm (Beijing, Covilo), Sinovac (CoronaVac), Bharat Biotech (Covaxin), CanSinoBio (Convidecia), Novavax (Nuvaxovid, Covovax)

Egy dózisos vakcinák: Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S), Sputnik Lite.

Szura, egy tengerparti történelmi város

Omán tengerészeti múltja és jelene legjobban a Maszkattól északra fekvő városban látható, amely a hajóépítésről is ismert – ez pedig Szura. Tekintsd meg az arab típusú hajógyárakban dolgozó kézműveseket, és lélegezd be a hajók építéséhez felhasznált cédrusfa illatát (helyi nevén safene). Meglátogathatod az arab vitorlások múzeumát is, ahol megtalálható a gyönyörűen rokonstruált Fatih Al-Khair hajó is, amelyet Szuraban százötven évvel ezelőtt építettek. Ha a legjobb kilátást szeretnéd a városra, mássz fel az Al Ayjah világítótoronyra.

Muscat Festival – a színek fesztiválja

Művészet, kézművesség, zene és a kultúra ünnepe. A Muscat Fesztivál minden évben január második felétől február elejéig kerül megrendezésre. Az 1998-as megalakulása óta olyan eseménnyé fejlődött, amelyek többnyelvű kultúrákat ötvözik. Amint a fesztivál szimfóniája felcsendül, táncoló lényege vidám és kozmikus légkörben mozog. A szultán mágikus szépsége, mély története és öröksége. Színes jelmezek, autentikus arab hagyományok és helyi ünnepségek. Ez a fesztivál olyan hely, ahol teljesen élvezheted a kulturális, művészi és hagyományos tevékenységeket és a rendezvények összefonódását.

 Kép forrása: Katiekk / Shutterstock.com

Maszkat, egy gazdag történelmi és építészeti város

Az Arab-tenger partján fekszik, közel a Hormuz folyóhoz. A városi építészet keveréke, egy történelmi utazás is egyben a múltbéli szomorú a mai modernig. Al-Jalali erődjétől a 16. századi Al-Mirani, amely a kikötő mentén húzódik; a tengerparti kék-fehér palotáig, amely 1972-ben épült. A muzulmán építészet legfrissebb példája a 2001-ben befejezett Sultan Qaboos Grand Mosque, valamint a 2011-ben megnyitott Maszkat Királyi Operaház. A kikötőváros a csendes kerteken, a souq- és forgalmas halpiacokon keresztül húzódik. Egy ilyen hagyományos arab piac például a Muttrah Souq; eredetileg egy halászfalu volt, de ahogy a város bővült, az évek során csatlakozott Maszkathoz. Az arab világ szinte minden kincsét megtalálod – fűszerek, parfümök, textíliák, ékszerek, sőt ománi ezüst és arany.

Kép forrása: EQRoy / Shutterstock.com

Forró szél az Ománi sivatagban

Nem minden homok azonos formájú, sőt az omániak is jelentősen különböznek egymástól. A Sultan Qaboos Grand Mosque közelében található a Bawshar Sands, amely kiváló hely a homokdűnék legyőzésére kerékpáron vagy sportkocsin. Elég adrenalin lökettel szolgál Ramlat Tawq is. A Bedouinok eredeti otthona- A’Sharqiyah sivatag (eredeti nevén Wahiba Sands) oázisokban gazdag és ideális hely a kempingekhez és olyan tevékenységekhez, mint például a sivatagi szörfözés. Ahogy arról a neve is árulkodik, Empty Quarternek nincs sok köze a zöld oázisokhoz. Negyvenezer négyzetkilométeren terül el és még mindig nagyon kiszámíthatatlan, ezért nem ajánljuk, hogy egyedül indulj neki a felfedezésnek.

A masszív fehér márvány mecset és a színes mozaikok

Maszkat egyik fő látványossága a lélegzetelállító Sultan Qaboos Grand Mosque, ahol a második legnagyobb szőnyeg (közel tizenhárom négyzetkilométer) és a világ második legnagyobb csillára (négyszázhatvanezer Swarovski kristály borítja) található.  A fehér márványból, színes mozaikokból és faragott fából készült mecset a hetvenéves Qaboos bin Said al Said szultán után kapta nevét, és 2001-ben fejezték be. A négy minaret és a közel ötven méter magas kupola alacsonyan fekvő horizonton helyeznek el. Nem muzulmánok számára a látogatások minden nap lehetségesek a péntek kivételével.

Kép forrása: Richard Yoshida / Shutterstock.com

Flamingók, halászhajók és az ománi vizek teknősei

Több mint ezer kilométernyi tengerparttal, az ománi strandok annyira változatosak, amennyire bájosak. A Maszkattól délre fekvő Khalouf – hosszú és széles strandjai tele vannak flamingókkal, sasokkal és halászhajókkal az Arab-tengeren. A legjobb hely a zöld teknősök megtekintésére az ország legkeletibb pontján, az úgynevezett Ras al-Jinz. Válassz szeptemberi vagy októberi időpontot, ez a legideálisabb idő a megfigyelésre.

Pihenj az Anantara Al Jabal Al Akhdar üdülőhelyen

2000 m tengerszint feletti magasságban fekszik az Al Jabalon hegységen (Zöld Hegység), és drámaian a szurdok felett helyezkedik el. Az Anantara Al Jabal Al Akhdar tizenegy szobájának nagy része lélegzetelállító kilátást nyújt a kanyonra. Modern kialakítás hagyományos elemekkel, díszítő fémrácsokkal és lámpákkal. A másik oldalon az exteriőr a környező vidék sárgás árnyait tükrözi. Az elhelyezkedése számos tevékenységet kínál – a hegymászástól, a vadászatig a hegyi kerékpározáson át, de számos aktív pihenésre is lehetőség is van, beleértve a csillag vizsgálást és a hegyi falvak látogatását, ahol a rózsaszínű víz desztillálódik. A helyi rózsák nagy részét képezik az Anantara Spa-nak, a török fürdőknek és a kezeléseknek.

Romantikus rózsaszedés

Az Al Jabal Al Akhdar tájképeke hagyományosan március végétől május közepéig a rózsák paradicsomává válik. A virágokat kora reggel szedik, majd elszállítják őket a hegyi falvakba, beleértve Al-Aqr-t, a Wadi Bani Habib-et és az Al-Fiqaine-ot, ahol évszázadokon keresztül desztilláció segítségével rózsaszínű vízzé alakítják át. Hogyan zajlik ez a folyamat? A rózsaszirmokat agyagkemencén, amely Al-duhjan néven is ismert, órákon keresztül főzik. Ezt a vizet ezután rézedényekbe gyűjtik, és körülbelül egy hónapig tárolják az Al-Karas nevű nagy edényekben. Az ománi rózsavizet parfümökhöz és szépségápolási termékekhez használják fel, valamint főzéshez, rituális vagy orvosi célokra is használják.

A legmagasabb hegy Jebel Shams

Jebel Shams („a napvilág hegye”) Omán legmagasabb hegye. Több, mint háromezer méter tengerszint feletti magasságával vonzza a turistákat, főleg a Wadi Ghul drámai látványa, amely Omán Grand Canyona, és az ország legmélyebbe. Jebel Shams része a lélegzetelállító hegygerincnek a Hajarnak, amely párhuzamosan az Omán-öböl ívével húzódik.

Fedezd fel a Bibi Maryam sír relytéjeit

A Bibi Maryam sír Qalhat ősi város része, amely Maszkat és Szuram között fekszik. A 13. században Omán legfontosabb üzleti kikötője volt, és az iszlám érkezése előtt ez volt az első fővárosa. Ez a megerősített pezsgő város évszázadok óta vonzza a külföldi utazókat, beleértve Marco Polot, aki úgy vélekedett a városról, mint virágzó. Állítólag a portugál befolyás alatt megsemmisült. Ez a szentély titokzatos földalatti folyosókon keresztül elvezet a kriptába.

Kép forrása: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Ússz Hawiyat Najm tiszta vizeiben

Egy majdnem negyven méter széles és húsz láb mély lyuk, amelyet az erózió okozott (bár a Hawiyat Najm fordítása „leeső csillagot” jelent, ami valamivel romantikusabb). Maszkat és Szura között helyezkedik el, és tökéletes frissítést kínál a legfrissebb vizekben. Délre felfedezheted Wadi Shabot, az egyik legszebb helyet, ahol úszni lehet az országban. A hegycsúcs mentén található ösvényt banán és pálmafák övezik, homokkő sziklákkal körülvéve.

Kóstold meg a hagyományos mishkakot

Kövesd az emelkedő füstöt és az ízletes illatot, ami valószínűleg az igazi ománi mishkakhoz vezet. A pácolt hús és a tenger gyümölcsei, faszénen grillezve és kagylóhejban felszolgált fűszeres tamarindos mártással, olyan helyeken árulják, mint például a Muttrah Souq éjszakai piac. Az ománi konyha tükrözi a tájat, amely századokon keresztül a fűszer régi ösvényeinek a része volt. Ezért tipikusak a közel-keleti összetevők, mint például a szárított lime, rózsavíz vagy sáfrány, de az edényekben a legkevésbé várt összetevőkkel is találkozhatsz, mint például a kókuszdió és a szerecsendió.

Salalah, a zöld és a parfüm oázisa

Színes és szubtrópusi. A Dhofar tartomány fővárosa a legnépszerűbb hely, különösen a monszun időszakban (július-szeptember), amikor az éghajlat a leginkább kellemes, a környék zöldje a legszínesebb. Ha érdekel Salalh története, akkor látogass el az Al Balid régészeti parkba, melyet az ősi város romjai alkotnak és az UNESCO Világörökség listáján is szerepel . A város a parfümökről is ismert, különböző illatokból választhatnak a vásárlók. Az ajándéktárgyakért és a legfrissebb élelmiszerekért keresd fel a Haffa souq piacot.

Wadi Shab, tiszta víz sziklákkal és pálmafákkal körülvéve

Ha lefordítjuk arab nyelvről, akkor a „Sziklák a sziklák között” jelentést kapjuk. Sok látogató Omán egyik legszebb helyeként emlegeti. A Wadi Shab sok medencét kínál, amelyek kitűnűek úszásra, bár az alacsonyabban fekvők ivóvíz forrásaként vannak fenntartva. A környék legnépszerűbb vonzereje a barlang felé néző vízesés, amely körülbelül negyven perces sétával érhető el, itt három természetes medence áll rendelkezésre. Kilátás a hegyekből a Wadi Shabra és a borsó zöld vizeire, valóban kivételes élmény.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.3/5 - (7 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top