Connect with us

Magazin

Miért jó egyedül utazni?

Sokan azt állítják, hogy az egyedül utazás a legjobb módja annak, hogy a lehető legjobban megismerjük az egyes kultúrákat. Azt állítják, ha felkapod a hátizsákod és egyedül indulsz útnak, teljesen másképp látod a világot; nem befolyásol a partnered vagy barátod ízlése, preferenciái és előítéletei. Ha egy másik személlyel utazol, figyelsz arra, hogy mit szeret/nem szeret így lehet, hogy kihagyod a lehetőséget, hogy megismerkedj más utazókkal. Olvass tovább és lehet, hogy a következő utadat már egyedül tervezed meg!

ferfi-new-yorkban

Pakolj és indulás a komfortzónán túlra

Az egyedül utazás egyenlő a pihenéssel, ha úgy tartja, kedved egész nap sütkérezhetsz a parton, vagy üldögélhetsz egy kellemes kávézóban a helyieket figyelve. A művészet szerelmesei hosszú órákat tölthetnek múzeumokba, vagy galériákban csavarogva. Rajtad áll, hogy milyen programokkal töltöd meg vakációd napjait. Csatlakozz hasonló gondolkodású kalandorokhoz és másszatok együtt hegyeket, vagy vegyél részt klasszikus zene koncerten. Rajtad múlik, hogyan döntesz, az egyedül utazás nagyszerű lehetőség valami újat kipróbálni, lehet az akár szörfözés és kempingezés Közép-Amerikában, kerékpáros kirándulás Délkelet-Ázsiában, vagy  látogass el kevésbé ismert európai fürdővárosokba. Egyszerűen menj tovább országod és saját komfortzónád határain.

cipo-es-hatizsak

Olyan kultúrát válassz, amellyel képes leszel kapcsolatot létrehozni

Annak eldöntésében, hogy hova és hogy fogsz egyedül utazni előtted áll néhány megválaszolatlan kérdés: a hely, ahova menni szeretnél biztonságos a külföldiek számára? Szívesen fognak ott látni? Ez egy olyan hely, ahol képes leszel arra, hogy a helyiekkel beszélj, még akkor is, ha nyelvi gondokba ütköznél? Az egyedül utazásnak megvan a maga bája, főleg akkor, amikor könnyen kapcsolatba léphetsz a helyi kultúrával és emberekkel.

lany-kerdezi-a-helyes-utat

A boldogságért és a biztonságért kezeskednek a ranglisták

A Global Peace Index és a Happy Planet Index két olyan mutató, amelyek értékelik az életminőséget az adott országokban. Az első 162 nemzetet rangsorol békeszeretet szerint, a másik a környezeti hatás és az emberi jólétre összpontosít 151 országban. Ennek eredménye egy rangsor, miszerint melyik országokban élnek boldogabb és hosszabb életet. A legfontosabb eredmény egy lista azon országokról, amelyek a legalkalmasabbak az egyedül utazók számára.

Skandinávia hagyományosan a legjobb pozíciókat foglalja el

Gleccserek, esőerdők és hegycsúcsok. A lista elejére Új-Zéland került. Sokan azt állítják, hogy pont itt laknak a legbarátságosabb és legnyitottabb emberek. A második helyen a hatalmas és hegyes Norvégia található. A lista harmadik helyére Svájc került, amelyről ismert, hogy lakosai elsősorban saját magukkal törődnek. A legboldogabb ország a világon? Állítólag Costa Rica. Több tucat koncertterem, múzeumok és kávézók – ez Bécs. Ausztria egy kicsi és kompakt ország, és ezért alkalmas az egyedül utazók számára. A nagyobb vietnami városokban, változatos színekben és nem utolsó sorban biztonságos érzésed lesz. Ha kalandos lélek vagy, akkor Chile lesz a megfelelő választás. Látogatóit a sivatagokkal, végtelen tengerpartokkal és a hegyekkel mindig tárt karokkal várják. Nyugalomra vágysz? Akkor Japán Zen kertjeiben nem fogsz csalódni. A Zen kertek mégsem váltak be, Indonézia csodás templomai lelki békével fognak megtölteni, jógázz napkelte előtt, vagy kényeztesd magad kellemes masszázzsal. Biztonságos és boldog országnak tekinthető az is, amely nekünk adta az Ikeát, azaz Svédország.

norvegia

Fjordok vagy pezsgő éjszakai élet?

Teszünk még egy kis kitérőt olyan országokba, ahol gyakorlatban is kipróbálhatod a szocializációs készségeidet. Jó ötlet például Berlin, Európa hipszter epicentruma. Kedved támadt táncolni? Argentína a te országod és ne felejtsd el megkóstolni a világ egyik legjobb kávéját sem. Ahol a hegyek és a patakok találkoznak – ez Kanada, változatos és igazán sokszínű. Szauna vagy dizájn. Bármit is válassz, finn minőséget kapsz. A béke és a nyugalom mekkája – bármilyen giccsesnek is hangzik, mindenképp Laosz. Szörf, kultúra,  trópusi környezet és intenzív éjszakai élet. Panama bizonyosan megfelel mindazoknak, akik szenvedélyesek.

argentina

A legbiztonságosabb ország Izland

A listára végül feltörte magát Hollandia is, amely ismert a kerékpározásról, csatornákról és a liberális politikájáról. Aztán ott van Írország, hihetetlenül gyönyörű és hihetetlenül zöld. Hosszú tél és a magas adók. Természetesen ez is szerves része Izlandnak, valamint az első helyezett a biztonságos országok listáján. Ha szereted a történelmet és a vidéki környezetet, akkor az Egyesült Királyságban is jól fogod magad érezni.

izlamd

Te vagy az expedíció legfontosabb láncszeme

Ha továbbra is hezitálsz és nem vagy biztos benne, hogy jó ötlet egyedül utazni, akkor itt van még pár tipp, amelyek segítenek eldönteni: Te vagy az expedíció legfontosabb láncszeme. Nyilvánvaló, gondolhatod magadban, de csak gondolj bele, hogy mennyi időt töltöttetek el tervezéssel a legutóbbi vakációtoknál, hisz minél több ember, annál több tervezés. Ezzel jár a késés, az emlékművek listája, ahol mindenkit le kell fényképezni, a rohanás, az esetleges társak elvesztése is. Ha egyedül utazol, úgy osztod be az idődet, ahogy akarod. Gondolkodhatsz, olyan könyveket olvashatsz, amelyekre még nem volt időd vagy új kapcsolatokat teremthetsz.

lany-telefonnal-es-boronddel

Kénytelen vagy kérdezősködni, keresni, felfedezni, érzékenyebb vagy a kulturális különbségekre és a részletekre. Ennyire mélyen nem tudsz megfigyelni egy adott várost, amikor társsal utazol. Idővel egyre magabiztosabb és tapasztalt utazó válik belőled. Végül, de nem utolsósorban, az ilyen kirándulások gyakran több ezer forintot is megspórolhatnak neked.

 


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top