Connect with us

Magazin

Mianmar: a melankólia és az arany ragyogás országa

Mianmar: a melankólia és az arany ragyogás országa

Egy ország, több mint 100 etnikai csoporttal, ahol a férfiak még mindig a hagyományos longyi inget hordják, és a nők már évek óta az afterakha stílusban díszítik arcukat, ilyen is Mianmar. Az a hely, ahol az emberek az ún. trishaw triciklivel közlekednek és a vidéki területeken még mindig lovakkal. A rengeteg teaház pedig a brit gyarmati hatásoknak köszönhető. Olvasd el cikkünket és fedezd fel ezt a mágikus helyet, Mianmart, a melankólia és az arany ragyogás országát.

Advertisement

Budapest – Rangun – Budapest 125 900 Ft-ért

✔időpontok: februártól – márciusig ✔23 kg poggyász

Budapest 1 átszállás Rangun 1 átszállás Budapest
Peking Peking
125.900 Ft-tól Foglalj

Apró örömök

Mianmarban mintha megállt volna az idő. Legalábbis egy kicsit lelassult. Szerencsére az országot érintő változások üteme nem olyan drasztikus, hogy megnehezítené az utazás egyszerű örömét. Még mindig élvezheted a régi gőzösökkel való hajókázást, az Iravadi folyón, a kis strandokat a szelíd Bengáli-öböl mentén, vagy a Shan Hills-hegység fenyőerdőiben való túrázást anélkül, hogy több tucat más turistával találkoznál. Nagyszerű élmény jobban is megismerkedni a helyiekkel. Finoman szellemesek, szemet gyönyörködtetőek és lelkesek a világban, ahová akarnak tartozni, és részévé válnak a te világodnak is.

Hogyan lett Burmából Mianmar

A burmaiak a 8. század idején telepedtek le ezen a területen. Majd a 13. században a mongolok meghódították őket. Az uralkodó harcok, melyeket több uralkodó vezetett, a burmai dinasztiák egyesítésével fejeződött be. Ebben a korszakban még Burmaként volt ismert, az 1866-1948 évek alatt a brit gyarmati közigazgatás alá tartozott. Amikor már Burma független ország volt, kitört a polgárháború, a győztesei olyan katonai struktúrák voltak, akik 1962 után elnyomták az ország demokratizálását. Az 1980-as évek végén Burma politikai és gazdasági helyzete egyre rosszabbodott, egyre több tiltakozást és lázadást szerveztek. Sok mozgalmat buddhista szerzetesek és egyetemi hallgatók vezettek. 1989-ben a kormány megváltoztatta az ország nevét Burmáról Mianmarra. 2005-ben pedig áthelyezte a hatalom központját Nay Pyi Taw-ra.

Az egyik legnagyobb rizsföld a világon

Az ország hivatalos nyelve burmai. Nagyobb városokban viszont angolul is beszélnek. A pénznem 1 kyat, ami 100 pyat, és az aktuális árfolyam szerint, 100 Ft 513.019MMK-nak felel meg. Mianmart hegységek veszik körbe, így az ország csak a part menti részén nyitott. A legmagasabb csúcsa az Arkan Hillsben található Hkakabo Razi, amely eléri az 5.881 métert. Az Iravadi folyó deltája a Martaban-öbölbe folyik, és a vize a világ egyik legnagyobb rizsföldjét látja el vízzel. Az éghajlati viszonyok az ország földrajzi sokszínűsége miatt változó. A tengerparthoz közel egyenlítői, északon inkább szubtrópusi éghajlat uralkodik. A monszun májustól októberig tart. A legjobb utazási idő ezért novembertől márciusig tart. Mianmar északkeleten Kínával, északnyugaton Indiával és Bangladessel határos, délen Thaiföld, és keleten Laosz szomszédságban fekszik.

Nem mindennapi ország

Joseph Rudyard Kipling volt brit író, újságíró, költő, és ezen kívül az első brit irodalmi Nobel-díj birtokosa. “Ez Burma” így jellemezte, majd folytatta: “Ez egy olyan hely, amely teljesen más, mint amelyeket ismersz. A csodálatos Svedagon pagoda Rangunban az egyik legfontosabb látnivaló az országban, amely magát az írót is megihlette. Az egész épületet arany borítja és négy ezer gyémánt díszíti. A kerülete eléri a 450 métert, a magassága pedig a 116 métert.

Az ország modernizálása

Bár az ország csak óvatos lépésekkel indult a demokrácia felé, mára mar az üzlet is kezd virágozni. Az elmúlt években a mobiltelefonok, az internet-hozzáférés és a nemzetközileg működő ATM-ek sem ritkák. A cenzúra felszabadítása az új média robbanásához vezetett, és nyitott az addig tabunak számított nyilvános vitákhoz, beleértve a politikát is. Szokatlan szépsége és érintetlen területei miatt Mianmar a jövő célpontjának számít.

Hogyan  utaznak a helyiek

Többféle módon lehet utazni Mianmarban. Használhatod a buszokat (például Ragun-tól Bagan-ba), lovas kocsikat, taxit, de hajóval és luxus taxival is közlekedhetsz. Ezenkívül a feljebb említett trishaw triciklivel is. Az utak minősége a nagyobb városok között jó, de ha az elhagyatottabb helyekre is el szeretnél jutni, akkor a legjobb választás a vonat. A légitársaságok hálózata is jól fejlett. A nemzetközi repülőtér Ragunban található.

Egyéb érdekes helyek

Az ország legvonzóbb látnivalói a fent említett buddhista műemlékek, különösen Ragun városában, a Pagan és a Mandalaj templomok. A Shan-fennsík festői tájképe is nagyon látványos. Rangun után, Mandaray a második legnagyobb város. Ez volt az utolsó királyi város, mielőtt a britek elfoglalták volna, mára a Mándale régió központja. Forró, élénk és gyönyörű, de csak második pillantásra. Azonban az indiai templomok, fontos mecsetek, sok pagoda és érdekes kolostorok miatt érdemes meglátogatni. Egy másik figyelemre méltó város Taunggi. A lenyűgöző látványt különösen az Inle-tó helyi halászai egészítik ki. Ezen a helyen garantáltan elfelejted a “nyugati” világ összes gondját.

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top