Connect with us

Magazin

Mianmar: a melankólia és az arany ragyogás országa

Mianmar: a melankólia és az arany ragyogás országa

Egy ország, több mint 100 etnikai csoporttal, ahol a férfiak még mindig a hagyományos longyi inget hordják, és a nők már évek óta az afterakha stílusban díszítik arcukat, ilyen is Mianmar. Az a hely, ahol az emberek az ún. trishaw triciklivel közlekednek és a vidéki területeken még mindig lovakkal. A rengeteg teaház pedig a brit gyarmati hatásoknak köszönhető. Olvasd el cikkünket és fedezd fel ezt a mágikus helyet, Mianmart, a melankólia és az arany ragyogás országát.

Budapest – Rangun – Budapest 125 900 Ft-ért

✔időpontok: februártól – márciusig ✔23 kg poggyász

Budapest 1 átszállás Rangun 1 átszállás Budapest
Peking Peking
125.900 Ft-tól Foglalj

Apró örömök

Mianmarban mintha megállt volna az idő. Legalábbis egy kicsit lelassult. Szerencsére az országot érintő változások üteme nem olyan drasztikus, hogy megnehezítené az utazás egyszerű örömét. Még mindig élvezheted a régi gőzösökkel való hajókázást, az Iravadi folyón, a kis strandokat a szelíd Bengáli-öböl mentén, vagy a Shan Hills-hegység fenyőerdőiben való túrázást anélkül, hogy több tucat más turistával találkoznál. Nagyszerű élmény jobban is megismerkedni a helyiekkel. Finoman szellemesek, szemet gyönyörködtetőek és lelkesek a világban, ahová akarnak tartozni, és részévé válnak a te világodnak is.

Hogyan lett Burmából Mianmar

A burmaiak a 8. század idején telepedtek le ezen a területen. Majd a 13. században a mongolok meghódították őket. Az uralkodó harcok, melyeket több uralkodó vezetett, a burmai dinasztiák egyesítésével fejeződött be. Ebben a korszakban még Burmaként volt ismert, az 1866-1948 évek alatt a brit gyarmati közigazgatás alá tartozott. Amikor már Burma független ország volt, kitört a polgárháború, a győztesei olyan katonai struktúrák voltak, akik 1962 után elnyomták az ország demokratizálását. Az 1980-as évek végén Burma politikai és gazdasági helyzete egyre rosszabbodott, egyre több tiltakozást és lázadást szerveztek. Sok mozgalmat buddhista szerzetesek és egyetemi hallgatók vezettek. 1989-ben a kormány megváltoztatta az ország nevét Burmáról Mianmarra. 2005-ben pedig áthelyezte a hatalom központját Nay Pyi Taw-ra.

Az egyik legnagyobb rizsföld a világon

Az ország hivatalos nyelve burmai. Nagyobb városokban viszont angolul is beszélnek. A pénznem 1 kyat, ami 100 pyat, és az aktuális árfolyam szerint, 100 Ft 513.019MMK-nak felel meg. Mianmart hegységek veszik körbe, így az ország csak a part menti részén nyitott. A legmagasabb csúcsa az Arkan Hillsben található Hkakabo Razi, amely eléri az 5.881 métert. Az Iravadi folyó deltája a Martaban-öbölbe folyik, és a vize a világ egyik legnagyobb rizsföldjét látja el vízzel. Az éghajlati viszonyok az ország földrajzi sokszínűsége miatt változó. A tengerparthoz közel egyenlítői, északon inkább szubtrópusi éghajlat uralkodik. A monszun májustól októberig tart. A legjobb utazási idő ezért novembertől márciusig tart. Mianmar északkeleten Kínával, északnyugaton Indiával és Bangladessel határos, délen Thaiföld, és keleten Laosz szomszédságban fekszik.

Nem mindennapi ország

Joseph Rudyard Kipling volt brit író, újságíró, költő, és ezen kívül az első brit irodalmi Nobel-díj birtokosa. “Ez Burma” így jellemezte, majd folytatta: “Ez egy olyan hely, amely teljesen más, mint amelyeket ismersz. A csodálatos Svedagon pagoda Rangunban az egyik legfontosabb látnivaló az országban, amely magát az írót is megihlette. Az egész épületet arany borítja és négy ezer gyémánt díszíti. A kerülete eléri a 450 métert, a magassága pedig a 116 métert.

Az ország modernizálása

Bár az ország csak óvatos lépésekkel indult a demokrácia felé, mára mar az üzlet is kezd virágozni. Az elmúlt években a mobiltelefonok, az internet-hozzáférés és a nemzetközileg működő ATM-ek sem ritkák. A cenzúra felszabadítása az új média robbanásához vezetett, és nyitott az addig tabunak számított nyilvános vitákhoz, beleértve a politikát is. Szokatlan szépsége és érintetlen területei miatt Mianmar a jövő célpontjának számít.

Hogyan  utaznak a helyiek

Többféle módon lehet utazni Mianmarban. Használhatod a buszokat (például Ragun-tól Bagan-ba), lovas kocsikat, taxit, de hajóval és luxus taxival is közlekedhetsz. Ezenkívül a feljebb említett trishaw triciklivel is. Az utak minősége a nagyobb városok között jó, de ha az elhagyatottabb helyekre is el szeretnél jutni, akkor a legjobb választás a vonat. A légitársaságok hálózata is jól fejlett. A nemzetközi repülőtér Ragunban található.

Egyéb érdekes helyek

Az ország legvonzóbb látnivalói a fent említett buddhista műemlékek, különösen Ragun városában, a Pagan és a Mandalaj templomok. A Shan-fennsík festői tájképe is nagyon látványos. Rangun után, Mandaray a második legnagyobb város. Ez volt az utolsó királyi város, mielőtt a britek elfoglalták volna, mára a Mándale régió központja. Forró, élénk és gyönyörű, de csak második pillantásra. Azonban az indiai templomok, fontos mecsetek, sok pagoda és érdekes kolostorok miatt érdemes meglátogatni. Egy másik figyelemre méltó város Taunggi. A lenyűgöző látványt különösen az Inle-tó helyi halászai egészítik ki. Ezen a helyen garantáltan elfelejted a “nyugati” világ összes gondját.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (4 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

5* OBLU Select Lobigili: stílusos és modern butikhotel a pároddal töltött gondtalan pillanatokhoz https://t.co/8H4hZ5puzRMennyi ideje jött ki ez a hír? 11 óra
Túráznál a Kanári-szigeteken? Fuerteventura 5 legjobb útvonala https://t.co/qJxDnxV2rmMennyi ideje jött ki ez a hír? 11 óra
UTOLSÓ HELYEK: Etihad Airways repjegyek 214 900 Ft-tól! Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek… https://t.co/glV5rHvkfqMennyi ideje jött ki ez a hír? 14 óra
India eltörölt minden korlátozást. Teszt, oltás és karantén nélkül utazhatunk https://t.co/lmHZ2PUcvxMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Trópusi Srí Lanka most akár 279 900 Ft-tól https://t.co/jsuyVZfrHDMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Ismerd meg Nápoly környékét közelebbről! Retúrjegy 16 345 Ft-tól https://t.co/DJdRk7CUOVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
A napsütötte Andalúzia több a hosszú partoknál https://t.co/oXRqKlwErfMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Lanzarote olyan, mintha nem is ezen a bolygón lenne. Mit is kell tudni róla? https://t.co/UT5vcsRW9sMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
BLACK FRIDAY: Abu Dhabi repjegyes utazás, 4*hotellel és reggelivel 170 900 Ft-tól https://t.co/OeAypEMl1SMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Mallorca retúrjegy már 19 445 Ft-tól https://t.co/b15JqX73ogMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top