Connect with us

Magazin

Mi a teendő, ha a poggyászod elveszik vagy megsérül?

Te vagy az utolsó ember, aki a csomagjára várva számolja a perceket? Már szinte egy örökkévalóságnak tűnik, a csomagszállító-szalag lassulni kezd, majd teljesen leáll. Bár a saját poggyászod sehol nem találod. Talán ez minden utazó rémálma. A kesergés és az érthető morgás helyett, azonnal kell cselekedni. Olvasd el a cikket és tudd meg mi a teendő, ha a poggyászod vagy csomagod elveszik, esetleg megsérül.

zena-na-letisku

Azonnal cselekedj

Az elveszett poggyász képes teljesen megbonyolítani az utazást, főleg akkor, ha külföldön tartózkodik az ember. Ilyenkor szükséges beszerezni pár apróságot, néhány tiszta ruhát és pár piperecikket. Ha ez a helyzet otthon áll fel, az első lépés a panasztevés az ügyfélszolgálatnál. Így elektronikusan elő kellene kerülnie a poggyásznak, abban az esetben, ha megtalálják, haza is szállítják. Mi ennek a jó oldala? Így nem kell cipelned azt a nehéz bőröndöt, ami telis-tele van piszkos ruhákkal és amelyet, szinte alig tudtál becipzárazni a hotelszobádban. Talán furcsán hangzik, de egy igazán hosszú utazás után még pozitívan is érhet a hír.

Vár az elkerülhetetlen bürokrácia

A csomag csak késhet egy kicsit. Ha a következő lehetséges géppel küldik, akkor pár órán belül hozzá kéne jutnod. De megeshet az is, hogy egy hiba miatt a csomagod egy más útra indult, ilyenkor pár napon belül érkezik meg. Mindig ragaszkodj a panasz megírásához. Kapsz egy ún. Property Irregularity Report (PIR), egy űrlap, amit ki kell töltened. Még a helyszínen tégy így, majd kérj egy másolatot. Ezt a dokumentumot a check-in alkalmazottjától kérd el a poggyászról szóló bizonylattal együtt. PIR űrlap önmagában nem elegendő, ilyen űrlapot a légitársaság számára is ki kell töltened és szükséges hét napon belül eljuttatni.

frustrovany-muz-na-letisku

A csomagok hány százaléka veszik el évente?

A SITA társaság, amely kommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozik a légi közlekedésben, 2014-es felméréseik szerint 21,1 millió csomag tűnt el ideiglenesen vagy veszett el. Ez azt jelenti, hogy 1000 utasra 7,3 csomag esik. A felmérésből az is kiderült, hogy 49 % a nem megfelelő kezelés miatt, az ún. átszállásos járatoknál tűnt el, 15 % a csomagtér rakodó hibák miatt és a maradék 15 % a helytelen repjegyek miatt. A fennmaradó százalékok a poggyász helytelen címkézése miatt, rendszerhiba, maga az utas hibájából, időjárás és a súly korlátozások miatt veszett el. A jó hír az, hogy a SITA szerint az elveszett csomagok csak 5,5 százaléka nem jut vissza a tulajdonosaikhoz, és az utasok 80,2 % 36 órában belül visszakapja csomagjait.

frustrovana-zena-na-letisku

Mik a jogaink a poggyász elvesztésekor?

Ha a poggyászod más útra vette az irányt, a légitársaság kénytelen kártéríteni, vagyis fedeznie kell az ideiglenes ruhákat és egyéb eszközöket. Ehhez, mindenkép szükséges minden nyugtát biztonságosan eltenni. Megeshet, hogy a cég nem vállalja a felelősségét, és elküld egy más légitársasághoz, vagy biztosító társasághoz. Az UK Airlines légitársaságnak például 21 napja van arra, hogy a poggyászt kinyomozza és csak ezután jelentik ki hivatalosan is, hogy elveszett. A csomagot egy elektronikus kód segítségével követik végig, amit még az utazás előtt kapott. Baj csak akkor, van, ha ez a kód hibás. Hosszadalmas folyamat után, minden dokumentum kitöltése után, egy „zsák” kompenzációra számíthatsz. A magassága minden légitársaságnál különbözik.

Sérült poggyász vagy hiányzó tételek

Ha a poggyászod megsérül, vagy tönkre megy, jogod van a bőrönd megjavítására, szélsőséges esetekben újat kaphatsz. Ha valami hiányzik a táskádból, szinte lehetetlen bizonyítani a személyzetnek az ellenkezőjét. Érdemes minőségi, biztonságos bőröndöt vásárolni, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Az értéktárgyakat, elektronikát vagy a pénzt inkább a kézi poggyászunkba tegyük. Ne feledd, indulás előtt biztosítani a poggyászod.

poskodeny-kufor

Segít a rendszer, amely az egyezéseket  keresi

Minden nagyobb légitársaság a World Tracer System-et használja. A poggyászról kapott információk, útvonalának történetének segítségével megpróbálja megkeresni a következő 100 napban. Az olyan poggyászok, amelyeknél hiányzik a címke vagy az utas leírása, azon adatok segítségével keresi, amelyek elérhetőek. A rendszer 24/7 működik. Összehasonlítja azokkal az adatokkal, amelyeket az utas adott meg a légitársaságok megtalált poggyászok adataival. Ezek a kritériumok alapján pároztatja össze az egyes csomagokat, egyezés esetén a legközelebbi járattal juttatják el a tulajdonosához.

na-letisku

Mi történik a gazdátlan csomagokkal?

Ha a poggyászok véglegesen elvesznek, vagyis ha még 90 nap után sem találják meg és senki nem jelentkezik, abban az esetben ugyanaz történik velük, mint a többi talált tárggyal a repülőtéren. Külföldön teljesen normálisak az aukciók a talált tárgyakból és az azokból származó jövedelem jótékony célokra használják fel. Az ilyen fajta aukciókat legtöbbször az USA-ban rendezik.  Például Arizona városában, Scotttsboroban működik egy aukciós ház, mégpedig az Unclaimed Baggage Company, amely szerződéseket kötött a legtöbb nagy amerikai légitársasággal. A cég felvásárolja a bőröndöket, megtisztítják a tartalmukat, majd azokat eladják. Gyémántgyűrűktől egész sícipőket is vehetnénk, ezeket a talált tárgyakat relatíve alacsony áron kínálják.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top