Connect with us

Magazin

A tavaszi és a nyári Málta mindenkit elvarázsol

A tavaszi és a nyári Málta mindenkit elvarázsol

Tudod mi a közös a bátor lovagokban, Popeye tengerészben és a fehér kutyusokban? Természetesen Málta! A remek strandok és az ismert nyelviskolák mellett, a sziget számos más látnivalóval lepi meg az idelátogató turistákat. És ami még ennél is jobb, Málta nem csak nyári úti cél, szinte egész évben látogatható és az olcsó járatoknak köszönhetően pénztárcabarát nyaralásban lehet részed. Fedezd fel azt a 10 látnivalót, ami miatt az Európai Únió legkisebb köztársasága felejthetetlen úti cél.

Milyen sziget? A sólymok szigete?

Már valószínűleg hallottál a máltai lovagrendről, avagy a Johannitákról. Kezdetben bátor lovagok voltak, akik Jeruzsálemben védték a zarándokokat és a keresztény helyeket a Szentföldön. V. Károly német-római császár a lovagrendnek adományozta a szigetet, egy sólyom áráért. Vajon a máltai sólyom középkori pénznem? Dehogyis, valóban egy élő sólyomért „kapták” a szigetet, amely Európa és az egykori arab világ között helyezkedett el, ezért gyakran ostromolta az Oszmán Birodalom, de a Johaniták becsületesen védték a szigetet.

De mi köze van mindennek a te nyaralásodhoz? Szinte minden! A hatalmas várfalak, a Valetta fővárosában lévő erőd és a legszebb templomok – ez csak néhány olyan látnivaló, amelyet a félelmet nem ismerő lovagok hagytak maguk után.

Miután Napóleon szemet vetett Máltára és meg is kaparintotta, 1800-ban brit gyarmattá vált. A gyarmatok idején stratégiai célt szolgált, ugyanis itt töltötték meg üzemanyaggal azokat a hajókat, amelyek továbbindultak Indiába.

Dekoratív La Valletta-erőd

Valletta fővárosa, amelyet a máltai lovagok idejéből származó falak védenek, inkább büszke erődként működik. És pontosan ez volt  Valletta. Rend által alapított, nagymesterük után elnevezett, az akkori idők legjobb építésze által tervezett, nem utolsó sorban a pápa parancsára.

A város büszkesége a Szent János-társkatedrális, Keresztelő János után, aki a máltai rend oltalmazója volt. Évszázadokon át ritka relikviát őrzött – a jobb kezét. Még mielőtt Napóleon megkaparinthatta volna a szent jobbot elvitték a katedrálisból. Maga a katedrális kívülről nem kimondottan figyelemre méltó. De amint belépünk, ez teljesen megváltozik. A katedrális minden centimétere gazdagon díszített. A templom leghíresebb műkincse – Keresztelő Szent János lefejezése című festmény, amely Caravaggio alkotása, aki Máltán rejtőzött, egy ideig a lovagrend tagja volt. Rejtelmes halála mögött állítólag a lovagok állnak, mivel egy összetűzésben Caravaggio megsebesítette egyiküket.

A város szívében található a Nagymesterek Palotája, amely szoros összefüggésben áll a lovagokkal. Évszázadokon át ez volt a székhelyük. Jelenleg az elnök és a Parlament székhelye, de néhány szoba még mindig nyitva áll a nyilvánosság előtt.

Mindenképp sétálj a régi kikötőben, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik, emellett remek éttermek, kávézók és butikok övezik. Nem messze Vallettától, három elbűvölő város fekszik – Senglea, Cospicua és Vittoriosa.

Máltának vannak testvérei!

Máltát legtöbbször egyes számban emlegetjük. Valójában szigetcsoport, két nagyobb lakott szigete Gozo és Comino. Gozo híres a drámai sziklákról és a barlangokról. Valamint, a szigetcsoport egykori leghíresebb látnivalójáról, az Azúr ablakról, amely pár éve egy erős vihar után a tengerbe omlott. De van egy jó hírünk is – a mészkőszikla kezd újjászületni. Mármint a tengerszint alatt, így mára a búvárok kedvence lett.

*Így nézett ki egykor az Azúr ablak

A leomlott Azúr ablaktól pár méterre található a Kék lyuk. Ez egy tengeri barlang, amelynek kijárata egy természetes, sziklákkal övezett medencébe vezet.

A szigeten található a Kalypso-barlang, állítólag pont ebben a barlangban írta meg Homérosz az Odüsszeiát.

A Comino-sziget gyakorlatilag lakatlan, de nagyon népszerű egynapos kirándulásokhoz. Itt található a leghíresebb strand a Blue Lagoon, amely türkiz vize mintha csak képeslapról lépett volna ki. Ne hagyd otthon búvárfelszerelést. Egy kis mendemonda a végére – a sziget egykor a kalózok menedéke is volt.

A város, amely a maga módján él

A sziget déli oldalán, egy csendes öbölben, Marsaxlokk városa fekszik. Inkább halászfalu és az itt élő helyiek nem igazán vették fel a mai változó világ ritmusát. Jellemző rá a türkizkék tenger, a színes halászhajók és a kedves helyiek. A halászat még ma is a helyiek megélhetésének legfőbb módja és az itteni élet ugyanolyan ütemben halad, mint évtizedekkel előtt.

A halászhajók úgy néznek ki, mint a mesében – nagyon színesek és „luzzu-nak” nevezik őket. Egy pár szemet festenek a hajók elejére, ez a tradíció még a főníciaik idejéből maradt meg, akik úgy tartották, hogy az Osiris szemek védik a halászokat a nyílt tengeren.

Ha szereted a halakat és a tenger gyümölcseit, akkor keresve se találnál jobb helyet egy ebédre vagy vacsorára. Minden hozzávaló friss és nagy élmény lehet a halpiac meglátogatása, ami minden vasárnap nyitva áll. Marsaxlokk-nak meg van a sajátos tempója és szinte minden évben felkerül a legszebb úti célok listájára.

Fedezd fel a földalatti temetőket

Nem messze Vallettától találod a Hal Saflieni Hypogeum-ot, amely a világ egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. Folyosók rendszere, katakombák és templomok alkotják, amelyek négy emelet mélyen vannak kifaragva. Pillants bele ebbe a rejtélyes világba, amit i.e. 3000-ben építettek és különböző rituálék helyszíne volt. Legfeljebb 7 000 holtestet fedeztek fel. Ez a sziget egyik legérdekesebb és legértékesebb látnivalója, ezért érdemes előre lefoglalni a belépőket. Sajnos 6 év alatti gyermekek belépése nem engedélyezett.

Ha olyan vagy akár Indiana Jones és más régészeti gyöngyszemeket is szeretnél látni, akkor irány Hagar Qim és Mjandra neolitikus templomai. A mészkőbe vésett és tengerre néző építmények nagyon magasztosan hatnak a látogatókra és idősebbek a piramisoknál.

Vadászd le a legjobb strandokat

Máltán sok jó strand van, ezért csak párat említünk meg. Mellieha Bay az egyik legnagyobb és a legszebb. Homokos strand, amely lassan mélyül, a víz kellemes és nagyon tiszta, ezért ideális a családok számára.

A Golden Bay Málta északnyugati részén fekszik és népszerűségét az aranyszínű homokjának köszönheti.

Golden Bay strand

Ramla Bay állítólag a legszebb strand Gozo szigetén. Lágy vöröses homokkal és tiszta vízével a gyerekek számára is kiváló hely. A közelben az említésre méltó Kalypso barlang is megtalálható.

Comino szigete a Kék lagúnával büszkélkedik, nevéhez hűen leginkább azúrkék színe miatt látogatják. Ez a part nem kimondottan nagy, ezért ha a főszezonban látogatsz Máltára érdemes késő délután idelátogatni, amikor a turisták többsége már elhagyja a partot.

TUTI TIPP: St.Peter’s Pool – gyönyörű öböl Marsaxlokk közelében.

Ahol Popeye, a tengerész táncolt

Málta egyik legeredetibb turisztikai látványossága a Popeye falu. Anchor Bay-ben, Mellieha közelében, a 80-as években ezen a helyen forgatták a Popeye musicalt, főszerepben Robbin Williams-szel és Shelley Duvallel.

A színes házikók ugyanúgy néznek ki, mint egykor. Ha gyerekekkel készülsz a szigetre remek program lehet. Sőt, akár az esküvődet is megtarthatod itt.

Máltán több híres film jelenetét forgatták, köztük van Trója, a Gladiátor vagy Monte Christo grófja. Emlékszel a Titánok harcára? A félelmetes Kraken közvetlenül az Azúr ablaknál bukkan elő, valamint a Trónok harca egyes jeleneteit is itt forgatták.

Alvó város

Ha visszautaznál az időben, látogasd meg Mdinat. Magas falai mögé bújva egy dombon fekszik és a turisták kedvence. Az első lakók még 4 000 évvel ezelőtt költöztek ide, de lakták főníciaiak, rómaiak és arabok is, akiktől az elnevezése is származik, egyébként a medina erődített várost jelent. Az egykori főváros a tengerhez való hozzáférés miatt elvesztette jelentőségét, ezért a máltai tehetős családok fő üdülőhelyévé vált. Napjainkban a csodálatosan díszített házakban jómódú családok laknak. A városban található egy gyönyörű templom, valamint múzeumok, katakombák, paloták, finom éttermek és stílusos kávézók. A turistáknak főleg az itteni légkör tetszik, nagyon csendes és hangulatos, egyesek pont ezért nevezik az alvó városnak.

A 2. világháború hajóroncsai nyomában

Málta a búvároknak is kedvez. A szigetcsoport vizeiben több hajóroncs is felfedezhető. A legismertebb tengeralatti kincsnek a brit HMS Maori romboló számít, ami részt vett a német Bismarck hajó elsüllyesztésében. A roncs közvetlenül Valetta kikötőjében helyezkedik el, mindössze 14 méter mélyen, így a kezdők is felfedezhetik.

De nemcsak a hajóroncsok, hanem a víz alatti barlangok is hozzátartoznak Málta látványosságaihoz. Élvezd az eléd táruló panorámát, színes halakat, barrakudákat és polipokat, de félelemre nincs okod, a szigetcsoport vizeiben nincsenek kimondottan veszélyes ragadozók.

Málta pezsgő oldala

Úgy érzed, hogy Málta csodálatos, gyönyörű, tele történelemmel, de egy kicsit azért unalmas? Rosszul gondolod. Minden évben Európa egyik legnagyobb fesztiválja, az  Isle of MTV helyszíne. Olyan művészek léptek már itt fel, mint David Guetta, Lady Gaga, Black Eyed Peas, LMFAO vagy Chemical Brothers.

Hogyan utazhatsz Máltán?

A brit uralom után nemcsak kiváló angoltudásuk maradt fenn, hanem vezetési stílusuk is, mivel az itteni járművek a baloldalon közlekednek. Ha nem mered bevállalni az angol stílusú vezetést, ne szomorkodj, a sárga színű buszokkal szinte mindenhova eljuthatsz. Egy jó tanács: a buszsofőrnek integetéssel kell jelezned, hogy szívesen felszállnál.

Mit kóstolj meg?

Ha igazán meg szeretnél ismerni egy-egy országot, akkor mindenképp kóstolj bele a helyi gasztronómiába. A legnagyobb hagyománnyal talán a nyúlhús rendelkezik, amit feneknek neveznek és sokféleképpen készítek el, de főleg fűszernövényekkel ízesítve. A sertés és marhahúsból készült ételek is kiválóak, a zöldségekre és a gyümölcsökre sem lehet panasz. A halak és a tenger gyümölcsei különösen fontosak a helyiek számára. A környéken található éttermek általában friss alapanyagokkal dolgoznak. A helyiek különösen büszkék kenyerükre, minden falunak saját péksége van.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.5/5 - (6 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top