Connect with us

Magazin

A legjobb portóira csakis Portóba!

Európa sarkában fekszik Portugália, aki hangos testvérei miatt, mint Németország vagy Anglia mellett kevesebb reflektorfényt kap. Ámbár, London és Berlin nem az olcsó árakról híres, ez viszont korántsem igaz Portugáliára. Ha már magát Portuáliát nézzük, Portó viszont gyakran Lisszabon árnyékában bújik meg, viszont az ország második legnagyobb városa ideális hely azok számára, akik bele szeretnének kóstolni a mediterrán élet íze-javába.

Európa legjobb úti célja, nem egyszer, rögtön háromszor is

Egy percre feledkezünk meg Lisszabonról, Portó vibrációja teljesen más, összehasonlíthatatlan a fővárossal. A European Best Destination szerint 2012-ben, 2014-ben és 2017-ben is a legjobb európai úti célnak választották meg. Míg Lisszabon az első 15-be se került be.

Porto a legjobb választás egy igazi portugál kiránduláshoz

Portó még mindig féltve őrzi egyedi hangulatát, mivel sokkal kisebb a fővárosnál hétvégi úti célnak szinte tökéletes választás. 2010-ben teljesen megújították a tömegközlekedést, ezért bátran pattanj buszra, villamosra vagy akár gondolára is. Ajánlom beszerezni az Andante kártyát, egy egész napos jegy 7 euróba, míg egy 72 órás jegy 15 euróba kerül. Porto is nagyon barátságos és sokan beszélnek közel-folyékonyan angolul, a portugál kultúra szerves részét alkotja a városnak. Porto gasztronómiája több embert vonz, mint Lisszabon, és Porto városrészei közül többnek megvan a régi világ bája.

Porto konyhája és a bor népszerűsége

Portugália általában nagyszerű hely az ínyencek számára, de Porto ételei nagyobb figyelmet kapnak. Leginkább a kiadós finomságok jellemzők a városra, hisz Portugáliában általában 6x étkeznek egy nap során, klasszikusok mellett, mint a cozido és a híres Francesinha szendvics (egy közkedvelt kalóriabomba). Porto legjobb éttermei a kikötőhöz közel fekszenek, ahol a világhírű borokban nincs hiány, amelyek önmagukban ízletesek. Porto hűvösebb és szürkébb időjárása tökéletes a helyi konyha felfedezéséhez. Plusz, kinek van szüksége napsütésre, ha a város tele van borospincékkel?

Porto lakosai barátságosabbak Lisszabonnál

A két város lakosai hihetetlenül barátságosak és kedvesek, de Portónak még mindig megvan a kisvárosi bája. Ha esetleg útbaigazításra lenne szükséged a helyiek (Tripeiros néven ismertek) nem csak utasítást adnak neked, hanem valószínűleg el is kísérnek.

Pároknak csak ajánlani tudom

A gyönyörű Foz do Douro (Pérgola, vagy a sétány), a bájos régi Ribeira kerület, és Porto kanyargós utcái – mindegyiküket a romantika szóval párosítanám. Habár Lisszabon is békés város, Porto sokkal jobban visszaidézi a régi idők romantikus hangulatát és szinte sétálásra invitál a folyópart mentén. Ribeira csodálatos hely a látványos naplementék megtekintésére, a Crystal Palace Gardens, a Porto katedrális és a Clérigos torony sem elhanyagolható.

A portói viszont nem is Portóban készül

Bár a városra gondolva szinte mindenkinek a bor és a borospincék jutnak eszébe. A világhírű ital a Douro völgyben készül, viszont a kikötővárosból indultak útnak a hajók a világ minden pontjába, majd a név ráragadt magára Portóra is. A bortermelésnek évszázados hagyományai vannak, ezért haza ne gyere anélkül, hogy megkóstolnád a portugál csemegebort.

A nagy felfedezők nyomában

A nemrég megnyílt World of Discoveries egy interaktív múzeum és szórakoztató park, amely újjáéleszti a portugál felfedezők fantasztikus tetteit, akik átkelték az óceánokat, hogy felfedezzenek egy korábban ismeretlen világot. Portugália évszázadok óta vezető szerepet játszott ebben a folyamatban, új tengeri utakat teremtve. Ezt a programot bátran ajánlom családok, de felnőttek számára is egyaránt. A belépőket ezen a linken találod.

Budapest – Porto – Budapest 32.980 Ft-tól FOGLALD LE ITT

 

 

A legjobb portóira csakis Portóba!
Hogy tetszett?

Facebook hozzászólások

Continue Reading
Kattintson a megjegyzésre

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Advertisement
Advertisement
To Top