Connect with us

Magazin

Látnivalók Sydneyben: mi nem maradhat ki a kenguruk földjén?

Látnivalók Sydneyben: mi nem maradhat ki a kenguruk földjén?

Nemzeti parkok szegélyezik és egészen a szívébe hatolnak. A kikötő nagy részét bokrok borítják, míg a parkok a külvárosok és a felhőkarcolók köré tekerednek. Az állatvilág a legváratlanabb helyeken is megjelenik. Sötétedés után egy sereg róka gyűlik össze, és az éj leple alatt a fügefák lombjai alatt kószálnak, óriási pókok bújnak meg a házak sarkaiban, hatalmas hernyók kúsznak a háztetőkön és a helyieket színes kakaduk ébresztik reggelente. Néha Sydney, az igazi betondzsungel egy valódi őserdővé válik, ami még kivételesebbé teszi ezt várost. Mi összegyűjtöttük azt a húsz dolgot, ami semmiképp nem maradhat ki, ha a világ végén jársz.

Bondi Beach

Sydney híres strandja, a Bondi Beach egy kilométer hosszan húzódik, aranyszínű homokos part, szörfösökhöz méltó hullámokkal. Mi teszi még jobbá ezt a keleti partot? A városi hangulata, ahol a helyiek és a turisták együtt úsznak, a bátrabbak pedig nem félnek meglovagolni a hatalmas hullámokat. De remek kiindulópont a hat kilométeres Coogee tengerparti sétányhoz is. A parton, a homokban mindenkinek jut hely, mezítláb futkározó helyiek, sportolni vágyók, de aki vásárolna, annak a Gould Street üzletei sem okoznak majd csalódást.

The Rocks

Sydney legrégebbi gyarmati negyede – a The Rocka, ami a Circular Quay nyugati oldalán található, és tele van üzletekkel, nyugodt udvarokkal és macskaköves utcákkal. A mai Sydney szülőhelye, ahol 1788-ban először léptek partra az első brit flotta gyarmatosítói a fegyencekkel együtt. Élvezd Sydney Harbour Bridge kivételes panorámáját, amely átszeli ezt a történelmi negyedet és a Sydney Operaházát. A legrégebbi épület a Cadmans Cottage. A múltja 1816-ba nyúlik vissza, és a Kortárs Művészeti Múzeum (MCA) mellett található, ahol 19. századi épületek, köztük történelmi kocsmák, kávézók, üzletek és galériák mellett barangolhatsz.

Wylie’s Baths

A Coogee Wylie’s Baths egy hatalmas óceáni medence, széles tengerre néző kilátással. Öt perces sétára találod délre Coogee-től, a tengerparti sétány mentén. Itt nemcsak megmártózni lehet, hanem egy remek kávézót is találsz, sőt öltözőket is. A közelben rejtőznek a Bondi Icebergs és a Murray Rose medencék is, de a hatalmas sziklák és az óceán lejtése miatt hűvösebb, mint a Wylie’s Baths. A melegebb hétvégéken ez a hely is népszerű célpont.

Bondi Icebergs

NSW Művészeti Galéria

A legkedveltebb kulturális látnivalók között elsőbbséget élvez az Új-Dél-Walesi Galéria – az Art Gallery NSW – amit 1871-ben alapítottak. Hatalmas klasszicista épülete az ausztrál és a nemzetközi vizuális művészet nagy gyűjteményének otthona. Beleértve a gyarmati és a 19. századi művészeteket, mind a helyi, mind az európai mesterek kortárs alkotásait. A nyilvános galéria állandó gyűjteményét ingyen nézheted meg, speciális kiállításokra már jegyet kell vásárolnod.

Sydney Harbour Bridge

A Sydney Harbour Bridge egy igazi ékszer a hidak között. Ez a legnagyobb acélhíd a világon és 1932-ben nyílt meg, hosszú évek tervezése után. Fontos forgalmi útként működik, amely összeköti a Circular Quay kikötő melletti CBD-t (Központi Üzleti Kerület) az északi Northern Shore-ral. A keleti és a nyugati oldalon is egyaránt megkóstolhatod a különleges ételeket, sőt remek kilátás nyílik az Operaházra, a vidámparkra és az alatta lévő kikötőt madártávlatból is megnézheted. Ha bírod a magas helyeket, és a pénztárcád is engedi, akkor akár meg is mászhatod a hidat.

Bondi to Coogee Coastal Walk

Az ikonikus hat kilométeres sétány Bodni-tól a Coogee Coastal-ig öt strand és két öböl melett húzódik, és ez az egyik legszebb tengerparti sétány a környéken. Számos lenyűgöző strandon csobbanhatsz, lélegzetelállító kilátás nyílik az óceánra, és meglehetősen kellemes séta. Elengedhetetlen program, ha Sydneyben jársz. Ha rövidebb szakaszokat szeretnél csak bejárni, akkor a Bondi-ból Bronte-be és vissza is tetszeni fog. Ha a hat kilométer nem lenne elég, tovább haladva dél felé Maroubra strandját találod.

White Rabbit Gallery

A város egyik leginkább inspiráló látnivalója, a fantasztikus White Rabbit galéria bemutatja a kortárs kínai művészet legjobbjait. A fehér nyúl a lelkes kortárs művészet szerelmeseinek nélkülözhetetlen megálló. A négy emeletes magas galéria tökéletes délutáni program. A földszinti csendes teázóteremben, ahol a mennyezetről madárkalitkák lógnak le, kínai és tajvani teákat szolgálnak fel.

The Royal Botanic Garden Sydney

Az 1816-ban alapított Ausztrália legrégebbi botanikus kertje egy lombos 74 hektáros oázis, dísznövényekkel, pázsittal és régi fákkal díszítve, amelyet hazai és nemzetközi fajok variációi gazdagítanak. Élvezd a csodás növény- és állatvilágot, a zöld környezet tökéletes egy piknikre. A zöld ötven árnyalatát színpompás virágok, télikertek és történelmi szobrok dobják fel. Nézd meg az ausztrál esőerdőkertet, a sziklakertet, a kétszáz éves kertet, vagy a gyönyörű sárkányfenyőt.

Manly Beach

Ha szívesen meglovagolnád az ausztrál hullámokat, akkor Manly Beach nem maradhat ki. A hely leginkább az aranyszínű homok és a partot körülölelő zöld fenyők keveréke. Igazából három strand alkotja – South Steyne, North Steyne és a szörfös Queenscliff, amelyek több, mint 2 kilométeren át húzódnak. A Manly komppal egy félórányi remek körútban lehet részed, Circular Quay-től indul Manly Wharf-ba, ahonnan jól látható a Sydney Harbour Bridge, az Operaház és a város panorámája.

Bangarra Táncszínház

Ausztrália vezető előadóművészei, a First Performing Arts Bangarra népszerű és lélegzetelállító táncelőadásokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, ami az őslakosok táncelemeit, dalait és az Aboriginal és a Torres Strait szigetvilág történeteit mutatja be. Minden táncos remekül képzett, sőt legtöbbször őslakos gyökerekkel rendelkezik. A mozgásstílusok figyelemre méltó fúzióban nyilvánulnak meg, ami leginkább kortárs tánc szerelmeseinek okoz örömöt. Bangarra igazi legenda, az ausztrál tánc egyedi formáját nézheted meg. Élvezd az izgalmas koreográfiát, az élénk színházat és az egyedi stílust.

Taronga Zoo Syndey

A Taronga állatkert egyike a legvonzóbb programoknak, a zsiráfokat bámulva a Sydney Operaházra és a pezsgő kikötőre leszel figyelmes.

Syndey Operaház

Természetesen nem hagyhatjuk ki a város szimbólumát, az operaház vitorlái Sydney kikötőjét uralják. Ez a művészeti központ rendszeres produkciók, táncelőadások, klasszikus koncertek és modern zenei performanszok Mekkája. Olyan hírességeket láthattunk a Sydney Operaház színpadjain, mint Bob Dylan, Patti Smith, Björk, New Order, Paul Weller és Lorde. A művészeti világ nagyjainak is gyakori otthona, mint az Ausztrál Kamarazenekar, a Native Bangarra Táncszínház, a Bell Shakespeare, az Opera Australia, a Sydney Theatre Company, az Australian Ballet és a Sydney Szimfonikus zenekarnak is.

Kakadu sziget

Az UNESCO Világörökség része Sydney kikötőjében található. A Cockatoo-szigeten többet tudhatsz meg a gyarmatosított ipari foglyok történelméről. Kérj térképet az információs pultnál és indulhat a felfedezés. A négy ingyenes vezetett túra az egykori fegyencek és a tengeri történelem érdekességei mellett halad el. Egy pici plusz díjért még több részletet megtudhatsz, a kilencven perces audió túra során, amit előzetesen is megrendelhetsz online, beleértve a kísérteties éjszakai túrát is.

The Intersection Paddington

A Paddington’s Oxford Street és a Glenmore Road sarkán található, elnevezését a fekvésének köszönheti. A The Intersection Paddington nemcsak egyszerű üzletközpont, hanem egy népszerű bevásárló negyed, és a város legjobb ausztrál divattervezőinek alkotásait is pont itt tudod beszerezni. A bevásárló negyedet stílusos kávézók és galériák veszik körül. Félúton az Oxford Street főutcáján találod, szemben a történelmi Victoria Barrack-kal. Páratlan ez a hely, rengeteg elegáns bemutatóteremmel a közelben, így nem egy üres bevásárlóközpontban fogod magad érezni.

Hidroplán Sydneyben

Pillants fel egy kicsit az égboltra, mert vörös-szürke repülőgépek cikáznak Sydney felett. Fel- és leszállóhelyüket nem máshol találod, mint a Rose Bay kikötőnél, ami Sydney első repülőtere is egyben. Barátaiddal ajánljuk ezt a programot, mivel úgysem repülhetsz egymagad. Leszallás után luxus kávézókká alakulnak át, ahol koktélokat és más finomságokat kóstolhatsz meg.

Carriageworks Farmers Market

A Sydney Carriageworks Farmers Market az egyik legjobb piac, ami minden szombat reggel kerül megrendezésre. Ez a fedett, de befejezetlen hely a történelmi Eveleigh vasúti raktárban található, szemben a Carriageworks művészeti központtal. Vásárolj organikus és szezonális helyi ételeket, valamint művészi tárgyakat Új-Dél-Walesi művészektől. A standok rendszeresen változnak, de vétek lenne kihagyni Suzy Spoon´s Vegetarian Butcher finomságait. A legjobb minőségű húsokért, szarvasgombáért vagy borokért mindenképp erre a piacra kell menned.

Museum of Contemporary Art Australia

A modern művészet legfontosabb intézménye a The Museum of Contemporary Art Australia (MCA) ami exkluzív helyen, a The Rocks Harbour-nál található, kilátással a Circular Quay kompkikötőre. Az MCA galéria gyűjteménye a kortárs ausztrál, a bennszülött és a Torres Strait Islander (Queensland része) művészeinek lett szentelve, amelyek mind a szobrászatba, fotózásba, úgy a festményekbe is betekintést engednek. Az egyik emelet több mint négyezer műalkotás lenyűgöző archívumából áll. A negyedik emeletről kiváló kilátás nyílik a Sydney-i kikötőhídra és az Operaházra, az ottani kávézóban muszáj megpihenned egy kicsit, a remek kávé és csemegék mellé a panoráma sem felejtős.

Sydney Living Museums

A Sydney Living Museums 12 múzeumból áll, a városban és azon kívül elszórva találhatod őket, sőt mind történelmi épületben kapott helyet. A változó kiállítások betekintést engednek az utcai fotózásba, az architektúrába, régészeti látnivalókba, sőt a foglyok szomorú sorsába is. A Sydney Living Museum-ban megtekintheted a népszerű állandó gyűjteményeket is. Vess egy pillantást a weboldalukra, és válassz egyet az ingyenes túrák közül, a múzeumi kártyatulajdonosok több kedvezményhez férhetnek hozzá.

Golden Age Cinema and Bar

Menj vissza az időben a filmek és bárok aranykorába, egy hangulatos és bájos megjelenéssel rendelkező moziba. Egy art deco épület az otthona a Surry Hills-i Paramount Pictures-nek, ahol a cég egykor a filmeit mutatta be, mára viszont teljesen felújították. 2013-ban alapították, hogy klasszikus, ikonikus és kortárs filmeket vetítsenek, pár független produkcióval és dokumentumfilmekkel.

The Great North Walk

Új-Dél-Wales államában található ez a festői 250 kilométeres túravonal Észak-Sydneyből Newcastle tengerparti városába. A városi és a természetes táj csodálatos keveréke. Természetesen nem kell az egészet legyalogolnod, de hétvégi programnak kitűnő választás. A Macquarie Place obeliszk lehet a kiindulópontod. Sétálhatsz, majd vonattal visszautazhatsz, a túra több komp utat is tartalmaz. A túravonal első részét számos nemzeti park, hegycsúcsok, tavak és folyók övezik, míg az utolsó szakasz tele van strandokkal.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top