Connect with us

Magazin

10 fesztivál, melyek közül legalább egyre el kell utaznod!

10 fesztivál, melyek közül legalább egyre el kell utaznod!

Jégszobrok, paradicsomdobálás, keresztre feszítés… Ugyanúgy, ahogy manapság már a filmekben is egyre erősebb vizuális ingerekre van szükségünk figyelmünk megtartása érdekében, ma már a fesztiválok sem csak a zene-tánc-étel-ital bevált kombinációjáról szólnak. Talán sohasem volt ennyire érvényes a világban az, hogy minél furcsább ötlet, annál nagyobb siker. Sokan kilométerek ezreit utazzák át, csak hogy saját bőrükön tapasztaljanak néhánynapos bizarr csodákat és ezekkel együtt égi magasságokba emelkedett hangulatot, tömeges eufóriát is. De tényleg csak a 21. század „tüneteiről” van szó? Olvass tovább, megtudod.

Advertisement

Kína: Snow & Ice Festival

Harbin egy kínai város, a Snow & Ice Festival, azaz a hó és jég fesztiváljának az otthona minden éven. Az igazi téli gyerekek élhetnek itt mint halak a vízben, vagy inkább pingvin a jégen? Az esemény szobrászok műveit mutatja be – természetesen jégből. De nemcsak helyiekét, a világ különféle tájait reprezentálják. Nyugodt lélekkel állíthatjuk, hogy a Téli Olimpián kívül talán ez a legnagyobb téli fesztivál az egész világon. Január elején kezdődik és körülbelül egy hónapig tart. Először 1963-ban került megrendezésre, a látogatók akkor még főleg csak az itt élők voltak. Azóta bizony ez megváltozott, hiszen turisták milliói látogatják Harbint egy picit meghidegedni.

Nepál: Holi Festival

Ha érdeklődsz a keleti vallások iránt, esetleg jógázol, talán már hallottál a Holiról, mely egy hindu fesztivál, a tavasz és a színek ünnepe. A legtöbb esetben februárban vagy márciusban van, ez azért változik, mert mindig telihold idején kell, hogy történjen. Erről az eseményről képek ezrei köröznek a világhálón, a közösségi oldalakon, talán te is ismered a szivárvány összes színeiben pompázó folyadékot locsoló boldog tömegekről és tarka porral bevont arcokról készült fényképeket. Bizony, nem csupán jól elkapott pillanatkfotókról van szó, a valóságban is ilyen itt a hangulat. Mindenki táncol, énekel, ünnepel, engedi érvényesülni a gyermeki énje felhőtlenségét.

Két napig tart, a kezdeti rituálé egyszerű, de annál bensőségesebb: egy tábortüzet gyújtanak meg a Holi főbejáratánál. Ennek a nyitóünnepségnek az üzenete is mesés (és erre most sok szkeptikus mondja majd azt, hogy szó szerint): a jó győzedelmét szimbolizálja a rossz felett.

Nepál és India nagy becsben tartja ezt a rendezvényt, ugyanúgy, mint az ide utazó, tiszta boldogságra vágyó turisták is. De nem is csoda, hiszen a szervezők igyekszenek minden éven attraktívabbá varázsolni. Ha te nem vagy a keleti országok híve, ám mégis szeretnél valami hasonlót átélni, akkor van számodra egy jó hírünk: ma már Kanadában, Ausztráliában, a Dél-afrikai Köztársaságban és a hozzánk legközelebb eső Nagy-Britanniában is ünneplik.

Brazília: Riói karnevál

Mondd azt, hogy karnevál, és a válaszadók legalább háromnegyede Rióval köti majd össze ezt a szót. Tömegek az utcákon, extravagáns, soha nem látott kosztümök és buli a javából. Talán nem fognak velünk sokan ellenkezni, ha azt mondjuk, hogy a világ legismertebb karneválját Rio de Janeiróban rendezik. Azt tudtad, hogy a felvonulások programján belül régebben erősebb volt az európai befolyás? A táncok között populáris volt a lengyel polka vagy a keringő, de a fesztivál ma már igazán autentikus: a levegőt főleg a szamba ritmusai fűtik fel. A „nézők” között van sok helyi, sok külföldi is, ők így együtt egy pár napra egyetlen mozgó tömeggé válnak. Február végétől vagy március elejétől tart hamvazószerdáig (a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnap előtti 40. hétköznap).

Hasonló karneválokat egyébként más Dél-amerikai országokban is találsz.

Fülöp-szigetek: Cutud Lenten Rites

San Pedro Cutud Lenten Rites minden év nagypéntekjén kerül megrendezésre a Fülöp-szigeteken. Bár vallási tematikájú, mégis talán a legextrémebb ezen a listán. Jézus Krisztus keresztre feszítését mutatja be, mégpedig élőben. A résztvevők korabeli kosztümöket viselnek és a Húsvét eseményeit játsszák újra. Ez a játék végül legalább három személy valódi keresztre feszítésével ér véget, akiket egy pár perc után levesznek a keresztfáról.

Ha azt hiszed, hogy ezeket az önkénteseket nagyítóval keresik szerte a világban, akkor meg kell, hogy cáfoljuk ezt a tévhitedet. Emberek tízei jelentkeznek erre a feladatra minden alkalommal. Amennyiben nem választják ki őket, a tömegből nézik a ceremóniát, közben korbácsolják magukat. A fesztivál az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Mexikó: Día de los muertos (Halotta napja)

Szinte az egész világon szükségük van az embereknek olyan napra, amikor időt szakíthatnak arra, hogy megemlékezzenek a halottaikról. Amerikában halloweeneznek, nálunk halottak napja van – ugyanígy hívják ezt az ünnepet Mexikóban is. De egy picit sem hasonlít a mi csendes temetőlátogatásunkra vagy meghitt, melankolikus gyertyagyújtogatásunkra.

Az eseményt aprólékos készülődés előzi meg. A nap fontos része az étel. Koponya alakú pici édesség és csontokat szimbolizáló kenyér a menü fő része. Ehhez minden család olyan ételeket is készít, mely a saját halottjuk kedvence volt. Oltárt is állítanak neki, amit gyertyákkal és virágokkal díszítenek fel. Természetesen a sírokat is megszépítik, sokan az egész éjszakát a temetőn töltik. Esznek, isznak, énekelnek és emlékeznek. Nem szomorkodnak, az ünneplést a szó szoros értelmében veszik.

Thaiföld: Loi Krathong és Yi Peng

Thaiföldön a Loi Krathong úszó kosarat jelent, és pont ez az ünneplés tárgya is. A thaiföldiek feldíszített kosárkákat engednek a vízre, közben kívánnak valamit. A thai holdnaptár 12. hónapjának holdtöltéjére esik a fesztivál, sötétedés utánra. Ugyanezen a napon zajlik egy másik ceremónia is, mégpedig a Yi Peng. Kosarak úsztatása helyett itt a lampionok eregetése kapja a főszerepet.

Bár vizuálisan egy gyönyörű élményről van szó, az utóbbi időben nagyon sok kritikát kapott mindkét ünnep. Ugyanis romantikus hangulaton kívül rengeteg szemetet is hagy maga után, volt olyan év, amikor a hulladék súlya elérte a hat tonnát.

Anglia: Cooper Hill’s Cheese Rolling Festival

A Délnyugat-angliai Gloucester város közelében minden éven megrendezik a Cooper Hill’s Cheese Rolling Festivalt. Ha a „cheese” szóra felkaptad a fejed, arra gondolva, hogy talán egy jó kis gasztrobuliról van szó, akkor eláruljuk, hogy valójában itt az történik, hogy férfiak százai kergetik a sajtot. Nem káprázik a szemed, vagyis, ha vegán vagy, talán jobb lenne, ha ezt most nem látnád: a résztvevők tényleg e közkedvelt tejtermék után rohannak. Mégpedig nagyon meredek dombon-lejtőn. Mivel gyakran megtörténik, hogy a sajt túl gyors (és a lejtő veszélyesen meredek), a domb alatt általában mentőszolgálat várja a versenyzőket, hogy egyenesen a lábaik elé guruljanak. A fesztivál eleinte csak a helyiek kedvtelésére szolgált, ma már azonban az egész világon szeretik.

Spanyolország: La Tomatina

Szereted a paradicsompürét? Eltennél belőle télire jó sokat? 150 000 kilogramm paradicsomból elég lesz? Oké, most már talán elég is lesz a ZS kategóriás, gyorsan gyártott viccekből. Inkább csináljunk valami igazán szórakoztatót, például dobáljuk egymást tömegesen lédús, érett, zaftos paradicsommal. És összenyomottal, merthogy ez a csata egyik fő biztonsági előírása.

A spanyolországi La Tomatina fesztiválról talán már hallottál. A Valencia tartománybéli város, Buñol látja vendégül már több mint 50 éve. Párszor betiltották, de 2003-tól a virágkorát éli, annyira, hogy a helyszínen általában nincs is szabad belépőjegy. Az ideiről sajnos már lemaradtál, de ha jövő augusztusban szívesen kenetnél magadra egy egésztestes paripakolást, akkor vedd meg a jegyed előre. Lehet, hogy mi is ott leszünk.

Olaszország: Battle of the Oranges (Narancsok harca)

Orange is the new paradicsom. Míg a spanyolok piros lében úsznak, addig az olaszok narancsfacsarónak használják polgártársaikat. A narancsok harca Olaszország északi részén zajlik, konkrétan az Ivrea nevű városban. A résztvevők kilenc csoportra bomlanak fel, felöltik mezüket, és indulhat a csata!

Egy nagyon régi hagyomány. „Fegyverként” először babot használtak, később almát, csak a 19. században tértek át a narancsra. Az, hogy eredetileg kitől származik az ötlet, nem tudják, sőt a szimbolikája sem nagyon világos. Néhányan úgy gondolják, hogy egy múltbéli zsarnok elleni lázadást jelképez, aki megerőszakolt egy fiatal lányt egy nappal az esküvője előtt.

Ha szeretnél élőben is megtekinteni egy ilyen parádét, de tisztán akarod megúszni, vegyél fel egy sapkát. Ezzel jelzed, hogy csak néző vagy, és nem kívánsz részt venni a harcban. Bár, képzeld csak el, amikor éppen szorgalmasan lövöldözöd felebarátaidat C-vitaminnal, néznéd Te, hogy kinek mi van a fején?

Bali: Nyepi

Ez az a nap, amikor a hinduk új éve kezdődik Balin. De Nyepi a csend, a böjt, a meditáció ünnepe is egyben. Az utcák és az otthonok csendesek, az áramot tilos használni, az emberek nem dolgoznak és nem is mulatnak.

A falvak többségében a helyiek ún. ogoh-ogoh-t gyártanak, melyek démonokra emlékeztető szobrok. A negatív energiát jelentik, ezért rituálisan elégetik őket. Így szabadítják meg a szigetet a rossztól.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Olyan szép és olyan közel. Szlovénia (nemcsak) természeti kincsei https://t.co/DehYwtwWIUMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Etihad Airways kiárusítás 179 900 Ft-tól! Thaiföld, Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek… https://t.co/ehUOdWDDjQMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Horvátországba Budapestről – Zadar repjegy 11 920 Ft-tól! https://t.co/DIUFbaKpwsMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Tenerife – szenzációs nyaralás a Kanári-szigetek legnagyobbikán https://t.co/EF7q4UEqeJMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Róma júliusban Budapestről 21 390 Ft-tól https://t.co/nB1zPUyBhsMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Kefalonia turistamentesen. Retúr repjegy Bécsből szeptemberben 35 445 Ft-tól https://t.co/EYo6WO0Nx5Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
MEGA akció MALLORCA júliusban Bécsből 27 000 Ft-tól foglalható https://t.co/KILQPAoXE9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
NAP AJÁNLATA: all inclusive nyaralás Törökországban tengerparti hotelben 250 805 Ft-tól https://t.co/dCr2idX8wnMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Turkish Airlines retúrjegy Dubajba Budapestről 125 900 Ft-ért https://t.co/dvTdSutYcgMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Voilá! Retúr repjegy Budapestről Párizsba 18 195 Ft-tól https://t.co/ePw3V8C4TWMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top