Connect with us

Magazin

Krakkó szépségei: 10 kötelező látnivaló a lengyel kultúra fővárosában

Krakkó szépségei: 10 kötelező látnivaló a lengyel kultúra fővárosában

Krakkó utcái őrzik a királyok és királynők lábnyomait, falai még emlékeznek a második világháború szörnyűségeire és a kommunizmus szelleme is ütött rajta sebeket. Mégis, végtelenül optimista, inspiratív, romantikus, finom és vendégszerető. Az utazás előtt készítsd fel az érzékszerveidet, nyisd ki a szíved, nézz utána a város történelmének, de a kirándulásod alatt minden porcikáddal élj „itt és most”. És ne hagyd ki az útitervedből ezt a 10 helyet:

Advertisement

1. Rynek Glówny – az óriási főtér

Egykor Európa legnagyobb főtere volt, ma a város egyik legfrekventáltabb helyet. A legtöbb krakkói képeslapon megvan a helye, építészeti stílusával a középkort képviseli. Domináns pontja a piros, kéttornyú Mária-templom (Kościół Mariacki).

2. Wawel – királyok és hercegnők székhelye

Azt mondják, hogy a Wawel várfalai mögött valamikor egy sárkány élt, és ez a legenda meg is magyarázza, miért árulnak minden sarkon plüss-süsüket ezen a mészkő-szigeten. 1320-ban lett koronázási helyszín (Krakkó akkor még Lengyelország fővárosa volt).

3. Sukiennice – a luxuspiac

Ha szereted az ékszereket vagy eufórikus állapotba kerülsz minden csecse-becse láttán, de akkor is, ha épp az ellenkezője jellemző rád, Sukiennice-t mindenképp látogasd meg. Ha semmi mást, legalább egy pár szuvenírt is be tudsz itt szerezni.

4. Kazimierz – a zsidónegyed

Ha nem vagy közömbös az erős történelmi események iránt, Kazimierz felkerül a kedvenceid listájára. Nyugodtan mondhatnánk azt is, hogy Kazimierz város a városban, ahol megállt az idő. Szomorú emlékeit a kitűnő gasztronómiája ellensúlyozza.

5. Auschwitz-Birkenau – a fájdalmas múlt

Kb. 70 km-re Krakkótól megtekintheted az ember embertelenségének tanúvallomását. A világ talán leghíresebb koncentrációs tábora ma múzeumként működik, és könnyen lehet, hogy a legemlékezetesebbé válik az összes közül, amit valaha is láttál.

7. Az óváros – a fennkölt épületek központja

Szinte hihetetlen, hogy Krakkó óvárosa szinte érintetlenül úszta meg a sok viszontagságot. A gyönyörű épületekben a legjobb egy csésze forró csokival gyönyörködni, persze, ha nyárra tervezed a lengyelországi látogatásod, mondjuk egy hideg oranżada (lengyel narancsos üdítő) is megteszi.

7. Schindler gyára

A hely főleg Spilberg híres filmjének, a Schindler listájának köszönheti népszerűségét. A ma már történelmi múzeumként működő gyárban bejuthatsz például Schindler dolgozószobájába.

8. Podgórze – a fal

Nos, Krakkó második világháborús emlékei erősek és frekventáltak. A Podgórze negyed látnivalói közé tartozik az a fal, amely a zsidó gettót választotta el a város többi részétől.

9. Wieliczka – a híres sóbánya

Ha marad időd, menj el a Wieliczka sóbányába. Lehetőséged lesz meglátogatni a földalatti sóstavait és részt vehetsz a bányászok nyomait követő kalandtúrában. A bánya tényleg sós, tudjuk, kipróbáltuk. Ezen a helyen ugzanis teljesen normális falat nyalni.

10. 16. századi titokzatos temető

A Kazimierz negyed rejti a legrégibb lengyel temetőt. Az első sírkő a 16. századból származik.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Hawaii: alternatívák a karantén idejére https://t.co/WzgDwboRYAMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 óra
Friss: Újabb járattörlések a Ryanairnél! https://t.co/eRySRGRrTMMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 óra
COVID-19 ingyenes biztosítást kínál a flydubai https://t.co/ZWKt0gTbn6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 23 óra
Abu Dhabi nyitva: a turistáknak elektronikus karkötőket kell viselniük https://t.co/2S7qRVaadUMennyi ideje jött ki ez a hír? 23 óra
NAP AJÁNLATA: Októberi 4*-os pihenés Hévízen 36 900 Ft-tól! https://t.co/tdh4hjCthmMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
A Finnair megkönnyíti az utazást: kedvezményes tesztelést kínál https://t.co/iZPOqG2VMjMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
USA álomáron: New York és Miami 65 900 Ft-tól! (március-június) https://t.co/rwXvLTW2WdMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Jordánia nyitva: újra várják a turistákat https://t.co/8957HPjYrUMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Tokió egy lépéssel közelebb: A teamLab Európába hozza népszerű fényinstallációit! https://t.co/spJMCNrRL0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Változások: rövidül a karanténkötelezettség, októberig határellenőrzés! https://t.co/VtlGnNrYaMMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top