Connect with us

Magazin

Krakkó szépségei: 10 kötelező látnivaló a lengyel kultúra fővárosában

Krakkó szépségei: 10 kötelező látnivaló a lengyel kultúra fővárosában

Krakkó utcái őrzik a királyok és királynők lábnyomait, falai még emlékeznek a második világháború szörnyűségeire és a kommunizmus szelleme is ütött rajta sebeket. Mégis, végtelenül optimista, inspiratív, romantikus, finom és vendégszerető. Az utazás előtt készítsd fel az érzékszerveidet, nyisd ki a szíved, nézz utána a város történelmének, de a kirándulásod alatt minden porcikáddal élj „itt és most”. És ne hagyd ki az útitervedből ezt a 10 helyet:

Advertisement

1. Rynek Glówny – az óriási főtér

Egykor Európa legnagyobb főtere volt, ma a város egyik legfrekventáltabb helyet. A legtöbb krakkói képeslapon megvan a helye, építészeti stílusával a középkort képviseli. Domináns pontja a piros, kéttornyú Mária-templom (Kościół Mariacki).

2. Wawel – királyok és hercegnők székhelye

Azt mondják, hogy a Wawel várfalai mögött valamikor egy sárkány élt, és ez a legenda meg is magyarázza, miért árulnak minden sarkon plüss-süsüket ezen a mészkő-szigeten. 1320-ban lett koronázási helyszín (Krakkó akkor még Lengyelország fővárosa volt).

3. Sukiennice – a luxuspiac

Ha szereted az ékszereket vagy eufórikus állapotba kerülsz minden csecse-becse láttán, de akkor is, ha épp az ellenkezője jellemző rád, Sukiennice-t mindenképp látogasd meg. Ha semmi mást, legalább egy pár szuvenírt is be tudsz itt szerezni.

4. Kazimierz – a zsidónegyed

Ha nem vagy közömbös az erős történelmi események iránt, Kazimierz felkerül a kedvenceid listájára. Nyugodtan mondhatnánk azt is, hogy Kazimierz város a városban, ahol megállt az idő. Szomorú emlékeit a kitűnő gasztronómiája ellensúlyozza.

5. Auschwitz-Birkenau – a fájdalmas múlt

Kb. 70 km-re Krakkótól megtekintheted az ember embertelenségének tanúvallomását. A világ talán leghíresebb koncentrációs tábora ma múzeumként működik, és könnyen lehet, hogy a legemlékezetesebbé válik az összes közül, amit valaha is láttál.

7. Az óváros – a fennkölt épületek központja

Szinte hihetetlen, hogy Krakkó óvárosa szinte érintetlenül úszta meg a sok viszontagságot. A gyönyörű épületekben a legjobb egy csésze forró csokival gyönyörködni, persze, ha nyárra tervezed a lengyelországi látogatásod, mondjuk egy hideg oranżada (lengyel narancsos üdítő) is megteszi.

7. Schindler gyára

A hely főleg Spilberg híres filmjének, a Schindler listájának köszönheti népszerűségét. A ma már történelmi múzeumként működő gyárban bejuthatsz például Schindler dolgozószobájába.

8. Podgórze – a fal

Nos, Krakkó második világháborús emlékei erősek és frekventáltak. A Podgórze negyed látnivalói közé tartozik az a fal, amely a zsidó gettót választotta el a város többi részétől.

9. Wieliczka – a híres sóbánya

Ha marad időd, menj el a Wieliczka sóbányába. Lehetőséged lesz meglátogatni a földalatti sóstavait és részt vehetsz a bányászok nyomait követő kalandtúrában. A bánya tényleg sós, tudjuk, kipróbáltuk. Ezen a helyen ugzanis teljesen normális falat nyalni.

10. 16. századi titokzatos temető

A Kazimierz negyed rejti a legrégibb lengyel temetőt. Az első sírkő a 16. századból származik.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
3/5 - (15 votes)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Egyiptom és a Maldív-szigetek is elfogadja a magyar védettségit https://t.co/abHGl7eaB7Mennyi ideje jött ki ez a hír? 11 óra
A világhírű énekesnő, Alicia Keys is fellép az Expo 2020 Dubai világkiállításon https://t.co/jBlKaVkN0ZMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
Japán ismét megtiltja a külföldi utazók belépését az országba https://t.co/vSANqRoCbeMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
A Fülöp-szigetek 7 európai országgal felfüggesztette a légiforgalmat, Magyarországgal is https://t.co/ardyDLb4XmMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Az Egyesült Királyság szigorít! Mit kell tudni az új beutazási feltételekről? https://t.co/m3B3IVm9DdMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Kanári-szigetek? Igen, kérem! Retúrjegyek már 16 950 Ft-tól! https://t.co/Nr7cdBchVyMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Utazás Portugáliába: december 1-től negatív teszt szükséges https://t.co/1IRy7I4btdMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Kihagyhatatlan Black Friday akció! Egyiptomi repjegyek 16 630 Ft-tól https://t.co/Pebdayecc3Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
BLACK FRIDAY! Retúr repjegy Dubajba már 33 010 Ft-tól! https://t.co/ivKwCygXp5Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Retúr repjegy Londonba 7 175 Ft-tól! (téli időpontok) https://t.co/2vOyo6QkW8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top