Connect with us

Hírek

A légiforgalom felfüggesztése miatt kevésbé lesz kiszámítható az időjárás

A légiforgalom felfüggesztése miatt kevésbé lesz kiszámítható az időjárás

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a COVID-19 járvány hatással lesz az időjarás előrejelzésére is.

A WMO globális megfigyelő rendszere minden meteorológiai és klimatikus szolgáltatásnak szolgál alapjául. A megfigyeléshez földi, tengeri és űri eszközöket használnak. Az így kapott adatokat az időjárási elemzésekhez és az előrejelzések készítésére használják.

„A nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok továbbra is végzik alapfunkcióikat a nap 24 órájában, a hét minden napján, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány súlyos kihívásokkal jár.” – nyilatkozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Szerinte az éghajlatváltozás és az időjárási katasztrófák emelkedő száma továbbra is fennáll. A koronavírus egy másik probléma, amely növelheti a további kockázatok kialakulását.

A megfigyelő rendszerek nagy része, például a műholdas alkatrészek, részben vagy teljesen automatizáltak. Várhatóan, az elkövetkezendő néhány hétben jelentősebb probléma nélkül fognak működni. Ha azonban a világjárvány elhúzódik és több hónapon át fog tartani, a javítás és a karbantartás hiánya fokozott figyelmet igényel majd. E rendszerek egyes részeit már most érinti ez a probéma. Például a légiforgalom jelentős csökkentése egyértelmű hatást gyakorol az előrejelzések elkészítésében. A környezeti hőmérséklet, a szélsebesség és a szélirány mérése nagyon fontos információforrás az időjárás előrejelzéshez és az éghajlat megfigyeléshez.

A kereskedelmi légitársaságok hozzájárulnak az Aircraft Meteorological Data (AMDAR) programhoz, amely fedélzeti érzékelőket, számítógépeket és kommunikációs rendszereket használnak a meteorológiai megfigyelésekhez. Az adatokat műholdas vagy rádiós összeköttetéseken keresztül gyűjtik, majd feldolgozzák, formázzák és továbbítják a földi állomásoknak.

A világ egyes részein, különösen Európában, a mérések csökkenése az elmúlt néhány hétben drámai volt. Az EUMETNET-hez kapcsolódó 31 ország (meteorológiai szolgálatok együttműködése Európában) – jelenleg azon dolgozik, hogy megtalálják a megfelelő megfigyelőhálózatot, amely helyettesíteni tudná a repülőgépeket.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top