Connect with us

Magazin

Kairó: bakancslistás programok, ami miatt érdemes meglátogatni

Kairó: bakancslistás programok, ami miatt érdemes meglátogatni

Kairóba tervezel utazni? Kairó Egyiptom fővárosa, amely a Nílus mentén fekszik. Afrika legnagyobb és a világ 6. legnagyobb városaként, rengeteg látnivalót és programot kínál. Ez a város tele van gazdag történelemmel, izgalmas élményekkel, finom kávékkal és mesés ételekkel. De lássuk, miért is érdemes felírni bakancslistádra:

Természetesen a piramisok

Sokak számára a gízai piramisok nem csak a kairói teendők listájának élén állnak, hanem Egyiptom legnagyobb turisztikai látványosságai közé sorolják. A gízai Nagy Piramis az utolsó épségben maradt ókori világcsoda. Ez a piramis a gízai fennsíkon álló többi piramissal együtt a világ egyik legfelismerhetőbb látnivalóját alkotja.

Egy látogatás legalább három órát vesz igénybe. Lépj be a Nagy Piramis belsejébe, készíts szelfit a Szfinxszel, és látogass el a piramisok panorámakilátóihoz.

2023-as árlista a Gízai-fennsíkhoz

Belépőjegy a Gízai-fennsíkra: 240 EGP felnőtt, 120 EGP diák (érvényes személyi igazolvánnyal).
Belépőjegy a Nagy Piramishoz: 440 EGP
Belépőjegy a Khafre-piramishoz: 100 EGP
Belépőjegy a Menkaure piramishoz: 100 EGP
A Nagy Szfinx: 100 EGP
Kombinált jegy (Gízai-fennsík és Nagy Piramis): 600 EGP

Látogasd meg az Egyiptomi Régiségek Múzeumát

A több mint 120 000 kiállított tárgyat bemutató Egyiptomi Régiségek Múzeuma a világ legnagyobb ókori egyiptomi leletgyűjteményének otthona. Nem meglepő, hogy ez az egyik legnépszerűbb látnivaló Kairóban. Még Tutanhamon fáraó számos tárgya is itt található, köztük a gyönyörű arany halotti maszkja.

Ahogy már említettük a múzeumban rengeteg tárgyat nézhetsz meg, ezért érdemes túravezetővel nekivágni, hisz segít a legfontosabb leletekre rámutatni. Valamint, a múmiaszoba feláras, de érdemes megvásárolni a plusz jegyet és meglesni az egykori fáraókat.

FONTOS MEGJEGYZÉS: A Nagy Egyiptomi Múzeum várhatóan valamikor 2023-ban nyitja meg kapuit, bár ez az időpont már többször változott. Amint megnyílik, a Tahrir téren található Egyiptomi Múzeum helyébe lép. A Nagy Egyiptomi Múzeum hatalmas… olyan nagy, hogy néha azzal viccelődnek, hogy egy tuk-tukra lenne szükséged, hogy az egészet megnézd. Ez a múzeum is a Gízai-fennsíkon kapott helyet,, így könnyű lesz összekötni a piramisokkal.

Ismerkedj meg a kairói kávékultúrával

Az egyik legjobb dolog, amit az egyiptomi Kairóban tehetünk, hogy meglátogatunk egy kávézót… vagy ötöt. Minden sarkon különféle kávézó található, így a kóstolás nem maradhat el. A kairói kávézók talán még a bároknál is népszerűbbek – még éjszaka is és ugyanolyan élénkek is.

Ahogy mondani szokás, Egyiptomba a piramisok miatt utazunk, és igen valóban nem maradhat ki a világ egyik csodája, de a kávézók sem. Érdemes belevetni magad Kairó fő szukjába, és a Khan al Khalilinak felfedezésével tölteni az estét. A piac a régi Kairó szűk utcái között helyezkedik el, amely valóban egy szabadtéri múzeum; a főutca közel 1000 éves múltra tekint vissza. Itt tébb tucat remek kávézót találhatsz, némely 200 éves múlttal rendelkezik.

Kötelező megálló a Mohammed Ali mecsetnél

A Mohamed Ali pasa nagy mecsete, más néven az Alabástrom mecset, közvetlenül a kairói Citadellában található. Ezt a lenyűgöző mecsetet Muhammad Ali pasa építette 1830 és 1848 között, a mecset az 1816-ban elhunyt legidősebb fia emlékére jött létre. Magas kupoláival és két ikonikus pontjával ez a mecset az egyik első dolog, amit Kairóban látni fogsz.

A helyi piacok sem maradhatnak ki

A soukok, vagyis a helyi piacok meglátogatása olyan élmény, amelyet mindenképpen fel kell venned a kairói bakancslistájára. Számolni kell a hangos eladókra, akik már-már agresszív módon próbálják rádtukmálni portékájukat, de egy rövid láűtogatást mindenképp megér.

Szultán Haszán mecset-Madrasza és Al-Rifai’i mecset

Ez a két mecset egymás mellett helyezkedik el, és könnyen látogatható együtt. A Sultan Hassan mecset-Madrassa egy hatalmas mecset, amely a Citadella tövében található. A mamlúk korszakban, 1356 és 1363 között épült.

A szomszédban található az Al-Rifa’i mecset. 1869 és 1912 között épült, és Lady Khushiar Hanim megbízásából bővítették és helyettesítették a középkori iszlám szent, Ahmed al-Rifa’i meglévő szentélyét. Röviden: ez a mecset volt az 1944-ben száműzetésben elhunyt iráni sah Reza nyugvóhelye. Holttestét a második világháború után visszaszállították Iránba. A sírkamrát most fia, Mohammad Reza Pahlavi foglalja el, aki 1980-ban halt meg Kairóban.

Egynapos kirándulás Dahshurba, Memphiszbe és Szakkaraba

Dahshur, Memphisz és Szakkara meglátogatása Egyiptom egyik legjobb történelemórája.

Dahshur egy ősi, királyi nekropolisz, amely Gízától 30 km-re délre és Kairótól 40 km-re délre található.

Dahshur az a hely, ahol az ókori egyiptomiak tökéletesítették piramisépítési tudásukat. Itt épült az első piramisok közül több is, és több próbálkozásra is szükség volt ahhoz, hogy a dolgok jól sikerüljenek. Látogass el a Hajlított piramishoz és a Vörös piramishoz, a gízai piramisok elődjéhez.

Memphisz volt Egyiptom első fővárosa, a szabadtéri múzeumot mindenképp ajánljuk.

Szakkara Memphisz városának nekropolisza volt. Itt látható a híres Dzsószer lépcsős piramis és a világ legrégebbi teljes kőépületegyüttese.

Egy egynapos kirándulás Dahshurba, Memphiszbe és Szakkarába öt-hat órát vesz igénybe, beleértve a Kairóból vagy Gízából történő transzferidőt is. Ezt a legegyszerűbb egy túra keretében megtenni, de önállóan is nekivághatsz, és bérelhetsz taxit.

Akciós repülőjegyek Kairóba:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top