Connect with us

Magazin

Izlandi utazás milliók nélkül? Igen, lehetséges!

Izlandi utazás milliók nélkül? Igen, lehetséges!

Egyszerre fogod imádni és gyűlölni. Néhány óra alatt szinte mindenfajta időjárást megtapasztalsz. Több száz vízesésben, holdbéli tájban, fekete vulkanikus strandokban és végtelenül zöld dombokban lehet részed, egy olyan szigeten, ahol a táj szinte minden kilométeren változik. Izland életre szóló élmény és ha az ideutazás mellett döntesz, soha nem fogod megbánni!

Így kezdődött minden

Ha naponta tucatnyi repjeggyel dolgozik az ember és az Instagrammon százasával nézegeti az Izlandról készült képeket, több mint valószínű, hogy saját maga is ellátogat a vulkánok es a jég földjére. A megfelelő pillanatban úgy döntöttem, hogy megvásárlom a repjegyem az Icelandair légitársaságtól, mégpedig Stockholm – Reykjavík – New York – Stockholm útvonalra 89 900 Ft-ért! Egyébként, egyáltalán nem bántam meg, hogy Svédországból repültünk, hisz Stockholm már pár forintért elérhető Budapestről.

És ha már megvannak a jegyek az izgalom megduplázódik. A barátnőmmel egy teljes, látnivalókban gazdag utazást terveztünk meg. Szerettünk volna minél többet látni a természetből és nem költeni százezreket az utazásra. Úgy gondolom, hogy ez sikerült is.

A tervünk a következő volt, körbejárni a szigetet, ez az ún. Ring Road, amire 7 napunk volt. Eredetileg azt a címet akartam adni a cikknek, hogy hogyan ússzuk meg olcsón Izlandot, de sajnos a valóság az, hogy az élet Izlandon nem olcsó. De ha követsz egy két szabályt vagy tippet, olcsón is meg lehet úszni. Azért döntöttem a cikk megírása mellet, hogy segítsek azoknak is, akik még csak tervezik az utazást!

Repjegyek Izlandra

Lejjebb a cikkben hasznos infókat találsz a repjegyekről, kocsi bérlésről, szállásról és az élelmiszerekről is.

Első nap – Golden Circle és a kötelező intézkedés

Ha Izlandon jársz valószínűleg téged sem kerül el az ún. Golden Circle, avagy az a 3 látnivaló, amelyet a turisták 90%-a megnéz.

Bérelj autót Izlandon

Utunk nem máshol, mint a Keflavik reptéren kezdődött, érkezés után pedig a SADcars dolgozója várt minket a reptéren. A SADcars cég a repülőtér közelében működteti gépkocsiparkját, és ha tőlük bérelünk autót, akkor várnak a reptéren, majd induláskor ki is visznek. A SADcarsba érve megírtuk az összes szükséges dokumentumot – szükséges az érvényes jogosítvány és hitelkártya is. A többi autókölcsönzőhöz képest óriási előnyt jelent, hogy a SADcars-ban nem kérnek autókölcsönzési letétet – ez azt jelenti, hogy nem blokkolnak le 1000-2000 eurót a kártyádon, az esetleges károkat az autó átadása után kell kifizetni. Te csak az autó bérlésére kötelezed magad, ami ebben az esetben lényegesen kevesebb, mint másutt.

Körülbelül egy héttel az indulás előtt foglaltuk le az M osztályú kocsit és kihasználtuk az akciót – 7 napos kikölcsönzés esetén 1 napot ingyen kaptunk. Az M osztály azt jelenti, hogy az autó 4×4-es meghajtással, manuális sebességváltóval rendelkezik és nagyobb off-road autóról van szó, amelynek a legnagyobb előnye, hogy nemcsak az aszfaltúton könnyű vezetni, hanem a hepehupás tereppel is megbirkózik.

Megkaptuk a Suzuki Grand Vitara kulcsait,  már a „mi autónk”, amely kiváló terepjáró, kicsit nagyobb fogyasztással. Kb. 125 000 Ft-ot fizettünk a bérleti díjért + alapbiztosítást is kötöttünk, amely nem kötelező, de azért javasolom, a teljes ár tehát 149 000 Ft volt. A kocsi kibérlése után mindenképp nézd át a teljes autót és készíts fotókat is, főleg az autó elülső részéről, mivel a legtöbb karcolás pont ezen a részen keletkezik. Ha a nyári hónapokban jársz Izlandon és csak a sziget déli részét szeretnéd látni, akkor nem lesz szükséged M osztályú autóra.

Az izlandi üzletek – olcsó bevásárlás?

Izlandon csak 2 lehetőséged van. Vagy éttermekben fogsz étkezni, és napi több tízezer forintot fogsz kajára költeni, vagy magadnak fogsz főzni. Mi a második lehetőséget választottuk. Otthonról hoztunk egy rezsót, amihez vettünk egy gázpalackot egy rejkjavíki benzinkútnál. Nagyon egyszerű kezelni, és csak pár forintba kerül.

Amint elhoztuk az autót, néhány napra meg kellett oldanunk a bevásárlást. Az élelmiszerre lehet a legtöbbet költeni és Izlandra ez duplán igaz. A legjobb hely az olcsó bevásárlásra kétségtelenül BONUS. Az árak nagyjából ugyanazok, mint Magyarországon. De az alkohol nagyon drága, egy sör kb. 3 000 Ft körül mozog.

Végre az Arany Kör

Köszönhetően az Icelandair remek járatainak, reggel 9-kor érkeztünk meg a szigetre. Így egy teljes napunk volt elintézni az autóbérlést és a bevásárlást is.

Az első megálló a Þingvellir Nemzeti Park volt. Ez az a hely, ahol megalakult a legrégebbi európai parlament, valamint, ahol Észak-Amerika és Európa tektonikus lemezei találkoznak.

Hasznos információk: A nemzeti parkban 500 ISK a belépő ára, ami kb. 1 300 forint, de ha este érkezel, a parkolás ingyenes.

Utunkat folytattuk a leghíresebb izlandi gejzírhez, az úgynevezett Strokkur-hoz. A parkolás ingyenes. Még mindig emlékszem a kén átható szagára, a sziszegésre és a repedésekből kiáramló párára. És természetesen a hatalmas gejzírre, amely 5 percenként tör ki.

Hasznos tipp: ne térj le a kijelölt turistavonalakról, nagyon veszélyes is lehet.

Következő megálló: Gulfoss vízesés. Strokkurtól csak pár kilométernyire fekszik, és ez az utolsó kirakós darab az Arany Kör játékban. A parkolás ismét ingyenes. Gulfoss egyike Izland leghíresebb vízeséseinek. A Hvítá folyón fekszik, 2 km hosszú kanyonon keresztül folyik és maga a vízesés kettős kaszkádot képez, ahol a folyó áramlása fokozatosan 10 és 20 méteres magasságból zúdul le. Ha jó időjárást fogsz ki és a nap is előjön, szivárványt is láthatsz. Nekünk nem volt ilyen szerencsénk, de így is nagy élmény volt.

Kerið. Így nevezik az első napunk negyedik állomását. Egyébként, nem kell félni, egy nap alatt egy csomó dolgot láthatunk Izlandon, ezért fölösleges sietni. Főleg a nyár folyamán, amikor a nap még este 11kor is ugyanúgy süt, mint a délutáni órákban. De vissza a Kerið kráterhez. Érdekes hely. Egy hatalmas vulkáni kráter, amely körülbelül 3000 éves. A parkolás 400 ISK (1000 Ft), és a legmagasabb pontra pár perc alatt fel lehet jutni.

Az első napon 240 kilométert hajtottunk autóval, és az utolsó megállóhelyünk Hveragerði városa volt, ahol a Booking.com-on keresztül szálltunk meg 1 éjszakára a Bláskógar Vendégházban. 4 500 forintot fizettünk 2 személyre, ami kiváló ár Izlandhoz képest. Az izlandi apartmanok és vendégházak többsége úgy működik, hogy a tulajdonosokkal és a recepciósokkal nem is kerülünk kapcsolatba. Egyszerűen kapsz egy hozzáférési kódot e-mailben. A szállásköltségeket a kártyádról vonják le, általában a tartózkodás után.

A második nap – fürdés, vízesések, fekete strand

Amikor Izlandra érkeztünk, megegyeztünk, hogy felváltva fogunk kempingekben és hotelekben lakni. Az első éjszakát egy apartmanban töltöttük, amit csak ajánlani tudok – az ember egy picit megnyugszik és rendesen kipiheni magát a fárasztó utazás előtt. Rögtön azután, hogy egy picit rendbe szedtük magunkat elindultunk a második nap első megállójához – a Reykjadalur forráshoz. A parkolás ebben az esetben nem fizetős, mindössze egy fürdőruhára, törülközőre és ivóvízre lesz szükséged.

Hasznos információk: úgy tűnhet, hogy a forró forrás csak pár méterre a parkolótól található, de ne tévesszen meg. Elég nehéz terepen kb. 40 percet gyalogoltunk. Javaslom, hogy vigyetek magatokkal meleg, és ha lehet, akkor vízálló kabátot. Rövid sietség után hirtelen megérkeztünk egy olyan helyre, ahol az emberek gyorsan lekapják magukról ruháikat, és beugranak a patakba. Első érintésre nagyon forró, ezért csak óvatosan. Az alábbi linken megtalálod Izland forró forrásait, amelyek ingyenesen vagy minimális díjért érhetőek el.

KATTINTS ide a térképért

A második napunk vízesésekben volt dús, így ehhez igazítottuk ruházatunkat is. A legmegfelelőbb ha vízhatlan ruhákat viselünk és mindig legyen nálunk csere is. Hveragerði-től hosszabb út várt ránk (87 km). Az első déli vízesés, amelyet meglátogattunk a csodálatos Seljalandsfoss, amely arról ismert, hogy a vízfüggöny mögé is mehetünk.

Engem személyszerint a Gljufurarfoss vízesés még jobban elbűvölt. Egy barlangon keresztül lehet eljutni a vízeséshez és vizes köveken keresztül vezet az út, ezért csak óvatosan. A parkolóhelyért ismét: 400 ISK-et fizettünk (1000 Ft)

Most pedig következzen egy igazi csemege – Seljavallalaug, Izland legrégebbi meleg medencéje közvetlenül az Eyjafjallajökull vulkán alatt található. A legjobb az egészben, ingyenes a belépés és közvetlenül a medencénél egy kis öltöző is található. A Seljavallalaug a Selfoss város mellett a hegyekben és a Skógafoss vízesés között található. Én bátran ajánlom a meglátogatását. Még mindig kevés ember tud erről a helyről ????

Az úszást újabb vízesés váltotta fel. Már az említett Skógafos felé tartunk. Látható a főútról is, ismét egy hatalmas vízesésről van szó, amelynek bakancslistásnak kell lennie. A parkolás ingyenes és kempingezni is lehet.

A következő megálló, amely nagy hatással volt ránk, a Solheimasandur volt, az amerikai haditengerészet DC-3 roncsa, amely 1973-ban zuhant le. A mai napig rejtély, hogy miért zuhant le a gép, de valóságos csoda volt, hogy a teljes személyzet túlélte a zuhanást! Ez viszont nem mondható el a repülőgépről. A helyi földművesek majdnem teljesen lebontották, és eladták ezeket az értékes darabokat a feketepiacon. Csak a gép törzse maradt meg.

A géphez vezető séta mágikus. Amint leparkoltunk az ingyenes parkolóban, a tengerpart felé indultunk, és bár úgy tűnhet csak pár perces séta vár. Ne tévesszen meg a távolság, körülbelül egy órát gyalogoltunk, és úgy éreztük, mintha valahol a Mars felszínén járnánk. Semmi más nem volt körülöttünk, csak vulkáni por.

A második nap utolsó állomása Izland legdélebbi pontja – a híres Black Sand Beach, Vik városa közelében. Az egész déli rész lenyűgöző, csodálatos kilátás nyílik, gyönyörű és ritka madárfajoknak ad otthont, az úgynevezett „lundáknak”. A híres fekete strand egy misztikus hely, amelyet sajnos szomorú történetek öveznek. A Vik tengerpart hatalmas és kiszámíthatatlan hullámaiban sok ember vesztette életét, ezért vigyázz és figyelj a figyelmeztetésekre.

Érdemes megemlíteni Dyrhólaey-t is. Ha terepjárót kölcsönöztél, menj a szikla tetejére a világítótoronyhoz, csodálatos panorámában lehet részed????

Vik volt az első hely, ahol kempingben szálltunk meg. Zuhogó esőben és rossz időben érkeztünk, de a kepming rendkívül kedves és vendégszerető személyzete egy kicsit felvidította a hangulatot. A kemping épületeiben megvacsorázhattunk, megszáríthattuk ruháinkat és megvártuk míg a vihar egy kicsit elcsendesedik. Ezután elősször használtuk hálozsákjainkat, termoalátéteinket, lehajtottuk a hátsó üléseket és álomra hajtottuk fejünket.

Azt hittük, hogy az autóban alvás zavarni fogja a személyzetet, de Izlandon ez megszokott dolog. Egy autóért 1 500 ISK-et fizettünk, ami kb. 3750 Ft. Ha zuhanyozni szeretnél, 200 ISK-ért (622 Ft) megteheted, és kártyával is lehet fizetni.

A második napon kb. 160 km tettünk meg.

A harmadik nap – a legszebb naplemente

A harmadik napon elég hosszú út állt előttünk, de tudtuk, hogy felejthetetlen élményekben lesz részünk. A tervünkben egy hatalmas kanyon és a nap végén két gleccser szerepelt. Amint felébredtünk, mindent összecsomagoltunk és keleti irányban, 70 kilométert tettünk meg, ahol Izland egyik legszebb panorámája várt.

2 km hosszú és 100 méter mély Fjadrárglujúfur kanyon. Ismét úgy éreztem, hogy már korábban jártam itt. Mindenesetre tökéletes a kilátás.

Hasznos információk: a parkoló és a WC ingyenes volt.

A harmadik nap következő megállója Svartifoss volt, ami véleményem szerint a legszebb vízesés. Az Izland belsejéből kitörő láva hatalmas sziklaalakzatokat hozott létre a vízesés körül. Amikor saját szemeddel látod, meg fogod érteni, hogy az a 30 perces séta a parkolóból teljesen megérte. Csak ne menj túl közel, a sziklák folyamatosan leszakadoznak.

Ami ezután következett, az nekem személyszerint az egy hetes utazás fénypontja volt. Megérkeztünk a Fjallsárlón térségbe. Innen gyönyörű kiátás nyílik a gleccserre, amelynek jéghegyei a szemed előtt zuhannak bele a tóba.

De ez csak a kezdet volt. Észrevettük, hogy a nap kezd lemenni, de még egy helyet szerettünk volna megnézni, mégpedig Jökulsárlón-t. Amikor megérkeztünk, minden gondunkat bajunkat elfelejtettük. Talán a tökéletes sem megfelelő arra a naplemetére, amit szerencsénk volt megnézni. Kb. 20 ember volt még körülöttünk és néhány kiváncsi fóka. Jökulsárlón egy olyan hely, amelyet a gleccserek olvadása teremt a globális felmelegedés következtében. Napjainkban óriási jégtáblák olvadnak meg, és az édesvizű tó itt találkozik az óceánnal. Mit mondasz a kilátásra? ????

A naplemente után elindultunk a Höfn kempbe, amely 1100 ISK-ba került (2 730 Ft). Az ár tartalmazta a kempinget, WC-ket, konyhai felszerelést és elektromos tűzhely használatát is.

Harmadik napon 287 kilométert tettünk meg.

Negyedik nap – éjszaka egy űrkapszulában

A negyedik nap reggelén tudtuk, hogy hosszú kilométerek várnak ránk, de azt is, hogy ezt az éjszakát Akureyri gyönyörű halászvárosában fogunk megszállni, amely Izland északi részén fekszik. És nem akármilyen szállodában, egy cool szállást talátunk, amely űrkapszulákra hasonlít és 2 személyre (21 500 Ft-ot) fizettünk. Körülbelül 460 kilométer volt előttünk, ezért kalandra fel.

Amint elhagytuk a tábort, Höfn városa mellett kezdtük elveszíteni a rádióadás, tudtuk, hogy Izland ezen része nem lesz kereskedelmi. Varázslatos fjordok mellett haladtunk el és volt, hogy órákig egy autóval sem találkoztunk. Egy-egy elhagyatott tanyát láttunk, ahol égtek a lámpák. Furcsa módon vannak olyanok, akik ilyen körülmények között élnek, de az ottani természet mindenért kárpótolja őket.

MINDENKÉPP AJÁNLOM: ez egész Izlandra vonatkozik. Bárhol is álljatok meg tankolni, teli tank nélkül ne indulj útnak. Egy párszor ugyanis találkoztunk olyanokkal, akiknek kifogyott a benzinjük és mások segítségére szorultak.

Praktikus tipp: Telepítsd mobilodba a Sygic appot, töltsd le hozzá Izland térképét – hasznos információkat találhatsz a legközelebbi benzinkutakról és offline üzemmódban is tökéletesen működött.

Vásárlás és tankolás szempontjából az N1-es tötőállomások voltak a legszimpatikusabbak. Az egész szigeten elszórva találjuk őket és finom ételeket is kínálnak (hot dogot, proteines szeleteket, stb.)

Az összes izlandi N1 benzinkút térképe

Közel 350 km-t utaztunk Európa legnagyobb vízeséséhez – Dettifossu-hoz. Hatalmas völgyeken, elhagyatott tájon és vidéken haladtunk át. A táj hihetetlenül változik, szinte minden 50 kilométeren. Nagyon fáradtak voltunk, de a parkolóban hatalmas élményben volt részünk, megpillantottuk ezt a hatalmas vízesést. Soha nem láttam ennyi mennyiségű vizet az életemben.

Dettifossu-tól Akureyriig egyik látnivaló követi a másikat. Ez a terület hatalmas geotermikus tevékenységéről ismert. Hverarond, ahol ismét kénszag terjedt és a föld minden zugából gőz tört fel. Mindenütt narancsbarna agyag és a buborékoló iszap látszik. Valahogy így nézett ki

Az izlandi csoda a Krafla vulkánnal folytatódik, amely közepén egy hatalmas tó található. Az utolsó vulkáni tevékenységet 1980-as években rögzítették, ami nem is olyan régen volt! Az izlandiak megtanulták kihasználni a geotermikus energiát, így sok erőmű található ezen a területen.:

Útba esnek a Grótagjá barlangok is, amelyeket kár lenne kihagyni és főleg a Trónok harca rajongóinak lehet ismerős. A barlangban forró forrás is van, de a fürdés tilos.

Amint átléped a dombot, meglátod a hatalmas Myvatn-tavat. Az azúrkék víz gőz formájában emelkedik fel, és a fehér iszap gyógyító hatásainak köszönhetően sokakat kezelnek itt. Természetes fürdők? Dehogyis – Izlandon az emberek a geotermikus erőművek szennyvíz-lagúnáiban fürdőznek. A vulkáni aktivitást az utolsó cseppig felhasználják, különösen azért, mert a helyi víz kezeli a bőrbetegségeket.

Az utolsó állomásunk a gyönyörű Godafoss-vízesés volt. Az időjárás nem volt túl jó, vagy csak valaki nagyon úgy szerette volna, hogy a vízesést igazi izlandi – szürke és ködös időben látogassuk meg. De végül mindegy volt, a hely csodálatos. Bűn lenne kihagyni!

Ezen a napon tettük meg a legtöbb kilométert 7 napos kirándulásunk során. A legtöbb időt a kocsiban töltöttük, de különösebben nem zavart. Ha pihenni támadt kedvünk, megálltunk, főztünk egy teát, bekaptunk valami harapnivalót és élveztük a gyönyörű panorámát. Izlandon mindig van mit nézni és ekkor még nem tudtam, milyen fantasztikus élményben lesz részünk este.

Az egész akkor kezdődött, amikor a dombok mögött ismét megpillantottuk az óceánt. Akureyri városkája bukkant fel előttünk. Az izlandi méretekhez képest nevezhetném akár nagyvárosnak is. Hirtelen úgy éreztük, hogy visszatértünk a civilizációba, és élvezhettük a modern korszak minden vívmányát. A szállásunk azonban olyan volt, mint a jövő:

A booking.com oldalon bukkantunk a Hafnarstræti Hostel nevű szállóra. Miért olyan rendkívüli? Ingyenes parkolás a belvárosban, nagyon szép és segítőkész személyzet és a legolcsóbb szállás széles látnivalókkal. Amint bechekkolsz, megkapod a belépési kódot saját kis űrkapszuládhoz. És az ára? 21 550 Ft két személyre 1 éjszakára. Tapasztalat? 100%. Modernül felszerelt szobák, tiszta zuhanyzók és WC-k, és amit a legjobban értékeltem – a kapszulába való belépés után a koncentrált oxigén automatikusan pumpálódik. A matrac is jó volt.

Ötödik nap – a spontán ötletek a legjobbak

Erre a napra nem voltak különösebb terveink. Úgy gondoltuk, megnézzük Westfjords-ot, ami Izland északkeleti részén fekszik, és híres rossz útjairól, lélegzetelállító tájáról, a sarkvidéki rókákról, és megközelíthetetlenségéről. Végül, úgy döntöttünk, hogy a Snæfellsness Nemzeti Parkot nézzük meg.

Útközben még egy szuper dolgot láttunk. Vagyis kettőt. Hvammstang városa mellett, van egy félsziget, ahonnan kilátás nyílik a Hvítserkur-ra, de mi csak szigonynak hívtuk. Az út egy kicsit göröngyös, a szigony-alakú sziklához csak apálykor tudsz eljutni.

A másik szuper dolog, hogy fókákat kémleltünk természetes környezetükben.

És most hurrá Snæfellsness. Kevesen tudják (mi sem tudtuk), hogy ez egy nemzeti park, ami Izland összes kincsét rejti. Vagyis vulkánokat, krátereket, hatalmas sziklaszirteket, gleccsereket, fjordokat, egyedülálló állat- és madárfajokat, fekete strandokat, és a hab a tortán, Izland egyetlen fehér homokos strandját is.

De erről majd később írok többet. A nap végén helissanduri szállásunk felé tartottunk. Itt ismét csak egy PIN kódot kaptunk a recepcióhoz, és egyet a szobához. Ha nem reggeliztünk volna, soha nem találkoztunk volna a szállodai személyzettel. Ár? 18 500 Ft 2 személyre egy éjszakára.

Hatodik nap – félsziget, ahol mindent megtalálsz

Kiadós reggelivel kezdtük a napot. Tudtuk, hogy fárasztó út áll előttünk, mivel az éjszakát már Reykjavíkban szerettük volna tölteni.

Az első megállónk az előbb említett fehér strand volt, ahol nem találkoztunk egyetlen turistával sem, így lőttünk pár jó fotót.

Utunkat a Saxhull kráterhez folytattuk, ahol fém lépcsők vezetnek le a több száz éve inaktív kráterhez. Felülről érdekes kilátás nyílik a környékre és egy iránytűre.

Arnarstapi egy újabb csodás hely, melyet minden idelátogató turist megnéz. A kis halászfalu környékén nagyszerűeket lehet sétálni.

A Snæfellsness Nemzeti Park leghíresebb helyszíne kétségkívül a Kirkjufell-hegység, amely a közeli vízesésekkel együtt a környék legérdekesebb látványossága. Biztos ismerős, ha nem is a fotókról, akkor a Trónok harcából, ahol Nyílhegynek hívják. A képernyőn kívül is mágikus hely, ahol megfigyelheted a híres izlandi sarki fényt, és ez a sziget leginkább fényképezett hegye.

Pont ezen a helyen döntöttem el, hogy még szeretnék visszatérni Izlandra. Egy hét túl rövid idő a sziget felfedezéséhez… de mindegy is, ez a nap nagyon jól sikerült. Elindultunk a Vibrant Iceland Hostelbe.

Ezt a hostelt nem közvetlenül Reykjavíkban találod, a fővárosától délre, a Hafnarfjörður városrészben van.  A  szállásért csak 2 800 forintot fizettünk 2 személyre 1 éjszakára, ami nagyszerű ár. Ingyenes Wi-Fi, teljesen felszerelt konyha, ingyenes parkolási lehetőség, zuhanyzó. Nagyszerűen felfrissültünk az utolsó előtti napon.

Hetedik nap – Rejkjavík kissé unalmas, de …

Utolsó napunkat Izlandon a fővárosnak, Reykjaviknak szántuk. Az első dolog, ami eszembe jutott, hogy hol parkolom le a bérelt kocsit egész napra. Izland egyébként a világ legbiztonságosabb országa, és ugyanaz érvényes Reykjavikra is. A lopások minimálisak, itt még a rendőrök sem hordanak fegyvereket.

Végül a régi kikötőben parkoltunk le, ami nagyszerű kiindulópont a város megismeréséhez, és a parkolás ingyenes. Innen indultunk el felfedezi Reykjavikot, de kezdettől fogva tudtuk, hogy nem lesz ránk olyan nagy hatással, mint Izland természeti csodái. Gyönyörű északi város, de pár óra alatt bejárható. Rendkívül drága, de ha keresel, itt is találsz olcsóbbnak mondható éttermeket.

Elindultunk és máris belebotlottunk a város legjobb street food éttermébe. Ha itt jársz, mindenképp állj meg, a burgert Bullan-nak hívják és ez az egyetlen kör alakú épület a környéken, így lehetetlen nem észrevenni.

Ebéd után beugrottunk egy pici boltba, ahol a fagyit izlandi receptek szerint készítik. Csak ajánlani tudom.

A főváros látnivalóiból leginkább a koncertterem tetszett és persze Reykjavík büszkesége – a hatalmas Hallgrímskirkja templom.

A napot fürdőzéssel zártuk a Kék-lagúnában. Óckodtunk tőle, mivel iszonyatosan drága, de mivel sikerült egy csomó pénzt megspórolnunk, úgy döntöttünk, megérdemeljük.

Egy hasznos tipp mindenki számára: A belépőket legalább néhány nappal előre vedd meg. A standard belépő 80 euró, ha viszont online foglalsz, jóval kevesebb. Mi is így tettünk, és csak félárat fizettünk értük. A Blue Lagoon egyébként tényleg olyan jó, mint ahogyan mondják.

Eljutottunk utazásunk végéhez. Mit is tehetnék még hozzá? Néhány nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, a kocsink szuperül működött, az élmények életreszólóak lesznek és mindent megnéztünk, amit beterveztünk. Az időjárás lehetett volna jobb, de Izland már csak ilyen… Egy régi izlandi közmondás szerint, az időjárás sosem rossz, csak te vagy alulöltözött!

Érdekességek Izlandról

✔ Európa második legnagyobb szigetét a nyár folyamán ajánlatos meglátogatni. Ilyenkor nem megy le a nap.

✔ A sarki fény szeptember elejétől márciusig látható.

✔ Izlandon hivatalosan nincs egy erdő sem.

✔ Izland a világ legbiztonságosabb országa.

✔ A belföldi populáció hisz a tündékben.

✔ Átlagosan minden négy évben kitörik egy vulkán.

✔ A sör 1989-ig illegális volt Izlandon.

✔ A legmelegebb időszak július és augusztus, amikor az átlaghőmérséklet eléri a 11 Celsius fokot, a leghidegebbek a téli hónapok, az átlaghőmérséklet 0 Celsius fok.

✔ Az Izlandon született csecsemőket rendszeresen a szabadban hagyják, hogy megszokják a helyi időjárást.

✔ Az izlandi nyelv az ősi norvégiai óta változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy az 1000 éves szövegek még mindig könnyen olvashatók.

✔ Izland lakosságának 60% Reykjavíkban él.

✔ Izlandnak volt az első olyan demokratikusan megválasztott miniszterelnöknője, aki nyíltan elismerte, hogy homoszexuális.

✔ Izlandon nincs McDonald´s.

✔ Az energia mintegy 85% -a megújuló energiaforrásokból és ennek több mint a fele származik geotermikus forrásokból.

✔ A kidobós a nemzeti sport.

✔ Izlandnak nincs hadserege és haditengerészete sem.

✔ 10-ből legalább 1 izlandi már játszott/ vagy még mindig játszik zenekarban és minden 10. izlandi már írt könyvet.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.2/5 - (8 votes)
1 Comment
To Top