Connect with us

Magazin

Izlandon könnyen esik, olyankor ez a pár dolog jólesik (9 tevékenység kínrím nélkül)

Izlandon könnyen esik, olyankor ez a pár dolog jólesik (9 tevékenység kínrím nélkül)

Izland, a kis lakossággal rendelkező sziget szinte állandó mozgásban van, poétikusabb megfogalmazásban egy vulkanikus laboratórium, melynek falát a természet erős keze formázza gejzíreken, haragos mocsarakon, jéggel borított tűzhányókon és gleccsereken keresztül. Ez a természeti pompa mintha csak arra szeretne minket, embereket emlékeztetni, mennyire kicsik is vagyunk valójában… Ennek ellenére egy izlandi kiruccanásnak gyógyító hatása lehet, a friss levegő, a hihetetlen panoráma a lélek és a test sebeit is képes begyógyítani. Élőzene, vizuális művészetek, kézművesek vagy középkori mondák teszik a különleges élményt még érdekesebbé, ezt csak fokozza a helyiek kedvessége. Ám egyvalamire mindez nincs hatással, és ez az időjárás.

Advertisement

És ma milyen idő lesz?

A Golf-áramlat hozta kellemesen meleg levegő vagy jeges szél, ami óriási távolságot tett meg, míg elért Izland szigetére valamint az időjárás összes többi árnyalata az itteni lakosság egyik kedvenc beszédtémája. Azt mondják, hogy annak, aki elégedetlen a sziget aktuális klímájával, csak várnia kell 5 percet. A hőmérsékletváltozásokon kívül a szél játéka is nagyon érezhető, erejét az izlandiak annyira tiszteletben tartják, hogy el is nevezték. Az északi mitológiában Kári egy óriás fia és Frosti, vagyis a fagy apja volt. Más legendákban viszont a gyermeke Jökkula, vagyis gleccser, érdemes ezért több történetet is elolvasni, ha ezzel a témával szeretnél felvágni.

Villámlik, mennydörög

Vihar van Izlandon? Mit szólnál hozzá, ha a szél istenével élőben találkoznál? Amennyiben az időjárási viszonyok még biztonságosnak számítanak, alaposan bugyoláld be magad és lépj ki a hideg birodalmába. Ha Kári nem túl haragos, egy ilyen séta bizony egész feldobja a hangulatot és elfárasztja a kikapcsolhatatlan elmét. Viszont ne menj közel a vízhez, a hullámok kegyetlenek tudnak lenni. Szóval, ha lencsevégre szeretnéd őket kapni, mindenképpen csak a távolból figyeld, hogyan járják nyers táncukat a széllel, esővel vagy hóval.

Hideg van? Strandolj!

Képzeld el magad, ahogy egy medencében pihensz. Ugye, hogy a lelki szemeid előtt egy strand jelent meg, napos, meleg, nyári időben? Az ilyenfajta szórakozás Izlandon zord időben is lehetséges. Rengeteg kinti, alulról természetes geotermális energia által felmelegített medence, sőt forró vizű forrás kínálja ölelő karját. Sok hotel saját meleg medencével rendelkezik. Az izlandiak imádják a vizet, ezért például Reykjavíkban medencék széles skálája között válogathatsz. Kis mértékben klórozottak a tisztaság megtartása érdekében.

Lopd el az esős napot egy kávézóban

Ha már tudod, hogy melyik a kedvenc izlandi italod, ajándékozd magad meg vele, és csak figyeld a vihart a tompított emberi hangok háttérzajával egy kávézó vagy bár ablakán keresztül. Ha vidéken vagy, lépj kapcsolatba a helyiekkel, tudakolózz, hol jöhetnél velük össze, kérdezz meg valakit, melyik a kedvenc helye stb. A kisebb falvak érdekessége, hogy gyakran szolgál kávéházként a benzinkút. Ha viszont a fővárosban vagy, látogasd meg például a kolumbiai vagy nicaraguai kávétól illatozó, minimál-stílusú Reykjavik Roasters-t. De közkedvelt a Café Babalu is, ahol forró italokon kívül vegetáriánus ételekkel is kedveskedhetsz a gyomrodnak.

Vásárolj. De nem akárhogy

Reykjavíkba ruccantál ki hétvégére, és elromlott az idő? Ne keseredj el. Ha az ötperces várakozás, melyet feljebb említettünk, nem hoz meleget, akkor menj el a Kolaportið bolhapiacra. Hogy mit tudsz itt venni? Mindent. Ha esetleg az izlandi utazásod során már volt időd szomorkodni amiatt, hogy a hőn óhajtott lopapeysa mintájú szvetterek mindenütt nagyon drágák, akkor jó helyen jársz, a bolhapiacon olcsón beszerezhetsz egyet másodkézből vagy eredeti, kézzel készítettet olyan kereskedőtől, akinek ez a ruhadarab nem számít nagy értéknek.

Egyél is. Például faggyúban sütött izlandi fánkot, azaz kleinurt. Vagy legalább kávézz az egyik furcsán berendezett kávézók egyikében. Ha kimondottan éhes vagy, egy kjötsupp, azaz húsos leves nemcsak a gyomrodat vigasztalja majd meg, de fel is melegít. 

Melegedj múzeumban

Az izlandi szokások és tradíciók nagy tiszteletben tartják a természetet, de a kulturális örökségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A múzeumok gazdagok, és ha az ország nem turisztikai részén vagy éppen, biztosan itt is megtalálod a módját annak, hogy ilyen téren bővítsd a tudásodat. Például, ha Húsavíkba utaztál, hogy megfigyeld a bálnákat, de a szél ereje keresztülhúzta ezt a szándékodat, akkor még mindig elmehetsz a Húsavík Whale Museum, azaz húsavíki bálnamúzeumba. Vagy például, a nyugati Fjordok Izland egyik legeldugottabb részének van kikiáltva, múzeumokkal mégis rendelkezik. Ezek közé tartozik a Museum of Icelandic Sorcery & Witchcraf boszorkány-múzeum Hólmavikban vagy a The Icelandic Sea Monster Museum, azaz vízi szörnyetegek múzeuma Bíldudalurban. Azt talán felesleges is említenünk, hogy Reykjavíkban nagyon sok áll az érdeklődők rendelkezésére, főleg a The Saga Museum, Perlan Museum, The National Museum of Iceland, The Phallological Museum vagy Culture House múzeumokat javasoljuk.

A zene hidegben is kell

Ha az utazásod során nem lépnél kapcsolatba az izlandi zenével, óriási hibát követnél el. Mindegy, hogy valamilyen zenei stílus képviselője vagy-e, hogy zenészként tengeted z életed vagy az ún. botfülűek csoportját bővíted, lehetetlen nem részt venned olyan koncerten, amely nem kápráztatna el. Néha elég belépni egy élőzenét kínáló kávézóba vagy bárba, és hirtelen megfeledkezel az időjárás bármilyen rosszmájú húzásáról. Ha a fővárosban vagy, a Harpa koncertterem kinézetével is elvarázsol, szóval, ha lehet, ne hagyd ki.

Harpra, ami nemcsak zene

A Harpa koncert- és konferenciaterem építészeti remekműnek is mondható. Az izlandi szimfonikus zenekar és az izlandi opera székhelye. Sok kitüntetés tulajdonosa, és ha meglátod, azonnal világossá válik majd számodra, hogy jogosan. Rossz időjárás esetén ideális program: csak sétálgatni, nézelődni a színes üvegablakok között, hagyni, hogy hatást gyakoroljon rád az, amit látsz. És ha esetleg megkordul a gyomrod, nem kell kimenned az esőbe, az épületben egy kávézó és egy elegáns étterem is van. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a gyönyör tetőfokára itt egy koncert vinne fel…

És sótájm

Az izlandiak tudják, hogy kell a jókedvet gondozni, az öröm-tartalékaikat szívesen töltik fel mindenféle csoportos „nevető” aktivitásokkal. A reykjavíki Gaukurinn nevezetű, barátságos metálkocsma például rendszeresen látja vendégül a Goldengang Comedy-t standuposait (angol nyelven). De szinte minden nap kínál valami mulatságosat a Secret Cellar Bar is, a kocsmai kvízek kedvelői pedig a Lebowski Barban vagy a Loft Hostelben találják majd meg a nekik tetsző programot. 

Ha minden szál szakad: mozizz

Akár azt is mondhatnád, hogy nem azért jöttél Izlandra, hogy egy sötét helységben ülj és filmet nézz. De ha abból a szempontból nézzük a mozizást, hogy ez a helyiek egyik kedvenc időtöltése, akkor nem a kinematográfia újdonságai, hanem az idegen kultúra megismerése itt a lényeges. Az élményt érdekesebbé teheti, ha éjjeli vetítésen veszel részt vagy valamilyen mobil-mozi programján.

Fotó: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Kattintson a megjegyzésre
To Top