Connect with us

Magazin

Ismerd meg a titokzatos Szaúd-Arábiát! (legjobb helyek, olcsó repülőjegyek, belépési feltételek)

Ismerd meg a titokzatos Szaúd-Arábiát! (legjobb helyek, olcsó repülőjegyek, belépési feltételek)

Az Arab-félsziget szívében fekvő, rejtélyekkel övezett Szaúd-Arábia csak a közelmúltban vált turisztikai célponttá. Szaúd-Arábia az utóbbi években az átalakulás és a modernizáció útján halad, ami az egész világ figyelmét felkeltette. Reméljük, már a te bakancslistádon is szerepel!

A Szaúd-arábiai Királyság a Közel-Kelet legnagyobb országa, és egyben a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) negyedik legnépesebb országa, lakossága 2020-ra körülbelül 35 millióra becsülhető. Ez az egyetlen ország, amely egyszerre érinti a Vörös-tengert és a Perzsa-öblöt. Három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a turisták előtt, így hozzáférést biztosítva öt UNESCO Világörökségi helyszínhez, a Vörös-tenger fantasztikus partszakaszához, az Arab-sivatag izgalmas részeihez (al-Rub, al Khali), a Perzsa-öböl legszebb korallzátonyához és Dzsidda (Jeddah) – egy izgalmas turisztikai célpont- vízpartjához. Összegyűjtöttünk néhány helyszínt, amelyeket nem szabad kihagynod a szaúd-arábiai utazásod során. Hoztunk pár hasznos információt is, amelyekre szükséged lehet az országba való belépés előtt, na meg persze pár király repülőjegy ajánlattal is készültünk.

A Szaúd-Arábiába való beutazás feltételei

Valószínűleg nem meglepő, hogy érvényes útlevél és vízum nélkül nem utazhatsz Szaúd-Arábiába. Az útlevélnek a hazatérést követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Utazás előtt ellenőrizd, hogy van-e legalább 3 szabad oldalad vagy legalább egy szabad dupla oldalad az útleveledben. Vízumot könnyedén igényelhetsz az online platform segítségével. A vízum többszöri beutazásra jogosít fel 12 hónap alatt, s tartalmazza az 535 SAR (144 euró) teljes egészségbiztosítást.

A rendszer pedig 2022. szept. 1-től azt is lehetővé teszi az Egyesült Királyság, az USA és az EU lakosai számára, hogy a vízumot csak érkezéskor igényeljék. A szaúdi hatóságok ezután döntenek arról, hogy a látogató többszöri belépési jogosultságot kap-e, vagy csak egyszerit 480 SAR (129 euró) összegért.

Szaúd-Arábia legjobb látnivalói

AlUla

AlUla az ország (de talán nyugodtan állíthatjuk, hogy az egész világ) egyik legszebb helyszíne. A gazdag történelmi örökség tökéletes megtestesülése. Megtalálod itt az ősi civilizációk érdekes maradványait, amelyek több, mint 200 000 évvel ezelőtti történeteket őriznek.

Az AlUla név egy egész várost képvisel, az utadat érdemes történelmi állomásokra felosztani. Menj Hegra sziklasírjaihoz, tekintsd meg a Jabal Ikmah szikláiba vésett feliratok „nyitott könyvtárát”, az óvárosban a 12. századi vályogtéglás házak labirintusát, és még sorolhatnánk… Semmiképp se hagyd ki az óvárost, amely egy kulcsfontosságú helyszín ahhoz, hogy megértsük AlUla zarándokútjainak és kereskedelmi útvonalainak történetét és fejlődését. A város komplex tökéletességét hangsúlyozza az ősi Nabateus oázis is, amely a természet „műhelyéből” származó örökséget képviseli.

Dzsidda (Jeddah)

Luxusszállodák, látványos rendezvények, de erős kapcsolat a történelmi múlttal is. Dzsidda, a Vörös-tenger legnagyobb kikötővárosa a kapuja a legszentebb iszlám világnak, Mekkának és Medinának.

Amint arra már az előző bekezdésben utaltunk, érdekes kontrasztok helye ez. Mindig is nagy hatást gyakorolt a különböző látogatókra, kereskedőkre, nemzetközi művészekre vagy zarándokokra, akik megálltak itt mekkai útjaik során. Ennek hallatán valószínűleg mindannyian egy konzervatív várost képzelünk el. Ez azonban messze áll az igazságtól: bár még mindig találkozhatsz a történelmi építészet egy-egy példájával, készülj fel a város modern arculatára…

… és az égetett gumi izgalmas illatára. Szaúd-Arábia, és konkrétan Dzsidda is részese a Forma 1-nek. Az ország első nagydíját tavaly a Jeddah Street Circuit-en rendezték meg, míg idén március végén a vadonatúj Jeddah Corniche Circuit-en.

Rijád (Riyad)

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa, egy tündöklő metropolisz. Egy csipetnyi barangolással azonban könnyen feltárhatod, hogy a 21. századi forgalmas autópályái és fényes épületei mögött egy még tarkább és érdekesebb múlt bújik meg. Ez az autentikus piacokon, az ókori építészetű utcácskákon, és a helyi múzeumok kiállításin mutatkozik meg igazán. Említésre méltó a Szaúd-Arábia Nemzeti Múzeuma, amely több, mint 3700 kiállított tárgyon keresztül vezet be az ország történelmi életébe. Ha pedig a művészet is érdekel, látogass el pár érdekes kortárs művészeti galériába – ilyen például a Mono Gallery vagy a Noqtah Studio.

Ha Rijádban tartózkodsz, akár a „világ szélére” is eljuthatsz! Van itt ugyanis egy hely, amely a Jebel Fihrayn nevet viseli, ami annyit jelent: a világ széle. Egy lélegzetelállító természeti csoda, amelynek panorámáját a sivatag sziklái alkotják, amelyekről az ősi óceán 300 méter mély fenekére nyílik kilátás.

Taif

Ha Taif meglátogatása mellett döntesz, már maga az oda vezető út egy nagy élmény lesz. A Mekka-völgyből kifelé vezető szerpentin útvonalat kell követned, hegyvidéki utakon haladva, gyümölcspiacokkal, rózsafarmokkal és mély völgyekkel szegélyezve. Amellett, hogy ez az ország nem hivatalos nyári fővárosa, a „Rózsák városának” is nevezik, a kiszáradt folyómedrek és az azok mellett magasodó hegyek gyönyörűen illatozó virágmezői miatt. Míg a rózsák áprilisban virágoznak, addig a város maga csak később, augusztusban, a helyi kulturális fesztiválok időszakában.

Mekka és Medina

Egy Szaúd-Arábiáról szóló cikk sem lenne teljes Mekka és Medina említése nélkül. Ezekre a szent helyekre mindenkinek tilos a belépés, aki nem követi az iszlámot. De legalább nézzük meg, mi történik földkerekségünk e titokzatos szegletinek zárt kapui mögött.

Mekka Mohammed szülőhelye, így nem csoda, hogy a város meglátogatása a világ sok muszlimja számára a legnagyobb áldás. Ugyanakkor kötelességük is, hogy életükben legalább egyszer Mekkába utazzanak a haddzs (Hajj) zarándoklat keretében, amely az iszlám öt pillérjének egyike. A középpontban a mekkai nagymecset áll, amely a Hajj idején reggeltől estig rengeteg látogatót fogad.

Medina (vagy teljes néven Al Medina Al Munawwarah) az iszlám második legszentebb városa, így ez is kulcsfontosságú célpont több millió muszlim zarándok számára, akik Szaúd-Arábiába utaznak a Hajj vagy Umrah miatt. A város központja a Próféta-mecset (Al Masjid an Nabawi), amelyet maga a próféta, azaz Mohamed épített. Itt élt és tanított egész életében, miután i.sz. 622-ben ideérkezett Mekkából. Ez az esemény olyan jelentőségteljes, hogy külön neve is van: Hidzsra.

Akciós repülőjegyek Szaúd-Arábiába:

A képek forrása: Saudi Tourism Authority, Shutterstock


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4/5 - (1 vote)
To Top