Connect with us

Magazin

Így vadászhatsz a sarki fényre a kanapédról

Így vadászhatsz a sarki fényre a kanapédról

Bár az Aurora Borealis látványa kétségtelenül élőben az igazi, de a sarkvidéki hideg időjárást elkerülve, kényelmesen az otthoni fotelben, forró csokoládéval a kezünkben sem épp piskóta! Így vadászhatsz rá a kanapéd kényelméből…

Egy finn legenda szerint a sarki róka futás közben festi meg az eget a sarki fénnyel. Persze létezik több hiedelem az Aurora Borealissal kapcsolatban, amelyek országtól és népcsoporttól függően változnak, de annyi bizonyos, hogy az északi fényjáték egyike a természet egyik leglátványosabb és legszebb jelenségeinek. Éteri és egyszerre egyedi ez a szivárvány színeiben pompázó csoda, épp ezért világszerte emberek százezrei kelnek útra, hogy elcsípjék a lenyűgöző fényjátékot Lappföldön, Svédországban vagy épp Kanadában. Az idei szezon korlátozásai miatt azonban, csak az interneten keresztül tudunk rá vadászni.

sarki

Az online streameknek hála a sarkvidék számos pontjáról élőben nyomon követhetjük, mikor bukkan fel a sarki fény. A kanadai Churchill Northern Studies Center munkatársai például már hosszú évek óta üzemeltetik okos kis webkamerájukat. Véleményük szerint idén februárban és márciusban lesz a legnagyobb valószínűsége annak, hogy a jelenséget megfigyelhessük.

De ha online streamek nem is hoznak lázba, van egy másik tippünk is: egy okostelefonos alkalmazás, amely segítségével ide-oda ugrálhatunk a sarkvidéken elhelyezett kamerák között, hogy biztosan elcsípjük a jelenséget. Ha esetleg nem látnád a fényjátékot Izlandon, egyetlen kattintással máris Alaszkában vagy Norvégiában találhatod magadat. Ráadásul a sarki fény megjelenésekor az alkalmazás értesítést is küld számunkra, így valós időben, HD-felbontásban gyönyörködhetünk a természeti csodában.

sarki

Mi is az a sarki fény?

A sarki fény egy időleges fényjelenség, mely általában októbertől áprilisig figyelhető meg a sarkkörtől északra. Erőssége, láthatósága változó, amit sok tényező befolyásol. Története a Földünktől sok-sok millió kilométerre ragyogó Napban kezdődik, ahol időközönként plazmaáram formájában töltött részecskék lökődnek ki. A leszakadó plazma, vagyis a napszél iszonyatos sebességgel halad, így mindössze 18 óra alatt eléri a Földet. A csoda csak ezután jön.

sarki

A jelenségnek egyébként több formája ismert: folt-forma, ív-forma, szalag-forma, sugár-forma, valamint fátyol-forma. De a sarki fény megjelenhet keskeny fényívként, gyakran kelettől nyugatig kiterjedve horizonttól horizontig.

A hiedelemmel ellentétben a fényjáték nem mutatja meg magát mindenkinek. Sokszor még a tapasztaltabb „vadászok” is hiába utaznak el a sarkkörtől északra eső területekre. Így pedig igazán könnyű megoldás lehet otthonról, a jó melegből élvezni. Nem igaz?


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top