Connect with us

Magazin

Húsvét a világban – 8 érdekes szokás!

A keresztények számára az egyik legfontosabb ünnep, mások számára a húsvéti ünnepek kiváló alkalmat nyújtanak a szórakozásra. A ciprusiak elrejtett hímes tojásokat keresnek Húsvéthétfőn, később szétszórt fadarabokat. A régi ajtók és gallyak mind egy nagy halomra kerülnek és az egyes falvak egymás között versenyeznek, hogy ki rakja meg a legnagyobb máglyát. Ilyenkor a rendőrség mindig készenlétben van, mivel gyakoriak a civakodások és a veszekedések a helyiek között.

Advertisement

Veľká noc

Ahány ember, annyi szokás. Ez a mondás különösen igaz a Bermuda lakosaira, akik minden Húsvéthétfőn sárkányokat eregetnek, mint egy szimbólum Jézus Krisztus feltámadására. De nem közönséges sárkányokról van szó, ezek mind a helyiek egyéni alkotásai, egyedi formák és motívumok, amelyek kifejezetten erre az eseményre készültek. A nap végén kihirdetik a nyerteseket különböző kategóriákban. És egy év múlva újabb, még szebb és egyedibb alkotásokkal rukkolnak elő.

Veľká noc

Norvégiában a Húsvétot nagyon szokatlan módon ünneplik meg – az egész család krimiket néz és olvas. Este mindenki az asztal köré ül és igyekeznek rájönni, hogy ki is a gyilkos. A norvégok nagyon szeretnek belemerülni a krimik világába, ezért egyes sorozatokat, filmeket és könyveket a  húsvéti ünnepek alatt adnak ki, vagy vetítenek. Emiatt gyakoriak a limitált számban elérhető krimi regények. Már egy héttel az ünnepek előtt speciális mini-képregényeket árusítanak titokzatos gyilkosságokkal, amelynek a végére csak Húsvéthétfő után járhatnak.

Veľká noc

A finnek nagyon türelmes nép, erről árulkodik a hagyományos húsvéti szokásuk is. Néhány nappal az ünnepek előtt kidíszített cserépbe fűmagot ültetnek és várnak. Húsvét hétfőre a fűnek legalább olyan magasra kell nőnie, hogy a húsvéti nyuszi el tudja rejteni a tojásokat és az édességeket. Ezzel a szokással a tavasz közeledtét is ünneplik.

Veľká noc

A francia extravagancia világszerte híres. Ha azt gondolod, hogy a gall kakas otthonába a húsvéti nyuszi hordja a tojásokat, akkor tévedsz. Mivel ez nagyon unalmas lenne a franciákhoz képest. Az ünnepek „csendes vagy néma szombaton” kezdődnek, amikor a francia templomokban elnémulnak a harangok, hogy megemlékezzenek Jézus halálára. Minden templomtorony harangja elhagyja otthonát, hogy meglátogassa a pápát, majd az úton hazafelé tojásokat és édességeket osztanak szét.

Veľká noc

Nagyszombat idején az emberek Korfun agyagedényeket, edényeket, és üvegeket dobálnak ki az ablakon, amelyek a földön végzik apró darabokra törve.  A helyi hagyomány szerint ez a jele annak, hogy valami új kezdődik és a régi véget ért. Megszabadulnak a régi és felesleges dolgoktól, hogy megünnepeljék az új termést, aratást, amelyekhez új edények dukálnak. Ezen túlmenően, a görögök ünneplik még a tavasz érkezését is.

Veľká noc

A szicíliai városkában, Prizzizben a helyiek nagy köpenyben és démon maszkokban menetelnek. A felöltözött ördögök egész nap a rossz „lelkeket” üldözik. A nap végén az ördögöket hagyományosan Szűz Mária és Jézus Krisztus üldözi el, és angyalok városába küldik őket.

Veľká noc

Kép forrása: Lucky Team Studio / Shutterstock.com

A Fülöp-szigeteken a Húsvétot szó szerint ünneplik. A helyi fiatalok Nagypéntek idején önként feszítik keresztre magukat, hagyják, hogy korbácsolják őket és más egyéb módon vezekelnek bűneikért. Az egyház a Fülöp-szigeteken történő ünnepségek elítéli, valamint az önkormányzat is harcol ellene. Mivel a keresztre feszítést a fiatalok körében nem tudják betiltani, a mentők végig a helyszínek vannak, akik megtisztítják sebeiket.

Veľká noc

Kép forrása: Tony Magdaraog / Shutterstock.com


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Bécsből 209 900 Ft-ért https://t.co/8I8tbPxdPXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kiruccannál? Dubaj lett a világ legkeresettebb úti célja https://t.co/vT5InIPac0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Zanzibár Bécsből az Etihad légitársasággal 219 900 Ft-ért https://t.co/69O2ejoLFkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
NAP AJÁNLATA: 4 napos utazás Dubajba 5* luxushotelben 219 900 Ft-tól https://t.co/9qpTT1FFQTMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szicília kincsei – Palermo, Catania, Trapani https://t.co/uBBJ8VMDK8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Málta minden belépési intézkedést eltörölt. Foglald le repjegyed 19 900 Ft-tól https://t.co/Wz9vzQl1SLMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kora nyári tippek: az imádott olasz tengerpart https://t.co/ixNe8gzHZ0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Cseréld le a tengert tóra! 7 gyönyörű nyaralás Európában https://t.co/BaXZvzPYhkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Minden, amit tudnod kell a dubaji utazásod előtt (repjegyek, szállás, tippek) https://t.co/zljnsyhFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szardínia retúrjegy Budapestről már 23 550 Ft-tól! https://t.co/HlhTI2ilivMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top