Connect with us

Király repjegyek

Hogyan juthatunk ESTA engedélyhez, lépésről lépésre!

Hogyan juthatunk ESTA engedélyhez, lépésről lépésre!

ESTA – Electronic System for Travel Authorization. Az amerikai kormány által automatizált rendszer, amely lehetővé teszi, az utazást az Egyesült Államokba. ESTA-n keresztül igényelhetsz és kaphatsz engedélyt, és mindezt online. 2009 óta kötelező a biztonság megerősítése érdekében és köteles vagy beszerezni az elektronikus engedélyeket az Egyesült Államokba való utazás előtt. Ismerd meg, hogy hogyan juthatsz ESTA engedélyhez (lépésről lépésre).

Ki igényelhet ESTA-t?

Az USA-ba csak érvényes biometrikus útlevéllel léphetünk be. Annak ellenére, hogy az ESTA „vízumként” ismert, a VWP-hez tartozik, tehát része a vízummentességi programnak, így lehetővé teszi a belépését az Egyesült Államokba akár 90 napig. Az ESTA engedélyt minden olyan ország állampolgára igényelheti, amelyek a vízummentességi programban (VWP) részt vesznek. Az űrlapot a hivatalos oldalon, az esta.cbp.dhs.gov-on tudod kitölteni.

Mi a különbség az ESTA és vízum között?

Az ESTA engedély és a vízum közötti alapvető különbség a tartózkodási idejében és az okában rejlik. Az ESTA lehetővé teszi a belépést az Egyesült Államokba maximum 90 napra. Ha azt tervezed, hogy hosszabb ideig fogsz tartózkodni az Egyesült Államokban; munkát találni, egyetemen tanulni, akkor kérvényezned kell a vízumot a nagykövetségen. Az ESTA alkalmas turisztikai célból utazók, nyelvtanulás céljából utazók számára, vagy abban az esetben, ha az USA-ban való tartózkodásod csak egy átmeneti állomás. Az űrlapot legkésőbb három nappal az indulás előtt kell kitöltened, ez az az idő, amely alatt válaszolnak kérvényedre. Ha még nem toloncoltak ki az Egyesült Államokból, nem tartózkodtál valamilyen országban illegálisan és nem jelentesz biztonsági kockázatot, akkor az ESTA elutasítás valószínűsége minimális. Az ESTA engedély két évig érvényes, de nem garantálja belépésedet az Egyesült Államokba, csak feljogosít az oda való utazásra, érkezésedkor vámellenőrzéssel kell számolni.

Hogyan kell kitölteni az ESTA űrlapot?

Az űrlap kitöltése körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Legyen nálad a Visa/MasterCard betéti kártyád, Visa, MasterCard, Discover vagy American Express hitelkártyád, de használhatsz akár PayPal-t is. Meg kell adnod egy érvényes e-mail címet, ahova el tudják küldeni a visszaigazolást. Azt már az internetes űrlapoknál megszokhattuk, hogy minden piros csillaggal jelölt mezőt ki kell tölteni. Abban az esetben, ha újra fel szeretnéd használni az ESTA számod, mentsd el. Miután elkülted kérvényed a Department of Homeland Security-nek és az amerikai Bevándorlási hivatalnak 72 órán belül válaszolnia kell. Minden egyes kérdésnél találsz egy kis kérdőjelet, amely konkretizálja az egyes kérdéseket.

1. lépés: Hozz létre egy új kérelmet

Nyisd meg az ESTA hivatalos honlapját: https://esta.cbp.dhs.gov/esta. A jobb felső sarokban meg lehet változtatni a nyelvet. Ne felejtsd el előkészíteni a biometrikus útleveled és hitelkártyád. Ha le szeretnéd ellenőrizni a korábbi kérelmed, kattints A MEGLEVŐ KÉRELEM MEGTEKINTÉSE gombra, és nézd meg az ESTA számod vagy útlevél számod szerint. Ellenkező esetben kattints az ÚJ KÉRELEM gombra, és ha egyedül utazol, kattints az EGYÉNI KÉRELEM gombra. A CSOPORTOS KÉRELMEK abban az esetben szükségesek, ha kisebb csoportok vagy család szeretne az USA-ba utazni, bár minden tagnak szüksége van ESTA engedélyre, megkönnyíti a dolgunk a fizetések lépésnél, mivel nem kell minden kérelmet külön-külön kifizetni.

2. lépés: ESTA vízummentességi program nyilatkozata

A második lépésnél óvintézkedésre vonatkozó mondatok következnek. Ha mindkét részét alaposan elolvastad, kattints a megerősítésre és lépj a következő oldalra.

3. lépés: Kérelmező adatai

Ebben a részben töltsd ki a személyes adataidat ékezetek nélkül.

A családi és utónév mellett, ebben a részben meg kell adni a születési helyet, országot, az útlevél számát (amely nyolc számjegyből áll), állampolgárságod, nemzeti azonosító számod (születési szám perjel nélkül), az útlevél kiadatás dátumát és a kiadó ország nevét.

A személyi azonosító szám részt üresen kell hagyni. További információk a nemzetiséget érintik.

A következő kérdések a szülőkre, a pontos címre és elérhetőségre (telefonszám, e-mail cím) vonatkoznak.

Majd következnek a munkavállalói információk (beosztást nem vagy köteles kitölteni) cím, munkáltató neve, stb. Ellenőrizd a beírt adatokat, és kattints a TOVÁBB gombra.

4. lépés: Információk az utazásról

Ebben a részben meg kell adnod az Amerikába való utazásod részleteit. Az USA lehet csak tranzitország, például Chilébe tartó utad során vagy átszállás esetén. Ha ismerőseiddel utazol, a következő lépésben töltsd ki a róluk szóló adatokat. Ha nincs ismerősöd az USA-ban a mezőbe írd be az UNKNOWN kifejezést a telefonszámhoz pedig egy nullát. A tartózkodási cím nem kötelező; de feltüntetheted az adott várost vagy annak a hotelnek a címét, ahol megszállni készülsz.

Vészhelyzeti kapcsolat részben, olyan személyt tüntess fel, aki nem utazik veled az USA-ba. Vészhelyzet esetén ezzel a személlyel lépnek majd kapcsolatba. Ellenőrizd le a megadott információkat, és kattints a Tovább gombra.

5. lépés: Jogosultsági kérdések

A következő részben olyan kérdések jönnek, amelyeknek meg kellene előznie a nemkívánatos személyek belépését. A kérdések közt szerepel kábítószer-használat, a büntetlen előélet, az USA-ban való munkavállalás iránti érdeklődés vagy a korábbi utazásod az Egyesült Államokban. Miután minden kérdésre válaszoltál, kattints a Tovább gombra.

6. lépés: Ellenőrizd le a kérelmed

Ellenőrizd le az ESTA engedély minden mezőjét,  minden egyes rész után kattints a Megerősítés és folytatás gombra. A végső ellenőrzési részben add meg útlevélszámod, vezetékneved és születési dátumod, majd kattints a Tovább gombra.

7. lépés: Fizetés

Az utolsó oldal az Egyesült Államokba történő utazási kérelem kifizetésére szolgál. Fizethetsz bankkártyával (debet vagy hitelkártya) vagy akár a PayPal online fizetési rendszerén keresztül.

8. lépés: A kérelem megerősítése

Miután megfizetted a kötelező díjat, automatikusan átirányítanak egy újabb oldalra, ahol a kérelem eredményét láthatod, amely a következő három státusz egyikét tartalmazza: 1. Authorization Approved – jóváhagyott ESTA; 2. Authorization Pending – kérelem felülvizsgálat alatt. Szélsőséges esetben 72 órán belül választ kell kapnod. 3. Travel Not Authorized – megtagadott ESTA kérelem. A harmadik esetben vízumot kell igényelned az Egyesült Államokba való belépéshez. A határozatot nem továbbítják e-mail címedre, kizárólag a hivatalos honlapon érhető el.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.4/5 - (18 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top