Connect with us

Magazin

Vendégek a pokolból, vacsora a lelkekkel, édességhajsza. Hogy néz ki a Halloween más országokban?

Vendégek a pokolból, vacsora a lelkekkel, édességhajsza. Hogy néz ki a Halloween más országokban?

Milyen fura. Általában szeretjük az eseménydús életet, az új ünnepeket mégis nagyon szkeptikus visszhangokkal illetjük. Mi már csak ilyenek vagyunk, bizony a tradíciót nagyon komolyan vesszük. Gondolj csak bele. Fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk halottainkról, ám ha ezt az édesbús időszakot Halloweennek nevezzük, a levegőben már előre érezzük végleteket képviselő vélemények csatáját. Az utálat és az imádat közötti szürke területen csak pár ember kullog a faragott tökök üres tekintetétől kísérve. Pedig gyakorlatilag a Halloween is tradíció. De most felejtsd el ezt a kifejezést, különböző országokba invitálunk, és megnézzük, hogyan ünnepelnek mások. Függetlenül arról, hogy is nevezik ezt az eseményt.

Csontégetés a 21. században? Majdnem… (Anglia)

A Guy Fawkes Night, más néven Guy Fawkes Day, Bonfire Night vagy Fireworks Night mindenekelőtt az Egyesült Királyság november 5-i ünnepe. Az 1605-ben szervezett katolikus Lőporos összeesküvésre emlékeznek meg vele, konkrétan a szervezet egyik tagjának, Guy Fawkes letartóztatására. Akkor a londoniak fáklyás menettel ünnepelték, hogy I. Jakab király túlélte a támadást, ma inkább tűzijátékkal és bábuk égetésével (ez a pápa csontjainak égetését szimbolizálja).  

Foglalj nekem egy jó helyet a halál után! (India)

A Bhadrapada hindu hónap során 16 napig Indiában rengeteg ember ünnepli a Pitru Pakshát. A hindu vallásban úgy tartják, hogy amikor valaki meghal, a hindu halál istene lelkét a purgatóriumba viszi, ahol családtagjaival lehet együtt három generációra visszamenőlegesen. A halott ősökkel való jó kapcsolatok fenntartása érdekében ezen az ünnepen vendégül látják őket. Nagy hangsúlyt fektetnek az ételekre, például indiai tejberizs (kheer), tök, rizs, lencse kerül terítékre.  

A fénykép forrása: AnilD / Shutterstock.com

Amikor a család összes tagja együtt eszik. Akár élő, akár holt. (Mexikó)

Nekünk ez a szokás különösképpen tetszik. Mi a temetőre járunk ki halottainkhoz, Mexikóban viszont ők látogatják az élőket. A Día de los Muertos, vagyis a halottak napja során a mennyország kapui megnyílnak, és az elhunytak lejöhetnek egy napra a Földre a családjukhoz. Október 31-én a gyereklelkeket, míg november 2-án a felnőtteket látják vendégül az élő rokonok. Az ünnep indián eredetű.

Vendégek a pokolból (Kambodzsa)

A Pchum Ben kambodzsai 15 napos ünnep, a buddhista böjt végével kezdődik. 7 nemzedéknyi őseikről emlékeznek meg. Úgy tartják, hogy ekkor kinyílnak a pokol kapui, a szellemek pedig visszajönnek a földi életbe. Hogy az élők megbékítsék őket, ételeket szolgálnak fel nekik, szerzetesek énekelnek éjjel-nappal „a pokol bejáratánál”. A hagyomány úgy tartja, hogy a lelkek egy része így fejezi be a tisztítótűzi tisztulását, míg mások a pokolba térnek vissza, a vendégeskedésből erőt merítve egy még erősebb szenvedéshez.

Nincs „szellemes” cím, csak így egyszerűen: Halloween (Írország)

Írországot tartják a Halloween otthonának. Hasonlóképpen ünneplik, mint ahogy azt az amerikai filmeken látjuk. Főleg a falvakon kelta szokás szerint tábortűz ég. Az ország egész területén jelmezes gyerekek „trick-or-treat” (csokit vagy csínyt) jelszóval gyűjtenek édességet. Este ünnepségeket, bulikat szerveznek, melyeken nem hiányozhatnak különféle vicces társasjátékok. Például az a verseny, amely során egy ajtókeretről lógó almát kell elfogyasztani. Nem könnyű, próbáld csak ki.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top