Connect with us

Magazin

Frankfurt az üzleti turizmuson túl

Ha Frankfurtra gondol az európai ember, hajlamos CSAK a kontinensünk fő pénzügyi központjára gondolni, mintha ott csak érmét lélegezne be és bankót lélegezne ki az egyszeri járókelő is. Pedig Frankfurt sokkal többet nyújt ennél. Volt szerencsém ott négyszer is több napot eltölteni baráti vendégségben.  Felelősséget érzek, hogy elmeséljem, hogy az unalmas Frankfurt pont annyira nem létezik, amennyire a német frankfurti leves sem.

 

Lássuk, mi mindent szerethettek Frankfurtban!

1.       Frankfurt AM MAIN –  Széles, hosszú, kanyargós folyó szeli ketté

A teljes nevét így fordíthatjuk: Frankfurt a Majnánál. Már az elnevezés rámutat, hogy jobb esélyekkel indul minden olyan városnál, amin nem folyik át folyó. A Majna ezen a szakaszon sokkal emberesebb, mint mondjuk a bécsi Duna. Ráadásul a partja szépen kiépített, parkosított, hosszú sétányokkal, időről-időre sátras rendezvényekkel, padokkal, piknikező, napozó, pihenő emberekkel és azokkal a híresen gondozott, sűrűn ültetett frankfurti fákkal.

Európában ritka az a város, ahol a központban folyóparton ülve a túlpartról felhőkarcolók üvegablakaiból csillog rád vissza a napfény.

 

 

2.       Apropó a „karcik”… – Frankfurt, az európai New York

Ha Frankfurt felhőkarcolóit egy csokorba gyűjtöd a szemeddel, rájössz, hogy nem véletlen szokták a várost az európai New Yorknak hívni. Valóban szokatlan és egészen egyedi látványt nyújtanak a történelmi Európában ezzel, hogy a belvárosban sorakoznak. Bár más nagyvárosokban is vannak üzleti negyedek a kontinensünkön, általában kiesőbb területeken találhatóak. Frankfurtban viszont akár gyalogos hídról, a város közepéről tudsz velük fotózkodni vagy a Majna túlpartjának megfelelő szakaszáról megcsodálni a látványos összhatásukat.

Az én kedvencem a Holbeinsteg (híd) túlsó végéből a kilátás, ami keletnek haladva a túlparton kitart velünk, egészen az Eisener stegig, ahol már balra kerülnek. Az éjjeli kivilágításuk idején új főműsorról gondoskodnak.

A Main Tower-nek amúgy fel is mehetsz a tetejére e és onnét nézhetsz szerteszét.

Normál áron egy személynek 7,5 Euróért egy felnőtt jegy, de csomó egyéb látványossággal kombinált jegy is kapható.

3.       Hhidak és gyaloghidak…

Frankfurtnak kellemes sétálós, biciklizős, ráadásképp stílusos hídjai vannak a Majna felett, amit az ott járók megcsodálnak, keresztül-kasul mászkálnak és megpihennek rajtuk (Holbeinsteg, Eisener Steg). Vidd ki az egyik közepére a frankfurti virslis zsemlédet és egy pohár helyben népszerű almabort és fogyaszd el a Majna felett! Németországban amúgy is szabad alkoholt fogyasztani közterületen.

4.       Apropó a frankfurti (hesseni) almabor és a kancsója

Frankfurtban almabor nagyon népszerű, tradicionális, szinte jelképszerű, mivel a környék (Hessen) nagy almatermelő vidék. Ráadásul hagyományos frankfurti mintás kancsó is dukál hozzá, amit hogyha megtalálsz egy igazán németes hangulatú helyen, ahol vidáman almaborozhatsz, akkor olyan emblematikus élmény kerekedhet ki belőle, mintha pálcikával ennél Távol-Keleten.

Duplán ér mindez, ha az almaboros kancsóból tipikusan almaboros, rácsos üvegpohárba öntöd.

Tipp: Alt Sachsenhausenben a Struwwelpeter a legnépszerűbb almabor-lelőhelyek egyike, és valóban hangulatosnak ígérkezik,

de a Berger Strassen is találsz hozzá szentélyt. Sőt, ha augusztusban érkeznél, az almabornak még saját fesztiválja is van.

5.       Apropó Alt Sachsenhausen, a frankfurti fő kocsmanegyed

Amikor először jártam Frankfurtban, és még az „idegenvezetőm” is zöldfülű volt lokális ínyencségekből, azzal a szomorú tudattal távoztam, hogy Frankfurtban szinte nincsenek kocsmák…dehogy nincsenek! Sőt! Minimum egy egész negyed! Egy mesebeli Kocsmanegyed, Alt Sachsensehausen!

Csak tudni kell hova menni. Frankfurtot durván lebombázták a második világháborúban, a legnagyobb károkat szenvedett német városok közé tartozik és ez a városrész is a földdel lett egyenlővé. Az itteni többségében kétszintes házakat eleve kocsmának építették.

A legenda szerint egykor 80 sörfőzde működött a környéken 80 kocsma alatt és mindenki a saját sörét árulta. A környéket újjáépítették a régi módi szerint, bár a sörfőzés ma már a múltté. Bár Sachsenhausen manapság már erősen kereskedelmi és turista csomópont, még mindig van varázsa. Hogyne lenne a kis színes házak között kanyargós macskaköves utaknak?!

Jelenleg kétarcúan működik, és volt szerencsém mindkettőt megtapasztalni. Hétvégente, főleg nyaranta, sok a turista, és zsúfolásig ellepik a helyeket. Ekkor úgy dübörög, mint a budapesti Kazinczy utca vagy Gozsdu udvar. Viszont ha hétfőn vagy kedden mész, akkor van esélyed elveszni a részletekben, és csak a legeltökéltebb partyfészkekben fogsz nagy életben botlani. Cserébe ilyenkor a vendéglősök jobban beszélgetnek, többet helyi tippet kaphatsz.

Bár Alt Sachsenhausen több mellényúlást is kínál, pl. globalizált konfekciókocsmákat, de vannak valódi kincsei is. Eddigi felfedezéseimből ajánlom a Hexenhäuschent (boszorkányházacska) és a Eisener Hahnt (vaskakas) nevű helyeket. Bár egyikben sem németekkel találkoztam, de szupervendégszeretetben volt részem egyedi hangulatú kocsmákban.

6.       Bornheim – Berger Strasse

Egy konkurenciája van az éjszakai életben Alt Sachsenhausennek. Bornheim városnegyed (polgári lakózóna) híres hosszú kocsmautcája, a Berger Strasse. Van itt is sokféle kocsma: ír kocsma, almaborozó, hatalmas pinceborozó kisüzemi sörökkel, koktélbár, vagány rockerkocsma.

Hosszan lehet talpalni, szintén sokáig kitartó nagy élettel és a fenti változatossággal, de én is mégis mindenképpen másodiknak javaslom, mert Alt Sachsenhasusen különlegesebb, de az egyes helyek jósága miatt viszont itt is megéri elcsapni egy esetét, éjszakát. Előnye, hogy ide jobban helyiek járnak. Mi is kocsmai szülinapba csöppentünk, ahol a vendégek megkínáltak helyben főzött frankfurti virslivel és krumplisalátával.

7.       Bockenheimer warte – metrómegálló

Egy jópofa köztéri installáció, egy járdába süllyedt metróvagon szimulációja, de valójában is metrófeljáró. Az eddigieknél elegánsabb városrészen található, de mindenképp megéri a misét. Jópofa dolog, a merevnek titulált németektől egy ilyen gyerekcsínyszerű közterületi játékosság. Jó zarándoklátványosság, fényképezkedéshez is kiváló alapanyag.

8.       A Palmengarten és a Kínai Kert:

Sok frankfurti toplista elsőként hozza le a város óriási botanikus kertjét. Leginkább szép időre egy jó program, de fedett része is van, ha időközben eredne el az eső.

Ennek az egy képnek a forrása: Wikipedia

A Kínai Kert (Chinese Garden) kevésbé harsogott látványosság, de meglepő oázis megpihenni egy mozgalmas városnézős nap közben a Batman-nek is becézett Bethmann parkban. Eredetileg egy bankár privát kertje volt. Ma a Mennyei Béke kertjének is hívják (Garden of heavenly peace).

9.   A Kleinmarkthalle (kis vásárcsarnok): párszáz négyzetméteren a világ

Ez a célpont egy szuper kellemes csalódás volt. A Google találati lista fotóin nem is értettem, hogy miért értékelik sokan olyan jóra, mert nem nézett ki semmi különösnek, de szerencsére az. Megérdemli a bizalmat! Egy hangulatos kis gourmet piac, ahol rengeteg nemzet képviselteti magát különféle termékekkel. Van görög, olasz, iráni, belga és még sok más náció gazdag portékával, de a legtöbben mégis helyiek. Itt is több árus és életkép mondott ellen minden sztereotípiának, amit a németekről túl könnyen gondolnánk. Az eladók egytől-egyig kedvesek voltak, de nem cukormázasan és gépiesen, hanem vidáman, barátkozósan, hülyéskedően.

Az iráni bazárokban kicsit túlnyomták a portékát a külsőre pedig az abszolút nem kofatípusú, kiengedett hajú, mosolygós és szép, de a kereskedő vér minden fortélyával megáldott leányok, de végül hagyták javunkra kezelni a helyzetet. Volt minden, mi szem-szájnak ingere: kézműves csokik, fűszerek, házi tészták, szendvicskrémek, pesztók, tenger gyümölcsei, sajtok, kolbászok, pékstüemények, hidegkonyhai termékek. Kisüzemi sört és diólikőrt is kipróbálhattunk. Rengeteg kóstoló van, szinte mindenből. A végén még megjutalmaz minket egy nyüzsgő, teraszos borozó az emeleten, ahol a környék apraja-nagyja összegyűlik és csak mondják-mondják a boros poharaik felett. Viszonylag olcsó is a bormérés, nagyon ajánlom az egész csarnok milliőjével együtt! Bár már nem az a kis helyi bevásárló vásárcsarnok, ami egykor, a frankfurtiak sokan mégis büszkék arra, hogy nekik is van egy ilyen csarnokuk, ami nagyobb városok (München, Bracelona) nagyobb vásárcsarnokainak mintájára épült.

10.   A Römerberg – A frankfurti óvárosi központja

A Römerberg tér jelen formájában valójában csak a látszólagos mementója a régmúlt, mert a város egykori piacterét is újjáépítették a második világháború után. Egy gyönyörű tér a tipikus fachwerk házakkal (gerandavázas) és a látványos háromszárnyú, lépcsőzetes homlokzatú tanácsházával (Römer). Igazán történelmi, jó értelemben véve németes tér, még akkor is, ha kicsit csalás. Hozzátartozik a teljes képhez és kellő kontrasztot ad a felhőkarcolóknak.

11. Apropó Frankfurt kontrasztjai:  

Frankfurt város eleve olyan, mint egy toldozott-foltozott takaró. Sokszínű városrészei többször szinte elvágólag követik egymást, pl. egymás mellett találod a pályaudvar környékének lokálisan hírhedt „alvilágát” (Bahnhofsviertel) és az üzleti negyedet. Vagy a felhőkarcolók között sétálva, egyszer csak megjelenik egy régi vágású kis templom (képen) vagy épp az Alte Oper (régi Opera) mutatós épülete.

Érdemes kijjebb menni és külső városrészeket is felfedezni. A legnagyobb meglepetés pl. Höchst, ami régen külön város volt és néhány polgárának tudatában még ma is elkülönül. Nagyon kiesik, de romantikus utcákkal, régi házakkal, történelmi főtérrel (tornyos várral, palotával) támad, ott, ahol azt gondolnád, hogy már teljesen véget ért a város. Ráadásul arrafelé van egy kis sziget a Majna és a Nidda folyók ölelésében, ahol a közeli Majna partokhoz hasonlóan a helyiek aktívan piknikeznek, napoznak. Nagy biciklis és futócélpont is ez a terület. Höchst kocsmái pedig külön misét érnek meg. A sajátosságai ellenére Frankfurtban is kapható tehát a hagyományos német jelleg, csak tudatosan kell keresni.

12. Apropó biciklis barát és környezetbarát város

Említem azt is, amikor az egyik legközpontibb metrómegállóból (Hauptwache) felszínre érve, olyan sűrűn fákkal beültetett nagy térre érkeztünk, mintha csak domboldali gyümölcsösbe érkeztünk volna. Ezek a fák köbe vannak futatva padokkal és lehet az árnyékukban hűsölni. Sok más városrészben és a Majna parton is fellelhetőek. Nem is csoda, hogy Frankfurtot 2014-ben a Fák Európai Városának tüntették ki.

A helyik biciklisek a kerékpárutak kiépítettségéről és jól felhasználtságáról ugyanúgy ódákat zengenek. Mivel a kölcsönzés itt is működik, a fáma szerint a látogatók is felfedezhetik a várost két keréken.

13. Ami még nekem is kimaradt

Frankfutban van még Állatkert és nevesen sok múzeum (én a Goethehaus-ban, Goethe szülőházában és két modern művészeti galéria időszakos kiállítását néztem meg, de ezzel még csak a felszínt kapargattam, elvileg hatvan darabot érinti az összlétszám. A legjelentősebbként nyilvántartott (egész Németország szinten is) a Städel Képzőművészeti Múzeum.

Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálni Frankfurthoz, mint célállomáshoz is. Négy nap és négy éjszaka kényelmes tempójú, de mozgalmas eltöltésére még a változatosság függőknek is alkalmas.

Fotók: Kocsmaturista

A Kocsmaturista weboldalt itt találjátok, a cikk szerzőjének további írásaival, főleg különböző városok kocsmaéletének beszámolójával, egyes kocsmák bemutatójával:

https://kocsmaturista.hu/

https://www.facebook.com/kocsmaturista/


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
2 hozzászólás
To Top