Connect with us

Magazin

Ötletbazár – Északkelet-Magyarország legszebb kirándulóhelyei

Ötletbazár – Északkelet-Magyarország legszebb kirándulóhelyei

Voltunk már hátizsákos vándorok, kávéházi naplopók, átrepültök a világot kétszer, háromszor… Pattantunk bringára, láttunk városokat filmvásznon. Kóstoltunk jót és rosszat, vesztünk el ízekben, fényekben, panorámákban. Őszintén, nincs nagyobb szenvedélyünk, mint az utazás! A Repjegykirályon sok kedves élményünket, tapasztalatunkat megosztottuk már veletek. De tudjuk, minden ember mást szeret… Van, aki a hegyeket, van, aki a tengert, van, aki mindkettőt. És megint csak mások azok, akik városokat látogatnak határon innen és túl. Most előbbieknek szeretnénk kedveskedni, és Ötletbazárunk első számával Északkelet-Magyarország színes, varázslatos vidéke közé kalauzolunk titeket.

Ha nincs szükséged vakációra, amikor tervezni kezded, lehet, hogy szükséged lesz rá, mire elkészülsz. Mi most a tervezésben nyújtunk neked segítő kezet. Magyarország telis tele van szebbnél szebb tájakkal, még nyitott szemmel sem kell járunk ahhoz, hogy ráleljünk egyre. Spontán felfedezéseink közben gyakran megesik, hogy belebotlunk egybe, aztán valahogy ott ragadunk. Alább legszebb botlásaink helyszíneit mutatjuk.

Boldogkő vára, Zemplén őrszeme

A Zempéléni-hegység nyugati szélén, a Hernád folyó völgyében egy kopár hegygerincen magasodnak Boldogkő várának romjai. A káprázatos kilátás, a táj szépsége, és a vár különlegessége már elegendő okot szolgáltat ahhoz, hogy autóba, esetleg a vonatra pattanva, felfedezzük ezt a különleges vidéket. A várat IV. Béla király uralkodásának idején, a tatárjárás után építette a Tomaj nemzetség egyik tagja, a Hernád völgyének védelmére. A hagyomány szerint a vár egy Bodó nevű aszalómesterről kapta a nevét, aki IV. Bélát menekítette meg a tatárok elől. Több híres magyar is a vendége volt… Balassi Bálint például itt írta a Borívónak című versét.

A várat 2003-ban teljesen felújították, és megépült a széles körben népszerű, kitűnő kilátással szolgáló gyilokjáró is. Ha ránk hallgatok egy hétvége alkalmával mindenképp felkeresitek! Az állandó programok és kiállítások mellett nyaranként várjátékokkal szórakoztatják a látogatókat. Ráadásul itt található Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása is.

Még több információt itt találsz!

Megyer-hegyi tengerszem, a Hegyalja gyöngyszeme

Hogy nem tudod mit csinálsz idén tavasszal? Nincs még terved a nyárra sem? Nos, a Sárospatak közelében fekvő Megyer-hegyi tengerszem Magyarország legszebb természeti csodája. És ezt nem csak mi mondjuk! Legszebb botlásaink egyike volt, amikor a spontaneitásnak átadva magunkat útnak indultunk az országban és felfedeztük magunknak ezt a páratlan természeti kincset.

View this post on Instagram

#hellomagyarorszag#hellohungary#megyerhegyitengerszem

A post shared by Pap Viki (@viktooriiaaaa) on

A 303 méter magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, a 15. században malomkövek fejtésével és kidolgozásával foglalkoztak erre. A tó legnagyobb mélysége 6,5 méter, míg az azt körülvevő sziklafalak 70 méteres magasságig nyúlnak. A lélegzetállító természeti szépség a Malomkő-tanösvényen keresztül közelíthető meg. Az erdőben a jelzések jól kivehetők, bár a terep néhol okoz némi fejtörést. Ugyanakkor könnyű kikapcsolódás, ezért bátran ajánljuk! Külön jó hír, hogy egész évben látogatható!

Tokaj, a kedves kis borvidék

Ha már ennyi minden láttunk, itt az ideje annak, hogy egy másik érzékszervünknek kedveskedjünk. Elég csak annyit mondanunk, hogy asszú, furmint, hárslevelű és máris tudjátok merre tartunk. Tokaj-Hegyalja egy olyan káprázatos helyszín, amit kár lenne kihagyni. Sokszínű és csalogató. A változatosság erre valóban gyönyörködtett! A Tokaji-hegy tövében, folyók közé szorulva mint vászonra festett kép rögvest itt fekszik Tokaj városa. A folyókon a strandolás mellett a vízi sportok kedvelői, a hegy ormain a túrázók, télen pedig a síelők élvezhetik erre a természet adta lehetőségeket. A város sajátos névadója a 2002-ben világörökségek közé felvett Tokaj történelmi borvidékének.

Tokaj megdöbbent a szépségével és ízeivel, ha hagyod számára! A borkóstolók a történelmi pincékben, a kézműves sajtok és bogrács ételek ízkavalkádja megismételhetetlen. Nem véletlenül! Itt minden passzol mindhez, az ízek fantasztikusan kiegészítik egymást. Ráadásul a szőlőművelés Tokajban nem új keletű dolog, ősidők óta jelen van, évszázadokon át megőrizte egységét. 1737 óta a világ első zárt borvidékeként tartjuk számon. Bátran kijelenthetjük a világ egyik, hanem legegyedibb desszertborát itt készítik, a tokaji aszút. Ha ránk hallgatsz mindenképp megkóstolod!

Lillafüred, a mesebeli város

Ahol a Bükk-hegység meredek sziklafali, az ország vadul hömpölygő vizezései, és neoreneszánsz találkozik„Igen, pont itt történt! És pont így nézett ki akkor is a táj!” – dicsőítette a mesebeli Lillafüred városát, az Óda című vers születésének helyszínét Zsille Gábor költő, műfordító. A világirodalom legszebb szerelmes versei között számon tartott költeményt 1933-ban vetette papírra József Attila, aki az akkori Írószövetség meghívására érkezett Lillafüredre.

Lillafüred egy édes, kedves kis csoda. Keresve sem találhattunk volna nála szebb úti célt ötletbazárunk első részének a zárásaként. Az ország legromantikusabb kirándulóhelye, ahol apró kis patakok, függőkertek, különleges paloták és napfényes idill fogadja a látogatókat. Már maga az utazás is öröm… A Miskolcról Lillafüredre vivő útvonal az ország legszebb szurdokvölgyeinek egyikén vezet át. Rengeteg látnivaló akad erre, rögtön az első helyen a pompázatos PalotaSzálló, amelynek neve mára már egybeforrt Lillafüreddel. Az 1927- és 30 között épült fényűzően berendezett PalotaSzállót lépcsőzetes függőkert és nagy kiterjedésű park övezi. A várfalszerű bástyák, tornyok és a felvonóhíd bár középkori hangulatot idéz, a kastély neoreneszánsz stílusban épült. Ma pedig, sokak örömére, szállodaként működik.

Lillafüred Miskolcról nem csak közúton, hanem a Kilián telepről induló hangulatos kisvasúton is megközelíthető. Az 1921 óta közlekedő kisvonat hegyi tájakat, festői völgyeket szel át, és egészen Garadnáig el lehet vele utazni. Nem győzzük magunkat ismételni, de keresve sem találhatnánk ennél romantikusabb kis városkát. Ha van település, amit minden magyar utazónak látnia kell kicsiny kis országunkban, akkor az Lillafüred!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top