Connect with us

Magazin

Elég két nap Varsóra? (élménybeszámoló)

Elég két nap Varsóra? (élménybeszámoló)

A város, ahol Chuck Norris lengyel hangja jelenti a megállókat a tömegközlekedésen, ahol még mindig egy férfi szinkronizál le egy teljes filmet és az ország, amelynek nincs nemzeti sportja, de annál jobban szeretnek szurkolni. Olvasd el beszámolómat Varsóról és tudd meg mit lehet 2 nap alatt megnézni a városban.

Egy szabad hétvége gyakran okoz fejtörést. Mégis mivel töltsük el az időt? Jó lenne pihenni is, de azért néha nem árt egy kicsit kiruccanni a nagyvilágba! Nem volt ez másként most hétvégén sem. Így hát Varsó felé vettem az irányt. A bécsi reptérről repültünk, ami az egyik kedvencem, nem túl nagy, szép, világos, könnyen el tudunk jutni A pontból B-be. A lengyel fővárosba a LOT légitársasággal utaztam, ami kb. 50 percnyi repülést jelent. Ez alatt az utasoknak kávét/teát és egy nápolyit is felszolgáltak. Na de vissza a lényeghez, a Varsó-Chopin repülőtér előtt számos taxiból és shuttle buszokból válogathatunk, én a taxi mellett döntöttem. Az út zökkenőmentes volt és pár perc alatt elértük a hotelt.

Egy kis lengyel, szovjet és amerikai stílus – A Kultúra és Tudomány Palotája

Felfedező utamat A Kultúra és Tudomány Palotájában kezdtem, bevallom, nekem ez a kedvenc épületem. Ahogy azt idegenvezetőnk elárulta, a lengyel emberek között megosztó a szerepe. Mivel a Szovjeúnió ajándéka volt, és eleinte a Sztálin nevet viselte. Ezért több gúnynévvel is illetik. De ez a több mint 230 m magas épület volt a Rolling Stones együttes koncertjének színhelye is. Miért is érdekes ez? A külföldi zenekar 1967-ben szórakoztatta lengyel népet, és ezzel ők lettek az első nyugati együttes, aki a vas függönyön túl lépett fel.

Gyorsliftekkel feljuthatunk a 33 emeletre, ahonnan kilátás nyílik szinte az egész városra. Így megfigyelhetjük az újonnan épült felhőkarcolókat, amelyekben főleg irodák és luxuslakások találhatóak. Magában az épületben számos kiállítást rendeznek, ottlétem alatt baba és pók kiállítást nézhettünk meg, de több iskolának, koncerthelységnek, mozinak és könyvesboltnak is az otthona.

Kilátás A Kultúra és Tudomány Palotájából

Sétány a Visztula mellett

A kulturális megálló és a gyönyörű panoráma után a sétányhoz vettük az irányt. A távot villamossal tettük meg, egyébként a varsói tömegközlekedés gyors és elég pontos, utazhatunk metróval, villamossal és buszokkal is, viszont az egyes megállók nincsenek angolul kijelölve. A sétányhoz érve rengeteg emberre lettem figyelmes, ez egyike azoknak a helyeknek, ahol összegyűlik Varsó színe-java. A sétány mentén több büfé, étterem és kisebb piacok finomságaiból válogathatunk. Ha májustól szeptember végéig jársz a lengyel metropoliszban, mindenképp látogass el a sétányra. Fiatalok, gyermekek és idősek számára is megfelelő úti cél egy hosszú nap után. A képek szerintem magukért beszélnek!

A sétányhoz biciklis út is tartozik és szinte minden 10 méteren bérelhetünk kerékpárt.

Múzeum a Visztulán

Az egyik legérdekesebb látnivaló Varsóban. Maga a múzeum nem olyan rég nyitotta meg kapuit a nagy közönség számára és a Kopernikusz Tudományos Központ és a Varsói Egyetemi Könyvtár mellett található. Valójában, a pavillont Berlinből helyezték át Varsóba és a múzeum külső részét Sławomir Pawszak festette. Az épületben van egy kiállítás, kávézó, terasz, valamint egy mini könyvesbolt is.

Kopernikusz Tudományos Központ

Varsó es a piacok

Azt tudni kell a lengyel lakosságról, vagy minimum a varsóiakról, hogy imádják a külföldi kajákat. Minél egzotikusabb annál jobb. Ez azt is jelenti, hogy akinek nem jönnek be a helyi finomságok, azok választhatnak japán, thai, kínai, brazíliai, sőt még magyar ételekből is. A város több piacnak az otthona, van reggeli, esti és azzal az ötlettel jöttek létre, hogy az egész család, barátok együtt egyenek egy piknik keretében. Nem is kell mondanom, mennyire hangulatos az atmoszféra. A reggeli piac (Breakfast Market) a Żoliborz, Wojska Polskiego és ul. Śmiała tér sarkán található és reggel 8 órától délután 4-ig van nyitva.

Az esti piacra (Nocny Market) egy kicsit más hangulat jellemző. Egy régi vonatplatform helyére épült, tipikus rá a neonokkal és graffitikkel díszített falak. A Nočny Market felé közeledve, már messziről lehetett hallani a fiatalok nevetését és a zene moraját. Szóval, ez a szórakozás, a jó ételek és sörök hazája. Helyi finomságokból nincs hiány és apró sörfőzdék folyékony kenyerét kóstolhatjuk meg. A főleg fiatalos hely péntektől vasárnapig  (Pén. – Szom. 17:00 – 1:00, Vas. – 16:00-23:00) érhető el a „nagyközönség” számára.

Botanikus kert a könyvtár tetején? 

Igen, az Egyetemi Könyvtár tetején egy gyönyörű botanikus kert található. A park tavasszal a legszebb, amikor minden virágzik, de a nyári hónapokban is kellemesen el lehet ütni itt az időt.  A fiatalok piknikezni és pihenni járnak ide, több lóca is található. Valamint szép kilátás nyílik a környező épületekre. A könyvtár egyébként üvegből épült és falait főként borostyán borítja, ami még érdekes, hogy több, mint 3 millió könyvvel büszkélkedik.

Az Óváros

A turisták által leglátogatottabb hely. Maga Varsó rengeteget szenvedett a történelem során, amiért nagyon magas árat fizettek, hiszen a II. világháború alatt és után a város 85%-a elpusztult, bár az óváros épületeit helyreállították, barokkos jellegéből sokat vesztett. Az óváros az UNESCO Világörökség listáján is megtalálható, számos koncert és fesztivál a színhelye is..

A Lazienki-park és palota

A lengyel metropolisz ideális hely azok számára, akik a nagyváros mellett szívesen pihennek zöld övezetben. Így nem is csoda, hogy a városban több mint 80 parkot találunk, valamint hatalmas erdők veszik körbe Varsót, ahol jókat lehet túrázni. Az idelátogatóknak mindenkép ajánlom a  Lazienki-parkot és palotát, ahol a nyár folyamán igazi kikapcsolódásban lehet részünk. A hétvégéken Chopen koncerteket tartanak, azzal viszont számolnunk kell, hogy amint vége  koncertnek, több ezer ember indul neki a parknak. Így érdemes vagy korábban érkezni, vagy még a koncert alatt nekivágni a parknak.  A 80 hektáron elterülő Fürdőparkot 1770-80 között, II. Szaniszló király kezdeményezésére alapították, angol stílusban. A park része egy amfiteátrum is, melynek színpadi része a tavon található. Etethetünk mókusokat, pávákat és fácánokat figyelhetünk meg, de a kerékpározás és a kutyasétáltatás szigorúan tilos.

Vigyázat! Hízás veszély!

Ahogy azt már korábban említettem Varsó a külföldi és belföldi éttermek mekkája és hogy erről ténylegesen meg is bizonyosodjak, a remek piacok után ellátogattunk a „Fine Dining Week” fesztiválra. Idén harmadszorra rendezték meg, amikor a főváros legexkluzívabb éttermei megnyitják kapuit egy igazi ínyenc élmény keretében. A vendégek 5 fogásos menüből választhatnak, amely a tradicionális és a modern konyha keveréke. A fesztivál mellett, ami igazi ínyencségeket kínált, volt szerencsém megkóstolni a tipikus cékla levest és egyéb finomságokat, de beszéljenek helyettem inkább a képek.

Előétel: paradicsomos kukoricasaláta 

Tatár beef steak tormával

Tengeri hal grillezett paprikaágyon

Sertés hasaalja tormás krémmel

Desszert: házi karamell vanília fagyival és sós kekszel

Mondanom se kell, hogy Varsóra két nap nem elég! A város gyönyörű és rengeteg látnivaló kimaradt…  főleg ha az ember nem szeret rohanni, de egy látogást biztosan megér!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top