Connect with us

Tippek és trükkök

Kisokos: Ékezetek a repülőjegyen – igen vagy nem?

Kisokos: Ékezetek a repülőjegyen – igen vagy nem?

Írásjelek, ékezetek. Repülőjegy vásárlásakor és/vagy utazási dokumentumok kitöltésekor bizony nagyon gyakran okoznak fejfájást. Ezért úgy határoztunk, hogy célszerű lesz ezt a kérdést (vagyis választ) egy újabb Kisokos-cikken belül felboncolni.

Advertisement

Repülőjegyeket mindig az utas nevére vásároljuk (keresztnév, vezetéknév), a foglaláskor tehát ezt az adatot szükséges megadnunk az utas elérhetőségével együtt. Bár a nevet a repülőjegyen olyan formában kell feltüntetni, ahogy ez a személyi azonosságot igazoló dokumentumban (személyi igazolvány, útlevél) van, ez az állítás nem teljesen és nem mindig igaz.

Az Ügyfélszolgálaton dolgozó kollégáinktól tudjuk, hogy egy elektronikus repülőjegy (E-Ticket) bizony gyakran lehet ijedelem forrása. Most leginkább azokra az esetekre célzunk, amikor az utas neve helyesen szerepel a repjegyen, egy dolog viszont hiányzik: a diakritika, azaz az ékezetek.

Az utasok nevét a repülőjegyen ékezetek nélkül kell feltüntetni. Ez egy általános szabály, mely a légitársaságok munkáját könnyíti. Hiszen hogy is várhatnánk el, hogy a világ összes nemzete ismerje a magyar nyelv magánhangzóit, azaz a á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü és ű betűket.

Fontos tudni azt is, hogy a repülőjegyen nem használunk titulust. Ezenkívül, amennyiben több keresztneved van, mindegyiket be kell írnod az utazási dokumentumaidba. Becenevet ne használj – bizony, ezzel is találkoztunk már egy párszor.

Fotó: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Kattintson a megjegyzésre
To Top