Connect with us

Magazin

Hegyek? Ázsia? Gasztronómia? Milliós nagyváros? Buddhizmus? Dél-Korea nem várja el, hogy válassz

Hegyek? Ázsia? Gasztronómia? Milliós nagyváros? Buddhizmus? Dél-Korea nem várja el, hogy válassz

5000 éves történelem és kulturális múlt, libabőrösen gyönyörű természet, hiperaktív főváros, mennyei ízek és az egész utazást magasabb szintre emelő kedvesség a helyiek részéről. Légy üdvözölve Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget déli részén, vagyis Dél-Koreában.

Hasznos információk

„Hongik Ingan.” Így szól Dél-Korea mottója, mely annyit jelent, hogy „jóakarat az emberiségnek”. Akarva-akaratlanul, az országról szinte mindenkinek eszébe jut az ezzel a jelszóval nem éppen azonosuló és 1945-ben leválasztott sziámija, Észak-Korea. Ebben a cikkben egyetlen információ erejéig szeretnénk megemlíteni: Dél-Korea egyetlen szárazföldi határa éppen Észak-Koreával közös (ez a koreai demilitarizált övezet).

Fővárosa Szöul, a világ egyik legnagyobb városa és az ország egyik legerősebb turisztikai mágnese. 2017-ben a lakosság száma majdnem elérte a 10 milliót, de az országban összesen 10 darab milliós város van.

Ha Dél-Koreába utazol, magyar állampolgárként útlevéllel kell rendelkezned, mely a beutazás után még legalább 3 hónapig érvényes. Amennyiben csak kirándulni készülsz, azaz turistaként járod az országot legfeljebb 90 napig, nincs szükséged vízumra.

A nemzeti parkok nagyhatalma

Dél-Korea egyike azoknak az úti céloknak, ahonnan nehéz csúnya tájképekkel teli fényképezőgéppel hazautazni. Magas hegyek, zöld erdők, rizsmezők, halásztérség, partvidék… A legnagyobb szigete a Csedzsu-sziget, már 12 éve az UNESCO természeti világörökségeinek listáján szerepel.

Csedzsu-sziget

Az ország 8 tartományból áll, és mind rendelkezik nemzeti parkkal. A legnagyobb az 1500 növényfajtával, 140 madár- és több, mint 150 különböző tengeri halfajtával büszkélkedő Dadohaehaesang, az egyik legközkedveltebb a Seoraksant, mely a hegyeivel és fenyőfákkal teleszórt panorámáival lopja be magát a természetkedvelők szívébe, Szöulhoz legközelebb viszont a Bukhansan nevezetű helyezkedik el. Ez utóbbiban néhány szentély olyan programokat ajánl, melyeken belül kipróbálhatod a buddhista életvitelt élesben, a szerzetesek között.

Bukhansan

Szöul, a palotás méhkas

Az eddig leírtak alapján azt is hihetnéd, hogy Dél-Korea a hátizsákos, meditáció után szomjazó, vizuális természeti gyönyörökkel órákig csendben üldögélők országa. Szállj ki Szöulban, és az első kukába dobod majd ezt a gondolatot. Ha valamelyik nagyvárosra azt mondtad, hogy nyüzsög, Szöulban ez könnyen átértékelődhet, a város 24 órás intenzív mozgásban van, zúg, aktív és fáradhatatlan. A „work hard, play hard” (keményen dolgozz, keményen játssz) mentalitás szerint működik, ennek ellenére a legközkedveltebb turisztikai látnivalója a történelmi Gyeongbokgung palota. A kép magáért beszél, nem?

Az N Seoul Tower, más néven Namsan Tower, mely szintén a város egyik szimbóluma, teljesen másfajta építészetet képvisel. De erről is szól Szöul: rekonstruált, mégis régmúltat idéző paloták kiegyensúlyozott építészeti kapcsolata a modern épületekkel. És a Namdaemun piaccal, ahol kb. 10000 árus kínálja a portékáját. Kihagyhatatlan és kötelező.

Dél-Korea a kedvenc ételem

A dél-koreaiak jogosan büszkék a konyhájukra, és tényleg, az ételeik egyértelműen finomak. Főleg csípősek, zöldségből és a tenger gyümölcseiből készülnek, de sok híres eledelük egyiket sem tartalmazza a három komponens közül. Az egyik nemzeti étel a bibimbap, egy rizses tál zöldséggel, hússal és tojással. Ízesítve lehet kimchi-vel is, azaz erjesztett zöldséggel, mely azonban önálló ételként is fogysztaható. Ha szimpatizálsz a sushival, akkor a gimbap számodra egy biztonságos választás, Koreában viszont wasabi és gyömbér nélkül szolgálják fel. Ha feltűnt, hogy a koreai konyha egészséges, akkor ezt a benyomást megkoronázzuk a reggeli-ajánlatunkkal: hobakjuk, mely nem más, mint tökből készült kása, tetszés szerint hidegen vagy melegen. Ha viszont egy kellemes szénhidrát-orgiában vennél részt, akkor egyél egy kis barna cukorral töltött forró palacsintát (amerikai palacsinta nagyságú és formájú), azaz hotteok-ot.

Mindenképpen látogass el legalább egy streetfood-piacra, és kóstold meg mondjuk a tteokbokki-t, a csípős, rizstésztából készült nasit (a képen). Nos, és a gasztronómiai élményeket rizsből készült italokkal ünnepelheted: soju-val (alkoholos) vagy hideg sikhye-l (alkoholmentes).


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top