Connect with us

Király repjegyek

Beszámoló: így lett a Turkish Airlines a kedvenc légitársaságom

Beszámoló: így lett a Turkish Airlines a kedvenc légitársaságom

Amikor hosszú repülőútra indulunk, az ár nem mindig a legfontosabb tényező, sokunk inkább kipihenve szeretne kiszállni a repülőből, kényelmesen utazni nyaralására, ezért például nem mindegy, milyen légitársasággal utazunk. Mi Zanzibárra repültünk, ami Becsből es Budapestről is körülbelül 11 óra egy átszállással. Utazásunkhoz a magyarok kedvencét, a Turkish Airlines-t választottuk, és hogy mennyire múlta fel várakozásainkat, ebben a részletes beszámolóban találjátok meg:

Advertisement

A Turkish Airlines a világ legtöbb országába repülő légitársaság. Magyarországról és a környező országokból is könnyedén jutsz el velük Ázsiába, Amerikába, Afrika valamennyi varosába, a Közel-Keletre, de akár Oroszországba, vagy Európa déli részeire is. A Turkish sokat reklámozza kiváló szolgáltatásait, amit a világhírű Skytrax (légiközlekedési tanácsadó cég) többször is díjazott. Így lett a világ egyik legjobbja, valamint Európa legkedveltebb légitársasága 6-szor zsinórban.

A Turkish szerint legyen a repülés élmény, ezért aztán az ő turistájukon vannak gourmet ételek, pipere táskák (a hosszú utakon a Chopard divatcég adta a hozzájuk a nevét), papucs, friss virág a toaletten, de snack bár is ha útközben megéhezel. Sok légitársaság nem kényezteti ennyire business osztályon utazó utasait sem, de hogy mennyire tetszett nekünk a Turkish, ebben a cikkben eláruljuk.

Check-in

Bár nagyon vártuk az utat, mégis mindent az utolsó pillanatra hagytunk, és nem volt ez másként a check-innel sem. A Turkish Airlines weboldala teljesen megújult, nagyon szép, letisztult, egyszerű használni. Hála ennek, nem volt gond a bechekolásnál. A reptéren az útlevelek alapján kiállították a repjegyeket és leadtuk a feladott poggyászt. A telefonos aplikációjuk is remek, minden hasznos infót megtaláltunk a járatunkkal kapcsolatban, sőt az aktuális legjobb ajánlataikat is.

Poggyász

2 x 23 kg-os feladott poggyász – az ilyen méretű csomagnak nemcsak a nők, hanem sok túrázó is megörül. Érdekesség, hogy a Turkish minden Afrikába és Amerikába induló járatán 46 kg-os poggyásszal utazhatunk. De ugyan minek ennyi? Eltekintve a “női szeszélyes pakolástól”, aki szeretné, a hazúton tarthat egy pár napos megállót Tanzániában, szó szerint a Kilimandzsáró lábánál és ha már az igazi Afrikába szeretnénk belekóstolni, nem árt a felszerelés és a nagy csomag. A hosszú isztambuli átszállásoknál pedig a Turkish még ingyenes városnézést is biztosít utasainak, így akár egy török szőtt szőnyeggel is hazatérhettünk volna.

Átszállás Isztambulban

Bárhova is repültök a Turkish Airlines-szal, isztambuli átszállás vár. Az Atatürk Airport az 5.-ik legforgalmasabb reptér a világon, hatalmas, modern, de egy kicsit kaotikus is. Az odaúton valamivel több, mint egy óránk volt, így gyors lépésekkel haladtunk a kapunkhoz. Egy gyors felfrissülés és már indultunk is a gépre, különösebben nem néztünk szét.

A hazaúton 4 órás átszállás várt, volt időnk egy kellemes ebédre Jamie Oliver éttermében és belemerültünk a duty-free zónába. A klasszikus butikok, drogériák és alkoholos üzleteken felül, hagyományos bazárokat is találsz itt. Ha szívesen járod az üzleteket, a szimpla csecsebecsék helyett, vásárolhatsz fűszereket, vízi pipát és török kávét is.

Milyen volt a repülés?

A Bécs – Isztambul és az Isztambul – Bécs közötti távot Airbus A321-es repülőgép teljesítette. Ezzel a típussal a légitársaság általában európai útvonalakon repül. Bár shorthaul, mégis háromfogásos meleg ételt szolgáltak fel, választhattunk csirke, marha, valamint tésztás ételek közül. Nekem a tésztára esett a választásom és nem bántam meg. Na és a desszert? Mennyei!

A Turkish az Atatürk és a Kisauni (Zanzibár) reptér közötti utat közepesen-hosszú járatként tartja számon, ezért Boeing 737-800 vagy a hosszabb 900 verziójával repüli. Nekem személyszerint ez volt a kedvencem, a gép fedélzete nagyon elegáns, letisztult és az utasok a légitársaság legmodernebb szórakoztató rendszerével üthetik el a 7 órát a levegőben.

Műszaki megálló – avagy irány Kilimandzsáró

Nyaralásunk legszomorúbb része a hazaút és a kora reggeli indulás volt. Hajnali 4:10 indult gép a zanzibári reptérről, a hazaúton Boeing 737-900ER-rel repültünk. Bár egy kicsit régebbi modellről van szó, amit a szórakoztató rendszeren vettünk észre (a távirányítós típus), a legnagyobb különbség mégis az egy órás megálló volt Kilimandzsáró repterén, ahonnan viszont igazán pompás látvány nyílt Afrika legmagasabb csúcsára.

Mi tippünk: Ha tengerparti nyaralásod szívesen összekötnéd egy igazi feledhetetlen szafarival Tanzánia szívében, a Turkish Airlines-szal olcsón tudsz open-jaw (nyitott repjegyet) foglalni Zanzibárra és Kilimandzsáróba, amely az ország szívében, a Kilimandzsáró hegy lábánál fekszik, az összes híres nemzeti park közvetlen közelében. Ha ilyen repjegyet vásárolsz, az oda utad Zanzibárra szól, visszafele pedig Kilimandzsáróból indulsz – a két úti cél között az utazást egyénileg intézed, Kilimandzsáróba viszont könnyedén és jó áron tudsz eljutni komppal Dar es-Saalam-on keresztül, majd busszal egészen a nemzeti parkokig. Ha inkább repülővel utaznál Zanzibárról és időt spórolnál, válaszd valamelyik helyi légitársaságot, melyekkel olcsón és gyorsan tudsz eljutni Arusha városkájába – innét a nemzeti parkok és Kilimandzsáró is csak egy ugrásnyira van.

Lakoma a fedélzeten

Te is mindig kiváncsian várod az ételeket a fedélzeten? A Turkish-t nagyon jó házigazdának mondanám – felejtsd el a műanyag dobozokat és a hideg ételeket, egy valódi gasztronómiai élmény és igazi evőeszköz vár. A remek ételekről a Do & Co gasztrohálózat gondoskodik, amely rendszeresen gyűjti be a legnépszerűbb díjakat a légitársaságok körében. Nagyszerű főétel, saláta, péksütemény, sőt csokoládéhab, mint desszert – szokatlan az ilyenfajta törődés a turistaosztályon. Nem fogsz éhezni a Turkish Airlines-nál, az már biztos. 🙂

De ami a leginkább tetszett, az a szórakoztató rendszerük volt. A legújabb kasszasikerek, filmek százai – kategóriába sorolva, a legújabb lemezek világszerte ismert előadóktól, rajzfilmek a legkisebbeknek és hasznos útleírások az egyes úti célokról. Esélyem se volt aludni, egyszerűen nem lehetett! 😀 Így a hosszú repülés nem is tűnt olyan szörnyűnek.

Kényelmi csomag a turistaosztályon is? Egy hosszú járat során jól jön pár apróság, mint a füldugó, szemfedő vagy egy pár zokni. Így kellemesen megleppett minket, amikor minden utasnak osztottak egy kényelmi csomagot. A légiutas-kísérőktől takarót és papucsot is kérhettünk.

Ha az ember a Turkish-sel repül, elfogja az az érzés, hogy több egy átlagos utasnál. A személyzet, az ételek, a szórakoztató rendszer és az egész utazás az utasok kényelméről szól, még akkor is, ha csak a “economyn” utazunk. Bár ez volt az első utunk a Turkish-sel, bátran állítom, hogy nem az utolsó.

 

Kattintson a megjegyzésre
To Top