Connect with us

Magazin

„Az élet csodaszép“ mondja Párizs

Párizsban rengeteg minden történhet. Ha már csókolózott az Eiffel-torony alatt, és már büszkélkedik egy saját kezűleg vésett öröklakattal, melynek megvan örökké tartó helye a Szajna fölött, tartson velünk, és lásson többet Párizsból. Elkalauzoljuk különleges helyekre, ahol a turistákon kívül más, kivételes dolgokat is felfedezhet.

Párizs. Csupán a betűk elolvasása után is már érzi a frissen sült croissantok és bagettek illatát, és fülében folyamatosan az „Oh, la la!” cseng? Párizs. A francia báj, bárok, hangulatok, árnyalatok, márkás parfümök, jó borok aromáinak megtestesülése.

Párizs, a szerelem városa.

És valami másé, megfoghatatlané, ami körülvesz minket. A franciák erre csak annyit mondanak: „La vie est belle“, és bizony igazuk van. A mai rohanó világban mindenki kaphatna egy kis párizsi tanítást az élet élvezetéről. Ízek. Illatok. Zene. És természetesen romantika.

parizs-utazas

Párizs titkai és csodái

Ha Ön kíváncsi és szereti az aktív kikapcsolódást, imádni fogja Párizs múzeumjait. Musée de la Poupée, vagy Babamúzeum, melyet 1994-ben nyitott meg egy bizonyos Guido Odin és fia Samy. Mindketten az elegáns törékenység megszállottjai voltak, és talán ezért olyan csodálatos gyűjteményük. Játékok, automaták, apró figurák, vagy mesebeli változataik.
Ha szaglósejtjeinek szeretne kedvezne, keresse fel a Musée de Parfum-ot, más néven a Parfümök múzeumját. Az épület architektúrájával egészen III. Napóleon korába visz el minket. Az illatok és üvegek megismerése mellett megtudhat ezt-azt a parfümkészítésről is. Talán Önnek is közelebbivé válik Jean-Babtis Grenouillena titokzatos világa, aki mindenáron meg akarta alkotni a tökéletes illatot.

parizs-panorama

Hallott már Jacques Sirgentről? Ha igen, akkor biztos nagy rajongója a vámpírkultúrának. Ez a férfi egész életében különleges tárgyakat gyűjtött, azzal a céllal, hogy egyszer a világ misztikus titkait felfedje. A vámpírok és legendás teremtmények múzeuma elkalauzolja Önt az ezotéria világába. Megismeri azokat a történeteket, melyek a kriptában történtek, ahol a vámpírrituálék lezajlottak. A hely egyben a történelem egyes részének menedéke és menhelye, ugyanis betekintést nyerhetünk egy sajátos irodalomba, nem mindennapi művészetbe és gyűjtői mániába.

Párizs művészi lelke

Mi lehet romantikusabb, mint a szerelemmúzeum? Az egyik legmesésebb párizsi utcácskában található a Musée de la Vie Romantique. A múzeum 2 épületben található. Az egyik általában ideiglenes kiállításoknak ad helyet, míg a másikban a romantikus művészettel és irodalommal kapcsolatos tárgyak vannak. Több is Ary Scheffer festőművészhez vagy Georga Sanda íróhoz köthető. Ezenkívül a jelen művészeinek munkái is szerepelnek a kiállításon, mint Delacroix vagy Ingresa. A legnagyobb élmény mégis a légkör. A nyikorgó padló és vitrinek tömve kuriózumokkal. Abban a pillanatban, ahogy kilép az épületből, körülveszi Önt a XIX. század. Körbe burzsoá házak, rózsa, és ön egy pohár házi teával. Pontosan így!
Nem számít, hogy szereti-e a könyveket, vagy nagy ívben kerüli el a könyvesboltokat, meg kell látogatni a Francia Nemzeti Könyvtárat. A több mint 10 millió címmel a világ egyik legnagyobb könyvtára, mindez egy gyönyörű, XIV. századi elemeket tartalmazó épületben.

tavasz-parizsban

A nagy személyiségek nagy nevei örökre megmaradnak. A művészek és filozófusok közül többen is nyomot hagytak az emberiség történelmében. Már csak attól, hogy belegondolunk abba, hogy azon a helyen álltunk, ahol azelőtt a „nagyok” álltak, libabőrösek leszülnk. Pére Lachaise, a leglátogatottabb temető, hatalmas gazdagságot rejt. Jima Morrisona, Oscara Wilda, Édith Piaf, Moliéra, Balzaca és számos további nagy név nyughelye is itt található. A légkör rendkívül inspiratív és mély élmény.

„J e t´aime, Paris!“ És a mi nyelvünkön?

A Jehan – Rictus tér kicsit a Babiloni toronyra emlékeztet. Bár hiába nézne körül, semmi hasonlót nem találna. Csupán Fréderic Baron és Claire Kito művészek döntöttek úgy, hogy felhívják a figyelmet egy mondatra: „Szeretlek”, mely a 612 csempén összesen 311 nyelven szerepel.

Séta éjjel Párizsban, venni egy üveg finom bort, sétálni, és egyszerűen hagyni, hogy elragadjon a francia metropolisz. Canal Saint – Martin egy csendes és nyugodt hely, mely négy kilométer hosszú, számos galériával, színházzal és étteremmel. Ezenkívül még hallani a folyó víz hangját, és látni szerelmesek pillantásait. Néha nem kellenek a szavak.

muveszi-parizs

Párizzsal táncolni, Prizst megkóstolni

Párizs él a zenével, csak az ízlésén múlik, melyik stílust hallja meg. Kicsit bohém, de annál érdekesebb a Le Onze. Látogatókban nincs hiány. Legyen éjjel vagy nappal. A tónusok rendszeres ritmussal változnak. Balkáni folklór, rock´n´roll, jazz, funk vagy afrobeat. Elég választani a napi ajánlatból, és garantált, hogy nem otthon fog ülni.

parizs-zene

A szívhez a gyomron át vezet az út. A pici Seb´on étteremben egy házaspár éli minden nap az álmát, a vendégeiknek pedig átlagon felüli szolgáltatást nyújtanak. A modern bisztróban leül az asztalhoz, az ablakon keresztül pedig látja, ahogy a szakács a hozzávalókból egy minden érzékszervre ható ételt készít el. Amit meg kell kóstolni, ízlelni, szagolni, hagyni, hogy egy pillanatig elolvadjon a nyelven. Ez az összes francia és igazi gurmánok tanácsa.

parizs-edessegek

Párizsban könnyű szerelmesnek lenni, ugyanis Párizsba könnyű beleszeretni, például egy este folyamán egy pohár borral a kézben, vagy a sanzon alatt, esetleg a frissen sült bagett kóstolása közben. Egy biztos, Párizsból egy darabot biztos hazavisz magával. Valamit, amire a franciák azt mondják: „La vie est belle“.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top