Connect with us

Hírek

A világ legerősebb útlevelei közé tartozik a magyar is

A világ legerősebb útlevelei közé tartozik a magyar is

Japán és Szingapúr ismét első helyen végeztek a legújabb Henley Passport Index minősítések alapján. A két ország rendelkezik a legnagyobb szabadsággal a vízummentes utazás vagy az érkezés utáni vízumkiadás esetében. Európán belül Németország remekelt. Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Ausztria is megtalálható a TOP 10-es listában.

Advertisement

A globális szakadék az utazás szabadságában soha nem volt nagyobb – áll a londoni Henley & Partners tanácsadó cég legfrissebb jelentésében.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által szolgáltatott exkluzív adatokon alapuló Henley Passport Index 2006 óta rendszeresen ellenőrzi a világ legerősebb útleveleit. Állításuk szerint, koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási szabályzások az index 16 éves történetében a legnagyobb különbséghez vezettek a globális mobilitás terén.

Az index nem veszi figyelembe az ideiglenes korlátozásokat, így a jelenlegi megszorításokat félretéve a csúcsminőségű útlevéllel rendelkezők, Japán és Szingapúr lakosai elméletileg vízum nélkül utazhatnak 192 országba. Ez például 166 desztinációval több az afgán állampolgároknál, akik az index legvégén állnak, és csak 26 országba tudnak előzetes vízumkérelem nélkül utazni.

Az európai útlevelek dominálnak

A japán útlevél egymás után harmadszor jelent meg az első helyen, akár egyedül, akár a szingapúri útlevéllel együtt. A CNN hírportál szerint, Szingapúr egy kisebb szünet után visszatért az első helyre, amit Japánnal osztanak meg közösen.

Dél-Korea a második helyen áll Németországgal (190-es pontszámmal), a harmadik helyen pedig Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország (189-es pontszámmal) végzett.

Szokás szerint az uniós országok uralják a listát, őket követi Ausztria és Dánia a negyedik helyen, majd Franciaország, Írország, Hollandia, Portugália és Svédország az ötödik helyen. Új-Zéland a hatodik helyen áll Belgium és Svájc mellett.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, amelyek 2014-ben együtt tartották az első helyet, most lejjebb csúsztak a listán. A Cseh Köztársasággal, Görögországgal, Máltával és Norvégiával együtt csak a hetedik helyet szerezték meg, vízummentesen vagy vízum igényléssel “csak” 185 célállomásra utazhatnak.

Ausztrália és Kanada a nyolcadik helyen áll, Magyarországé lett a kilencedik hely 183 országgal, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia pedig a 10. helyet foglalták el 182 pontszámmal.

A legerősebb útlevelek 2021-ben

A zárójelben lévő szám azt jelzi, hogy az útlevél birtokosai hány úti célba látogathatnak vízumkötelezettség nélkül:

 1. Japán, Szingapúr (192 célállomás)
 2. Németország, Dél-Korea (190)
 3. Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország (189)
 4. Ausztria, Dánia (188)
 5. Franciaország, Írország, Hollandia, Portugália, Svédország (187)
 6. Belgium, Új-Zéland, Svájc (186)
 7. Cseh Köztársaság, Görögország, Málta, Norvégia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok (185)
 8. Ausztrália, Kanada (184)
 9. Magyarország (183)
 10. Litvánia, Lengyelország, Szlovákia (182)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

EXPO 2020 az egész családdal: a gyerekek az Emirates-szel Dubajba 75%kedvezménnyel repülnek! https://t.co/9cm2LwwoyCMennyi ideje jött ki ez a hír? 16 óra
Cancún akciós repjegy Berlinből most 89 900 Ft-tól https://t.co/CNCxQtEPkhMennyi ideje jött ki ez a hír? 17 óra
Isztambul a Pegasus Airlines légitársasággal, repjegyek Budapestről 33 900 Ft-ért! https://t.co/RS2VLkRX8TMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
LOT: Budapestről Srí Lankára 189 900 Ft-tól (2 akciós repjegy) https://t.co/VnIUc8D2BCMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Az oltott turisták november 8-tól utazhatnak az USA-ba! Elfogadják a WHO által elfogadott oltásokat https://t.co/fQddTw0vFMMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Ezt nézd: Turkish Airlines repjegyek most 144 900 Ft-tól! https://t.co/mxgROtNr8yMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 hét
NAP AJÁNLATA: Utazás Dubajba a 3* Rove La Mer hotelben most 179 900 Ft-tól https://t.co/DqOIaf8Rp4Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 hét
10 erős érv, miért szeretjük a flydubai-t. Spoiler: wifi, ingyenes biztosítás, csillogás https://t.co/hH6uxN7Xd4Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 hét
NAP AJÁNLATA: Családbarát vakáció Egyiptomban? 5*-os pihenés Makadi Bay-en 153 270 Ft-ért https://t.co/sxq5ZEN9dBMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
A sarki fény nyomában: Izland Bécsből 22 050 Ft-tól https://t.co/deVjQPcMxMMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hét
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top