Connect with us

Magazin

Halloween: A legfélelmetesebb helyek a világon

Halloween: A legfélelmetesebb helyek a világon

Mindannyiunk fél valamitől, valaki a pókoktól, egyesek a csúszómászóktól, mások rühellik a magas épületeket vagy épp a horror filmeket. Vannak azonban a világon olyan helyek, ahova senki se szívesen merészkedne be egyedül. Olvass hát tovább és tudj meg róluk többet.

A Halloween eredete a kelta történelemben rejlik

A Halloween eredetileg egy pogány kelta ünnep, Samhain – a nyár vége ünnepe. A kelták úgy hitték, hogy ilyenkor a holtak visszatérnek a Földre és minden élőlény felett átveszik az uralmat. Ezek ellen a szellemek ellen a fény óvta meg őket. Halloweent főleg az angolszász országokban ünneplik, október 31.-én. Később az amerikaiak is átvették az ünnepet és igazi bumm lett belőle. Sokan úgy hiszik, hogy az USA a Halloween otthona, de ez nem így van. A kelták úgy hitték – amikor mi a Mindenszentek ünnepét tartjuk, hogy a határ a holtak és az élők között megszűnik, így féltek, hogy felhergelik az elhunytakat. Úgy akarták megszerezni jóindulatukat, hogy különböző ajándékokat ajánlottak fel és a gyerekek szertartási énekeket daloltak a szomszédoknak. A kenyér volt a lélek szimbóluma. Ezért a gyermekek minél több süteményt és édességet ettek, gondolva, hogy könnyebben megszerzik a hallottak jóindulatát. Tarts velünk olyan távoli helyekre, ahol a határ menny és pokol között megszűnik.
gyerekek-halloween

Pokol kapuja, Ahal tartomány, Türkmenisztán

A „pokol kapuja” – így hívják azt a krátert, melynek nagysága eléri egy amerikai focipályáét, tehát 5 350 négyzetméter nagyságú. 1971-ben fúrás után egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter maradt. A geológusok úgy döntöttek, hogy a mérgező gáz miatt begyújtják a barlangot, hihetetlen, de a földgáz a mai napig ég, immár 45 éve.

pokol-kapuja-tukmenisztan

North Yungas Road, Bolívia

A La Paz Coroicoból vezető ösvény eléggé csalókának tűnik és valóban trükkösnek számít. A North Yungas Road az esőerdő fölött közel öt kilométerre található. Próbáld meg elképzelni, milyen lehet ilyen magasságban kerékpározni. Nem is beszélve az ösvényről, hiszen csak 3 méter széles, az utak minősége sem a legjobb, az eső és a köd miatt a látóviszonyok gyakran a minimumon vannak. Ezért  nem csoda, hogy ezt a 80 kilométeres szakaszt „a halál útjának” is nevezik.

north-yungas-road-bolivia

Keresztek hegye, Litvánia

Egy nem mindennapi zarándokhely, ahova a 14. század óta járnak a keresztények, akik különböző méretű és anyagból készült kereszteket helyeznek el ezen a dombon. Pontosan milyen okokból? A középkorban a litvánok így hangoztatták a függetlenségüket. Később, 1831-ben a parasztfelkelésben elhunyt lázadók emlékére. A domb 1944 és 1991 között a szovjet elleni megszállás szimbólumává vált. A szovjetek háromszor is tönkre tették a dombot, de a litvánok mindig újraépítették és a kereszteket pótolták. Ma már több mint 100 000 kereszt található a dombon, amelyek egymásra dőltek az évek során, és ha a szél fúj gyakran félelmetes hangokat adnak ki.

keresztek-hegye-litvania

Lógó koporsók, Sagada, Fülöp-szigetek

Ha meg akarjuk látogatni Sagada elhunytjainak végső nyughelyét, az ég felé kell néznünk. Ez nem csak egyfajta szimbolizmus; az itt élő emberek a szeretteiket sziklákon lógó koporsókban temetik el. Ez a hagyomány több ezer éves, tudni illik, hogy mindenki magának faragja ki a saját koporsóját, és halála után az ősei mellé a sziklákra temetik el. Néhány lógó koporsó több száz éves, és nagyon különböznek egymástól, hiszen minden koporsót más-más ember készíti el.

logo-koporsok-fulop-szigetek

Beelitz-Heilstätten kórház, Németország

Ha riasztónak találjuk a német kórházról készült képeket, annak oka van. 1898 és 1930 között a Beelitz-Heilstätten kórházban, tuberkulózisban szenvedő betegeket ápoltak. Az I. világháború idején mustárgáz áldozatainak kezelésére is használták. Egy fiatal katona is feküdt az egyik kórházi ágyon, aki nem más mint Adolf Hitler, akinek a lába sérült. A kórház a második világháború idején vált a náci katonák gyógyító központjává. 1945-ben, miután leomlott a berlini fal, lett belőle szovjet katonai kórház. Manapság a kórháznak csak egy pár helységét használják, mint a neurológia rehabilitációs központ, de az épület nagy része elhagyatott. Az egykori osztályok a vandalizmus paradicsomává váltak, bár sok filmkészítőt is megihletett és a Rammstein együttes is forgatott itt kippet.

beelitz-heilstatten-korhaz-nemetorszag


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top