Connect with us

Hírek

A Dolomitok híres királynője hamarosan eltűnhet a szemünk elől

A Dolomitok híres királynője hamarosan eltűnhet a szemünk elől

Lélegzetelállító klíma, remek túraútvonalak és jó borok – hamarosan mindez már a múlté. Olaszország híres Marmolada-gleccsere, a Dolomitok királynője, 15 év múlva eltűnhet a szemünk elől ­­– figyelmezettek a tudósok.

Advertisement

Alig két órára Velence városától találjuk a világ egyik legszebb háttere előtt fekvő sí és aktív sportparadicsomot. A 3342 méter magas Marmolada a Dolomitok legnagyobbja. Fekvésének köszönhetően a festői olasz hegység azon kevesek egyike, ahol az év bármely szakában, akár nyáron is, lehetőségünk lehet síelni. 15 év múlva azonban a Marmolada jelenlegi formájában megszűnhet létezni, a padovai egyetem legújabb tanulmányában megerősítette, hogy az ikonikus gleccser riasztó mértékben veszít térfogatából.

Az elmúlt 70 évben a térfogatának közel 80 százalékát elveszítette, ami azt jelenti, hogy az 1954-es 95 millió köbméterből mára már csak 14 millió maradt ­– mondta Aldino Bondesan, az olasz glaciológiai bizottság tagja, és a padovai egyetem geomorfológiai professzora, majd később kiegészítette: Eltűnése egyre közelebb van, legfeljebb 15 éve lehet hátra.

A Marmolada az egyik legtöbbet vizsgált gleccser a Dolomitokban, 1902 óta évente mérik. A kutatók a gyors térfogatvesztést az elmúlt évtizedek szén-dioxid-kibocsátás folyamatos növekedésének tulajdonítják.  Tíz évvel ezelőtt a Marmolada évente öt hektár jeget veszített, ha ez a tendencia folytatódik az a gleccser nagy részének végleges eltűnéshez vezethet 2031-ig – tette hozzá Mauro Varotto professzor, egy másik glaciológus.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az Alpokban található gleccserek 1900 óta mintegy felére zsugorodtak. A svájci ETH Zürich egy másik tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy az alpesi gleccserek jégének kétharmada a század végére megolvad, ha a szén-dioxid-kibocsátás továbbra sem csökken.

(Forrás: Lonely Planet)

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top