Connect with us

Magazin

Szardínia – falatnyi karibi hangulat elérhető áron

Szardínia – falatnyi karibi hangulat elérhető áron

Szardínia népszerűsége évről évre növekszik, ami nem véletlen. A Földközi–tenger második legnagyobb szigete, melyet kristálytiszta türkiz tenger ölel körül több kilométer hosszan. A part nagy előnye, hogy rengeteg kisebb öblöt rejt, így az is nyugodton fürdőzhet, aki elkerülné a nagyobb tömeget.

Szardíniára Budapestről, Pozsonyból vagy Bécsből a legegyszerűbb eljutni. A Ryanair valamint a Wizzair járatai rendszeresen járnak Cagliari, Olbia illetve Alghero repülőtereire.

Cagliari a sziget déli részén, míg Alghero a sziget északi felén található. Érdekesség, hogy a helyiek nem olaszoknak, hanem szárdnak vallják magukat. Valamint a déli és északi szárdok nem igazán kedvelik egymást. Az északiak általánosságban lenézik déli honfitársaikat, mivel tájszólásban beszélnek.

Cagliari

A város hét dombra épült, melyet legékesebb példája a Castello negyed. A Castello negyed a város legrégebbi része, amely a kikötőtől egészen meredeken emelkedő domb lejtőjéig húzódik. A dombtetőn a Basilica di Nostra Signora di Bonaria látható, utcáit pedig bástyák szegélyezik. Érdekesség, hogy a negyed egykori középkori falait lebontották, viszont a bejáratánál megőrizték, a Torre dell’Elefante kaput és tornyot, amely része egy erődítménynek.

Castello negyed

Bastione San Remy a város egyik legnépszerübb látnivalója. Régen a Savoyai királyi család rezidenciájaként működött, most tökéletes kilátását nyújt az Angyalok-öblére és a városra.

Poetto beach, vagyis a városi strand, amely 2 km-re a városközponttól húzódik. Lassan mélyülő vizével, bérelhető napozóágyaival tökéletes családosok számára. Azok is jól érezhetik itt magukat, akik inkább szörfözni szeretnének, a nagyjából 8 km hosszú strandon mindenki kényelmesen elfér. A partra városi tömegközlekedéssel lehet kijutni.

Poetto strand

Porto Giunco beach, hegyek által védett, rózsaszín homokkal és azúrkék tengerrel szegélyezett partszakasz, melyet egy falat Karib-tengerként tartanak számon. A vízpartot balzsamos illatú eukaliptusz ligetek határolják, és a tengerpartot egy sétálóúton lehet a parkolótól megközelíteni.

Alghero

Algherot akárcsak csak Cagliarit legtöbben strandjai miatt keresik. Azonban itt is vannak említésre méltó látnivalók, érdemes például egy sétát tenni a városfalon. A városfal csodálatos kilátást kínál Capo Caccia irányába.

Cateddrale Di Santa Maria katedrális épületén egyszerre fedezhetőek fel a gótikus, reneszánsz és neoklasszicista stílusjegyek. Ha betérünk a katedrálisba, mindenképp érdemes felmászni a különálló harangtoronyba, vagyis a Campanile-be, melyből 20 méter magasan csodálhatjuk meg a várost.

Alghero óváros

Ha az óvárosban jársz ne hagyd ki a Torre Porta a Terrát, ez az utolsó két kapu, ami fennmaradt a középkori városkapuból. Ma az egyik egy multimédiás múzeumnak ad otthont és egy terasz is található rajta. A múzeumban a régi Alghero miniatűr modellje látható, a teraszáról pedig 360 fokos látképe a városnak. Alghero amúgy tele van tornyokkal és erődökkel. Ilyen például a Torre della Maddalena. A torony három spanyol támadást is túlélt, hősiesen védte a város északnyugati részét. Még a mai napig láthatóak azok a nyílások, ahol egykor forró olajat és vizet öntöttek az ellenségre. A Torre di Sulis Vincenzo Sulis forradalmárról kapta a nevét, akit 22 évre börtönöztek be itt.

Gasztronómia

Ha kifürdőztük és kitúráztuk magunkat, itt az ideje egy kiadós evésnek. A szárd egy pásztor nemzet, tehát alapvető ételük a kenyér, amihez juhsajt társul. Itt megkóstolhatod a flore sardot, ami egy kemény sajt és minimum 6 hónapig tárolják fogyasztás előtt. Ezenfelül ismert a pecorino, ami egy krémes juhsajt.

Szardíniai juhsajt

Jellegzetes élte még a suppa cuata, ami húsleves, benne kenyér- és sajtdarabokkal. Seadas nevű sütemény citrusos pecorino sajttal töltöll ravioli mézzel. Ne felejtsük ki a malloreddust, vagy más néven a gnocchetti sardit, mely vastag, kagyló alakú tészta, sáfránnyal ízesítve, és kolbászos, paradicsomos szósszal tálalva.

Ezután öblítsük torkunk egy jó borral, vagy mirtóval, amit mirtusz és alkoholt keverékéből állítanak elő. A én személyes kedvemcem a limoncello, ami egy citromból készül likőr.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top