Connect with us

Király repjegyek

Nem mindennapi egzotika: 5 kihagyhatatlan dolog Üzbegisztánban

Nem mindennapi egzotika: 5 kihagyhatatlan dolog Üzbegisztánban

A cikket azzal kezdeném, hogy a Turkish Airlines repjegyeinek köszönhetően fantasztikus áron tudsz foglalni Üzbegisztánba, majd azzal folytatnám, hogy az ország 30 napos vízummentes rendszert vezetett be, és ez a változás pozitívan érinti Magyarországot is. Tehát, már te is unod a hagyományos úti célokat és szívesen felfedeznél valami újat? Vedd az irányt Közép-Ázsia felé. Konkrétan Üzbegisztán felé.

Akciós repjegyek Üzbegisztánba:

1. A Selyemúton fekvő városok

A legendás Selyemút, amely az ókorban, de még a középkorban is fontos kereskedelmi útvonal volt, egyben összekötötte Kelet-Ázsiát a Földközi-tengerrel, áthaladva Üzbegisztánon is. Sőt, több egykori érintett város fekszik az ország területén. A leghíresebbek közé tartozik Khiva, Bukhara és Samarkand. Miért annyira különlegesek? Szemed elé tárul a legszebb iszlám építészet és megtudhatod, milyen volt, amikor ezek a városok a nemzetközi kereskedelem középpontjában álltak.

Khiva

Bukhara

Samarkand

2. Szovjet örökség

Bár ebből otthon is van elég! Igen, de a szovjet építészet Üzbegisztánban teljesen más, különösen Tashkent fővárosában. Az 1966-os földrengés majdnem a földdel tette egyenlővé, és a várost az akkori módi, szovjet stílusban építették újjá. És az eredmény? Szovjet építészet, klasszikus orosz építészet maradványai és felújított mecsetek keveréke. A leginkább ikonikus épület mindenképp a Hotel Uzbekistan.

Kép forrása: Mromka | Dreamstime.com

3. Aral-tó

Egy igazán szívszorító történet, amit a saját szemeddel is láthatsz. Egykor a világ negyedik legnagyobb tava, ma az egyik legnagyobb ökológiai katasztrófára emlékeztet. Az Aral-tó vize az 1960-as évek óta drasztikusan csökken, azon folyók vizét, amelyek egykor a tavat látták el, sivatagi mezőgazdasági területek öntözésére használják. A tó jelenleg egykori méreteinek a felére csökkent, ma pedig egy hajó temetőre emlékeztet a leginkább.

4. Lenyűgöző sivatagok

Üzbegisztán hatalmas sivatagi területek és robusztus hegyvidéki tájak otthona. A Karakum és a Kyzylkum sivatagok számos romos erőd otthona, amelyek közül a leghíresebb a második században épült Ayaz Kala. Üzbegisztán sivatagjait a leginkább úgy élvezheted ki, ha az egyik táborban szállsz meg. A zéró fényszennyezettségnek köszönhetően a csillagok megfigyelésére is ideális hely.

5. Gasztronómia és a vodka

Bár az üzbég konyha nem mondható szemetkecsegtetőnek, az ízekkel viszont nem lesz gond. Az ország híres a különböző ízesítésű és alakú kenyereiről. Érdemes adni egy esélyt a hagyományos shashliknak vagy a nemzeti specialitásnak, a plov-nak (rizs főtt sárgarépával, hagymával és bárányhússal). A szovjet örökséget a gasztronómia is tükrözi, mivel szinte minden étkezést vodkával zárnak.

6. Vízummentes belépés

Üzbegisztán 2019. február 1-jétől 30 napos vízummentes rendszert vezet be a világ 45 országa részére. Shavkat Mirziyoyev, Üzbegisztán elnöke rendeletet írt alá a turizmus fejlődésének felgyorsítására irányuló további intézkedésekről.

A dokumentum szerint, a vízumrendszer egyszerűsítése és az országban való tartózkodási szabályok könnyítése, valamint Üzbegisztán turisztikai potenciáljának fellendítése és az infrastruktúra fejlesztése a külföldi turisták számának kétszeres növekedését eredményezte – 2017-ben 2,6 millióról 2018-ban 5,3 millióra. 2018 februárjában Üzbegisztán bevezette a 30 napos  vízummentességet Izrael, Indonézia, Dél-Korea, Malajzia, Szingapúr, Törökország és Japán állampolgárai számára, majd később Tádzsikisztánra, Franciaországra és Németországra bővült a lista.

Továbbá a dokumentum szerint ezen országok állampolgárai tartózkodhatnak 30 napon át vízummentesen az országban: Ausztrália, Ausztria, Argentína, Bosznia és Hercegovina, Vatikán, Luxemburg, Magyarország, Brunei Darussalam, Görögország, Írország, Izland, Olaszország, Kanada, Andorra, Liechtenstein , Monaco, Belgium, Dánia, Spanyolország, Hollandia, Norvégia, Svédország, Lettország, Litvánia, Mongólia, Új-Zéland, Portugália, Bulgária, Málta, Lengyelország, San Marino, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Chile, Románia Nagy-Britannia, Brazília, Finnország, Montenegró, a Cseh Köztársaság, Svájc és Észtország.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top