Connect with us

Magazin

6 nap Kaliforniában: mi mindent láthatsz L.A-ből San Franciscóba menet?

6 nap Kaliforniában: mi mindent láthatsz L.A-ből San Franciscóba menet?

Los Angeles, Sequoia, Yosemite és San Francisco. Mindez kevesebb, mint egy hét alatt? A legtöbben azt mondanák, hogy lehetetlen és Kaliforniát teljes egészében ki kell élvezni. Egyetértünk! De mi van akkor, ha időszűkében vagy? Megmutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet utazásodból. Los Angelesbe a Turkish Airlines-szal repültünk és egy dologban biztosak voltunk. Open-jaw repjegyet foglaltunk, ezért haza San Franciscóból indultunk. De miért? Mert autót bérelni az USA-ban és úgy bejárni, ahogy te szeretnéd, megfizethetetlen élmény! Nézd meg, mi minden fért bele a 6 napba.

Akciós repjegyek Kaliforniába:

  • Kivel? Turkish Airlines
  • Mikor? a főszezonban 2024 november – 2025 március között
  • Mit tartalmaz az ár? Retúr repjegy minden reptéri illetékkel, egy remek átszállással Isztambulban, 2 db 23 kg feladott poggyásszal és kiváló fedélzeti ellátással.

1. – 2. nap: Los Angeles

Az Angyalok városába délután öt körül érkeztünk meg. Az ember azt gondolná, hogy több, mint 13 órás repülőút után totál fáradt lesz, ráadásul nyugat felé utazva – mivel a napod meghosszabbodik. Ennek az ellenkezője történt. Nem tudom, hogy a nagyszerű fedélzeti kajának, a kényelmes üléseknek, vagy annak volt köszönhető, hogy aludtunk is a fedélzeten. Mindegy is, a fő az, hogy kipihenten érkeztünk meg.

Egyébként a súlyos tüzek idején jártunk Kaliforniában, ami egyben a legnagyobb katasztrófa volt amit az ország tapasztalt az elmúlt évszázadban. A kritikus helyektől távol maradtunk, ezért különösebben nem befolyásolta utazásunkat. Leszámítva, hogy az autókölcsönzőben vártunk kb. 3 órát. A tűz miatt nem tudtak rögtön autót biztosítani, de az ALAMO menedzsere biztosított bennünket, hogy az ilyen hosszadalmas várakozás csak kivételes eset volt.

A kényelmetlen várakozásért kompenzációt is kaptunk. A kölcsönzött autót visszavihettük üres tartállyal, így a végén nem is volt olyan rossz. A hat napos autóbérlés és az, hogy más városban adtuk le az autót kb. 122 dollárba jött ki és 60 dollárt költöttünk üzemanyagra. Hyundai Elantra volt az eredeti elképzelés, de végül VW Beetle-t kaptunk, ami sokkal jobbnak bizonyult. Kaliforniában érdemes kabrió mellett dönteni, sokkal intenzívebben ki lehet élvezni az egész éves szuper időjárást.

Amint megkaptuk a kulcsokat a vadonatúj Beetle-től, el is indultunk a HI Los Angeles – Santa Monica hostelbe. Miért pont erre a szállásra esett a választás? Azt az egy éjszakát mindenképp a part közelében szerettük volna tölteni, tiszta GTA – mármint Grand Thieft Auto, a rajongók tudni fogják.

L.A.-t gyönyörű pálmafák övezik, a napos időjárás szinte egész évben élvezhető, így csak gondosan tervezd meg, mit szeretnél látni. Santa Monica mólója, Muscle Beach, Venice Beach, Gran Corso, a Hírességek sétánya, a belváros, Beverly Hills, a Griffith Obszervatórium és a Hollywood Sign, ez volt a mi útvonalunk. Meg lehet-e tenni egy nap alatt? Gond nélkül.

Autót bérelni L.A.-ben egyenlő az abszolút szabadság érzésével. Ha megszokod, hogy a nagyobb kereszteződésekben piros esetén jobbra kanyarodhatsz, vagy azokban a kereszteződésekben, ahol mindenkit STOP tábla állít meg, majd az, aki először indul el, elsőbbséget élvez, akkor nem lesz gond. Amint elsajátítod ezeket az újdonságokat, rájössz, hogy Los Angelesben vezetni nem szörnyűség. A városban rengeteg parkolóház van, egy-két órás parkolás csak néhány dollárba kerül. Ha egy teljes napra parkolnád le a kocsid átlagban 25-30 dollárra számíts.

A reggelt egy sétával indítottuk a parton, tornáztunk a helyiekkel, lőttünk néhány ütős képet a parti őrséggel, Venice Beachen megfigyeltük a legfiatalabb deszkásokat, megnéztük Gran Corso luxusvilláit, ami leginkább Velencére hasonlít. Legalábbis egy picit.

A strandot elhagyva belemélyültünk központba, ahol az első igazi csalódás ért. Vagyis a Hírességek sétánya (Walk of Fame), ahol a zsúfolt utcán kívül, bosszantó művészek tolakodnak, amit egyben hatalmas zaj kísér. De azért akit érdekel, annak érdemes megnézni Hollywoodi legjobb színészeinek kéz- és lábnyomatait.

A Hollywood felirat felé haladva megnéztük Beverly Hills-et, de csak kocsiból. Nekünk ez így teljesen megfelelt. Idő szűkében elindultunk következő szállásunk felé, ami kb. 250 km-re feküdt. Ha neked mindenképp bakancslistás a  Griffith Obszervatórium és a Hollywood felirat, akkor készülj fel jobban, mint mi.

Néhány megmagyarázhatatlan oknál fogva nem tudtuk az autót eljutni a parkolóhoz, ahonnan a felirathoz vezet az út. Ugyanis le volt zárva és egy kiadós esti túrázásra se kedvünk, se energiánk nem volt. Egyébként is, a távolból láttuk nem egyszer, így a pillanatnyi szomorúság hamar elillant.

3. nap: Sequoia Nemzeti Park és a Kings Canyon

A Sequoia Lodge-ba található szállásunkra csak késő este érkeztünk meg, így a következő volt a terv – aludni egy jót. Másnap ugyanis Kalifornia egyik legszebb nemzeti parkja várt ránk.

Kiadós alvás pipa, a reggeli tűrhető volt (mint úgy általában az amerikai hostelekben és motelekben az szokás), de nem is a kaja miatt jöttünk. Pár perc alatt csodálatos helyeken találtunk magunkat, amelyek leginkább a vadnyugati filmekre emlékeztettek.

Nagyon kevés autóval találkoztunk csak, az időjárás még mindig nagyon kellemes volt – körülbelül 23 fok. Kalifornia egész évben jó ötlet, de ha az ősz során vágsz neki,  kevesebb turistával találkozol, olcsóbban tudsz szállást foglalni, és az időjárás még mindig nagyon kellemes lesz.

A Sequoia Nemzeti Parkba kétféle módon vásárolható belépő – személyre vagy kocsira. A mi esetünk a második volt. A belépő és egy térkép 35 dollárba került, majd egy jót beszélgettünk az erdőőrrel, de ekkor még nem is sejtettük, milyen panorámák fogadnak majd.

A Sequoia Nemzeti Park remek ötlet volt, kivételes hely, ami szinte beégett a legjobb élményeink közé. Ha mindenképp szeretnél egy fotót a park legnagyobb sztárjával, azaz Sherman Tree tábornokkal, akkor hosszú sorra számíthatsz. Amikor mi jártunk itt, több tucat turista várt sorára, de hasonlóan gyönyörű mamutfenyőkből nincs hiány a parkban.

Ha korán reggel érkezel, megnézheted a mamutfenyőket és a Kings Canyont is. De nem szerettünk volna sietni, ezért teljes mértékben kiélveztük a hatalmas fenyőerdőket, így a Kings Canyon nekünk kimaradt.

Miért olyan kivételesek? Az óriási fák akár 1500 – 3000 évig is elélnek. Az egyik legrégebbi mamutfenyő kora meghaladja az 5000 évet. A sétánk során olyan fákat is láttunk, amelyek majdnem az erdőtűz áldozataivá váltak  – de élnek is virulnak. A sequoia fenyők a tűz után még erősebbé és ellenállóbbakká válnak, mivel képesek gyorsabban felvenni a tápanyagokat.

Érdekesség: az óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) elérheti a 90 métert. Ez a bolygónk egyik legnagyobb, legnehezebb és legrégebbi fája. A fa törzse akár 15 méter átmérőjű is lehet!

4. nap: Yosemite Nemzeti Park

Nálam a Yosemite Nemzeti Park vitte a pálmát. Elég egy picit utánajárni és ahogy elkezdi böngészni az ember, azon kapja magát, hogy ámulva lesi a képeket.

Szállásunkat a Best Western Plus Yosemite Way Station hotelben foglaltuk le, ami a vadnyugati Mariposa város közepén található. Bár este érkeztünk meg, még mindig nyitva volt a privát wellness-részleg és a szabadtéri pezsgőfürdő is működött. A reggeli is teljesen más volt, inkább tűnt kiadós vacsorának. A remek reggeli után nekivágtunk a több órás túrának a Yosemite Nemzeti Parkban.

A Yosemite Nemzeti Park még elbűvölőbb volt, mint amire számítottunk. Amint kifizettük belépési díját  (35$), megkezdődött a híres természeti színház. Bárhová is nézel drámai hegyek és hatalmas sziklák köszönnek vissza. Nem is csoda, hogy a hegymászók egyik legkedveltebb úti célja.

De nem a hegymászás miatt jöttünk, élveztük a Nevadai túrát és a Vernal-vízesést is. Ezt a túrát egész évben abszolválhatod, csak kivételes esetekben zárják le a túraútvonalakat (túl sok hó vagy kiadós esőzés után). Az eléd táruló panorámák megfizethetetlenek. A Nevada Falls-vízesés 1820 méterrel a tengerszint felett található és 181 méter magasból zúdul le a hatalmas víztömeg.

Mondanom sem kell, hogy túraútvonalakból nincs hiány, mindenki megtalálja a neki tetszőt. Egy dologra viszont ügyelni kell, az autóban vagy a sátorban hagyott ételre. A medvékre való figyelmeztető táblákba szinte minden lépésnél belebotlasz, nem ajánlott viccnek venni.

5. – 6. nap: San Francisco

Yosemite kivételes volt számunkra és esti utunk során San Franciscóba rájöttünk, hogy Kaliforniában a táj kilométerről kilométerre változik. A pompás hegycsúcsoktól az érintetlen völgyekig, a vadnyugati farmokon és tanyákon át a homokos partokig. Ha te is így tennél, valódi ízelítőt kapsz Kaliforniából.

Este érkeztünk San Franciscóba, a Crowne Plaza San Francisco repülőtéren leadtuk az autót. Az este során csak gyönyörködtünk a város panorámájában, bár fáradtan, de teljes elégedettséggel mentük aludni. Másnap reggel bőséges reggeli fogadott, a hoteltől közlekedő shuttleval menünk a reptérre, onnan pedig vonattal egészen San Francisco szívébe.

Az utolsó szálláshelyünk ugyanahhoz a hostel lánchoz tartozik, mint amiben L.A.-ben szálltunk meg és azt kell mondanunk, hogy nagyszerű választás volt. A kínai negyed közelében voltunk, az abszolút központban.

Közel két teljes napot töltöttünk itt és láttunk mindent, amit szerettünk volna. Ilyen volt a mi útvonalunk: Chinatown, Financial District, Lombard Street, Hyde St móló, Golden Gate híd és természetesen a legendás Alcatraz.

Ha igazán jót ennél, irány a kikötő. A legfrissebb tenger gyümölcsei a legkiválóbb módokon elkészítve.

San Francisco egyáltalán nem olyan nagyváros, mint gondoltuk. Minimálisan használtuk a tömegközlekedést, mindenütt sétáltunk – a lehető legtöbbet akartunk látni. Séta a Golden Gate-en, San Francisco utcáit bejártuk keresztül kasul és szinte minden sarkon van mit fotózni.

Mondanom sem kell, hogy az Alcatraz kötelező. Viszont érdemes előre lefoglalni a belépőket, mert hatalmas az érdeklődés. Naponta több túra indul a szigetre és számolni kell három órával.

Mindössze 6 napot töltöttünk Kaliforniában, de nagyszerű kóstoló volt az ország nyugati partjából. Mondhatnánk afféle motivációnak is, mert a jövőben szeretnénk visszatérni. A megszokott Amerikához nem is hasonlítható. Sokkal szerethetőbb, barátságosabb és hihetetlen benyomást tett ránk.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top