Connect with us

Magazin

4 ötlet egynapos kirándulásra Nizzából, ha már unod a tengert

4 ötlet egynapos kirándulásra Nizzából, ha már unod a tengert

Dél-Franciaország azúrkék partvidéke a gyönyörű homokos strandok mellett gazdag történelemmel, egzotikus növényvilággal és egyedi, látványos építészettel van megáldva. Ha az aktív kikapcsolódás a te parketted és untat a napernyő árnyékában eltöltött nyaralás gondolata, most mutatunk pár tippet, hogyan teheted kirándulásodat még különlegesebbé. Ezek a tippek akkor is ideálisak, ha szezonon kívül látogatod meg Nizzát, amikor a fürdőzésre már nincs elég jó idő. És ami még királyabb, hogy egyik utazási tippünkhöz sem lesz szükséged autóra!

Repülőjegyek Nizzába:

1. Éze – egy mesebeli falucska a felhők között

A partszakasz felett magasodó sziklák tetejére épült Éze egy történelmi falucska, amely állítólag a legjobb kilátást nyújtja a Francia Riviérára. Joggal nevezhető a tengerparti régió ékkövének. Az első írásos emlékek erről a helyről, amely 427 m tengerszint feletti magasságának köszönhetően a „sasfészek” becenevet kapta, a Kr. e. 2. évezredre nyúlnak vissza. Ez megfigyelhető a helyi kőépítészetben, valamint a mögöttük húzódó borostyánban és futóvirágokban, amelyek a több ezer év alatt minden épület falát benőtték. Elég egy pillantás a települést megközelítő útra is, amelynek szerkezete egy magas falakkal körülvett erődítményre emlékeztet, egyetlen hatalmas bejárati kapuval.

Az egyedi építmények és a végtelenül szűk, macskaköves utcácskákon kívül egy egzotikus botanikuskertet is találsz itt, tele mediterrán flórával és kaktuszokkal, vízesésekkel és pazar kilátással. Éze a híres francia Fragonard márka parfümjeinek gyártási helye is. Jegy ellenében lehetőséged van a fabrika és a kert megtekintésére, amelyből az egyedi francia illatok létrehozásához szükséges gyógynövénykivonatokat szerzik be.

Éze falucskájából remek kilátás nyílik a Francia Riviéra egy szakaszára.

Nizzából kétféleképpen juthatsz Éze-be. Az egyszerűbb alternatíva a 82-es busz, amely közvetlenül Éze történelmi kapuja elé visz. A másik lehetőség pedig a Monakóba tartó 100-as számú busz, amely a tengerparti Éze-sur-Mer-ben tesz ki, ahonnan egy Friedrich Nietzsche filozófusról elnevezett ösvény vezet a sziklák között Éze-be. A túra kb. 80 percet vesz igénybe, s lenyűgöző kilátást nyújt a már említett Éze-sur-Mer strandjára, ahol a visszaút után akár úszhatsz is. Az egyirányú buszjegy ára 1.50 EUR, a botanikus kertbe pedig 6 EUR a belépő (diákjegy 3.50 EUR). Azon kívül, hogy ez az egynapos utazás egy teljesen más világba repít, mint amit Nizzában megtapasztaltál, még nagyon kedvező árú is!

Egy tipikus macskaköves utcácska Éze falujában.

2. Fényűző Monaco

Monaco-t a pompa, luxus és végtelen fényűzés jellemzi. Történelmi építészeti kincseit ultramodern sokemeletes épületek egészítik ki, hiszen ebben az aprócska országban nincs elég hely a szétterjesztett építkezésekre. Tökéletesen gondozott parkok és zöldterületek, hatalmas jachtokat fogadó kikötők, luxus csillárokra emlékeztető utcai megvilágítás és a lépcsők helyett felszerelt külső mozgólépcsők mind hozzájárulnak Monaco hibátlan arculatához.

Esti kilátás a fényűző Monte-Carlo-ra.

A számos maffiafilmből is ismert Casino de Monte-Carlo az első megálló, ha a praktikus, 100-as nizzai buszjárat mellett döntesz. Az azonos nevű kerületben számos márkaboltot, a fényűző Hotel de Paris szállodát, gyönyörű parkokat és a híres U-alakú Forma 1-es ívet is megtalálod. A Lavrotto és a Nikki strandok is a közelben fekszenek. A jachtokkal teli kikötő feletti F1-es pálya mentén haladva eljuthatsz Monaco központjába és Le Rocher vársziklájához, ahol az elképszető kilátás mellett az Oceanográgiai Múzeumot és a hercegi palotát találod. Említésre érdemes még a Fontvieille negyede vagy az egzotikus botanikus kert, amely magasan, a Monaco feletti hegyekben rejlik.

Monacót „fényűző” hírneve ellenére busszal akár 3 EUR költségvetéssel is meglátogathatod. Mindenképpen szakíts rá időt, hiszen ez a kontinensünk egyik legegyedibb helyszíne.

Kilátás a kikötőre, a hercegi palotára és az óvárosra Monaco-ban.

3. Saint-Tropez és Franciaország Velencéje

Gazdag európaiak villái, számtalan márkabolt, luxusjachtok és a gyengéd provence-i építészet jegyei… így lehetne jellemezni Saint-Tropezt, amely okkal vívta ki népszerűségét. A rózsaszín és fehér virágú futónövényekkel benőtt házak, a butikokkal teli szűk utcácskák és a pazar strandok mellett Saint-Tropez egyéb látnivalókat is kínál. Rövid sétával elérhető a várhegy, ahol magát a várat, a Fegyveres erők múzeumát és egy kis skanzent találsz. Az egzotikus déli hangulatot a rengeteg pálmafa és a pávák teszik teljessé.

Nizzából a Marseille-be tartó vonattal tudsz eljutni ide, s a St. Raphael nevű kisvárosban szállj le. Innen a 7601 sz. autóbusszal utazz tovább Saint-Tropezbe. Érdemes korán kelned, hogy reggel 9 előtt még megcsodálhasd a várost a turisták tömege nélkül.

Luxus jachtok Saint-Tropez kikötőjében, a város tarka házaival a háttérben.

Saint Tropez-ból 7 euróért hajóval eljuthatsz Port Grimaud-ba, amely a velencei Murano sziget francia másolata. A varázslatos városka épületei közvetlenül a vízre épültek. Mindegyiknek saját mólója van, melynek köszönhetően a lakók hajóik segítségével a város fő kikötőjébe juthatnak. Port Grimaud kiváló gasztronómiájával is kitűnik, konkrétan a paellával, amelyet muszáj megkóstolnod, ha erre jársz.

Port Grimaudból ugyanazzal a 7601 sz. busszal juthatsz vissza St. Raphael-be, s onnan ismét vonattal Nizzába. A vonatok Franciaországban kicsit drágábbak, mint a buszjáratok. Az árak szezontól és napszaktól függően, így érdemes előre érdeklődnöd.

A tarka Port Grimaud-ban minden lakos a saját hajójával tud eljutni a fő kikötőhöz.

4. Tarka Menton

A 100-as számú busszal 1.50 euróért Nizzából eljuthatsz Menton-ba is, egy festői, színes városkába Franciaország és Olaszország határán. Sajátos építészete inkább az olasz Liguria-ra emlékeztet (például a Cinque Terre falvai), így ebben a városkában remekül megfigyelheted a 2 kultúra keveredését. A történelmi és kulturális emlékek mellett több homokos strandot is kínál, így Menton akkor is ideális célpont, ha strandolni szeretnél, de már meguntad a nizzai Promenade des Anglais-t.

Menton tarka építészete tökéletesen kiegészíti a partszakaszt.

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top