Connect with us

Király repjegyek

20 év az EU-ban. Mutatjuk, hogyan utaznak a magyar utasok

20 év az EU-ban. Mutatjuk, hogyan utaznak a magyar utasok

Magyarország 2024. május 1-jén ünnepli az Európai Uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját. Az uniós tagság számos utazási előnyt biztosít nekünk, többek között a schengeni övezetet – a legnagyobb szabad utazási zónát. Ezt jelzi az is, hogy Európa a magyarok első számú úti célja. A Pelikán adatai szerint az elmúlt hat évben (2018-2023) a nyaralók 79%-a választotta.

A legtöbb magyar Olaszországba repül

A legnépszerűbb európai célpont Olaszország, ahová a nyaralók 22%-a utazik, majd Spanyolország következik 19,21%-kal. A harmadik legnépszerűbb úti cél Németország, amelyet 8,13%-kal szorosan követi Nagy-Britannia, amely 2020-ban kilépett az Únióból. Ötödik helyen végzett Franciaország, 6.-ik lett Görögország, akit ismét szoroan követ Ciprus. A tizes listát Portugália, Hollandia és Málta zárja.

Horvátország? Lecseréljük az autókat repülőre

A legnagyobb növekedést Horvátországnál látjuk, úgy tűnik lassan repülőgépre cseréljük az autókat. A 2018-as évhez képest tavaly 750%-kal nőtt. Horvátország valamennyi tengerparti célállomását fapados légitársaságok szolgálják ki a közeli repülőterekről, Budapestről jelenleg Zadarba utazhatunk közvetlenül.

Az EU-ba irányuló retúrjegy átlagos ára 83 940 Ft

Leggyakrabban Rómát , Mallorcát és Barcelonát választjuk városlátogatásra. A magyarok 82%-a választja a fapados légitársaságokat az uniós országokba való utazáshoz, és az uniós úti célokba szóló repjegyek átlagára 83 940 forint körül mozog 2024-ben.

Körülbelül öt és fél napot töltünk az európai óti célokban

A remek járatoknak köszönhetően a magyar utasok az európai utak során rövidebb, átlagosan 5,5 napot töltenek el úti céljukban, míg az EU-n kívüli utazások alatt körülbelül 15 napot tartózkodnak külföldön. A különbség a repülőjegyek foglalása során is megmutatkozik – az úgynevezett foglalási ablak, azaz a repjegy megvásárlásától az indulásig terjedő időszak az uniós utazások esetében 61 nap, míg a hosszú távú járatok esetében kevesebb mint három hónap, átlagosan 80 nap.

Leggyakrabban Budapestről, Bécsből és Debrecenből utazunk

A magyarok legnépszerűbb indulási repülőterei Budapest, Bécs és Debrecen, ahonnan az utazók 97%-a indul európai útja során. Ha az EU-n kívülre utazunk, ez a három repülőtér adja az indulások 65%-át – a magyar utazók nem bánják, ha egy akciós, hosszú távú repülőjegyért kicsit messzebbre kell utazniuk, legyen szó akár a Párizsból induló olcsó Indonéziáról, Amszterdamból féláron foglalhattunk Hawaiira vagy volt már szuperolcsó repjegy a Seychelle-szigetekre Milánóból is.

Az EU-nak köszönhetően könnyebben utazhatunk:

 • Szabad utazási övezet – a Schengen a legnagyobb szabad utazási övezet. Határellenőrzés és vízum nélkül utazhatunk a schengeni övezethez tartozó 29 országba – Európába és azon túlra.
 • Személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel nem is lehetne egyszerűbb az utazás az EU területén. Nincs másra szükségünk, mint személyi igazolványra vagy útlevélre ahhoz, hogy a következő országba utazhassunk. Ez azt jelenti, hogy minden nap egy másik uniós országban ébredhetünk.
 • Munka, életszerűem vagy városnézés miatt – uniós polgárként jogunk van a szabad mozgáshoz – bármelyik uniós országban utazhatunk, dolgozhatunk és élhetünk.
 • Nincs szükség új SIM-kártyára – a roamingnak köszönhetően további díjak nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és szörfözhetünk a neten az EU országain belül.
 • Euró – bár nálunk még forinttal fizetünk, az euró a második leggyakrabban használt pénznem a világon, 20 országban (az Európai Unió ¾-ében) csaknem 350 millió polgár használja.
 • Díjmentes készpénzfelvétel – A határon átnyúló átváltás mostantól ingyenes az EU-n belül, és ez vonatkozik az ATM-ből történő készpénzfelvételre is.
 • Európai körutazás – nemzetközi jogosítvány nélkül. Magyarországon kiállított jogosítvánnyal is szabadon közlekedhetünk az EU országaiban. Az európai roadtripnek semmi akadálya.
 • Első az egészség – uniós állampolgárként ugyanolyan egészségügyi ellátásra vagyunk jogosultak, mint a más uniós országban élő biztosítottak, ha rövid ideig tartózkodunk az EU-ban. Ehhez elegendő az európai egészségbiztosítási kártya.
 • Készpénzre váltás járattörlések esetén – törölt vagy három óránál többet késő járat? A 261-es EK-rendeletnek köszönhetően 600 euróig terjedő kártérítésre vagyunk jogosultak az EU-n belüli járatokon, az EU-ból harmadik országokba tartó járatokon és az európai légitársaságok által üzemeltetett járatokon.
 • Külföldön tanulni – Az Erasmus+ programok nem ismeretlenek a diákok számára, és az EU-n belüli oktatás és képzés támogatására miatt jöttek létre. Ezáltal a külföldi uniós országban való tanulás is megfizethetőbbé válik.

Akciós repjegyek itt:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top